❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

3011 a flapping portů

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
ludvik

Re: 3011 a flapping portů

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Někomu to dělá, někomu ne. Na 99% se to děje při buffer overflow. Používáte to jako switch? jako router? (každý port konfigurovaný zvlášť), máte tam nastavený bridge (tzn. v zásadě softwarový switch)?

Může to s tím souviset. Naše multicastová TV má bohužel hodně burstů, s přechodem 1G (páteř, k zákazníkovi) - 100M si prakticky žádný "obyčejný" switch neporadí. Nějaký non-managed = mrtvola, RB260GS = mrtvola, Cisco 2960 (je to sračka s malými buffery) se musí hodně ladit a nesmí přes ní jít nějaký extrémní traffic aby to zvládla...
Když to ale proženu přes softwarový bridge v mikrotiku (zkoušeno více modelů), funguje to bez problémů. Myslím si, že to bufferuje do RAM, kde je místa dost.
0 x

Wombat
antispam: Ano

Příspěvekod Wombat » 7 years ago

3011 jako hlavní router s několika bridgema + vlanama, ale v předchozích screenech tam je fakt provoz minimální, takže nějaké overflow atd.. těžko říct.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

výhradně režim router a flapping žádný. 400Mbit provoz. Flow control zapnutý.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 7 years ago

Router, porty krom jednoho ether/sfp v bridge. Provoz do 300Mbit. Nepozoruji taky zadny problem porty uplne random 100/1000 flowcontrol zaply na nekterych portech.
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 7 years ago

Flapuje to někomu, kdo nemá nastavený vůbec žádný bridge?
Co jsem si s tím hrál, tak to vypadá, že bridge občas pustí data do portu kam nemá a zareaguje nějak loop control.
V týdnu jsem zahlédl po restartu v logu divnou hlášku ohledně hw offloadingu - tak jsem to povypínal na všech portech a zatím dva dny žádný flap :/ třeba náhoda.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

To by odpovídalo teorii, že problémy dělá především switchovaný traffic. Jakou verzi ROS tam máš? Nově totiž přidali řešení, že nastavení bridge se "samo propíše" do nastavení switche = pokud to bude možné, nepůjde BRIDGE traffic přes CPU.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 7 years ago

Měl jsem to jen jako router, floppovalo to. 3 různé sity, různé spoje. Bridge nikde žádný.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

zkusit jedině ten novej HW bridge...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Tedy switch ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

je pravda že mi tam flapují dva porty kteér mám jako v bridge ale teče na nich nula nula prdy naorzdíl od portů které jsou v routingu a neflapují nebo je tady komu flapují úplně všechny porty?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Wombat

Může to mít aspoň nějakou min. souvislost?.. log za týden, před tím, jednou za měsíc.. imho stále horší..

Kód: Vybrat vše

mar/04 10:26:32 interface,info ether4/SATNA link down
mar/04 10:26:34 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)

mar/04 15:24:23 interface,info ether4/SATNA link down
mar/04 15:24:24 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)

mar/04 17:15:18 interface,info ether4/SATNA link down
mar/04 17:15:19 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)

mar/05 06:24:32 interface,info ether4/SATNA link down
mar/05 06:24:34 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)

02:28:34 interface,info ether4/SATNA link down
02:28:36 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
02:29:27 interface,info ether4/SATNA link down
02:29:29 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)

07:44:46 interface,info ether4/SATNA link down
07:44:48 interface,info ether4/SATNA link up (speed 1G, full duplex)
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

to je bohuzel vlastnost tohoto vyrobku...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

reklamace, pochybuju že někdo vyrábí chip pro switch kterej má takovou chybu a ještě navíc když ne všem se to stává. Je tady vůbec někdo co vyměnil RB3011 za jiný RB3011?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Wombat

Dovedu si představit reklamaci :D nejdřv to vysvětlit týpkovi v obchodě.. a pak mě s tím stejně pošlou do někam, že se závada neprojevila, pochybuju, že by někdo zapojil router a čekal týden, než se projeví (a jestli vůbec) nějaký flapping .. :-D

*každopádně jsem poslal ještě supout do Mikrotiku co oni na to ;-)
0 x