❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vymena elektrolyt. kondenzatoru na Mikrotiku RB450

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Kmotrik

Re: Vymena elektrolyt. kondenzatoru na Mikrotiku RB450

Příspěvekod Kmotrik » 12 years ago

řešil jsem to na RB433, nefungoval na 18V zdroji, takže doma na testování s 9V zdrojem od TP-Linka to šlapalo, po výměně kondenzátorů ( filtrační na zdroji - jsou to ty zelený 560mikro ) za 1000m/20V a RBčko šlape na 18V úplně bezproblémů
takže dle zkušeností všech, nebát se toho a pájet 1000m :-D
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Kmotrik píše:řešil jsem to na RB433, nefungoval na 18V zdroji, takže doma na testování s 9V zdrojem od TP-Linka to šlapalo, po výměně kondenzátorů ( filtrační na zdroji - jsou to ty zelený 560mikro ) za 1000m/20V a RBčko šlape na 18V úplně bezproblémů
takže dle zkušeností všech, nebát se toho a pájet 1000m :-D

No, čekal jsem až se někdo ozve jak měnil 4xx, viděl jsi prosímtě někdy RB711? 4xx s rozumným vybavením přepájí kdekdo, přečte si jakou kapacitu potřebuje a luskne tam jiné. Chytřejší z nás zainvestují do kvalitnějších kondíků. U RB711 si kapacitu nepřečteš, a třeba já ani kondenzátor mezi ostatníma součástkama nepoznám.
0 x

Kmotrik

Příspěvekod Kmotrik » 12 years ago

ad. Leeonek: koukal jsem na RB711 a kondenzátor poznáš jednoduše u každé součástky je bílý popis ( C402, C400 ). Pokud odcházejí SMD součástky i tam, dá se při troše šikovnosti pájet a mikropájce pájet. Mám 8W pájku na 12V a dá pájet ručně i SMD tak aby se nenarušili cesty na desce. Sledovat cesty ( neměl jsem 711 v ruce koukám na hires obrázek na mikrotik.com ) tipuju že RB711 nemá vícevrstvý tišťák a jít po napájecí cestě. Od RJ45 bude vidět kam vede napájení ( případně se zdá, že vedle RJ45 je příprava pro jack na napájení ). Horší je to s tou kapacitou záleží na tom zda se nedá vyštrachat na google datasheet kde by byla jednotlivá kapacita rozepsaná.

Uznávám je to složitější jak na 433 ale mohlo by se podařit. jen záleží na tom jaká by byla cena za takovou opravu.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

hapi píše:pokud jsou ethernety v pořádku tak jediná má známá závada je v těch kondíkách. Nikdy jinak žádný RBčko neodešlo.

Zdravím,
tak dnes poprvé závada jiná i když je docela možné, že prvotní příčinou jsou opět staré známé elektrolytické kondenzátory 560M/6,3V (byly načaté). RB433AH vypadl, nesvítil, úplné mrtvo. Příčina na první pohled jasná. V IO poblíž vstupu je díra, totální destrukce. Kondenzátor vedle (C843) lehce očazený, těžko říci, jestli vybuchl nebo byl pouze zasažen od IO. To by neměl být velký problém, výměna kondenzátorů a IO je jednoduchá. Bohužel RB je snad záměrně postaven z dílů, které se v běžné nebo i méně běžné prodejní síti nedají koupit.
Řešil už někdo poruchu toho 8-mi pinového IO, (ve skutečnosti to snad není IO, ale spínač P-channel MOS AP9576GM, -60V, -4A, patice SO-8, lze pájet normálně), popř. jeho dostupnost nebo Ověřenou náhradu?
Dík, mpcz 22.12.2013
Naposledy upravil(a) mpcz dne 24 Dec 2013 08:45, celkem upraveno 1 x.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 11 years ago

Když to nejde sehnat tady, tak kupujeme z ebay. Ale nedávno jsem se tady ptal po regulátoru do RB600 a ten jsem ani tam nenašel.
0 x
T-T

kure05

Příspěvekod kure05 » 11 years ago

Co konkrétně chceš z tý RB600 ? Možná na firmě máme nějaký mrtvolky . . .
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 11 years ago

Oops! Díky, pozdě... už jsem ji odepsal a začal z ní brát náhradní díly :)
0 x
T-T

mpcz

Zdravím,
nevím, zda je to teplotou, ale tento týden byl ve znamení výměn kondenzátorů na RB. Samozřejmě stále ty stejné - 3 ks 560M/6,3V, RB 411 (nejvíc) /433/333. Sešlo se jich 5. Zrovinka v největších mrazech lozit po střechách není nic příjemného. Doporučuji vyměnit preventivně, aspoň tam, kde je to jednoduché s přístupem. Dobré je pustit IP/neighbors, seřadit dle typu hned jít po nich. Vypadá to, že tahle porucha (naštěstí jediná) je zákonitá a neodvratná.
mpcz, 28/01/2014
1 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

projevi se vzdycky, kdyz je ten rb vystaven nejakym extremnim teplotam (at uz nizkym a nebo vysokym)... holt smejd kondenzatory.. taky sem pri -13 musel jet pro jedno RB, nastesti jen na pude...
0 x
Jan Ptáček

kure05

Já sem zas vypozoroval že board běží, běží a všechno je OK, ale pak stačí aby se na chvilku vypl a už nenajede a je mrtvej. Samozřejmě že výměna elytů vše vyřeší. My na výměnu používáme SMD verze. Mnohonásobně líp a rychleji se pájej oproti nožičkovejm verzím . . .
0 x

mpcz

kure05 píše:Já sem zas vypozoroval že board běží, běží a všechno je OK, ale pak stačí aby se na chvilku vypl a už nenajede a je mrtvej. Samozřejmě že výměna elytů vše vyřeší. My na výměnu používáme SMD verze. Mnohonásobně líp a rychleji se pájej oproti nožičkovejm verzím . . .

Ano,
je to tak, jen se hůř shání a jsou cca 2x tak drahé. Já používám něco mezi, normální s nízkou impedancí na 105 st., dole rozehnu nožky a přiletuji jako SMD možná ještě snadněji. Ono čistit ty dírky po vytažení součástky je dost otrava, zvláště když je pl. spoj oboustranný a z jedné strany plocha země, nejde to odsávačkou dobře prohřát. Jinak změna teplot asi vliv má, ale zvláštní je, že tento týden odešly i RB v boxu uvnitř domu (např. kuchyň vytápěná). Asi náhoda.
mpcz, 28/01/2014
0 x

kure05

Hůř se shání ? To je myslím jen o šikovnosti a umění si je najít :wink: Co jsem koukal tak nakupuju 680uF/6,3V s nízkou impedancí na 105°C v SMD verzi za 6Kč s daní a výrobce je Nippon-Chemi-con. Tyhle elyty vydržej hóóódně dlouho a doufám že na boardy kam je osadíme už nebudeme muset šáhnout . . .
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Tak chlape dej odkaz kde je maji ne? :-)
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Urcite tam vlezou? Zdaji se me hodne siroke.
Co na to Viktor? :-)
Nebo muzes postnout foto po oprave?
0 x