❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Maximální teploty RBček

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
aliney

Re: Maximální teploty RBček

Příspěvekod aliney » 10 years ago

kazdy rok se nabizi nove a nove zpusoby reseni ;-)

Prehrivane RB na AP si vyresim chlazenim a pokud to zatuhava klientovi doma, tak (zatim) pomohl vzdy restart, nebo na chvili zarizeni cele odpojit, at schladne.
Lidem se vysvetli, ze vysoka teplota je problem kazde elektroniky a zatim to kazdy pochopil. Kdyz ma nekdo zajem, navrhne se prekopat instalaci tak, aby byla "ve stinu" nebo chlazena, ale cena je stejne odradi, protoze misto SXT by se RB strcilo zvlast do bedny a na slunku by byla akorat antena, takze se lidi spokoji s tim, ze to jeden tyden v roce proste zatuhava.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

bohužel je to jen o kvalitách součástek, alcoma v klidu vydrží teploty přes 50 stupnů, bohužel zatím to vidím tak že Mikrotik spíše kvalitu zhoršuje...
účinné řešení je asi takové aby bylo RB dobře umístěno, tedy na větraných místech
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Pintero

Příspěvekod Pintero » 10 years ago

Prosimte okoune kolik ti tech RBcek teplotou odeslo, ze to porad tak resis? Nebude to spis rukama?
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 10 years ago

RB133 v nepříliš větrané kisni pod střechou běží spolehlivě, aniž by se na to od listopadu 2007 sahalo. Nebyl důvod, rychlost na tom daném místě stačí a problémy s tím nebyly. RB912 na podobném místě (ale s potřebou vyšší rychlosti taky drží). Z těch RB co odešly snad jen 2 - 3 za tu dobu horkem, a to se s nimi nikdo nemazlil.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Standa99

Příspěvekod Standa99 » 10 years ago

Klasika, někdo řeší příčiny a jiný důsledky.

A každý si myslí, že nad jeho metodu není :roll:

Čirou náhodou to někomu jede pár let v horku a všichni ostatní jsou chuji, protože jim ne.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 10 years ago

No, v tom bude možná hrát roli i štěstí na výrobní vady. O tom, že je lepší řešit chlazení než cpát na RB nějaké vysokoteplotní kondenzátory, se nikdo nehádal.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

kuba_lysa

Příspěvekod kuba_lysa » 10 years ago

Neřešil jste někdo problém s přehříváním RB CCR 1009 8G-1S? Na dvou půdách nám začaly tyto routery tuhnout a pomohlo až vypnutí a po chvíli opět zapnutí. Venkovní teplota v té době nad 30°C, board teplota okolo 37-40°C a CPU teplota okolo 60°C. Z obou routerů jsem sundal vrchní plechový kryt a nechal celou desku ofukovat 80mm ventilátor z výšky ca 10cm a stejně to v po-polední teplnotní špičce neudrželo a zatuhlo. Zatím provizorně jsem tam dal RB 1100AHx2 a ten drží bez problémů...
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

Pintero píše:Prosimte okoune kolik ti tech RBcek teplotou odeslo, ze to porad tak resis? Nebude to spis rukama?

moc ne tak zhruba 5 z 500 ale naštve to jezdit na roztavenou střechu :D jenže stejně se to takto nedá paušalizovat ono to prostě razantně sníži živostnost a odejde to třeba v zimě kdy nikoho nenapadne že by byl problém s usmažením v létě.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hol

Příspěvekod hol » 10 years ago

Mám dotaz k tématu, ale z trochu jiného soudku. Nové AC RB922něco mají v levém horním roku 3 díry na piny a u toho napsáno FAN 5V. Zkoušel jsem tam něco naměřit (napětí) a neukazuje to nic. V biosu nějaké ořezané volby na FAN jsou. Nezkoušel jste to někdo uchodit a pokud jo, tak jak? Možná dělám někde chybu.

Přece jen ventilátor řízený přímo z MK je lepší než nějaký obecný bez kontroly. Ten přes zimu zatuhne a v létě jsme zase tam kde jsme byli.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 10 years ago

hol píše:Mám dotaz k tématu, ale z trochu jiného soudku. Nové AC RB922něco mají v levém horním roku 3 díry na piny a u toho napsáno FAN 5V. Zkoušel jsem tam něco naměřit (napětí) a neukazuje to nic. V biosu nějaké ořezané volby na FAN jsou. Nezkoušel jste to někdo uchodit a pokud jo, tak jak? Možná dělám někde chybu.

