❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Maximální teploty RBček
Re: Maximální teploty RBček
Přesně o tomto článku jsem přemýšlel, když jsem řešil přehřátý rozvaděč na komíně. Jen jsem nevěděl jak se jmenuje
. Na komíně je málo místa, takže rozvaděč může být max 40cm hluboký. Rozvaděč musí být prachotěsný, protože vedle je druhý funkční komín, takže kupa popílku. Naštěstí je dost prostorný cca 1m vysoký, tak funguje i honění ohřátého vzduchu uvnitř. Klasickou klimatizaci jsem zavrhnul, něco jsem slyšel o sublimační, ale pak jsem si vzpomněl na borce co dobíjely telefony při vaření čaje. To bude stejný jen obrácený princip. Má někdo zkušenost? Podle mě koupím článek a přidělám ho z venku na plech rozvaděče plochou která chladí, ta druhá strana předpokládám bude topit, tak je blbost to nacpat dovnitř.

0 x
helapc píše:Přesně o tomto článku jsem přemýšlel, když jsem řešil přehřátý rozvaděč na komíně. Jen jsem nevěděl jak se jmenuje. Na komíně je málo místa, takže rozvaděč může být max 40cm hluboký. Rozvaděč musí být prachotěsný, protože vedle je druhý funkční komín, takže kupa popílku. Naštěstí je dost prostorný cca 1m vysoký, tak funguje i honění ohřátého vzduchu uvnitř. Klasickou klimatizaci jsem zavrhnul, něco jsem slyšel o sublimační, ale pak jsem si vzpomněl na borce co dobíjely telefony při vaření čaje. To bude stejný jen obrácený princip. Má někdo zkušenost? Podle mě koupím článek a přidělám ho z venku na plech rozvaděče plochou která chladí, ta druhá strana předpokládám bude topit, tak je blbost to nacpat dovnitř.
Zdravím,
Peltiér tak jednoduchý není. Bohužel se musí napájet proudem, který jednu stranu ohřívá, to teplo se musí odvádět do vnějšího prostoru ventilátorem a druhá strana plochy se ochlazuje, chladí vnitřní prostor a chlad se také může "rozhánět" ventilátorem. V praxi to můžeš vidět v malých přenosných ledničkách do auta, které jsou už docela běžné. Viděl jsem i bloky okolo 250W do cca 2.500,- Kč
mpcz, 09/07/2015
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
To byl hodně blbej nápad s tím Peltierem co?
Kvůli chlazení si nacpat do rozvaděče další minimálně 10A zdroj, který mi prostor krásně vyhřeje a to nemluvím o dalších stovkách wattů příkonu 

0 x
Mě to úplně blbý nepřijde. Zdroj bych nacpal do malého rozvaděče bokem. Otázka je jestli jsem schopen chladit vnitřek rozvaděče tím že na něj přidělám z venku článek a jestli ten článek může být venku. Varianta s ventilátory na studený a teplý vzduch je pro mě nereálná.
0 x
helapc píše:Mě to úplně blbý nepřijde. Zdroj bych nacpal do malého rozvaděče bokem. Otázka je jestli jsem schopen chladit vnitřek rozvaděče tím že na něj přidělám z venku článek a jestli ten článek může být venku. Varianta s ventilátory na studený a teplý vzduch je pro mě nereálná.
Zdravím,
jen pro ilustraci dávám foto kompaktního bloku chlazení, 12V/6A. Ještě menší blok se používá v chladničkách, kde výrobce zaručuje při 20 st. C teplotu do 7 st. C. Pivo (v tomto stavu) samozřejmě nevydává žádné teplo, takže bude hodně záležet na instalovaném zařízení a izolaci. Další rozdíl je, že autochladničku nestavíme na slunko a box se zařízením se tam ocitnout klidně může. Jen pro zajímavost, otočením polarity proudu na článku se obrací chod tepla, takže se z toho lehce stane vytápění. Nic z toho jsem nezkoušel, kromě chlazení piva, ale na tomto principu existují celé profesionální agregáty pro chlazení el. rozvaděců.
p.s. zdroj musí být pochopitelně mimo chlazený prostor, těch pár ampér lze přivést i po CYKY. Vzhledem k tomu, že se řeší pár dnů v roce, nebude cena za energii zase tak závratná, pár zbytečných výjezdů přijde určitě na mnohem víc.
mpcz, 10/07/2015
- Přílohy
-
- peltier_6A_12V_Optimax.cz.jpg (10.32 KiB) Zobrazeno 2504 x
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Z mého pohledu je největší problém nehýbající se vzduch. Stačí rozhýbat masu vzduchu v rozvaděči a najednou začne pasivní chlazení fungovat i s teplým vzduchem. Pokud vezmu modelovou situaci, že mám bednu 50x50x30cm někde na půdě, tak si nedovedu představit, jak bude schopný jakýkoliv článek schopný odvést teplo zevnitř rozvaděče. A to hlavně proto, že se ten rozvaděč neustále ohřívá nejen zevnitř, ale i zvenku. Takže jestli chladit, tak jedině silnou klimu, nebo jenom honit vzduch, aby alespoň trochu cirkuloval a začala fungovat výměna tepla do prostředí.
0 x
Máš pravdu i honění teplýho vzduchu mě pomohlo a asi to tam nějakou dobu muset vydržet.
0 x
na půdách mi zatím vždy pomohly 2 ventoše ve dveřích, jeden dolní roh fouká do skříně, druhý horní roh saje ze skříně - mám to na několika místech a spokojenost, spínám to podle teploty uvnitř bedny
na rozvaděčích venku mám udělanou na pár místech pasivní cirkulaci a taky to šlape, v podlaze skříně je přidělaná trubka HT70 aspoň metr dolů pod bednu a v jednom boku nahoře koleno HT70/45°, trubky opatřené síťkou proti hmyzu
na rozvaděčích venku mám udělanou na pár místech pasivní cirkulaci a taky to šlape, v podlaze skříně je přidělaná trubka HT70 aspoň metr dolů pod bednu a v jednom boku nahoře koleno HT70/45°, trubky opatřené síťkou proti hmyzu
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Ano, teplo musi byt kam odvadet, nebo kde si prisavat chladny vzduch. Peltier ma tu vyhodu, ze lze regulovat, nema pohyblive casti a lze ho pouzit i tam, kde se prasi ... Jen je treba dat bacha na jeho pouziti, aby se neprekrocily mezni parametry, pak to prestane makat, "vyhori". Na vnejsku bedny musi byt masivni chladic co i pri rozdilu teplot 70st Peltier a 50st vzduch na pude je schopnej teplo rozptylit. Uvnitr pak by pak mely byt teploty pod 50st. Chlad idealne rozplylit vetrakem. A ridit to, chladit jen kdyz je fakt teplo, aby se neplytvalo. Takovej 60W Peltier by mohl uchladit ledacos. Ale nic neni tak spolehlive jako freecooling - kominovy efekt ...

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...