❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AD155 zdroj

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Walkeer
antispam: Ano

Re: AD155 zdroj

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

Leeonek píše:
Walkeer píše:Vypadly pri zaloze, tedy kdy to jelo primo z te baterky, misto toho kdyz to jelo z toho zdroje? To je trochu divny, ne?

Teda ani po několikanásobném přečtení jsem nepochopil cos vlastně chtěl napsat :)
O příspěvek výš jsem napsal, že zdroj za provozu normálně dodával všechna napětí jak měl (5 a 12V) ale po vypnutí napájení zdroje (230V) ihned zdechlo všechno ikdyž byla baterie (100AH) plně nabitá. Prostě reakce jako by nebyla vůbec baterie připojená. Po výměně zdroje za nový, vše fungovalo v pořádku, ale po roce se problém opakoval, tak jsem raději vyměnil všechno za řešení od BKE.

Walkeer píše:To jsi asi musel nejak hodne zatizit tech 5V, ktere to zrejme tada pred DC-DC menic, ale ten by prece mel jet i pri normalnim provozu.

Na 5V větvi mám pouze optický konvertor s odběrem 4-5W. 5V větev by podle specifikace měla být schopná dodat 3A, což jsem nepřekročil ani omylem :)

Chtel jsem napsat to, ze me prekvapuje, ze ten zdroj chcipne ve chvili, kdy vlastne nic nedela. Pri normalnim provozu ten zdroj napaji ty spotrebice, tedy menic jede, pri vypadku proudu ale pouze nejakym aktivnim prvkem prepne na akku a nedela vpodstate nic, menic je offline. Zrejme tedy musel odejit ten aktivni prvek, coz me docela prekvapuje. Ocekaval bych tam nejaky vykonovy tranzistor, tyristor nebo neco podobnyho (nejsem elektrotechnik), co by pri proudech, ktere tam tecou, odejit rozhodne nemuselo.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Tak mě někdy snad začátkem Května jak byly první směšné vedra zatuhlo AD155B které živilo cca 40W a nabíjelo 38a40Ah baterky. Umístěné to bylo v KT250 a v tom jsem měl ještě položenu RB750. Tak jsem tu RB750 dal pryč z té plastové KT250 aby to do sebe netopilo (ADčko pěkně hřálo) a za pár dní jsem na to ADčko položil 12cm větrák. Od té doby mám klid, zdroj když otevřu ten venkovní 12U rack od Prostor Designu tak je max. vlažný a hlavně to jede bez zatuhnutí. Takže ono je to i dost o vlastním chlazení (i když si řeknete větrák v uzavřené krabici nepomůže tak mě pomohl dost) . Jinak mám cca desítku AD55B a ty jsou víc v pohodě a v drsnějších podmínkách (i nízká Gewiska většinou venku atd.) odběr tak 20-30W ale zatím jedou bez zatuhnutí.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

David2006 píše:Tak mě někdy snad začátkem Května jak byly první směšné vedra zatuhlo AD155B které živilo cca 40W a nabíjelo 38a40Ah baterky. Umístěné to bylo v KT250 a v tom jsem měl ještě položenu RB750. Tak jsem tu RB750 dal pryč z té plastové KT250 aby to do sebe netopilo (ADčko pěkně hřálo) a za pár dní jsem na to ADčko položil 12cm větrák. Od té doby mám klid, zdroj když otevřu ten venkovní 12U rack od Prostor Designu tak je max. vlažný a hlavně to jede bez zatuhnutí. Takže ono je to i dost o vlastním chlazení (i když si řeknete větrák v uzavřené krabici nepomůže tak mě pomohl dost) . Jinak mám cca desítku AD55B a ty jsou víc v pohodě a v drsnějších podmínkách (i nízká Gewiska většinou venku atd.) odběr tak 20-30W ale zatím jedou bez zatuhnutí.

