❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vymena elektrolyt. kondenzatoru na Mikrotiku RB450

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
tom-tom

Re: Vymena elektrolyt. kondenzatoru na Mikrotiku RB450

Příspěvekod tom-tom » 11 years ago

kure05 píše:Používám tyhle elyty:

330uF/6,3V - obj. číslo 47313
330uF/35V - obj. číslo 46083
680uF/6,3V - obj. číslo 23252

Tyhle kondíky používáme na všechny u nás se vyskytující RB, tudíž pro RB411, RB433, RB600 a občas i pro nějakou tu RB133. Jak jsem psal výše, obchod kde to nakupuji je http://www.ecom.cz :wink:

Nevím kde je problém, ale nám 411AH nechtějí s kondíkama 680/6,3V startovat. Buďto deska ani nemá snahu bootovat, nebo se neustále dokola restartuje. Mám vypozorováno, že každá deska je schopná jet pouze s 470 nebo 560 uF kondíkem vedle miniPCI a buzzeru, zbývající dva nad LAN portem umějí desky od 470uF, ale jen málo jich umí jet s vyšší kapacitou než 560uF.
Navíc mám vypozorováno, že pokud se použijí nižší kapacity než originál 560uF, v teplotách pod nulou mají tendenci se pravidelně restartovat, případně pokud je deska studená, vůbec nenastartuje, nebo až po několika pokusech.
Zkoušeno na ubnt 24V zdroji, 18V alfa a průmyslový 24V carspa.. UBNT zdroj má asi horší filtrování, některé RB411/433 jedoucí s 18V alfou v pohodě totiž mají s UBNT problém nastartovat napoprvé.
0 x
T-T

mpcz

Příspěvekod mpcz » 10 years ago

tom-tom píše:
kure05 píše:Používám tyhle elyty:

330uF/6,3V - obj. číslo 47313
330uF/35V - obj. číslo 46083
680uF/6,3V - obj. číslo 23252

Tyhle kondíky používáme na všechny u nás se vyskytující RB, tudíž pro RB411, RB433, RB600 a občas i pro nějakou tu RB133. Jak jsem psal výše, obchod kde to nakupuji je http://www.ecom.cz :wink:

Nevím kde je problém, ale nám 411AH nechtějí s kondíkama 680/6,3V startovat. Buďto deska ani nemá snahu bootovat, nebo se neustále dokola restartuje. Mám vypozorováno, že každá deska je schopná jet pouze s 470 nebo 560 uF kondíkem vedle miniPCI a buzzeru, zbývající dva nad LAN portem umějí desky od 470uF, ale jen málo jich umí jet s vyšší kapacitou než 560uF.
Navíc mám vypozorováno, že pokud se použijí nižší kapacity než originál 560uF, v teplotách pod nulou mají tendenci se pravidelně restartovat, případně pokud je deska studená, vůbec nenastartuje, nebo až po několika pokusech.
Zkoušeno na ubnt 24V zdroji, 18V alfa a průmyslový 24V carspa.. UBNT zdroj má asi horší filtrování, některé RB411/433 jedoucí s 18V alfou v pohodě totiž mají s UBNT problém nastartovat napoprvé.

Zdravím,
to můžu potvrdit, je to tak. Ještě bych dodal, že na zdroj 12V/1A to naběhne většinou spolehlivě. Evidentně je měnič špatně navržený, počítá s úzkou tolerancí součástek, což specielně u elektrolytů není vhodné. Protože elektrolyty mají už z výroby toleranci v desítkách procent.
K tomu UBNT: spíš bych řekl, že RB nestartuje po výměně kondenzátorů z důvodu vyššího napětí napájecího zdroje, ne filtrování. Vyzkoušel jsem asi desítku zdrojů různých výrobců, vč. měničů a jednoznačně je start-nestart závislý na napětí zdroje. 10,8V - POE z NB a 12V adaptéry - nastartuje vždy, 18V/1A někdy, 24V/0,8A adaptéry a měniče skoro nikdy.
Jak bude chvilka, podívám se na to paměťovým osciloskopem, do té doby dotaz:
nemá někdo datasheet ATHEROS AR7130? Hledám číslo pinu pro reset. Chvíli jsem hledal na netu a kupodivu chip, co je v každém druhém zařizení, není jen tak lehce k nalezení ...
mpcz, 23.08.2014
0 x

stanowi94

Příspěvekod stanowi94 » 10 years ago

Vracím se k tomuto tématu, na své 411 mi též odešly 560mikro/6,3V mohu tam tedy dát 1000mikro/6,3V bude to šlapati ? Díky
0 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 10 years ago

Dej tam jen jeden stejně jsou spojeny paralelně. Pokud by jsi tam dal dva tak už by jsi byl dost mimo oproti původní hodnotě.
Záleží jak to kdo spočítal ale je možné že je to spočítaný na nějakou kapacitu a pokud by jsi šel hodně mimo tak by tam něco uhořelo.

Honza
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 10 years ago

Zase pozor s tím jedním kondíkem - těch několik paralelně tam není jen tak zesrandy pro vyšší kapacitu, ale taky kvůli ESR :!: Takže s jedním tam může být mnohem větší zvlnění...

Jinak já co jsem měnil v nějakým RB kondíky, tak jsem tam dal 1000uF místo nějakých těch 560uF a žádnej problém. Ono se to zdá hodně, když je to dvakrát, ale zrovna tady v takových věcech je dvojnásobek nic - prostě dokud je to ve stejným řádu, tak pohoda. Ale asi 10x větší už bych tam raději nedával :-D
0 x

frr

Příspěvekod frr » 8 years ago

Tohle vlákno je sice hrozně staré, takže jenom "pro úplnost do záznamu": mně se na opravy VRM ve všem možném velice osvědčily polymerní kondíky z TME: nejčastěji ULR series X-CON, ale už jsem do něčeho strčil i levnější značku SAMWHA a taky choděj. Vidím tam i KEMET což je zřejmě fajnovější značka, ale přijde mi, že má oproti X-CONu vyšší ESR za vyšší cenu (bavím se o nohatém provedení, a i tak je to ESR do APčka v pohodě). X-CON a Samwha jsou sice Čína, ale zřejmě přijatelně kvalitní. Polymery od X-Conu stojej snad třetinu nebo pětinu toho, co srovnatelný Nippon Chemicon. Pokud Vám v APčku chodí obyčejný elyt s udávaným ESR 350 miliOhmů, polymer s ESR 7-10 miliOhmů poslouží zcela určitě taky :-)

Popravdě... kamkoli jsem namontoval polymery, získalo zařízení nesmrtelnost (aspoň pokud se týče napájení) - pokud výměna kondíků vyřešila problém, tak už jsem obvykle nikdy nemusel páječkou dovnitř. Pár let už to tak dělám. Zaslechl jsem tu, že zařízení za určitých okolností nechce startovat v mínusových teplotách... zatímco klasické elyty do mínusu moc netáhnou, polymerní elyty mají specifikaci asi do -55 a reálně jim ESR kolem nuly nijak nevadne. Taky není třeba zbytečně předimenzovávat napětí, beru vždycky "nejblíže vyšší hodnotu", tzn. na 3.3V větev stačí 4V kondík. Samozřejmě 6.3V ničemu neuškodí. Ale i třeba podle osazení motherboardů bych řekl, že zlaté čínské pravidlo "dimenzovat elyty na dvojnásobek reálně přítomného provozního napětí" už není potřeba. (Oni se tím snažili prodloužit životnost kondíků, kterým poddimenzovali ESR / přehnali střídavou zátěž.)

Pokud je potřeba vyměnit SMD kondík v pouzdru "hliníkový kalíšek na plastovém soklíku", často lze použít nohatý kondenzátor, původní plastový podstavec recyklovat, protáhnout nožky, zahnout, zastřihnout, přiletovat jako SMD... nebo se na ten sokl prostě vykašlat, ono to jde i bez něj, líp se to pájí :-D

Nevýhody polymerních kondíků:
- teoreticky trochu větší svodový proud (u velkých kapacit třeba 1 mA)
- teoreticky nemají rády vyšší relativní vlkhost vzduchu, kterou absorbují
(prakticky jsem nikdy nepozoroval problém)
- teoreticky pokud nahradíte původní elyt (stovky miliOhmů) polymerem s ESR
kolem 10 miliOhmů, může to vést k nestabilitě regulační smyčky zpětné vazby
ve spínaném měniči. Prakticky jsem to nikdy nepozoroval (mám osciloskop).
- jsou dostupné pro jmenovitá napětí tak do 25 V, vzácně do 35 V.
Nově se objevily "hybridní polymery" na jmenovitá napětí třeba 63 V...

Chci říct, že pro vyšší napětí je třeba zůstat u konvenčních elytů,
ale doporučuji do měničů volit značkové low-ESR modely na 105*C, pokud se do toho zařízení už v životě nechcete páječkou podívat. V TME si lze vybrat ze "spínacích" konvenčních elytů značek Panasonic a Nichicon. Samotná značka nestačí, koukejte na modelovou řadu (a na cenu - kupujte dražší modelové řady). V datasheetech bývá uvedený ESR, povolená střídavá zátěž (ripple current) a jmenovitá životnost na jmenovité teplotě (105*C). Hlavně podle udávané hodnoty "ripple current" oddělíte zrno od plev.

Pokud někde potkáte při repasi elyty kolem 2-10 uF, zejména na nízká napětí, těžko najdete tak malý polymer. Snad nějaký SMD tantal. Ale to už je možná lepší, přilepit na pájecí plošky původního nohatého elytu vysokokapacitní SMD MLCC keramiku. Taky nestojí moc, a dá se koupit třeba 47 uF na 10 V. Hodnoty v jednokách mikro úplně bez problému. Doporučuji dimenzovat MLCC na dvojnásobek skutečného napětí.

V měničích (spínaných zdrojích) z 230 V na malé bezpečné napětí bývá jeden kurvítkový kondík: nezávisle na výkonu zdroje je to
elyt o kapacitě cca 47 uF na 50 V, těsně vedle PWM švába na primáru, hezky v teplíčku od spínacích tranzistorů a hlavního trafa.
Stabilizuje napájení pro zmíněný PWM kontrolér. Tenhle kondík preventivně měním za cca 100 uF na 16 V (lépe na 25). Reálně na něm bývá za provozu cca 13 V. Menší kapacita na vyšší napětí se v polymeru těžko sežene a s uvedenými 100/16 obvod funguje. Jeho vysušení se projevuje tím, že zdroj se naprázdno rozběhne, ale pod zátěží se vypíná.

Pokud jste wifináři, kolik Vás stojí servisní zásah někde na střeše nebo na stožáru? Nestojí za to, použít při výměně 4 kondíky ne za 10 Kč dohromady, ale třeba za pajdu dohromady? (i to je moc, třeba RB912 má tuším už snad jenom 2 elyty.) V několika případech už jsem po zběžném testu nového hardwaru mávl rukou nad zárukou a elyty vyměnil *preventivně*, před prvním nasazením.
0 x

mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 8 years ago

Kvalitní kondenzátory Panasonic z GMEka
https://www.gme.cz/ce-680u-10vit-pan-fr-8x11-5-rm3-5
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Behemot » 8 years ago

frr píše:

X-CON je značka Man Yue, jeden z mála solidních nejaponských výrobců. Jinak souhlas, akorát netuším, proč sem motáte cucáky polský z TME a jinejch megadistributorů, jejichž ceny jsou stejně příšerný, pokur je člověk nevezme ke zdi, zatímco tady v ČR se dají kvalitní elektrolyty v pohodě sehnat taky a to většinou o pětinu až polovinu levněj. Třeba zrovna u mě, na výběr už sedmdesátka modelů a skladem přes 35000 kusů…a stále roste :D
0 x
Špičkové elektrolytické kondenzátory; akumulátory; baterie; repasované UPS lepší než nové; zdroje; mikrospínače aj.