❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mato1

Re: CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)

Příspěvekod mato1 » 11 years ago

Radek Úlehla píše:Tak to by bohužel nebyl :)

ok... viac menej viem ako to mas spravene, len ma zaujimalo par detailov a pre istotu som chcel vidiet realnu ukazku.
ak to chapem dobre, tak to mas riesene cez mangle + address list, kde v mangle nadefinujes jednotlive tarify / rychlosti a cez address list k nim pridas ip adresy. a mozno este cez SQ, kde budes mat unlimited rychlosti budes grafovat / sledovat uzivatelov.

alebo sa myslim?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Stává se někomu že jedno jádro jede na 100% a ostatní se flákají? Routerboot 3.10 a ROS 6.7
Dá se nějak v tu chvíli zjistit co to jádro dělá?

Obrázek
Přílohy
cpu100.jpg
cpu100.jpg (182.35 KiB) Zobrazeno 3183 x
0 x

mato1

zdravim
mam problem s prepojenim dvoch ccr1036. mam to sice este na stole, ale niekedy mi to robi bordel, cudne sa sprava a 2x mi to uz zmrzlo tak, ze ozivit sa to dalo len tvrdym resetom...

dalsia vec je shaping cez mangle+QT. mangle mu nevadi, ale akonahle pridam co i len jedno pravidlo do QT, tak sa zvysia pingy cez router zo standartnych 0ms na 5-9ms. zaujimave, ze SQ mu nevadi...

uplne som z toho blby... nejde mi to do hlavy. nieco je zle, ale neviem co. podla mna je to verziou routeros. mam tam v6.7 a firmware 3.10.
starsiu verziu by som nerad daval, kedze na forach sa pise, ze tam bol problem s port flapping.

ma niekto napad co s tym?

edit: po precitani kopec for a diskusii na nete som dospel k nazoru, ze je v. 6.x nedorobena a blba. podla mna je ccr1036 dobry hw, ale cely tento hw degraduje a zhadzuje sw, ktory vyvojarom ide cim dalej tym horsie. toto boli posledne dve mikrotiky, co som kedy kupil. som normalne rad, ze mam prakticky celu siet na ubnt a ze mozem kludne spavat, lebo to, co predvadzaju vyvojari routeros je vysmech lokalnych isp.
inak pred tym, ako som to zacal testovat na stole, tak som to mal v serverovni, kde mi to sposobilo hodinovy vypadok siete....
0 x

fujara

Příspěvekod fujara » 11 years ago

honzam píše:Stává se někomu že jedno jádro jede na 100% a ostatní se flákají? Routerboot 3.10 a ROS 6.7
Dá se nějak v tu chvíli zjistit co to jádro dělá?

Pravdepodobne shapuje...
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=79888
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Shaping tam není vůbec
0 x

mato1

fujara píše:Pravdepodobne shapuje...

kua drat... presne ako som si myslel. QT je nedorobene v celej 6.x verzii routeros, vyuziva len jedno jadro. pouzitelna je len SQ a to je pre moje potreby (a verim, ze aj potreby vacsiny) nahovno.
nerozumiem tomuto... vsak v6.x je dostupna na trhu uz riadne dlhu dobu a oni ani zakladne veci stale nedotiahli dokonca. to este nehovorim o NV2...
je to normalne na smiech - v nasom pripade ale skor na plac, kedze kazdy tuna na fore ma na routeros nieco postavene.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 11 years ago

co ti nejde na nv2? ja za posledni pulrok ani jeden zasek ....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

mato1 píše:
fujara píše:Pravdepodobne shapuje...

kua drat... presne ako som si myslel. QT je nedorobene v celej 6.x verzii routeros, vyuziva len jedno jadro. pouzitelna je len SQ a to je pre moje potreby (a verim, ze aj potreby vacsiny) nahovno.
nerozumiem tomuto... vsak v6.x je dostupna na trhu uz riadne dlhu dobu a oni ani zakladne veci stale nedotiahli dokonca. to este nehovorim o NV2...
je to normalne na smiech - v nasom pripade ale skor na plac, kedze kazdy tuna na fore ma na routeros nieco postavene.

nerozčiluj se jo. Já to tady hlásám už rok. queue nemůžeš rozdělit mezi jádra. Jestli máš jenom jedno queue tak si to posral. Zrovna tuhle modelovou situaci jsem tu před půl rokem psal že nefunguje a že začne kravnout. Pokud jich tam máš stovky queue tak na tom budeš líp ale pokud jednim queue budeš chtít protlačit větší datovej tok = zase seš v prdely. Takže si nestěžuj, říkal sem to tu že ta stačka má hodně jader ale všechny jsou slabý. Takovej low power xeon E3 tomu nakope jak výkonem tak spotřebou a tak i cenou ve stejný velikosti.

Navíc to že queue se nerozděluje mezi jádra neni chyba routerosu ale prostě toho že tahle věc nejde rozdělit mezi jádra. Ale chápu to, dneska i mobily maji 8 jader úplně k hovnu a čim víc slabých proužků adidas, tim lépe. Obzvlášt pro ty co věci jenom používají a nestaraji se o to jak fungují.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tomasik

Příspěvekod tomasik » 11 years ago

Hapi, mato1 a kdyz budu mít např. 2 fyzické čtyřjaádrové Xeony a shaping v SQ tak bude taky vyuzito jen jedno Jadro nebo nebo jedno CPU jak ve verzi 6 ci 5 ? Pochopil jsem ze se takto chova QT ale i SQ ? Dekuji Tomas
0 x

hapi

pozor. Je rozdíl mezi 10xQueue po třeba 10Mbit a 1xQueue po 100Mbit. První příklad se rozdělí mezi 10 "procesů" takže to dokáže efektivně rozprostříd ideálně mezi 10 jader. No ale druhej případ už ne a zůstane to vyset na jednom jádře protože "proces" je jenom jeden a nedá se dělit dál.

