❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)

Příspěvekod hapi » 11 years ago

pokud nemusí nic dělat s pakety tak je to jako RB1100AHx2 a to je že "nic" "necítí".
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 11 years ago

Ja ti hapi nevim ale me ccrko i kdyz neco dela tak nesedi jen jedno vytizeny jadro a zbytek ze by se flakal to vytizeni mi beha po jednotlivejch jadrech ....
0 x

hapi

co na něm děláš? Já vim že pakety se rozhazují mezi jádra. Jenomže třeba zpracování jednoho queue běží vždy na jednom jádře takže třeba 36 queue se optimálně teoreticky rozdělí mezi všechna jádra nicméně jedno jádro je pěkně nevýkonný a tim lehne. Hele mám to ověřeno. Dotyčná osoba u který to bylo by mohla vyprávět jak pěkně se to začne srát když chceš přibrzdit jednou queue třeba 500Mbit na 400Mbit. Náhodný pády, náhodný PL, náhodný odpojování winboxu, náhodná nedostupnost CCRka atd.. Tyhle vaše lehký provozy nic neukáží. Heavy load který starej xeon zvládne (teď tam je) tak CCRko nemá šanci ukočírovat.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak pravda celkovej konekt na tom neomezuju :wink: a oemzovani klientu delam primo u nich na strese .... proc budu srat penize do megaserveru kdyz se u lidi vali nevyuzitej vykon na strese ze? ale nasadit ccrko na omezovani takovejch velkejch toku mi prijde dost zbesily na to jsou uz jiny masiny , na klientsky omezovani mi prijde uplne v pohode ... jeste par pravidel na nem mam nez to precvakam vse na klientsky jednotky a pak uz se bude jen "flakat routingem" a par pravidlama ....
0 x

hapi

tohle tvoje shapování nechápu. Buď máš mega konekt s mega ptp spojema a dáváš lidem max 8Mbit nebo dost často šaháš na limity propustnosti APček. Máme centrální shapování právě z důvodu nepřetěžování čehokoliv na síti což tvoje řešení neumožňuje. Můžeme ject konektem na plný kule ale nikomu se ani na chvíli nelagne hra atd... což v tvym případě zaručit nikdy nemůžeš. Ostatně nedavno si okoun stěžoval jak musí vyházet shapování uvnitř sítě protože mu to zatěžuje RBčka :-D raději zatížim jedno silný železo který nedělá nic jinýho než pořádnej shaping pro celou síť než abych omezoval slabí RBčka tim že museji ještě shapovat.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Definuj mega megakonekt a megaspoje ....konektu mam na rozdavani a megaspoje nepotrebuju kdyz se stavi rozumna struktura , za ty leta clovek vi kolik si muze prec dovolit hodit na apcko lidi a za dalsi kdyz by byl problem muzu omezit jen danou antenu , mam nastaveny alerty a kdyz je problem dostanu hlasku takze casem uz je to vyladeny . To ze udelam zakladni nastaveni u klienta mi pomaha k tomu ze se mi na apcko nepropagujou kraviny kterejma se ap nemusi zabejvat , vem si ze paket kterej shaper zahodi ti prec putuju celou siit od klienta az na shaper aby ho tam zahodil .... nerikam ze vse delat u klienta ale rozlozit to hezky po cely infrastrukture protoze pak se ccrko muze zblaznit a po ceste se flakaj mraky rbcek na par procentech a pak sit vypada jak statni aparat kde se jeden vul muze sedrit a zbytek na nej kouka s prstem v nose
0 x

hapi

no, já sem zastánce toho že wifina má mít výkon na zpracování wifi a u NV2 to platí dvojnásob. Jestli si CPU zaseru tim že musí shapovat tak to docela znatelně omezuje schopnosti wifiny. Ono je to třeba poznat na 50Mbit wifinách kde těch 50Mbit skutečně teče. Tam maji 400MHz procesory docela záhul a to že to ukazuje 40-50% zatížení neznamená že je to ok. Ono to totiž neukáže takový ty malí špičky který rosekávaji NV2 na mraky.

Jde mi spíš o to jak zajistíš že se na sektoru nesejdou 4 lidi kteří budou chtít ject na max svojí konektivity ve stejný čas. Dejme tomu že každej bude chtít ject 10Mbit tak máš 40Mbit o který budou bojovat a propustnost APčka je třeba jenom 30Mbit. Tim seš docela v pasti protože s timhle tvůj způsob shapingu nepočítá. Takhle když 20 sektorů bude chtít tahat po 30Mbit tak máš 20x30=600Mbit a tvůj konekt je třeba jenom 300Mbit a opět si s tim nedokáže shaping poradit a agresivnější protokoly budou vítězit.

Chápu že moje řešení neřeší upload tak efektivně jako tvůj ale to ani neni třeba protože řešit to že někdo uploaduje neřízeně UDPčko sítí ke shaperu ve velkym množství je dneska vzácné. Důležitý je dostat download jako hlavní komoditu pokud možno co nejrovnoměrněji mezi všechny zákazníky s určitým fair play a tedy aby si download nekradly podle počtu stahovacích streamů ale podle toho jak sem jim to nastavil na centrálním shaperu.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

hapi píše:Máme centrální shapování právě z důvodu nepřetěžování čehokoliv na síti což tvoje řešení neumožňuje.

Když máš centrální shaper tak proč chceš shapovat na CCRku? To na to opravdu není dělaný. Ale na routing OK. Máme přes to hlavní konekt - 428Vlan, 300NATů + DHCP, OSPF
Při 600Mbitech se to fláká
Přílohy
ccr.jpg
ccr.jpg (165.86 KiB) Zobrazeno 1560 x
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Ukaz mi klientskou 411, 711 , 911 sextant nebo sxt u klienta kterou klient vytizi pro normalnim provozu vic nez na par procent? (nepocitam stary 133 ty uz se zadejchavaj dost :( ) jeste se mi u zadny nestalo ze by nestihala wifi plus par pravidel . 50Mb linky u me vazne lidi na tehle zarizkach nemaj na tyhle toky uz je tam alca kdyz to nekdo chce ..... nerikam absolutne vse delat u klienta ale zaklad zarezu u nej aby mi sracky nesli dal a nezadirali body .... mam tu i 711 jako AP na nem 20 klientu a nevydrou ho vic jak na 20 procent .... ztraty na nem zadny nevidim .... ve spickach tam jede max 25 Mb a kdyz testuju propustnost tak v tcp mi na klienty dava 40 a vice (mereno pres btest) nejak se mi nedari aby se klienti sesli tak aby to totalne vydreli ... asi mam malo sosacu :D
Pravda konekt 300mb mi uz par let nestaci ....
0 x

hapi

jo, a co ty přerušený čáry na tom grafu rychlosti? první příznak nějakýho průseru z nedostatku výkonu. To neni totiž normální. Vim že to nepřeruší ve skutečnosti data ale přeruší to data posílaný winboxu. Tohle byly první příznaky když se začal vršit večerní provoz. Samozřejmě tam máš furt čajíčkovích 60kpps. Do 70kpps to ještě jde pokud nechceš prohnat 70kpps jednou queue a to ani nemusí omezovat, stačí když to protejká. Co když budu chtít rozdělit Gigo na 200 a 200 a 200 a 200 a 200Mbit datový toky do lokalit? emmm smůla :-D a tak drahý zařízení to je honosící 24mpps :wink:

Já shapovat na ccrku nechci. Jeno říkám fakta a faktem je že za stejný prachy mám Xeona E3 v3 ve verzi haswell kterej bude mít dokonce i stejnou spotřebu s tim že zvládne podstatně větší zásahy do datovýho provozu když budou třeba. U CCRka když náhodou něco potřebuju a na 600Mbit sem tam určitě nějaký blokování atd.. budu potřebovat tak končí. Xeon začíná. No jen si skuz dát torch na to rozhraní kde je 600Mbit. Ne vlastně ne, radši to nezkoušej protože by to mohlo spadnout :-)

Ale víte jak to ve skutečnosti je. V ČR neni výrobce/distributor kterej dodává x86 výkoný stroje s mikrotikem. Všichni můžou slintat nad tim jak v zahraničí jsou různý hardware postavený na x86 s mikrotikem na palubě ale dovoz už se nevyplatí. Většina z nás by si ráda koupila x86 router kterej objednám, přijde, zapojim a jede tak jako CCRko. Sám moc dobře vim jak blbě se vybírá hardware pro tuto práci a když se seknete třeba i v jenom výběru skříně nebo špatný riser kartě tak to pak stojí nemalí prachy. Nebo zapomenete objednat pozice na disk do 1U rack case a zase čekáte tejden než to dodavatel dovalí což jsou další flustrace a pak si lidi lehce koupí CCR který je prostě "instantní".
0 x

hapi

ppp76 píše:Ukaz mi klientskou 411, 711 , 911 sextant nebo sxt u klienta kterou klient vytizi pro normalnim provozu vic nez na par procent? (nepocitam stary 133 ty uz se zadejchavaj dost :( ) jeste se mi u zadny nestalo ze by nestihala wifi plus par pravidel . 50Mb linky u me vazne lidi na tehle zarizkach nemaj na tyhle toky uz je tam alca kdyz to nekdo chce ..... nerikam absolutne vse delat u klienta ale zaklad zarezu u nej aby mi sracky nesli dal a nezadirali body .... mam tu i 711 jako AP na nem 20 klientu a nevydrou ho vic jak na 20 procent .... ztraty na nem zadny nevidim .... ve spickach tam jede max 25 Mb a kdyz testuju propustnost tak v tcp mi na klienty dava 40 a vice (mereno pres btest) nejak se mi nedari aby se klienti sesli tak aby to totalne vydreli ... asi mam malo sosacu :D
Pravda konekt 300mb mi uz par let nestaci ....