proč to máš nacpaný v tom plastu? já ADčka přidělávám na stěny plechových rozvaděčů, to teplo jde daleko líp pryč
0 x

David2006

Prostě to tak mám, tedy proto :mrgreen: a místo nějakých pseudo odvodů do železa tam radši nacpu větráky všude. Stojí pár Kč a ochladí to výrazně více.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Walkeer: už jsem to pochopil :)

David2006: někdo cpe všude větráčky, někdo se snaží jít pasivní cestou a odvodem tepla na jiný, větší kov. Já jsem zastáncem spíše druhé možnosti, ikdyž pokud je v bedně více technologií je prostě potřeba kompletní ventilace. Honění teplého vzduchu uvnitř bedny sice trochu pomoct může, ale bez přísunu chlednějšího vzduchu zvenčí to ve finále pomůže o pár stupňů, při větším teple se situace stejně bude opakovat.
Nechápu poznámku ohledně "pseudoodvodu" tepla. Podívej se na jakýkoli zesilovač a koncové stupně, proč asi jsou připevněny na velký kov a nejlíp spojené s šasi? Proč se dělají chladiče na cpu a nepoužije se pouze ventilátor foukající na cpu? :) Odvod tepla z kovu na kov funguje a běžně se používá téměř všude, stačí se podívat kolem sebe ;)
0 x

David2006

Hele ono je to o tom že kdybys ten zdroj rozdělal a šoupl tam přímo kus kovu na ten aktivní prvek jako chladič tak neřeknu, ale to že to budeš mít jen přilíplé na nějaké kovové desce zvenčí až tolik nepomůže. Tedy na Ciscu jsem přilepil například na BGáčko a FPGáčko dva chladiče a ještě na ten jeden co je menší hodlám dát větráček. Je pravda že upřednostňuji méně elegantní bruteforce metodu ve smyslu narvat tam raději větrák, eventuelně přilepit chladič na integráč nežli se babrat s nějakým odvodem přes kryt do kovu. Co se celkového odvodu tepla z venkovní krabice(konkrétně onen Prostor Design 12U) týče mám to sice v plánu, ale rozhodně to nehoří do doby až ta krabice místo 55W bude spotřebovávat 110W (vyřeším 2x12cm fan).
0 x

Peyrak

no vidíš, a já se ventilátorům vyhýbám jako čert kříži, většinou s tím odpadním teplem jde zatočit i bez ventilátorů, přirozeným tahem, heatpipe, ....
0 x

David2006

To jo teda ještě bys to ale musel mít teplovodivě spojené z těch aktivních prvků na tu tvoji kovovou desku. Jinak radši točím horkej vzduch v krabici pač je to trošku dogma s tím že to pomůže jen trochu. Si vystrč ruku při 90km/h z auta při 40stupńových vedrech a uvidíš že si ji pěkně ochladíš a na podobném principu funguje i ten větrák uvnitř teplé bedny.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Pokud je ta krabice kovova tak velmi dobre prenasi teplo ven pres steny a plochu ma tez slusnou, tj staci 1 vetrak co to bude tocit v bedne a vazne to chladi slusne :)
0 x

Peyrak

já vím, ale prostě to dělám jinak :wink:
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

Leeonek píše:Teda ani po několikanásobném přečtení jsem nepochopil cos vlastně chtěl napsat :)
O příspěvek výš jsem napsal, že zdroj za provozu normálně dodával všechna napětí jak měl (5 a 12V) ale po vypnutí napájení zdroje (230V) ihned zdechlo všechno ikdyž byla baterie (100AH) plně nabitá. Prostě reakce jako by nebyla vůbec baterie připojená. Po výměně zdroje za nový, vše fungovalo v pořádku, ale po roce se problém opakoval, tak jsem raději vyměnil všechno za řešení od BKE.

