❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vymena elektrolyt. kondenzatoru na Mikrotiku RB450

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
kure05

Re: Vymena elektrolyt. kondenzatoru na Mikrotiku RB450

Příspěvekod kure05 » 11 years ago

Viktor "odborník" na to bude koukat jako péro z gauče :lol:

Ty elyty tam padnou naprosto přesně. To předčištěný pouzdro kondíku na DPS se shoduje s rozměrem pouzdra toho elytu.

Obrázek

Obrázek
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 11 years ago

Ano,
je to tak, jen se hůř shání a jsou cca 2x tak drahé. Já používám něco mezi, normální s nízkou impedancí na 105 st., dole rozehnu nožky a přiletuji jako SMD možná ještě snadněji. Ono čistit ty dírky po vytažení součástky je dost otrava, zvláště když je pl. spoj oboustranný a z jedné strany plocha země, nejde to odsávačkou dobře prohřát. Jinak změna teplot asi vliv má, ale zvláštní je, že tento týden odešly i RB v boxu uvnitř domu (např. kuchyň vytápěná). Asi náhoda.
mpcz, 28/01/2014

Čistí se to snadno. Ze spodu se dá kapička tavidla, na páječku se nabere kulička cínu a po prohřátí se díra propíchne ze strany součástek 0,8x40 injekční jehlou. Důležité je to tavidlo.

Viktor "odborník" na to bude koukat jako péro z gauče :lol:

Ty elyty tam padnou naprosto přesně. To předčištěný pouzdro kondíku na DPS se shoduje s rozměrem pouzdra toho elytu.

To pájiš trafopájkou?
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

kure05

Ne, normálně 50W mikropáječkou . . .
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Diky za foto, libi se me to.
Jak se tak divam je to pajene po stranach, ze jo?
Jake teda druhy tech kondiku tam davas?
Vidim dva druhy resp kapacity.
0 x

kure05

Používám tyhle elyty:

330uF/6,3V - obj. číslo 47313
330uF/35V - obj. číslo 46083
680uF/6,3V - obj. číslo 23252

Tyhle kondíky používáme na všechny u nás se vyskytující RB, tudíž pro RB411, RB433, RB600 a občas i pro nějakou tu RB133. Jak jsem psal výše, obchod kde to nakupuji je www.ecom.cz :wink:
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

Ladik píše:Diky za foto, libi se me to.
Jak se tak divam je to pajene po stranach, ze jo?
Jake teda druhy tech kondiku tam davas?
Vidim dva druhy resp kapacity.

Ano, vidíš správně, ale jedná se o 3+1. Ty 3 ks jsou aspoň co já jsem zažil, vždy zelené se zlatým popisem, výrobce Su´scon, 560M/6,3V. Průměr 8mm x 12,5 mm výška. Změřená kapacita 200-350M, většinou trošku nafouklé, někdy v tom bezpečnostním naseknutí prasklé a někdy v prasklině vyčuhuje nahnědlý elektrolyt. Ten druhý je v jiném obvodu spínaného zdroje a ještě nikdy mi problém neudělal, hlavně asi proto, že se jedná o jiný typ a ss funkci. Je evidentní, že se Sergej osazoval RB svého času kondenzátory od jednoho výrobce, což je samozřejmě dobře, bohužel se tomu výrobci nezadařilo a tak to dopadlo. Popř. je zde možnost, že nepoužil typy s nízkou impedancí. Na té součástce to nikdy není jasně vyznačeno, takže těžko říci.
Proto tam asi kolega kure05 osazuje pro jistotu 680M, ať je rezerva. Mě se osvědčila kapacita 1000M/10V, je sice o 2 mm vyšší, ale ničemu to nevadí. Komu se to nechce hledat, ještě připomínám, že elektrolytické kondenzátory jsou součástky, které mají oproti jiným abnormální výrobní tolerance v desítkách procent, takže rezerva je na místě. Pokud by si někdo plánoval koupit multimetr na tyhle kondenzátory, doporučuji bedlivě prozkoumat rozsah kapacit. Kondenzátory měří dnes téměř všechny i levné modely, ale kapacitu okolo 1000M málokterý.
mpcz, 29/01/2014
Naposledy upravil(a) mpcz dne 29 Jan 2014 08:48, celkem upraveno 1 x.
0 x

kure05

Nám už nějakou tu dobu choděj nový RB433 s takovejma hnědejma kondíkama s bílým popisem. Funkčně na tom budou určitě stejně jako ty zelený mr*ky :lol: Ten elyt 330uF/35V osazenej pro filtraci ještě před samotnejma DC měničema bejvá většinou od Panasoniku, což je zajímavý, protože to je taky celkem kvalitní výrobce. Do těch DC měničů už dávaj účelně ty zelený šmejdy aby to začlo nejdřív po dvou letech odcházet a ISP musel koupit novej board. Prostě další kurvítko . . . :roll:
0 x

mpcz

kure05 píše:Nám už nějakou tu dobu choděj nový RB433 s takovejma hnědejma kondíkama s bílým popisem. Funkčně na tom budou určitě stejně jako ty zelený mr*ky :lol: Ten elyt 330uF/35V osazenej pro filtraci ještě před samotnejma DC měničema bejvá většinou od Panasoniku, což je zajímavý, protože to je taky celkem kvalitní výrobce. Do těch DC měničů už dávaj účelně ty zelený šmejdy aby to začlo nejdřív po dvou letech odcházet a ISP musel koupit novej board. Prostě další kurvítko . . . :roll:

