❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD SXT

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: RouterBOARD SXT

Příspěvekod hapi » 13 years ago

pcwifi píše:mno prave a navic, kdyz by uz kliosi byli pres toto napojeni, tak co by muselo dodavat konektivitu APcku ? :shock: desitky megabit by tama profrceli celkem hrave diky pouzite technologii, to aby se data privadela nejakym 10Ghz 80-100Mbit spojem :lol:

PW

tak u nás už to začíná bejt pravidlem. Desítka má výhodu že neřešíš, jede to furt stejně a na max. Jak jednou zkusíš, tak už jinam nechceš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

pokud nám stát dá peníze na 10GHz spoje tak není problém dostat do dědin k 10 až 20Mb pro zákazníka, ale s našima max 100 zákazníkama si fakt 10GHz dovolit nemůžeme
navíc každému jde především o stabilitu a nízkou odezvu, lidem stačí 5Mb
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

K těm dvou stovkám Mbit....ono se to spíš vyplatí pak až tam dáte 20-40 klientů že jim budete moci "garantovat" nějakou tu sdílenku (1:4-1:10) kolem 16Mbit což na normálním Ačku nejde. Vtom vidím výhodu UBNTu kdy to postavíte levně a hlavně máte vše(bod,klienti) po ruce a vcelku použitelné po mechanické stránce. S Mikrotikem jde to samé, chraň bůh že jistě jde, jen cena je pak o něco jiná když započítáte i přístupový bod a vcelku značné vícenáklady za dualpol. klienty. Zatím lidem nízké rychlosti v řádech Mbitů stačí. U mě si ale například berou ze 30% 16/4Mbit 1:8 a stejně jim to na iGW agreguji jen 1:4 abych neměl s němi potíže. Prostě jsem rád že Mikrotik něco takového jako SXT v prvním kroku udělal a snad tou cestou po odstranění nějakých chyb půjde dál, ikdyž osobně mám všude zaplý AirMax on a tudíž si jej nekoupím.
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 13 years ago

okoun píše:pokud nám stát dá peníze na 10GHz spoje tak není problém dostat do dědin k 10 až 20Mb pro zákazníka, ale s našima max 100 zákazníkama si fakt 10GHz dovolit nemůžeme
navíc každému jde především o stabilitu a nízkou odezvu, lidem stačí 5Mb

Pochybuju že by stát podporoval naše wifi sítě, podpoří max. jen nějaký monopol.
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 13 years ago

Jak je u tohoto boardu řešeno spojení s anténou ? Nešlo by používat jen ty boardy do jiné antény ? Ale co tak koukám na fotky tak se mi nechce věřit že je to řešený jen nějakým dotekem board - tišťák antény.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

David2006 píše:K těm dvou stovkám Mbit....ono se to spíš vyplatí pak až tam dáte 20-40 klientů že jim budete moci "garantovat" nějakou tu sdílenku (1:4-1:10) kolem 16Mbit což na normálním Ačku nejde. Vtom vidím výhodu UBNTu kdy to postavíte levně a hlavně máte vše(bod,klienti) po ruce a vcelku použitelné po mechanické stránce. S Mikrotikem jde to samé, chraň bůh že jistě jde, jen cena je pak o něco jiná když započítáte i přístupový bod a vcelku značné vícenáklady za dualpol. klienty. Zatím lidem nízké rychlosti v řádech Mbitů stačí. U mě si ale například berou ze 30% 16/4Mbit 1:8 a stejně jim to na iGW agreguji jen 1:4 abych neměl s němi potíže. Prostě jsem rád že Mikrotik něco takového jako SXT v prvním kroku udělal a snad tou cestou po odstranění nějakých chyb půjde dál, ikdyž osobně mám všude zaplý AirMax on a tudíž si jej nekoupím.

K tomu staci jen dodat ze porad budou lidi kteri budou jezdit na cinskech gumach z hypace a lidi co budou radeji obouvat barumky nebo misaky
Jak nejde v acku 16Mb? klienti s dobrym signalem mi jedou v acku klidne 25 Mb bez problema , pokud neni zahluseno jak prase , v normalne zahlusenym 20 delam . Porad sici brecej ze kvalitni antana plus tik je drahy ja kdyz to spocitam tak mam rozdil 800 stovek a ten lid radi zaplatej kdyz jim to nekdo vysvetli a pokdu vezmete anteny od stourace ktery jsou dobry ani drahy tak je to porad lepsi nez sxt od tika .
0 x

David2006

Každý to vidíme trošku jinak. Určitě nebudu polemizovat o tom jaká anténa je lepší nebo horší neb ve výsledku by jsme skončili u parabol s límcema u klientů a jednosměrných útlumových článcích a dalších dnes už defacto prkotinách. Ber to tak že u mě funguje UBNT s AirMaxem ve dvou polarizacích a u Tebe zase něco jiného ze kterého jsi pořád sto dostat dostatek užitku pro sebe potažmo své klienty v síti. A pokud jim to politicky vysvětlíš (800Kč navíc k instalaci u mě třebas 1Kč + měsíc zdarma) že jim dáváš "the best of the best" byť v podobě 20Mbitu (čemuž se třebas u 20-30klientů ve špičce zdráhám na Ačkovém sektoru uvěřit) , tak to prostě u Tebe funguje jak má a nemáš problém. U mě jsem to v různých sítích zkusil a nefungovalo to. Řeči o gumách jsou vcelku zbytečné jediné co je tam analogické je že to stejně oba za 3-4roky vyhodíme pokud nám to neodejde dřív samo.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak samozrejmen tech 20Mb je max propustnost k danemu klientovi , nedelam z teho ze lidem davam 20Mb, zakladni rychlst maj lidi ted 4,5 /2Mb a ma to 98 procent lidi , kdyz to projedu v grafech tak vetsinou kazdymu staci 2Mb kdyz cumej na nejaky serialy jinak se motaj kolem 1,5Mb a mene pri beznem pouzivani , ta max rychlost se vyuzije kdyz neco stahujou a jak casto beznej uzivatel taha , kdyz jenekdo tahac a chce to super rychle tak si zaplati vyssi rychlost. Davame sice agregaci ale na serveru to maj stejne 1:1 tu agregaci davam jen jako pojistku kdyz nahodou tak aby neprskali . To lidem i vysvetluju ze je hezky mit 8Mb s agregaci 1:50 ale tech 8Mb neuvidej nikdy :) a nebo radeji 4Mb ktery uvidej v 95 procentech mereni . Ty pompezni papirovy rychlsti sou hezky na papiru . Kdyz to lidem polapaticky vysvetlim pochopej ze ty cisla sou jen honenim vody . Tema dobrejma antenama si delam rezervy do budoucna az to bude potreba . Proste lidi ted koupej a min 10 let nemusej nic menit . A hlaven ted klienti zacinaj koukat i na upload a to bez dobry anteny u nich do budoucna rezervy nemam . Prumerne maj jklienti propustnost uploadu tak 80 procent download coz ze sitkou antenou neudelam ani omylem .Nez pomlouvam zkousim a nejak se mi nepodarilo s nanou udelat to so se schiboxem ... ted mluvim o acku . Muj nazor zas me muzete kamenovat :mrgreen:
0 x

David2006

Ale nikdo Tě tu přeci nekamenuje:) napsal jsi to dobře a pokud jsi svoje zákazníky o tomto přesvědčil tak pro Tebe jen dobře. U mě je tomu prostě jinak zapnu AirMax na APčku u lidí dám Low,Medium,High AirMax priority podle toho jaký mají tarif a mám vyřešeno o upload takřka symetrický se mi postará druhá polarizace a jeto. Asi nejsem dostatečně přesvědčivý ( leda že bych na letáky dával svoji fotku:)) ) abych lidem dával něco jiného než 4, 8 a 16Mbs s obvyklou agregací a oni mi za to ještě byli ochotni v dnešní době plné ADSLka a konkurence platit. Jo a stěmi 10lety to sem se dobře nasmál při pohledu na tu haldu 2.4GHz antén a APček co tu doma mám:) .
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak 2,4 je blbej priklad :D , ale jestlize dneska davam nkovy prijimace tak jim tech 10 let zivota klidne dam , nehlede na to ze pred 10 lety byl zazrak sehnat kvalitni antenu , vykrik techniky byla tusim legendarni pan 10 :mrgreen: , proste co mi vadi na techle plastakach vseobecne je ta antena s nic moc parametrama z teho uz sem od dob 2,4 vyrost , kdyz tam bude dobra antena nenei problem vymenit elektroniku kdyz vyjde neco co bude stat za vymenu , vymena celyho zarizeni je prec jen drzasi .
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

