❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ruseni karet mezi sebou

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
novajz
Kontaktovat uživatele:

Re: ruseni karet mezi sebou

Příspěvekod novajz » 16 years ago

raven-il píše:
Maxik píše:To ze nekteri muzou a jini ne je snad kazdymu jasny staci kamosi na urade a ostatni maji smulu, podle me jak chces neco delat legalne jsou s tim problemy, nejlepe se domluvit primo s lidma, udelat to hotovo.

Koukam, ze tyhle zkusenosti nemame sami :)

Nezbývá mi nic jiného než souhlasit, mám již dvě takové zkušenosti. A NEZROBIŠ NIC, FERTIK :cry:
0 x
Novajz
Zelenáč, ale snažím se, je to moje hobby

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

novajz píše:
raven-il píše:
Maxik píše:To ze nekteri muzou a jini ne je snad kazdymu jasny staci kamosi na urade a ostatni maji smulu, podle me jak chces neco delat legalne jsou s tim problemy, nejlepe se domluvit primo s lidma, udelat to hotovo.

Koukam, ze tyhle zkusenosti nemame sami :)

Nezbývá mi nic jiného než souhlasit, mám již dvě takové zkušenosti. A NEZROBIŠ NIC, FERTIK :cry:

njn, u nas je to komplikovane tim, ze nejsme prilis oblibeni konkurenci, takze veci jako udani CTU a podobne dobroty jsou dost caste. Delat tudiz neco bez povoleni neni mozne....
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

iTomB

Příspěvekod iTomB » 16 years ago

novajz píše:
iTomB píše:
novajz píše:PS: Průvěsy mezi barákama má u nás povolené jen jeden velký ISP a když jsme se ptali na podmínky, město se nás vůbec na nic neptalo a automaticky řeklo NE. Že by úplatky a monopol??? :( Těžko říct, jen dedukovat.

Sam si odporujes. Vem si 5 bytovek vedle sebe. Ty je budes muset propojit pomoci anten a to znamena:
vyssi tve naklady
horsi spolehlivost
nizsi propustnost

No a oni natahnou kabel a maj to levnejsi, rychlejsi, stabilnejsi, ...

Tak a ted co na to zakaznik ...

No, asi ještě spím, ale v čem si odporuju???? To co jsi mi napsal, je jasné, ale co mám dělat, když mi to město nechce povolit??? Pokud je to v rámci jednoho paneláku o více vchodech, tak je to jasné, ale třeba je mezi nimi chodník a už jsem v pr... a musím použít antény. Jiné východisko hold nemám. :(

Jedno ti to nebude v momente, kdy ISP ma propojeni pomoci WiFi a o.s. si provesi kabely mezi bytovkama a privod udelaj treba laserem (pro 50 lidi +-). Kdo pak bude mit rychlejsi levnejsi a kvalitnejsi net? Pak uz ti nebude jedno komu platis ... A o tom to bohuzel je. Dalsi vec si muzes pekne precist na IPV. PF dela akce, jako jsou: "pečení prasete, bowling, lyžování". No oni to plati z ceho asi? Kdyz jako nevydelecna organizace vse vrazi zpet do site (potamzko HW a konektivity) jak tvrdi. ISP to da ze sve kapsy ... A lidi za timhle jdou ...
0 x

jirka123

Příspěvekod jirka123 » 16 years ago

Chtěl bych se kluků s PilsFree zastat. Dokázali dostat pořádný internet i do vesniček, kam se žadnému komerečnímu isp nevyplatí jít, a když už se tam nějak dostaly tak ze zbytků co kde zbylo, a podle toho to chodí spíš nechodí ...
Proč nezainvestovat pořádný HW, když na to mají. Závidíte snad? vlakna,gigabeamy,lasery,ceragony, alkomy? tak se více snažte a kupte si je taky :D
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

čtu si tady o rušení karet a najednou debata o něčem uplně jíiném :)
Chlapi, proč si myslíte že někdo může a někdo ne? Známí na úřadech? V podstatě ano, ale podmazaní známí. Bohužel je to tak, stále u nás platí že kdo maže, ten jede. Ikdyž se Vám ani mě tohle moc nelíbí, prostě to tak funguje. Proč ke mně nechce jít obecní úřad když jí nabízím internet zdarma s několikanásobně vyšší rychlostí než konkurence? Protože někdo dostal zaplaceno a pár lidí na obci má net zadara, běžná praxe.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

jirka123 píše:Chtěl bych se kluků s PilsFree zastat. Dokázali dostat pořádný internet i do vesniček, kam se žadnému komerečnímu isp nevyplatí jít, a když už se tam nějak dostaly tak ze zbytků co kde zbylo, a podle toho to chodí spíš nechodí ...
Proč nezainvestovat pořádný HW, když na to mají. Závidíte snad? vlakna,gigabeamy,lasery,ceragony, alkomy? tak se více snažte a kupte si je taky :D

To je ale blud, jdeme do vesnice, kde pripojime 15 lidi :evil:

