❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Point to Multipoint

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

zdravim, chystam sa urobit zopar novych spojov...
chcem sa spytat ci mate niekto skusenosti s touto sektorkou a na ake vzdialenosti:
http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=24549

pouzil by som pri nej 7m kabla + 400mW kartu, samozrejme zregulovanu do normy, jedna sa o PC.

Klienti by boli vzdialeny, 12 km a 15 km. Pri oboch by som pouzil RB532, R52 kartu a tuto antenu:
http://www.pentask.sk/default.asp?cls=s ... tiid=18890

Ma ich uz niekto? Alebo mam pouzit radsej 27db d-com anteny?

Pri tej sektorke sa bojim prave toho 4 stupnoveho vertikalneho vyzarovania. Je to strasne malo... a na jednej strane (klientskej), kde bude prave ten dlhsi spoj (15 km) je vyskova budova, konkretne 12 poschodova. A budova kde bude umiestnena sektorova antena ma 3 poschodia. Je tam rozdiel 9 poschodi, myslite ze to pojde?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

mato1 píše:zdravim, chystam sa urobit zopar novych spojov...

mato1 píše:Klienti by boli vzdialeny, 12 km a 15 km

Takže použiješ sektorku co má 2x 110°? Bezva nápad.....

mato1 píše:Pri tej sektorke sa bojim prave toho 4 stupnoveho vertikalneho vyzarovania. Je to strasne malo... a na jednej strane (klientskej), kde bude prave ten dlhsi spoj (15 km) je vyskova budova, konkretne 12 poschodova. A budova kde bude umiestnena sektorova antena ma 3 poschodia. Je tam rozdiel 9 poschodi, myslite ze to pojde?

Problém to bude pouze v případě že výška té budovy je 1047m, to je totiž šířka paprsku na 15km :lol:
0 x

mato1

Leeonek píše:

mato1 píše:Klienti by boli vzdialeny, 12 km a 15 km

Takže použiješ sektorku co má 2x 110°? Bezva nápad.....

no musim pouzit taku, len neviem ci funguje korektne... jedna sa o to, ze oba body ktore chcem spojit su na opacnych stranach vysielaca - vlastne vysielac je skoro v strede celej trasy.

a co ta 29db antena? zvladne to?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

chcem sa spytat ci mate niekto skusenosti s touto sektorkou a na ake vzdialenosti:
http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=24549

pouzil by som pri nej 7m kabla + 400mW kartu, samozrejme zregulovanu do normy, jedna sa o PC.

Klienti by boli vzdialeny, 12 km a 15 km. Pri oboch by som pouzil RB532, R52 kartu a tuto antenu:
http://www.pentask.sk/default.asp?cls=s ... tiid=18890

Ma ich uz niekto? Alebo mam pouzit radsej 27db d-com anteny?

Pri tej sektorke sa bojim prave toho 4 stupnoveho vertikalneho vyzarovania. Je to strasne malo... a na jednej strane (klientskej), kde bude prave ten dlhsi spoj (15 km) je vyskova budova, konkretne 12 poschodova. A budova kde bude umiestnena sektorova antena ma 3 poschodia. Je tam rozdiel 9 poschodi, myslite ze to pojde?

Na tu sektorku zapomeň. Mám 7m kábel a s touto sektorkou jsem nedosvítil CM9kou ani na 4km. Vrátil jsem ji.. Na 12km a 15km asi fakt nee,,
0 x

Leeonek

mato1 píše:a co ta 29db antena? zvladne to?

Na 15km na každou stranu 27 nebo 29db, proti sektorce bych to nedával, jak píše soucez, pokud to vůbec pojede tak velmi špatně
0 x

mato1

Leeonek píše:
mato1 píše:a co ta 29db antena? zvladne to?