Přece jen ventilátor řízený přímo z MK je lepší než nějaký obecný bez kontroly. Ten přes zimu zatuhne a v létě jsme zase tam kde jsme byli.

Zdravím,
používám ventilátor 80x80 s vestavěným termostatem, 40-70 st. C., podle typu. Termostat nepotřebuje napájení, jednoduché a ventilátor se zbytečně neničí trvalým provozem.
mpcz, 07.07.2015
0 x

TTcko

Příspěvekod TTcko » 10 years ago

mpcz píše:
hol píše:Mám dotaz k tématu, ale z trochu jiného soudku. Nové AC RB922něco mají v levém horním roku 3 díry na piny a u toho napsáno FAN 5V. Zkoušel jsem tam něco naměřit (napětí) a neukazuje to nic. V biosu nějaké ořezané volby na FAN jsou. Nezkoušel jste to někdo uchodit a pokud jo, tak jak? Možná dělám někde chybu.

Zdravím,
používám ventilátor 80x80 s vestavěným termostatem, 40-70 st. C., podle typu. Termostat nepotřebuje napájení, jednoduché a ventilátor se zbytečně neničí trvalým provozem.
mpcz, 07.07.2015

nebyl by nejakej odkaz kde koupit? dik
0 x

puhy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod puhy » 10 years ago

Já jsem na kritický místa sbastlil toto:

https://www.puhy.cz/regulator-otacek-ve ... 68400.html

Pokud by toho někdo chtěl víc, můžeme se domluvit na lepší ceně.
0 x
Jan Půhoný

http://www.puhy.net- připojení k internetu a VOIP telefonování v Chocni a okolí
https://www.puhy.cz - spolehlivý obchod s elektronikou
http://www.gsm-spinac.cz - ovládejte spotřebiče mobilem

mpcz

TTcko píše:
mpcz píše:

Zdravím,
mpcz, 07.07.2015

nebyl by nejakej odkaz kde koupit? dik

Zdravím,
mám pár kusů 50 st. C., u verze B lze ze spodu nacvaknout měnič pro napájení až do 50 V nebo ethernetový teploměr s voltmetrem, či obojí.

mpcz, 08/07/2015
Přílohy
ventilator 80x80 termostat.jpg
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 10 years ago

Dotaz - jak resite tedy chlazeni kovoveho racku pod neizolovanou strechou, kde v lete je pres 50st a v zime mozna lehce nad nulou ? Jde mi o to, ze chci na par AP pridat prumyslak s Pb baterkama a varianta, ze to jen zavru do racku, kde to routerboard a zdroj vytopi v lete na teploty blizke 100st se mi vubec nelibi. Koukal sem na klimatizace, ale to je spotrebou, vykonem a casto i nakladama nesmysl.

Asi od UBNT zarizeni na stozaru vse stahnu SFTP kabelama az do sklepa a bude :mrgreen: ... akorat toho kabelu a taky to nejde udelat vsude. :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

mpcz

lwq píše:Dotaz - jak resite tedy chlazeni kovoveho racku pod neizolovanou strechou, kde v lete je pres 50st a v zime mozna lehce nad nulou ? Jde mi o to, ze chci na par AP pridat prumyslak s Pb baterkama a varianta, ze to jen zavru do racku, kde to routerboard a zdroj vytopi v lete na teploty blizke 100st se mi vubec nelibi. Koukal sem na klimatizace, ale to je spotrebou, vykonem a casto i nakladama nesmysl.

Asi od UBNT zarizeni na stozaru vse stahnu SFTP kabelama az do sklepa a bude :mrgreen: ... akorat toho kabelu a taky to nejde udelat vsude. :roll:

Zdravím,
možná by stálo za pokus vyzkoušet pro menší prostory Peltiérův článek. Doba pokročila a 100W Peltiér je běžně k mání za přijatelné ceny. Určitě to už někdo vyzkoušel, třeba se podělí o zkušenost. Účinnost není nijak závratná, ale u kompresoru také ne.
mpcz, 10.07.2015
0 x