Hochu, pokud nebudu platit najmy, dane, zamestnance, nemam problem vse cpat do technologie.

btw, tohle je OT, pojdme zpet k tematu
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

cin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cin » 16 years ago

Presne tak!
Ake mate skusenosti z tym vzajomnym rusenim kariet v RB433 a RB600.
Varianta mat jedno zariadenie a v nom2 karty s 2 antenami na retlanzlacnom bode je super pretoze odpada switch.
Takze co preferujete
radsej 2x RB411Ah+switch alebo 1x 433AH?
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

cin píše:Presne tak!
Ake mate skusenosti z tym vzajomnym rusenim kariet v RB433 a RB600.
Varianta mat jedno zariadenie a v nom2 karty s 2 antenami na retlanzlacnom bode je super pretoze odpada switch.
Takze co preferujete
radsej 2x RB411Ah+switch alebo 1x 433AH?

Nerozumim presne, jedna se o dva spoje (nikoliv o jeden nstreme dual) ? A v jakem pasmu ?
0 x
Josef Smola

cin
Kontaktovat uživatele:

Jedna sa napriklad o 3 spoje nstreme nie dual.
riesenie a:
A <--> B <--> C <--> D
A - 411AH - 1 karta
B - 433AH - 2 karty - eternetom odvod na 5Ghz AP
C - 433AH - 2 karty - eternetom odvod na 5Ghz AP
D - 411AH - 1 karta - eternetom odvod na 5Ghz AP

Riesenie b:
A <--> B <--> C <--> D
A - 411AH - 1 karta
B - 2x 411AH - 1 karta + switch - eternetom odvod na 5Ghz AP
C - 2x 411AH - 1 karta + switch - eternetom odvod na 5Ghz AP
D - 2x 411AH - 1 karta - eternetom odvod na 5Ghz AP

Plus na kazdom z bodov B C D sa este bude vysielat vsesmerom v 5 Ghz pasme pre zakaznikov.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

cin píše:Jedna sa napriklad o 3 spoje nstreme nie dual.
riesenie a:
A <--> B <--> C <--> D
A - 411AH - 1 karta
B - 433AH - 2 karty - eternetom odvod na 5Ghz AP
C - 433AH - 2 karty - eternetom odvod na 5Ghz AP
D - 411AH - 1 karta - eternetom odvod na 5Ghz AP

Riesenie b:
A <--> B <--> C <--> D
A - 411AH - 1 karta
B - 2x 411AH - 1 karta + switch - eternetom odvod na 5Ghz AP
C - 2x 411AH - 1 karta + switch - eternetom odvod na 5Ghz AP
D - 2x 411AH - 1 karta - eternetom odvod na 5Ghz AP

Plus na kazdom z bodov B C D sa este bude vysielat vsesmerom v 5 Ghz pasme pre zakaznikov.

Pokud je to na 5g a je to alespon ob kanal, tak by s rusenim nemel byt problem.
0 x
Josef Smola

Leeonek

ani kanály vedle sebe se neruší, mám vyzkoušeno. Běda ale jak na některém spoji zapneš nstreme, pak už fakt všechno okolo ob jeden kanál.
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Presne na to som myslel na nstreme :(
Presne to som i vsimol ze to ma taky efekt.
A Nstreme dual je na tom lepsie.
Alebo co by si odporucil do zaruseneho pasma?
Asi najskor klasicky spoj ako skor neaky nstreme ci uz obicajny alebo dual.
0 x

Leeonek

výhoda nstreme dual je zjevná, mimo duplexní provoz i to že si můžeš vybrat nejmíň zarušený kanál na každé straně zvlášť a nemusíš se omezovat tím že ten kanál musí být volný na obou koncích jako u spoje ap-klient. Spotřeba kanálů nemusí být tak kritická jak se zdá, pokud jsou ty spoje aspoň trochu směrově od sebe, dá se používat na několik nstreme spojů stejný vysílací kanál z jednoho místa, v podstatě i stejný přijímací
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:výhoda nstreme dual je zjevná, mimo duplexní provoz i to že si můžeš vybrat nejmíň zarušený kanál na každé straně zvlášť a nemusíš se omezovat tím že ten kanál musí být volný na obou koncích jako u spoje ap-klient. Spotřeba kanálů nemusí být tak kritická jak se zdá, pokud jsou ty spoje aspoň trochu směrově od sebe, dá se používat na několik nstreme spojů stejný vysílací kanál z jednoho místa, v podstatě i stejný přijímací

Takze by si mi odporuci na miestech kde to je poriadne zarusene a potrebujem tamat tlacit vecssiu kapacitu nastreme dual.
Ale asi to nema vyznam ked na dane miesto nepotrebujem pretlacit viac ako 10Mbit
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

stačí jedna anténa, dost směrová s limci a zregulovat výkon a musí to šlapat. Všechno je závislí na kvalitě antén a jejich odolnost vůči rušení z jiného než přímého směru. Takže osobně doporučuju všude cokoliv jinýho než panelové antény i kdyby měly 23dB protože panelka neni chráněná na boční rušení. Límec je límec.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků