❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)
Re: CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)
jo, a pak budu řešit torch, conn. limity, serverů je padesát atd.. ty voe proč prostě neřekneš že je to zařízení na piču.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Protože to není zařízení na píču:
- ušetříme na elektrice min. 150W per stroj, což je po dalším nasazením 3ks CCR - což pro nás dělá cca 13 MWh ročně - (nenahrazujeme nejmodernější x86)
- snížíme náklady na řešení chlazení a hluku
- můžeme do jednoho racku narvat mnohem víc CCR než x86 serverů, nepotřebuju ani hluboký rack
- umíme to zálohovat DC napětím
- všechny zařízení máme stejné, můžeme použít jedno CCR pro redudanci a v případě potřeby bez komplikací přenést konfiguraci během pár vteřin
- tam kde nám x86 přestala stíhat, tak jede CCR bez problémů
- má to displej a to je cool
- ho používáme a ty ne
Nesmíš místo lžíce od bagru používat hrábě, i když jsou stejně široké. Je potřeba si uvědomit u každého HW jaké jsou jeho možnosti a podle toho ho používat.
- ušetříme na elektrice min. 150W per stroj, což je po dalším nasazením 3ks CCR - což pro nás dělá cca 13 MWh ročně - (nenahrazujeme nejmodernější x86)
- můžeme do jednoho racku narvat mnohem víc CCR než x86 serverů, nepotřebuju ani hluboký rack
- všechny zařízení máme stejné, můžeme použít jedno CCR pro redudanci a v případě potřeby bez komplikací přenést konfiguraci během pár vteřin

- ho používáme a ty ne

Nesmíš místo lžíce od bagru používat hrábě, i když jsou stejně široké. Je potřeba si uvědomit u každého HW jaké jsou jeho možnosti a podle toho ho používat.
0 x
Mám taky CCR jako jeden z routerů a protože se mě nezdálo u jednoho zákazníka jak se simple queue chová, tak jsem všechna SQ zakázal a budu to řešit až budu mít náladu, ať si jedou co je pustí porty.
Docela by mě zajímalo, jestli je tu někdo kdo používá třeba 1500 SQ na jednom routeru, protože pokud nemám mít moc práce s administrací sítě, tak mě vychází jako jediná volba pppoe a dynamický SQ.
Docela by mě zajímalo, jestli je tu někdo kdo používá třeba 1500 SQ na jednom routeru, protože pokud nemám mít moc práce s administrací sítě, tak mě vychází jako jediná volba pppoe a dynamický SQ.
0 x
Protože to není zařízení na píču:
ušetří houby. Xeon E3 papá kolem 50W, nevoblbuj, mám to ověřený, je to jenom otázka kvality zdroje, výběru procesoru atd..
nevim jakej je rozdíl mezi chlazením 40 a 50 W... žádnej... hluk je otázka větráků
to je otázka šáska
tohle mě v serverovně vůbec netrápí navíc si přece můžeš koupit DC zdroj kterej i supermicro může dodat do svých šásek.
to samí v případě x86 pokud budeš stavět stejný což můžeš
nevim proč by v tvém řešení měla přestat stíhat, bavíme se o sandy/ivy bridge procesorech ne starých pomalích core2 keplech alias X5xxx do s775 nebo tak nějak se kterými to ccrko srovnávaji. To je úúúplně jinde. Navíc lidi většinou na těhle starých keplech maji MKv3 nebo MKv4 a podobně který ani neví že má procák víc jader.
jo to mi majitel ccrka taky řek že je to cool, načež si s tim pohrál a už tam nikdy nebyl, kokotina
- ho používáme a ty ne
já ho už rozhodně nikomu nedoporučim, až někdo bude ddosovat skrz ccrko a skrz queue nějakýho zákazníka/server tak poznáš jak ccrko skape.
hmm nějak nevim v čem my má ccrko pomoci jinak než x86.
ty ses prostě s tim sráčem smířil a tim to pro tebe hasne. Já sem ho vyzkoušel a za ty prachy ho nechci.
se podívej jak krásně ten kepl funguje

ušetří houby. Xeon E3 papá kolem 50W, nevoblbuj, mám to ověřený, je to jenom otázka kvality zdroje, výběru procesoru atd..
nevim jakej je rozdíl mezi chlazením 40 a 50 W... žádnej... hluk je otázka větráků
to je otázka šáska
tohle mě v serverovně vůbec netrápí navíc si přece můžeš koupit DC zdroj kterej i supermicro může dodat do svých šásek.
to samí v případě x86 pokud budeš stavět stejný což můžeš
nevim proč by v tvém řešení měla přestat stíhat, bavíme se o sandy/ivy bridge procesorech ne starých pomalích core2 keplech alias X5xxx do s775 nebo tak nějak se kterými to ccrko srovnávaji. To je úúúplně jinde. Navíc lidi většinou na těhle starých keplech maji MKv3 nebo MKv4 a podobně který ani neví že má procák víc jader.

jo to mi majitel ccrka taky řek že je to cool, načež si s tim pohrál a už tam nikdy nebyl, kokotina
- ho používáme a ty ne

já ho už rozhodně nikomu nedoporučim, až někdo bude ddosovat skrz ccrko a skrz queue nějakýho zákazníka/server tak poznáš jak ccrko skape.
hmm nějak nevim v čem my má ccrko pomoci jinak než x86.
ty ses prostě s tim sráčem smířil a tim to pro tebe hasne. Já sem ho vyzkoušel a za ty prachy ho nechci.
se podívej jak krásně ten kepl funguje

0 x
Jenom abys hapi nezjistil, ze chyba je nekde jinde jako to bylo v jinem pripade, kdy jsi nadaval na propustnost NV2.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
hafieror píše:Docela by mě zajímalo, jestli je tu někdo kdo používá třeba 1500 SQ na jednom routeru, protože pokud nemám mít moc práce s administrací sítě, tak mě vychází jako jediná volba pppoe a dynamický SQ.
Ano, dokonce i více SQ. Nevím, co to má společného s administrací?
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Pintero píše:Jenom abys hapi nezjistil, ze chyba je nekde jinde jako to bylo v jinem pripade, kdy jsi nadaval na propustnost NV2.
hm čoveče, předtim tam byl L3 switch a bylo to čistý. Já k tomu bohužel nemám fyzickej přístup abych to zkontroloval. To losování může bejt něčim jinym nicméně jak zapnu shaping tak čau. Router umře při over 50kpps.
0 x
Jedna věc je HW a druhá SW.
HW má potenciál dobrý, pokud to nezabijou lacinými součástkami, tak není moc co řešit.
SW je větší průšvih. O kvalitách MK programátorů všichni víme svoje ... resp. o testerech, programátor chybu udělat může a udělá. A průšvih se zvyšuje s tím, že SQ, PCQ a věci okolo hotspotu (a možná další, NV2 nevyjímaje) je jejich vlastní výtvor. A také leckdo z nás ví, že programovat pro víceprocesorové stroje není žádná sranda. A složitost roste jak s počtem jader, tak s blízkostí jádra OS (aneb třicet apache pustit není problém, ale prohnat každý druhý paket jinudy už jo).
Nezbývá než doufat, že to dopadne dobře, s verzí 6.17 bych si tipnul, dostaneme ji k vánocům nebo velikonocům.
HW má potenciál dobrý, pokud to nezabijou lacinými součástkami, tak není moc co řešit.
SW je větší průšvih. O kvalitách MK programátorů všichni víme svoje ... resp. o testerech, programátor chybu udělat může a udělá. A průšvih se zvyšuje s tím, že SQ, PCQ a věci okolo hotspotu (a možná další, NV2 nevyjímaje) je jejich vlastní výtvor. A také leckdo z nás ví, že programovat pro víceprocesorové stroje není žádná sranda. A složitost roste jak s počtem jader, tak s blízkostí jádra OS (aneb třicet apache pustit není problém, ale prohnat každý druhý paket jinudy už jo).
Nezbývá než doufat, že to dopadne dobře, s verzí 6.17 bych si tipnul, dostaneme ji k vánocům nebo velikonocům.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Radek Úlehla píše:hafieror píše:Docela by mě zajímalo, jestli je tu někdo kdo používá třeba 1500 SQ na jednom routeru, protože pokud nemám mít moc práce s administrací sítě, tak mě vychází jako jediná volba pppoe a dynamický SQ.
Ano, dokonce i více SQ. Nevím, co to má společného s administrací?
Myšleno tak, že život má dvě cesty, tu složitější, kterou jdu momentálně z historických důvodů já a to že ručně vše vytvářím a trávím tím zbytečně mnoho času a ještě v tom je bordel, nebo lehčí jít ověřeným standardem, který si to pohlídá za mě a to je PPPoE, který zná jen simple queues. Proto ta otázka jestli se mám tuny sq bát.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Je to spíš o tom mít automatizovaný systém. Stejně tak jako SQ nebo PPPoE se musí pro každého uživatele nakonfigurovat samostatně. Je jen otázkou, jestli se to bude dělat celé ručně nebo automatizovaně přes nějaké API.
0 x
Panové, ako ste na tom čo sa týka RAM? sadne si to na jednu hodnotu a tej sa cca drží prípadne sa vám RAM čím dlhšie router beží tým viac zahlcuje??? poprípade ak niekto pridáte graf budem vdačný.
PS: Radku, prečo máš na oboch tak malý uptime? Je tam potreba ho často rebootovat?
PS: Radku, prečo máš na oboch tak malý uptime? Je tam potreba ho často rebootovat?
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby si sledoval vývoj RoS 6, tak by si to pochopil
Je to kvůli upgradu firmwaru. RAM se drží na stejné hodnotě.
Problémy s tuhnutím CCR skončily někde u 6.0 rc6

Problémy s tuhnutím CCR skončily někde u 6.0 rc6
0 x
Páve že sledoval
a RC11 tu už nejaký ten týžden máme za to som sa pýtal. V každom prípade ďakujem pekne ešte mám týžden na rozhodnutie či do toho CCR idem alebo nie 

0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo
dobrej postřeh 
včera v logu bylo že ccrko watchdog rebootnul takže...

včera v logu bylo že ccrko watchdog rebootnul takže...
0 x