❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB 2011 SFP

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Dalibor Toman

Re: RB 2011 SFP

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

ludvik píše:Autonegace je na gigabitu povinná. Sice leckterý zařízení ji vypnout umí, ale nemělo by to jít. V každém případě ji podporovat musí. A podporuje ji samozřejmě i MC220L.

Cituji:
Be sure the opposite end is using the same setting. When using two
converters at the same time, the two converters must be set to FORCE
mode. When connected to other products, such as TL- SL2210WEB or
TL-SL2428WEB, the converter must be set to Auto- Negotiation mode.
We suggest leaving the switches on AUTO.

Zkousel jsi to? Do manualu se da napsat ledacos.

Toto jsem samozreme cetl, prepinac zkousel v obou polohach a vysledek je ten, ze funkcni spoj, kde na jedne strane je MC220L a na druhe RB2011 nebo cisco (3560G) je ten, ze na RB (ciscu), musi byt negociace vypnuta. Ale mozna, ze tomu TPlinku nikdo nerekl, ze, podpora negociace je povinna (asi existuje duvod proc jde vypnout i nazarizenich od Cisca...) nebo ji implementoval nejak divne.
Btw ten prevodnik je IMHO (i vzhledem k cene) jen velmi hloupe zarizeni, ktere si nemuze dovolit nefungovat v rezimu, kdy jeho opticka strana jede v jinem rezimu nez ethernetova (neni schopen buferovat packety) a protoze eth podporuje jen 1gbps je IMHO zbytecne v nem zkouset 100mbps SFP moduly (viz predesle zpravy ve vlakne).
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

V každém případě jsem kvůli těmto převodníkům nikdy autonegaci ladit nemusel. Máme asi čtyři.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Dalibor Toman

ludvik píše:V každém případě jsem kvůli těmto převodníkům nikdy autonegaci ladit nemusel. Máme asi čtyři.

na jedne strane optiky je MC220L a na druhe mas co ?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Switche. Edgecory, tplinky.
Dalibor Toman píše:
ludvik píše:V každém případě jsem kvůli těmto převodníkům nikdy autonegaci ladit nemusel. Máme asi čtyři.

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Dalibor Toman

ludvik píše:Switche. Edgecory, tplinky.
Dalibor Toman píše:

hmm. Divne - tak pak snad jedine, ze by ty SFP moduly, co mam do toho vnasely nejaky dalsi zmatek. Muzu zkusit jeste s nejakym jinym typem...
0 x

FRIDOLIN
antispam: Ano

Příspěvekod FRIDOLIN » 12 years ago

midnight_man píše:MC 220 je prevodník so SFP šachtou. Mám za to, ze autor toho príspevku mal v oboch šachtách rovnaké SFP.

Jo správně na obou astranách jsem měl stejnej SFP modul bud signamax nebo nepopsanej vše 1,25 Gb v singlemodu. Chtěl jsem tím říct, že tp link proti mikrotiku nejede ať jsou tam jekékoliv převodníky. stejné převodníky mikrotik-mikrotik a tp link-tp link jedou v pohodě :)

vypnout v mikrotiku ten bazmek, jak tu někdo radil jsem nezkoušel, takže i to může být cesta :)
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Máte někdo 100MB SFP modul který běží v rb2011? Díky
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

2011tka zatial nema podporu 100mbps SFP, zrejme ani nebude mať.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Toto mě odepsali ze supportu:

RB2011 requires 1,25G connection to board, modules that provide only 100Mbps connection to the board aren't supported. if you can find module that have 1,25G
connection to board and 100Mbps optical connection it should work.

Pokud někdo takový modul znáte tak se prosím podělte.
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 12 years ago

FRIDOLIN píše:Jo správně na obou astranách jsem měl stejnej SFP modul bud signamax nebo nepopsanej vše 1,25 Gb v singlemodu. Chtěl jsem tím říct, že tp link proti mikrotiku nejede ať jsou tam jekékoliv převodníky. stejné převodníky mikrotik-mikrotik a tp link-tp link jedou v pohodě :)
vypnout v mikrotiku ten bazmek, jak tu někdo radil jsem nezkoušel, takže i to může být cesta :)

Včera jsme nasadili zapojení TP-Link MC220L V2 + http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=2438 a protikus RB 2011 SFP + http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=2439 .