No nápad to není špatný, spíš bych se ale přikláněl k variantě náhodně vadné série. Pochybuji, že je někdo schopen vyrobit kondenzátor, který se porouchá po dvou letech s nějakou zárukou. Pokud by se porouchal dříve, má výrobce problém a to velký. Jedna taková podobná akce již tu byla s poruchou koncového stupně u 711ek a na to určitě nebude Sergej vzpomínat rád. Ony ty RB tak jako tak zastarají morálně. A řešení je dnes natolik známé a jednoduché, že asi málokdo koupí nový.
mpcz, 29.01.2014
0 x

kure05

Ale prd ! Ty elyty jsou záměrně použitý týhle značky a MikroTik moc dobře ví, že ten RB s nima vydrží běžet několik let a pak nazdar bazar a kup si novej. Proč myslíš že nedávaj i na stranu DC měničů kondíky značky Panasonic jako tomu je před těma DC měničema ? No protože by ten RB fungoval až mod dlouho a to je nežádoucí! Naprosto účelně tam ládujou ty zelený no-name sráče s náhodnejma parametrama. Na jejich místě má bejt elyt s co nejnižší impedancí protože je pulzně a proudově namáhanej a pokud tam daj něco co ty parametry nemá, tak se tomu razantně snižuje životnost a to je přesně to co oni chtěj. Kondík s opravdu nízkou impedancí už něco stojí vyrobit, ale při tom množství součástek co oni používaj by je to tak i tak vycházelo na pakatel. Si vem jak dlouho ty RB433 dělaj a NIKDY tam nedali kvalitní elyty a určitě se jich na to ptalo kvantul lidí. No proč asi . . . :roll:
0 x

mpcz

kure05 píše:Ale prd ! Ty elyty jsou záměrně použitý týhle značky a MikroTik moc dobře ví, že ten RB s nima vydrží běžet několik let a pak nazdar bazar a kup si novej. Proč myslíš že nedávaj i na stranu DC měničů kondíky značky Panasonic jako tomu je před těma DC měničema ? No protože by ten RB fungoval až mod dlouho a to je nežádoucí! Naprosto účelně tam ládujou ty zelený no-name sráče s náhodnejma parametrama. Na jejich místě má bejt elyt s co nejnižší impedancí protože je pulzně a proudově namáhanej a pokud tam daj něco co ty parametry nemá, tak se tomu razantně snižuje životnost a to je přesně to co oni chtěj. Kondík s opravdu nízkou impedancí už něco stojí vyrobit, ale při tom množství součástek co oni používaj by je to tak i tak vycházelo na pakatel. Si vem jak dlouho ty RB433 dělaj a NIKDY tam nedali kvalitní elyty a určitě se jich na to ptalo kvantul lidí. No proč asi . . . :roll:

No tak to je jiná,
mám tomu rozumět tak, že dodnes dávají ty zelené? Už jsem dlouho nekupoval 433ky, protože se to ruší mezi sebou, tak nevím. A jiný typ než zelený jsem zatím v poruše neměl.
mpcz, 29/01/2014
Naposledy upravil(a) mpcz dne 29 Jan 2014 11:00, celkem upraveno 1 x.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

ano, dodnes tam ty kondenzatory jsou.. Na 433 jsem ale nikdy kondiky nemenil, pouze na 411 (mozna je to tim, ze na APckach pouzivam lepsi trafa?)...
0 x
Jan Ptáček

Ladik

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Panove diky za osvetu.
Jeste doporucte nejakou dobrou mikropajku.
0 x

mpcz

net.work píše:ano, dodnes tam ty kondenzatory jsou.. Na 433 jsem ale nikdy kondiky nemenil, pouze na 411 (mozna je to tim, ze na APckach pouzivam lepsi trafa?)...

Jestli tam ty stejné typy dává dodnes, tak to je sebevrah. Může to ještě někdo potvrdit, že na posledních sériích jsou stále ty zelené Su´scon, 560M/6,3V? Pokud na 433kách méně odchází, může to být i jinou konstrukcí měniče. Když se podíváte na zdrojovou část, mnohokrát se změnila. Já to letuji trafopájkou, problém nevzniká, ale v době, kdy jsem nožky prostrkoval dírkama, jsem neměl to štěstí nebo ruky aby to bylo vždy jednoduché. Jehlu jsem používal, ale ta se dost často pro propíchnutí přilepila a nešla ven. V poslední fázi jsem to řešil tak, že jsem měl jehlu v malém motorku a to fungovalo. Když se jehla otáčela, lehce projela do dírky i zpět a nelepila se. Každopádně zkus, co radí kolega, asi to má dostatečně odzkoušené. Dnes to raději naletuji z jedné strany, to je nejrychlejší a pokaždé bez problémů. Jen trošku zavazí ten repráček.
mpcz, 29/01/2014
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

433 ted nemam po ruce, ale mam tu novou 435G a sou tam zase SuScony 6,3V 680M...
0 x
Jan Ptáček

kure05

Já vše v práci i doma pájím ERS 50 a jsem spokojenej. Mašina to je levná, hrotů je s sehnání dostatek a stejně tak jsou k dostání veškerý náhradní díly . . .
0 x