Vem si že máš 4 jádrovej xeon. Pro jednoduchost si vemem že jedno jeho jádro je 9x rychlejší než jedno jádro CCR1036. Co plat že výsledný výkon je stejný když chci třeba shapovat průtok k serveru na 500Mbit. Xeon to dá v pohodě protože queue si sedne na jedno jádro a protože je 9x rychlejší tak to zvládne v pohodě. CCRku to přetíží jedno jádro a je vymalováno. A teď si vem že máš 100 queue front po 5Mbit, jo to už CCRku sedí víc a proto taky většina lidí nic nehlásí v tomhle případě. Jenomže pak přijde ftipálek s UDPčkem a třeba 50.000 pakety za sekundu a sundá ti to tak jako tak. Xeon to unese protože on si jednoduše přehodí tuhle queue na jedno jádro a ostatní přesune na ostatní jádra a je v pohodě protože jedno jeho jádro je 9x rychlejší a tak těch 50.000pps v pohodě zvládne a ještě si bude říkat "to je nuda".

CCRko pak vypadá takhle (vypadávaji pingy, občas se nedá dostat na CCRko, občas se rebootne, často laguje komunikace což je vidět na screenu honzam na grafech ethernetu):
Obrázek

kdežto starší xeon si dává tohle (vidíš? do jedný queue teče 270kpps a xeon žije, ccrko nezvládlo ani 80kpps):
Obrázek

a když je ten problém větší, tak se na CCRko ani nedostaneš. Xeon vždy běží dál. Nebo třeba na CCRku ani nemůžeš pustit torch aby si zjistil odkud co teče a zaříznul to. Na xeonu jo. A když už to torchneš a zarazíš problémovej tok tak zase CCRko vyhnije na tom že on stejně musí ty data přijmout a dropnout takže se nic nezmění ale xeon si jede vesele dál.

Ono stačí aby si shapoval na tom 200 lidí po 10Mbit a pak přes to měl jednu čilou firmu s konektem 200Mbit kterou taky shapuješ a pokud to aspoň trochu budou využívat k 200Mbit tak krásně poznáš jak je CCRko k hovnu. Přesěn jak píše mato1. Latence lítají, packet losty jak na běžícím pásu atd.. Stejně tak jako mít CCRko před servery který jsou poslední dobou dost často terčem DDOS útoků... tak přesně tady CCRko nemá co dělat protože zařezávání toho DDOS útoku znefunkční CCRKo který tam má bejt právě kvůli ochraně a odfiltrování těhle věcí. Ten router musí bejt to poslední co padne protože on spravuje ten tok a to CCRko nezvládne.

Xeon ber jako x86 platformu a pokud možno ne atomy, zacate atd.. ale sandy/ivy bridge a haswell. Potažmo i některý trochu starší věci. Daleko horší je ale třeba to, že někteří haní x86 která jim léta dosluhuje a po výměně za CCRko si říkaji jak je to najednou super ale už neřeknou že na x86 měly MKv3 kterej nemá ani potuchu o multicpu a využívá takovýho quad xeona jenom z 25-40 procent. Stačí upgrade na MKv6 a rázem se zapojí všechny jádra a je to zase rychlík.

Já neříkám že je CCRko špatný. Já jenom říkám že na sítový operace ho mikrotik vůbec neměl použít. Já bych ho osobně viděl někde pro webový služby pro hromadu malejch requestů prostě jako server, to na co je určený. Ano, ono efektivně umí vysokorychlostě čistě routovat ale od routeru se v případě potřeby potřebuje aby v případě nouze něco s datovym tokem udělaly a to CCRko už nezvládne. To je jako že CCRko začali lidi dávat na BGP routery a za pár týdnů přišly z brekem že trvá půl dne než nahrábne to kvantum rout... proč asi? protože to je čistě sekvenční, jednovláknová operace kde CCRko prostě nemůže nikdy vyhrát. Xeon to bude mít za zlomek času. Bohužel tady mikrotik nejspíš uměle omezuje pro x86 dostupnou ramku a odmítá vydat x64.

Já nikoho přesvědčovat nechci. Já jenom říkám že za 20k je to kurva drahý a koupim za to raději něco na x86 co má větší užitnou hodnotu. To že někdo si neumí postavit router s podobnou velikostí, spotřebou atd. už je jiná písnička. Já vím že to jde.
0 x

tomasik

Příspěvekod tomasik » 11 years ago

moc pekne vysvetleni, palec hore hapi
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 11 years ago

Hmm , tak to si potom mozu strcit CCR do analneho otvoru :lol:
0 x

hapi

no hele zrovna před několika dny někdo na mk foru založil vlákno

CCR1036 PPPoE 1000+ clients 400+ Mbit/s degraded perfomance
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=81479

to jim tam teče sotva 60-70 tisíc paketů za sekundu a kde máme těch 8 milionů paketů za sekundu? i kdyby jenom milion... kde je? jak Chupaka na tamním foru hezky napsal "switched back to x86"
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 11 years ago

mashinepistole2 píše:Hmm , tak to si potom mozu strcit CCR do analneho otvoru :lol:

Mám jedno volné CCR1016, tak pokud by se ti jedno zdálo malé, můžu poskytnout další :D
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

zeptam se blbe, k cemu tedy idealne pouzit CCR 1016/36 ?
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))