TP-Link má nastavený přepínač na AUTO a RBčko má zaškrknutou volbu Autonegace. Vše zatím běží k naší spokojenosti. Samozřejmě je to SM optika.
Takže vyvracím, že by to nejelo. Jediné co mě děsí je položka RATE ve statusu.
Přílohy
RB2011LS.jpg
RB2011LS.jpg (157.17 KiB) Zobrazeno 3255 x
0 x

Dalibor Toman

knedlik píše:
FRIDOLIN píše:Jo správně na obou astranách jsem měl stejnej SFP modul bud signamax nebo nepopsanej vše 1,25 Gb v singlemodu. Chtěl jsem tím říct, že tp link proti mikrotiku nejede ať jsou tam jekékoliv převodníky. stejné převodníky mikrotik-mikrotik a tp link-tp link jedou v pohodě :)

Včera jsme nasadili zapojení TP-Link MC220L V2 + http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=2438 a protikus RB 2011 SFP + http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=2439 .

TP-Link má nastavený přepínač na AUTO a RBčko má zaškrknutou volbu Autonegace. Vše zatím běží k naší spokojenosti. Samozřejmě je to SM optika.
Takže vyvracím, že by to nejelo. Jediné co mě děsí je položka RATE ve statusu.

tak jsem na stole zkousel znova a mozna jsem odhalil co me zmatlo. Link na sfp1 v MT nenaskoci pokud neni link na eth portu prevodniku. Pokud ma link a prepinac je v AUTO, pak naskakuje i sfp port na MT v defaultnim nastaveni (autonegotiation).

Rate na sfp portu v MT jsem take zatim nevidel v jinem stavu nez unknown.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Dnešní zkušenost RB2011 vs. switche HP. Komunikace funguje pouze v NEcombo portech (3100,5120,5500). Ve chvíli kdy dám RB2011 do SFP combo portu, tak link je down, ať se nastaví cokoliv na HPčku i na RBčku. Comboport si s TPLinkem + vlastní SFP funguje v pohodě, ale s mikrotikem ne. Zkoušeny 3 různé SFP WDM i duplex, výsledek stejný. V RB zkoušena 5.21 i 6 rc4. Zatím vše nasvědčuje tomu, že problém je mikrotik.
0 x

p1_p1_p1

Příspěvekod p1_p1_p1 » 12 years ago

nevim jak u vas ale ja do mikrotiku narval vsemozne gbic co jsem nasel okolo sebe, multimode, singlemode, ruzdni vyrobci a zatim mi jelo vsechno co jsem mel po ruce, dokonce i ty nejvic shitty smejdy se tam rozjely - 100M GBIC sem nenasel zadny :) to snad uz patri na sberny dvur :D 100M optiku sme kdysi prohaneli na SMC prevodnicich a to je hezkych par let zpatky :) on to jeste nekdo pouziva? vali se mi tu toho jeste nekde v koute krabice :mrgreen:
zkousel jsem proti 3com, cisco, edgecore, signamax a vsude to jelo ...

ps. switche HP maji obcas svoje slabsi chvilky - zapojeni 4 switchu navzajem a muzou se posrat :) jednou za cas zalaguje kdyz si pusti port aby tupoun zjistil ze je v kruhu :lol: na ciscu to bezi vpoho - takze k HP mam trochu neduveru :?
0 x

Laibir

Příspěvekod Laibir » 12 years ago

A nezkoušel jste někdo tohle v HP V serii proti TPlinku nebo RB2011?
http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=2602
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Laibir píše:A nezkoušel jste někdo tohle v HP V serii proti TPlinku nebo RB2011?
http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=2602

Přesně tyhle používáme (+ještě 20km verze).
Na jedné straně jetstream TePLouš, na druhé 2011ka.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet