❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

mANT 15s a mANT 19s

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: mANT 15s a mANT 19s

Příspěvekod hapi » 9 years ago

GSM je úplně jiná technologie, plně řízená a upload používá jinou frekvenci. Rádia jsou o dost citlivější a ani -120dBm signál neni problém. Navíc je to celí v nekompromisním TDMA a ne ty pseudo TDMA co předvádí mikrotik i ubnt. U GSM dělá práci hardware takže ten chip obstarává celou režii komunikace takže je vždy rychlostně ok. Za to všechny wifi hračky i když si píšou TDMA to museji řešit softwarově a tim pádem ne tak úplně precizně na čas a proto říkám že RB411 jako klienti shazují celej sektor protože to výkonově nedávají ačkoliv ukazují třeba cpu na 20-30%. Jo, dřív NV2 byla precizní, fungovala tak jak se očekává že TDMA bude fungovat. Bohužel odpojovala klienty v masivním měřítku a měla ještě pár mínusů no a tak mikrotik zjemňoval její parametry a dneska je z toho taková sračička jaká je. Samozřejmě má i své klady například že pokud neni spoj vyloženě v troskách tak udržuje latenci na stálý hodnotě a neodpojí klienty ani když maji tragickej signál nebo je velký zarušení.

Podle mě by bylo nejlepší kdyby rozšířili frame limit u nstreme na 2-3 násobek dnešní maximální hodnoty :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

3com

Příspěvekod 3com » 9 years ago

Co 10 kliošů... Do 40 v klidu )
Sektor.png

hapi píše:to ne ale pokud si všimneš tak i na ptp spoji když nemáš ccq 95 a vejš resp. spíš 98 a vejš tak nemáš šanci vytahnout max rychlost ani z 80% teoretickýho maxima. U PtMP to je prostě znát sakra víc protože na ty klienty furt něco teče a když si každej takhle klient ukousne nějakou tu chybovost tak je to v násobcích. Jako nebudu tu nějak kecat ale ano, mikrotik se mi zdá že kolem 10 klientů nějak podezřele hodně ubere na max přenosovce ačkoliv jsem právě dneska ladil na vesnici sektor kde mimochodem jsou všichni SXT a heleme se, 70Mbit v nstreme, 75Mbit v nv2, 90Mbit v 802.11 na 1 tcp ke klientovy. Zdá se to málo? možná. Těžko říct. Vždy platilo cca půlka je režije, Nko ten poměr vylepšilo ale neprorazí, nstreme větší rychlosti nevydejchá a nv2 poslední dobou v lehkym rušení nedává tolik ale za to přenese data vždy a udrží klienty... hmm... samozřejmě to jsou ideální hodnoty, ve městě se dostáváme jenom přes 40Mbit a občas ani to ne. A to vůbec nepočítám když v cestě něco je nebo je klient lehce švihnutej nebo to vede koridorem mezi budovami, celá ta trasa jde do kopru případně to rozhodí signály na polarizacích atd... a to se vůbec nezmiňuji o tom když na high speed apčku smrdí klient s 802.11a :-)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 9 years ago

kolik ti to ap propusti celkem mb?
0 x
Jan Ptáček

Gemb

Příspěvekod Gemb » 9 years ago

Tak parametre tam mas pekne, len tak pre zaujimavost si neskusal davat long guard interval? Prisiel by si sice o 144Mbit linkovu rychlost, ale je to troska odolnejsie voci ruseniu.
0 x

fabinek1

Příspěvekod fabinek1 » 7 years ago

Vyplatí se vyměnit AP SXT-SA za mantbox? u sxt jsem zkoušel měnit vše - od kanálů po omezení data-rates, ale ccq pořád skáče, změna na nv2 je o ničem (vytáhne v n-ku jen 25M, nstream o trochu více. 802.11 sice 65M ale ccq jde kolem 70%. 23 klientů - všichni SXT, signály nejhůře do - 57, vzdálenost všichni do 650m. Osobně si myslím, že ve vzduchu je dost plno, ale mant má větší zisk, což by mohlo pomoci, ale zase ten úhel.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 7 years ago

právě že naopak zisk ti to zhorší, podívej na přednášky RF elements o hornech a myslím si že horna by ti dost pomohla...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Sidi

Příspěvekod Sidi » 7 years ago

fabinek1 píše:Vyplatí se vyměnit AP SXT-SA za mantbox? u sxt jsem zkoušel měnit vše - od kanálů po omezení data-rates, ale ccq pořád skáče, změna na nv2 je o ničem (vytáhne v n-ku jen 25M, nstream o trochu více. 802.11 sice 65M ale ccq jde kolem 70%. 23 klientů - všichni SXT, signály nejhůře do - 57, vzdálenost všichni do 650m. Osobně si myslím, že ve vzduchu je dost plno, ale mant má větší zisk, což by mohlo pomoci, ale zase ten úhel.

Zisk na straně AP ti je na nic, když potřebuješ dostat data ke klientům. Větší zisk znamená jen víc chycenýho bordelu.

Chce to co největší směrovost, ať chytáš naprostý minimum rušení. Tzn místo AP panelky horna, místo panelek na straně klienta paraboly.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

seřaďte se všichni vedle sebe ať neutrácim za kůlky. Tohle forum pěkně zahnívá "odborníky".

Zisk na AP straně je na nic když potřebuju dostat data ke klientům, jo? nezvýší náhodou zisk antény RX signál u klientů? což je vždy žádoucí a zvýší SNR?! Jo ano, v opačném směru se zvýší i chytání bordelu ale zvýší se i chytání vlastních klientů a tim pádem SNR stále zůstává stejný takže se nic nezmění. Nechcete mi tvrdit, že když na AP straně uberu zisk antény tak se klientovy zvýší download, že ne? Jak by se to mohlo stát? Nejenom že si uberu RX na sektoru ale uberu si i TX pro klienty takže klient přijme slabší signál. Super nápad.