ppp76 píše:Kdyz to lidem polapaticky vysvetlim pochopej ze...

chlape ty mas zazracnych klientov... takych nema nikto na svete. ty im vysvetlis, ze je dobre a nutne si kupit drahsi HW pre pripojenie do netu, ty ich ukecas, aby ti viac platili a este im vysvetlis aj ako je to s rychlostami u konkurencie.
bud mas zazracnych klientov, alebo mas zlatu papulu. ale to si si potom pomylil biznis. mal si ist do politiky :-)
0 x

hapi

a nebo má prostě idiockou nekvalitní konkurenci. Jedna ženská nám volala a říká jeee to máte nejdražší a že ještě obvolá ostatní ISPíky a pak šla stejně k nám protože neni blbá a spočítala si to že to nejdražší neni. Ono to neni jenom o ceně za připojení. Když ti někdo dá zařízení za 1kč a pak odejde a ISPík si to pak nechá dobře zaplatit tu výměnu tak je to na houby ne?
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

ppp76 píše:tech 10 let zivota klidne dam...

chlape... to mas doma napr. 10 rocny pocitac? alebo 10 rocnu telku? alebo 10 rocny mobil? alebo si sa na silvestra riadne opil a este si nevytriezvel? minuly rok som montoval klasicke A a tento rok by som za to nedal ani 500 czk a to som si myslel ze 5ghz "A" klient mi vydrzi aspon 3-4 roky. mylil som sa... :-)
0 x

hapi

mato1 píše:
ppp76 píše:tech 10 let zivota klidne dam...

chlape... to mas doma napr. 10 rocny pocitac? alebo 10 rocnu telku? alebo 10 rocny mobil? alebo si sa na silvestra riadne opil a este si nevytriezvel? minuly rok som montoval klasicke A a tento rok by som za to nedal ani 500 czk a to som si myslel ze 5ghz "A" klient mi vydrzi aspon 3-4 roky. mylil som sa... :-)

Ačko vydrží a stačí ale asi patříš k těm lidem co museji mít vždy poslední výkřik technologie. Do dneska tu vidim v okolí ject alvariony na 3.5GHz a ty daji max cca 10Mbit a vadí to těm firmám? nevadí.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

mato1 píše:
ppp76 píše:Kdyz to lidem polapaticky vysvetlim pochopej ze...

chlape ty mas zazracnych klientov... takych nema nikto na svete. ty im vysvetlis, ze je dobre a nutne si kupit drahsi HW pre pripojenie do netu, ty ich ukecas, aby ti viac platili a este im vysvetlis aj ako je to s rychlostami u konkurencie.
bud mas zazracnych klientov, alebo mas zlatu papulu. ale to si si potom pomylil biznis. mal si ist do politiky :-)

Asi Vas teda vsechny pozvu aby jste videli jak se jedna se zakazniky :mrgreen: asi to dela kouzlo osobnosti :mrgreen: . nijak se lidem netajim s cenou a rikam jim to hned popar minutach ze mam instalaci drzazsi nez konkurence . Narozdil od konkurence neuctuju nic za praci pouze matros takze zas tak drazsi nejsem :D . Klidne u klienta vykejsnu hodinu jen kecanim , dulezity je dostat klienta k osobnimu jednani , pak mam sanci 10:1 ze bude muj :twisted: Nejlip u me funguej ustni marketing to je nej reklama . reklamu sem nedelal uz dobre par let a porad jedu .
0 x