za jaky konkretni zdroje jsi to menil ?
Resime tu ted taky dost podobne problemy, nekolik techto zaloznich zdroju (AD155A) vypadek vydrzelo, ale nekolik nikoliv a byly off.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Leeonek

konkrétně duální ADD155A (5 a 12V), minulý týden jsem jeden vadný co jsem stáhl testoval, a do baterie nedával žádné napětí, na svorkách byla nula.
0 x

Ragon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ragon » 14 years ago

reset píše:
Leeonek píše:Teda ani po několikanásobném přečtení jsem nepochopil cos vlastně chtěl napsat :)

za jaky konkretni zdroje jsi to menil ?
Resime tu ted taky dost podobne problemy, nekolik techto zaloznich zdroju (AD155A) vypadek vydrzelo, ale nekolik nikoliv a byly off.

Ahoj Řešil jsem stejny problém a řešení je jednoduché :-) Problém je v tom že přepnutí relé ve zdroji AD155 není dostatečně rychlé v případě že na tom máte více zařízení, aby tyto zařízení nespadli, ale zase doba není dostatečně dlouha na to aby vše znova najelo a jenom se resetovalo ( o tohle stejně nemá nikdo zájem). Mikrotik při krátkých vypadcích napájení zatuhne a nenajede. Na výstup zdroje stačí přidat elektrolitocký kondenzátor větší hodnoty, který zajistí napájení po dobu přepínání relé. Já používám 10000uF/16V samozdřejmě pokud používáte vyšší napětí je potřeba dát kondenzátor s větším napětím a nějakou rezervou 25V vám určitě stačit nebude, takže alespoň 30V.
0 x

Leeonek

jo, hodíš tam kondík a vykryje ti to krátkodobý výpadek, ale co když bude dlouhodobější? ADD ti vypne napájení při 10,5V, kdy Rbčko je schopné ještě fungovat, ale přiložený kondík Ti udělá 10, 9, 8,7,6,5,4,3, pak zapne elektrika, a copak nám udělá mikrotik při 3V a opětovném naběhnutí na regulerních 13,5? ;)
ADčko stíhá přepnout v pohodě, jen jsem si všiml, že je potřeba dodržet polohu při montáži a nepotřebuješ vymýšlet další řešení. Pokud hodíš AD zdroj na horní stranu bedny, nebo ho hodíš nastojato ale konektorama nahoru, nikdy se mě nestalo, že by nestihl přepnout na baterku. V ostatních pozicích se mě stávalo že například kompl zapojený k AD se prostě vypl a hned zase zapl.
Všiml jsem si toho když jsem měl kompl na stole zapojený na AD který při výpadku normálně běžel dál, ale po montáži do bedny se po odpojení 240V vždycky na chvilku vypl.
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 14 years ago

Leeonek píše:jo, hodíš tam kondík a vykryje ti to krátkodobý výpadek, ale co když bude dlouhodobější? ADD ti vypne napájení při 10,5V, kdy Rbčko je schopné ještě fungovat, ale přiložený kondík Ti udělá 10, 9, 8,7,6,5,4,3, pak zapne elektrika, a copak nám udělá mikrotik při 3V a opětovném naběhnutí na regulerních 13,5? ;)
ADčko stíhá přepnout v pohodě, jen jsem si všiml, že je potřeba dodržet polohu při montáži a nepotřebuješ vymýšlet další řešení. Pokud hodíš AD zdroj na horní stranu bedny, nebo ho hodíš nastojato ale konektorama nahoru, nikdy se mě nestalo, že by nestihl přepnout na baterku. V ostatních pozicích se mě stávalo že například kompl zapojený k AD se prostě vypl a hned zase zapl.
Všiml jsem si toho když jsem měl kompl na stole zapojený na AD který při výpadku normálně běžel dál, ale po montáži do bedny se po odpojení 240V vždycky na chvilku vypl.

Napětí na tom kondenzatoru klesne dost rychle, podle zateze.Radove nekolik desitek ms,takze nehrozi "mezistav". 8)
0 x