viewtopic.php?f=4&p=218758
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=128762
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
3011 a flapping portů
Re: 3011 a flapping portů
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Někomu to dělá, někomu ne. Na 99% se to děje při buffer overflow. Používáte to jako switch? jako router? (každý port konfigurovaný zvlášť), máte tam nastavený bridge (tzn. v zásadě softwarový switch)?
Může to s tím souviset. Naše multicastová TV má bohužel hodně burstů, s přechodem 1G (páteř, k zákazníkovi) - 100M si prakticky žádný "obyčejný" switch neporadí. Nějaký non-managed = mrtvola, RB260GS = mrtvola, Cisco 2960 (je to sračka s malými buffery) se musí hodně ladit a nesmí přes ní jít nějaký extrémní traffic aby to zvládla...
Když to ale proženu přes softwarový bridge v mikrotiku (zkoušeno více modelů), funguje to bez problémů. Myslím si, že to bufferuje do RAM, kde je místa dost.
Může to s tím souviset. Naše multicastová TV má bohužel hodně burstů, s přechodem 1G (páteř, k zákazníkovi) - 100M si prakticky žádný "obyčejný" switch neporadí. Nějaký non-managed = mrtvola, RB260GS = mrtvola, Cisco 2960 (je to sračka s malými buffery) se musí hodně ladit a nesmí přes ní jít nějaký extrémní traffic aby to zvládla...
Když to ale proženu přes softwarový bridge v mikrotiku (zkoušeno více modelů), funguje to bez problémů. Myslím si, že to bufferuje do RAM, kde je místa dost.
0 x
3011 jako hlavní router s několika bridgema + vlanama, ale v předchozích screenech tam je fakt provoz minimální, takže nějaké overflow atd.. těžko říct.
0 x
výhradně režim router a flapping žádný. 400Mbit provoz. Flow control zapnutý.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Router, porty krom jednoho ether/sfp v bridge. Provoz do 300Mbit. Nepozoruji taky zadny problem porty uplne random 100/1000 flowcontrol zaply na nekterych portech.
0 x
Flapuje to někomu, kdo nemá nastavený vůbec žádný bridge?
Co jsem si s tím hrál, tak to vypadá, že bridge občas pustí data do portu kam nemá a zareaguje nějak loop control.
V týdnu jsem zahlédl po restartu v logu divnou hlášku ohledně hw offloadingu - tak jsem to povypínal na všech portech a zatím dva dny žádný flap
třeba náhoda.
Co jsem si s tím hrál, tak to vypadá, že bridge občas pustí data do portu kam nemá a zareaguje nějak loop control.
V týdnu jsem zahlédl po restartu v logu divnou hlášku ohledně hw offloadingu - tak jsem to povypínal na všech portech a zatím dva dny žádný flap
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
To by odpovídalo teorii, že problémy dělá především switchovaný traffic. Jakou verzi ROS tam máš? Nově totiž přidali řešení, že nastavení bridge se "samo propíše" do nastavení switche = pokud to bude možné, nepůjde BRIDGE traffic přes CPU.
0 x
Měl jsem to jen jako router, floppovalo to. 3 různé sity, různé spoje. Bridge nikde žádný.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
zkusit jedině ten novej HW bridge...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Tedy switch ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
je pravda že mi tam flapují dva porty kteér mám jako v bridge ale teče na nich nula nula prdy naorzdíl od portů které jsou v routingu a neflapují nebo je tady komu flapují úplně všechny porty?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Může to mít aspoň nějakou min. souvislost?.. log za týden, před tím, jednou za měsíc.. imho stále horší..
Kód: Vybrat vše
mar/04 10:26:32 interface,info ether4/SATNA link down
mar/04 10:26:34 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
mar/04 15:24:23 interface,info ether4/SATNA link down
mar/04 15:24:24 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
mar/04 17:15:18 interface,info ether4/SATNA link down
mar/04 17:15:19 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
mar/05 06:24:32 interface,info ether4/SATNA link down
mar/05 06:24:34 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
02:28:34 interface,info ether4/SATNA link down
02:28:36 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
02:29:27 interface,info ether4/SATNA link down
02:29:29 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
07:44:46 interface,info ether4/SATNA link down
07:44:48 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
0 x
reklamace, pochybuju že někdo vyrábí chip pro switch kterej má takovou chybu a ještě navíc když ne všem se to stává. Je tady vůbec někdo co vyměnil RB3011 za jiný RB3011?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Dovedu si představit reklamaci
nejdřv to vysvětlit týpkovi v obchodě.. a pak mě s tím stejně pošlou do někam, že se závada neprojevila, pochybuju, že by někdo zapojil router a čekal týden, než se projeví (a jestli vůbec) nějaký flapping .. 
*každopádně jsem poslal ještě supout do Mikrotiku co oni na to
*každopádně jsem poslal ještě supout do Mikrotiku co oni na to
0 x