❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB Metal 5SHPn - podvod nebo se pletu?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
nemitom
Kontaktovat uživatele:

Re: RB Metal 5SHPn - podvod nebo se pletu?

Příspěvekod nemitom » 13 years ago

mám to stejně, myslím že o bude ten zesilovač na výstupu....

Obrázek

Ještě mě napadlo jaký máš na těch metalech ROS? Já mám dva metali a oba oki teda zdá se... ale ten první mi dorazil myslím s 5.7 a druhej s 5.16 ale oba jsem v prvním kroku upgradnul....
Přílohy
power.JPG
power.JPG (28.97 KiB) Zobrazeno 2156 x
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Nevím jak u Metalu, ale podobně to má s výkonem i karta UB5, a tam to byl prostě jen offset výkonu. Tedy karta měla 30/23/30, ale reálný výkon byl 23 dBm. Pro plný výkon ale bylo třeba nastavit v "card rates" 30 dBm a nebo nechat na default.

K čemu tam ten offset výkonu byl netuším a ani asi nechci, těch rušivých sraček se zbavujeme.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

mna by skor zauajimalo k comu je tento kovovy bazmek..tak isto aj bullet Ti....naco to je dobre? okrem vyssej ceny.
0 x

divizna

Nevyzařuje z toho bordel... Jako každý vysílač, i bullet/groove má i vlastní vyzařování z desky resp. obvodů vysílače. Tím, že se to zavře do kovu, je to líp odstíněné a tohle vyzařování je defakto potlačené na nulu. Je to jako zavřít RB s kartami do kovového boxu.

Výsledek je, že při použití metalu/bulletu-ti a kvalitních límcovek je rušení mezi spoji minimální a na jednom stožáru může jet i víc spojů na jednom kanále, protože se navzájem vidí na míň než -80-85...

Plus se to taky líp chladí...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

nesouhlasim s tebou ani v jedný věci.

Líp chladit? dosedá snad kovové pouzdro na nějaký z chipů pro odvod tepla? Koukni se pod auto jak je oplechovanej vejfuk a obzvlášť u katalizátoru. Ty plechy tam maji odraznou funkci aby od toho nechytlo auto. Tady to bude fungovat stejně blbě. Neplní to funkci ani slunečního štítu ani chladícího pasivu. fail

Odstíněné? ano, ale jak moc? pokud vim tak většina cestiček po plošňáku jsou pod stínícím plechem a navíc... připojí se ti plastový groovy když je nenašroubuješ do anteny? 1m od sebe se nepřipojí. fail
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

nespoji, pac se mu bez anteny spali zesilovac :D :D
0 x
Jan Ptáček

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

hapi píše:nesouhlasim s tebou ani v jedný věci.

Líp chladit? dosedá snad kovové pouzdro na nějaký z chipů pro odvod tepla? Koukni se pod auto jak je oplechovanej vejfuk a obzvlášť u katalizátoru. Ty plechy tam maji odraznou funkci aby od toho nechytlo auto. Tady to bude fungovat stejně blbě. Neplní to funkci ani slunečního štítu ani chladícího pasivu. fail

Odstíněné? ano, ale jak moc? pokud vim tak většina cestiček po plošňáku jsou pod stínícím plechem a navíc... připojí se ti plastový groovy když je nenašroubuješ do anteny? 1m od sebe se nepřipojí. fail

Zdravím,
jako zaučený strojní zámečník bych se nepouštěl do diskuze o vyzařování, to je pro mě dost složitá problematika a lehce vznikne debata na téma "zelená nebo zelenkavá", které však mnohým vyhovuje.
V případě toho fail chlazení si nejsem tak jist, že kovové žebra, ač jsou mini, nemají vliv. Teplo, které se hromadí uvnitř se asi nemusí odvádět přímo cestou chip-obal. Jako laik si to představuji tak, že pokud udělám obal z polystyrénu, uvařím chipy za pár minut. Pokud z kovu, určitě později. A se žebry ještě později. Koneckonců u soustruhů a lisů máme na dílně takových krabic bezpočet a v žádném nejsou součástky nalepeny přímo na stěnu. I když by to bylo asi nejlepší.
Pan kolega Divizna měl možná na mysli vyzařování na úrovni mezifrekvencí a harmonických, které určitě existuje. Sice nevím, pořádně co to je, ale někde jsem o tom četl. Taky jsem si to ověřil, 711-ky montuji sólo na stožár do plastového boxu za anténu a do kovového futrálku za pár korun a problémy se vzájemným ovlivňováním zmizely. Futrálek přesně pasuje do běžného plastového boxu. Z téhož důvodu jsem již opustil řešení 433 a 435-ek, kde se karty ovlivňovaly. Důvody ovlivňování neřeším, prostě se to rušilo a teď se to neruší. Ta hodnota -85 odstupu na jednom stožáru se mě ale zdá býti příliš dobrá.
Snad jsem někoho svým názorem neurazil. To bych nerad.
mpcz, 30.08.2012
0 x

divizna

Přesně, já měl na mysli vyzařování nejen hlavní frekvence, ale i harmonických a šumu. Mám změřené, že zejména UBNT ale i Mikrotiky vyzařují bordel i v nižších pásmech, typicky pískavý šum. Toto jde přímo ze samotného zařízení. Zrovna Bullety nebo Rockety takto ruší dost, Mikrotiky míň, ale taky je to tam patrné. Uzavřením zařízení do kovového boxu se toto výrazně omezí, a neruší to pak např. blízké antény pro příjem rozhlasu (kdy šum vycházející z bulletu/rocketu rušil příjem rádia).

Navíc nevěřím tomu, že z plastového zařízení nějakým (ač minimálním) způsobem nevyzařuje i samotná hlavní frekvence. Když třeba z karet vyzařuje (ač mají taky vysílací část oplechovanou). Vždyť i tady na fóru se stále debatuje o dost zásadním rušení se karet mezi sebou, když jsou v RB 433 apod. To je přece úplně to samé, karty, když jsou poblíž, vyzařují pak jedna do druhé a proto se ruší.

O chlazení se hádat nebudu, to jsem nikdy nijak neověřoval, ale laicky bych si tipl, že kovové zařízení se prostě chladí líp než plastové...
0 x

hapi

ale tak jistě že se bavíme o rušemí mezi sebou. Ale taky si všimni že ty jednotky jsou 10cm od sebe aby se ovlivňovaly. Na stožáru si je dám 100cm od sebe a je klid. Mnohem závažnější je když jedna anténa svítí do druhý.

Kovová krabička v plastovým boxu zaručí pekelnou výheň... zaručeno, ověřeno. Proto se dělaji kovové krabičky samotné což je jistě nejlepší způsob. Mimo to, kovové kabičky máme a anteny se slyší stejným směrem na -60dB. To jistě neni přes samotný vyzařování elektroniky. SAmotný elektorniky by se neslyšely vůbec.

Tak jako tak je groove a bullet tak nějak pro lenivce který nekupujou anteny s boxy.

Já jsem žádný rozdíl mezi kovovym boxem a plastovim nepozoroval. Vždy za to může antena která nadělá ukrutnou paseku.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

sice tie bullety Ti a podobne doma nemám, ale neverím ze by sa zmensilo rusenie medzi anténami. 1-2dB? čo to je... Hapi ma pravdu, ked date bullety bez anten k sebe, nespoja sa..je tam velmi velmi slaby signal. To ze sa zariadenia vidia navzájom je čisto záležitosť antény. Niekedy si to skúste ;). Demontovat bullet/groove od anteny, vtedy sa stratí zo skenu všetkych ostatnych zariadeni na sajte. (overene)

To iste Rocket M5. Ak sa rocket M5 s dalsim rocket M5 vidí na -60 (1m od seba). Staci ze odpojite jednu rocketu od anteny a z -60 je nič, prípadne -92. Takze vsetky tie TITANIUM produkty (krem tej Ti sektory) sú jeden veľký odrb.
0 x

TTcko

Příspěvekod TTcko » 13 years ago

hapi píše:nesouhlasim s tebou ani v jedný věci.

Hele nechci ti kazit radost ale z provozu Groove 56C Metal 39C rozdil vic nez markantni :) A mimochodem kdyz ten Metal rozeberes tak zjistis ze vono to je udelany tak ze to doseda :) takze u me zatim testuju prvnich par kousku :

a) mnohem lepsi chlazeni
b) mensi ruseni
c) zadny pigtaily
d) vykon na AP tak abych byl v norme pro vsechny kodovaci rychlosti :)
e) paradni variabilita - jeden sektor na jednu stranu, druhej na druhou stranu baraku :)
f) CPU tohohle bazmeku se stara jen o wireless :)) (specificky reseni nasi site)

ale jak rikam testuju, treba prijdu na to ze to je shit :) ale obecne se da rict ze me to docela namisto RB433AH zajima :)
0 x

hapi

no, to že si neobjevil boxovaný sektorky do kterých vložim pohodlně RB711 a klidně i duální neznamená že groove je nějaký převratný zařízení.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

hapi píše:no, to že si neobjevil boxovaný sektorky do kterých vložim pohodlně RB711 a klidně i duální neznamená že groove je nějaký převratný zařízení.

Zdravím,
no to je samozřejmé, že každý si oblíbil něco. My používáme GROOVE a PRO NÁS je to téměř převratné zařízení. Montujeme ho ke klientům i na PTP spoje. Maximální spokojenost. Odpadly nám pigtaily, problémy s MMCX konektory, propojovací kabely, boxy, průchodky a spousta dalších drobností. Když je problém, omezí se možnosti poruchy na minimum. Odpadne vložený útlum od zbytečných přechodů a kabelů. Cena kompletu je podstatně nižší než s anténou + boxem. Sortiment skladu je také menší. Dále to ani nebudu rozvádět, já bych tedy rozhodně neměnil.
Další věc je čas montáže. Zkusil jsem změřit čas technikovi pro montáž kompletu klasiky a GROOVa. 25 minut a 60 sekund!
Obrázek
U sektorek je to s GROOVEm trošku problém, konektor je někdy vodorovně, ale máme i úhlové N-ka, takže to příležitostně vyzkouším.
mpcz, 30/08/2012
Přílohy
Picture0023.jpg
Picture0023.jpg (37.02 KiB) Zobrazeno 2156 x
0 x

divizna

Nechci být za škarohlída, ale na té fotce je anténa Waveant s Groovem? Není to trošku blbý? Vždyť ten groove tam docela překáží, když je přidělanej před reflektorem paraboly.

To je přesně důvod, proč jsme nikdy nedávali na ty Waveanty Bullety, ale používali je pouze s JRC/Maxlink anténami, které mají konektor až za parabolou.
0 x

hapi

hoši tohle všechno je pěkný ale ty voe, tohle neni ani mimo. Proto je groove u mě totálně mimo. Jako sorry ale to rovnou můžeš stavět na Ačku. Pokud tedy nejseš prase a nedáváš extended channel.

Instaloval někdo z vás někdy SXTčko nebo sextanta? To je rychlost jak instalace tak komunikace. Jako v klidu ale kdo dneska nenasazuje mimo tak si řeže pod sebou větev. Víte o tom že ADSL bude tlačit až 40Mbit? máte na to odpověď? "no víte, ono se to snadno instaluje" (a husně vypadá)... to už radši nacpu sxtčko do offsetky.
0 x