RF Elements zacílilo na hlupáky a povedlo se. Oni to dělali už před nějakými 8 lety ale vždycky se někdo najde kdo sežere marketing.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 7 years ago

hapi píše:seřaďte se všichni vedle sebe ať neutrácim za kůlky. Tohle forum pěkně zahnívá "odborníky".

Zisk na AP straně je na nic když potřebuju dostat data ke klientům, jo? nezvýší náhodou zisk antény RX signál u klientů? což je vždy žádoucí a zvýší SNR?!

Nesnizi, protoze se reguluje :D
2 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

sundejte ty velký sektorys vyzařovákem 2st, kupte si 30st trumpety a zjistíte že budete mít lepší signál s méně ziskovější anténou a hlavně zjistíte že kvalita signálu půjde raznatně nahoru, kdo to nezkusí tomu není pomoci :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Sidi

Příspěvekod Sidi » 7 years ago

hapi píše:seřaďte se všichni vedle sebe ať neutrácim za kůlky. Tohle forum pěkně zahnívá "odborníky".

Zisk na AP straně je na nic když potřebuju dostat data ke klientům, jo? nezvýší náhodou zisk antény RX signál u klientů? což je vždy žádoucí a zvýší SNR?! Jo ano, v opačném směru se zvýší i chytání bordelu ale zvýší se i chytání vlastních klientů a tim pádem SNR stále zůstává stejný takže se nic nezmění. Nechcete mi tvrdit, že když na AP straně uberu zisk antény tak se klientovy zvýší download, že ne? Jak by se to mohlo stát? Nejenom že si uberu RX na sektoru ale uberu si i TX pro klienty takže klient přijme slabší signál. Super nápad.

RF Elements zacílilo na hlupáky a povedlo se. Oni to dělali už před nějakými 8 lety ale vždycky se někdo najde kdo sežere marketing.

Při dodržení povoleného výkonu není RX u klientů závislý na zisku antény - ta svítí pořad stejně. Chápu, že dnes se na to nehraje a 3/4 AP jede na plný pecky - to pak je zisk antény znát.

On chtěl jednu anténu (která údajně nefunguje z důvodu rušení) vyměnit za to samé, jen s vyšším ziskem s tím, že si pomůže. Vzhledem k tomu, že tím změní jenom RX na AP, tak mu to opravdu na nic nebude.
0 x

hapi

nehrajte tu divadlo, dneska nikdo nereguluje a ten kdo reguluje je sám proti sobě. ČTU to neřeší tak proč bych měl já?

Jestli nevidíte rozdíl mezi SXT SA5 a mANTxxs tak už teda nevim.
1 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 7 years ago

Za sebe říkám že já reguluju co to jde :-)
1 x

Ispič

Příspěvekod Ispič » 7 years ago

hapi, Tebe je těžko přesvědčovat, máš tvrdou palici, a dokud do Tebe nehučí hodně lidí dost dlouhou dobu, prostě to nechceš pochopit. Nakonec se sice potichu poddáš, ale nikdy nepřiznáš že ses mýlil. O to horlivějc pak zase vychvaluješ "svoje aktuální řešení", které je samozřejmě nejlepší na světě.

Pokud testuješ anténu s tím, že už dopředu si přesvědčený o tom, že bude určitě na..ču, tak samozřejmě test podle toho dopadne. Nechtěj tady ale srovnávat jakoukoli panelku nebo nedejbože SA5 s fakt kvalitním trychtýřem. Kvalitním trychtýřem nemyslím například ubnt, a už vůbec ne rf elements (mimochodem i ten rf elements funguje líp než SA5).

Jo a ohledně regulace, můžu s klidem říct, že opravdu nemám nikde tx na default. Ono totiž s těma trychtýřema prostě není potřeba kotlit tak, jako když jsem používal panelky nebo SXT na vysílače. Pokud se díváš po stožárech konkurence, určitě sis všiml, že se trychtýře dost objevují, ale ještě nikde jsem si nevšiml, že by se místo trychtýře opět vrátila panelka. Proč asi?
0 x

hapi

hele řeknu ti to asi takhle. Trychtýře od rf element řeší jenom jednu věc a to rušení od sebe sama od jiný antény na stožáru. Všimni i jak trotlové instalujou sektory typicky 4x SA5ky nebo NSM5 ideálně na jednu pásku. V tomhle případě pomůže trychtýř protože má extrémní odolnost mimo hlavní lalok. Jenomže to je jediná jeho vlastnost. Vše ostatní je horší. Vyzařovák do nebe, nízkej zisk atd.. A jestli mi tady někdo bude tvrdit že když snížím zisk antény a snížím výkon do antény tak mi pojede klient lépe... je asi padlej na hlavu.

To co vy tady řešíte jsou dvě různý věci. Tazatel má problém na všech kanálech což je z 99% rušení od svojí další jednotky. Tohle mu pořeší horna. Bohužel jestli to neni rušením od jeho vlastních jednotek tak když si vemu náhradu za SA5ku což je 10dB horna (90°) tak sem na ubohých 10dB zisku takže všichni klienti mi padnou o 4dB se signálem dolu. Super. V případě že tam má zarušeno tak že tam prostě neni místo, tazatel by mohl poskytnout scan, tak horna nic nevyřeší. Já bych to řešil vysokoziskovým sektorem a pokud jde do tuhýho tak prostě titaniovej sektor kde ho stahnu na potřebnej úhel a mám kolem 20dB zisku.
0 x