to bude asi ten problem. Nám žádný sračky od klientů do sítě nejdou :-)

ale ne v pohodě, každej to děláme jak umíme. Já se jenom nechci obtěžovat s konfigurací shapingu u klienta a psát celkem náročnej ovládací system pro klienty tak aby mi při změně přenastavil shaping u klienta atd.. Ono je to celkem náročný s velkým procentem možných chyb.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

hapi píše:jo, a co ty přerušený čáry na tom grafu rychlosti? první příznak nějakýho průseru z nedostatku výkonu. To neni totiž normální. Vim že to nepřeruší ve skutečnosti data ale přeruší to data posílaný winboxu.

Ty přerušený čáry nevím proč to dělá. ALe to dělá na většině routerů (i X86) kde tečou větší toky. Asi nějaká chyba winboxu :) nebo v metrixu protože žádný výpadky ani ztrátovost tam nepozorujem.

Jenom říkám fakta a faktem je že za stejný prachy mám Xeona E3 v3 ve verzi haswell

Za stejný prachy Xeona se zdrojem a 4x SPF a 10Gig Ethernetů? To vše do 1U? Pokud ano tak sem s ním :)

Ale víte jak to ve skutečnosti je. V ČR neni výrobce/distributor kterej dodává x86 výkoný stroje s mikrotikem. Všichni můžou slintat nad tim jak v zahraničí jsou různý hardware postavený na x86 s mikrotikem na palubě ale dovoz už se nevyplatí
. Tohle je bohužel pravda. Spousta lidí nemá čas laborovat a brala by hotový ověřený řešení...
0 x

hapi

pokud vim tak neexistuje CCRko co má 4xSFP+ a 10Gbit metaliky.

Dá se postavit 4xSFP+ a 4x1G metaliky z normálních dostupných komponentů do 1U. Pokud začneme hrabat trochu hlouběji tak se dá postavit 4xSPF+ + 4x10Gbit metalika + 4x1Gbit metalika stále do 1U. Ve 3U už se daji dělat větší zvěrstva.

Ovšem já v tom nějakej hlubokej smysl nevidim. Jestli chci hafo portů tak použiji switch ne? takže třeba 2xSFP+ a switch k tomu a vystaráno případně použít 4xSFP+ a rozstřílet to na třeba dva switche.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

No ja se s nicim nepisu ispadmin to tam nacpe za me a kazdou zmenu tam pak propise hromadne vsade ..... at si an nej kazdej nadava jak chce ... vcetne me .... ale zatim mi nikdo neukazal system co by zvladal vse co ispadmin ....
To ze nelezou od klientu ruzny sragory vypravej holubum na strese :lol: ruzny torenty dokazou posilat peknej humajz a nedej boze kdyz nekdo capne nejakej vir co se snazi lozit po siti ..... Ale primarne CCRKO neni staveny jako shaper takze centralni shaper na nejaky x86 ma svuj smysl pro vetsich datovych tocich to ti davam z apravdu ... co em desi je ze zadna technika neni neomylna a pokdu mi takovej shaper exne tak musim mit doma vse dvakrat abych to rychle odstranil a sit jela , pokud ale pouzivam jak rikas instantni prvky vsade po siti stejny tak sice mam zalozni hw ale muzu ho pouzit na viceromistech a nelezi mi na sklade mrtva hmota ....
0 x

hapi

zase nepřeháněj. Žádný železo nám tu neleží. Když to chcípne, vemu nějakou plečku, nastrkám do toho ethernety, zapnu to a prostě bez shapingu se to nějaký den obejde. Myslíš že někomu vždycky leží něco záložního na skladě? to je rozšířený mýtus se kterym všichni oblbujou a to ze všech úrovní ISPíků. Myslíš že takovej nix má záložní switche? hele prolez sem hodně úrovní ICT a 99.9% z nich nemá záložního nic :wink: pročč by někdo něco držel skladem? jestli něco používáš s tim že to může odejít každou chvíli tak si asi nakoupil špatně :-)

no ale víte co, tohle je dobrej důvod a ospravedlní začít něco dělat na x86 platformách s mikrotikem a prodávat nějaký řady routerů a držet na to nějaký záruky/servisy po ČR. Tohle tady fakt chybí na to kolik tu je ISPíků a že by to většina z nich potřebovala jako sůl. Já se toho ujmu ve většim 8)
0 x