❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB1200 a 8GB

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
miract
Kontaktovat uživatele:

Re: RB1200 a 8GB

Příspěvekod miract » 13 years ago

Majklik píše:Je k dispozici jiná RB1200? Zkusit prohodit kus za kus, zda to lehne, pokud ano a RB450 nelehá, tak to bude "vlastnost" RB1200, pokud lehá jen jeden kus, tak někde něco v ní může být uhnitého.

Ja si take nejdriv myslel, ze je ten RB vadnej, ale potom tady na foru napsali dalsi dva lidi, ze jim to pri tocich nad 80Mbit dela to same, tak tim padem muzu vadny kus vyloucit.

Ma nekdo jiny nasazenou RB1200 s tokama nad 100Mbit kde je za tim cca 700 PC? Cestej routing s ospf s vypnutym conntrackem.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

miract píše:... a nezacalo by to delat po vymene RB450G za RB1200...

Stejnej problém jako u tebe. Po výměně rb1200 za rb450G problém s náhodným restartem přestal. RB1200 se tu ted válí protože do ostrého provozu ji zatím dávat nehodláme...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Náhoda je fakt blbec ... možný scénář tu někdo teď popsal. Takovýchto záhad jsem se nahledal ... od té doby musí být každý switch, kam jsou připojení koncoví uživatelé zásadně s podporou loopback-detection. O to větší sranda byla, když měla edgecore v jedné verzi zrovna v tomhle chybu.

hapi píše:no, i kdyby tam smyčka byla, restart RBčka by pomohl k zániku smyčky? To se mi nezdá. To by přece přetrvala i po restartu nebo by se znova po restartu vytvořila.

Tím neříkám, že je to tento problém. A pokud má RB1200 problém co popisuješ a je to vada hw (či kombinace s sw), tak jsi mě rozhodně nepotěšil. Naštěstí máme jenom jeden, bohužel zrovna v jedné dost velké škole. Byť tam vede 100Mbit alcoma, tak tam objemy moc velké nejsou, takže podobnou zkušeností sloužit nemůžu. Běžným testem to ovšem projde v pořádku, jenže ten jsme nedělali dva dny v kuse.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

miract
Kontaktovat uživatele:

Restarty jsou nahodne, od jednotek hodin az po max. asi 30 hodin. A to dokonce i v dobe, kdy tim RB tece jen rekneme 50-60Mbit nekdy dopoledne.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

dnes po 28 hodinach zase reboot.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes mi dosla trpelivost a sla misto toho nazpet RB450G. Uzavam, ma trosku mensi vykon, pri 180/20Mbit je cpu na cca 50%, ale aspon drzi.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Asi teda pánové z Litvy mají něco v RB1200 zhnilého. Je otázka, jak moc to rozbili až v posledním ROSu s radostným halekáním o zvýšení propustnosti při jednoduchých konfiguracích a co je navrdo.
Asi své nadšení pro RB1200 si ochladím na ruských pláních a objednám dopředu RB1100AHx2 a budu se modlit, aby byl vypraseny o něco méně (akorát platba teď za 9 kkč/kus a dodání leden/únor, RB1100AH se prej už nevyrábí).
0 x

ro000917

Příspěvekod ro000917 » 13 years ago

soooc píše:nejake rozhreseni? Psal nekdo na support? Vysledek? Nejake dalsi restarty?

Mám podobný problém s RB1200 (zkoušeno z 5.4 5.6 a 5.7). Skoro žádné zatížení tam není. Jen několik málo pravidel ve firewallu a v NATu. Dva porty pro WAN a zbytek v bridgi. V rámci bridge provoz tak 50M do internetu tak do 15M. Toto RB se chová tak, že skoro po 24hodinách provozu zamrzá, pomůže jen restart. Taky se stává, že pom restartu nenaběhnou eth porty ( na druhých koncích jsou buď SWITCHE -3COM nebo HP, anobo jiný MKtik.) Se stejnou konfigurací RB493G je to v klidu (4.17)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

poslal jsem další echo do mikrotiku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

miract
Kontaktovat uživatele:

ro000917 píše:
soooc píše:nejake rozhreseni? Psal nekdo na support? Vysledek? Nejake dalsi restarty?

Mám podobný problém s RB1200 (zkoušeno z 5.4 5.6 a 5.7). Skoro žádné zatížení tam není. Jen několik málo pravidel ve firewallu a v NATu. Dva porty pro WAN a zbytek v bridgi. V rámci bridge provoz tak 50M do internetu tak do 15M. Toto RB se chová tak, že skoro po 24hodinách provozu zamrzá, pomůže jen restart. Taky se stává, že pom restartu nenaběhnou eth porty ( na druhých koncích jsou buď SWITCHE -3COM nebo HP, anobo jiný MKtik.) Se stejnou konfigurací RB493G je to v klidu (4.17)

Tak to dekuju bohu, ze ten muj se jen restartoval a jel dal... :D
0 x

honzam

máte někdo vyzkoušeno co ho rebootuje?? Mám ho tady na stole a potřebuju to nasimulovat. Při náhodných testech jak naschvál držel a žádný reboot.
Přitom když byl v ostrém provozu tak rebooty co 24-36hod
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Vubec netusim, v logu nic nebylo. Me se rebootoval od 20-35 hodin. Ale a ani moc nezalezelo na datovem toku. Obcas to bylo dopoledne, kdy tim teklo sotva 50Mbit. Ted je zapnuty uplne bez zateze a uptime jsou na nem 4 dny.
0 x

ro000917

Příspěvekod ro000917 » 13 years ago

No taky bych rád toto nasimuloval, ovšem proč se toto děje fakt netuším. Zkoušel jsem ho propojit s jiným RB a restartovat či nechat běžet a nic. Funguje perfektně. Co se týká logu: vím, že třeba jeden ze SWTITCHů připojených na RB1200 se nemohl domluvit na rychlosti. Nakonec to spadávalo na 10M Half. Byl to 3COM. Ale i podpojení byly stejné problémy. Jen tím chci říct, že je také možná HW nekompatibilita
0 x

honzam

vyšel nový routerboot pro rb1200 - verze 2.37. Možná řeší problém
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

At mi nekdo potvrdi, ze to pomohlo, tak ho zase zapojim do site... :)
0 x