Na 15km na každou stranu 27 nebo 29db, proti sektorce bych to nedával, jak píše soucez, pokud to vůbec pojede tak velmi špatně

neviem preco by to nemalo slapat na taku vzdialenost. ako som tu cital niektore prispevky, tak oproti 17db sektorke mali niektory vzdialenost okolo 17km, ak ma neklame pamat, ale najdem ten prispevok a poslem to sem.

len ma zaujima ta skusenost s tou sektorkou... ci je dobra ci zla. ostatne si myslim pojde ok. priepustnost mi staci 10mbit HD. Neskor tam pojde aj tak miesto RB532 klasicke PC a normalne pojdu dve smerove anteny proti sebe. Ale teraz by som to potreboval takto riesit... mam sancu dosiahnut normalny spoj na taku vzdialenost s takymito antenami?
0 x

mato1

no nasiel som ten prispevok...
je na adrese:
viewtopic.php?t=262&highlight=17km

toto napisal napriklad Zdeněk.hb

5GHz Multipoint na Mikrotiku:

Vzdálenosti jednotlivých stanic: 3km;10km;17km
AP - 17dBi sektor - Mikrotik - CM9

3Km spoj - 19dBi Pacific Wireless panel - Mikrotik - CM9
10km - 24dBi Pacific Wireless Panel - Mikrotik - CM9
17Km - 24dBi Pacific Wireless Panel - AirCA8

Odezvy stabilní, průtažnosti:
3Km spoj - cca 8Mbit FD
10Km spoj - 6-7Mbit FD
17km spoj - 5Mbit HD

ja by som na rozdiel pouzil o 1db slabsiu antenu, miesto CM9 by som vsak pouzil RS5 400mW a vzdialenost by bola este o 2-3 km mensia. On dokonca pouziva na ten 17 km spoj 24 db antenu, ja by som pouzil 29db.
Na zaciatok by mozno postacilo aj tych 5 mbit HD, ale bol by som rad keby tam slo o troska viac.

nevidim dovod preco by to nemalo ist, ale aj tak som bol zvedavy na vase nazory. jedna sa mi o pouzitelnost tej sektorovej, ci ju ma niekto odskusanu a tiez o pouzitejnost tej 29 db smerovej anteny...
0 x

Leeonek

mato1 píše:nevidim dovod preco by to nemalo ist, ale aj tak som bol zvedavy na vase nazory. jedna sa mi o pouzitelnost tej sektorovej, ci ju ma niekto odskusanu a tiez o pouzitejnost tej 29 db smerovej anteny...

psal že na 17km to jede 5Mbit, tahle rychlost se dá docílit na 9Mbit rate, pokud mi rychlost spoje padá na 9Mbit není problém za špatného počasí jen 6 nebo rozpadnutí spoje, podle mě je to na hranici. Taky tam není psáno jestli je to dle normy, což je dost podstatný rozdíl jestli jede do 30db nebo 24+16
0 x

mato1

Leeonek píše:
mato1 píše:nevidim dovod preco by to nemalo ist, ale aj tak som bol zvedavy na vase nazory. jedna sa mi o pouzitelnost tej sektorovej, ci ju ma niekto odskusanu a tiez o pouzitejnost tej 29 db smerovej anteny...

psal že na 17km to jede 5Mbit, tahle rychlost se dá docílit na 9Mbit rate, pokud mi rychlost spoje padá na 9Mbit není problém za špatného počasí jen 6 nebo rozpadnutí spoje, podle mě je to na hranici. Taky tam není psáno jestli je to dle normy, což je dost podstatný rozdíl jestli jede do 30db nebo 24+16

no ked sa bude musiet trocha presupnut norma tak sa to spravi, samozjreme len ak trocha... a jak tak rozmyslam, tak tych 5mbit mi tiez staci. jedna sa len o 4-5 mesiacov, potom sa to prehodi na ptp spoj.
0 x

level

Příspěvekod level » 18 years ago

mato1 píše:
Leeonek píše:

no ked sa bude musiet trocha presupnut norma tak sa to spravi, samozjreme len ak trocha... a jak tak rozmyslam, tak tych 5mbit mi tiez staci. jedna sa len o 4-5 mesiacov, potom sa to prehodi na ptp spoj.

ze tak resite ty normy porad
znam jednu firmu uradujici v jihoceskem kraji jeji nazev zacina na F...
a ta se vubec zadnyma normama neridi ma vytvorene spoje na Ovisech 1120 + 26dB csat na 15 kilometru v prumeru
bezne i tema 26dB csatama pokrejva vesnice z TVPcek (televizni vysilac) vzdalenych 10km a soli to tak ze se na to pripojim i notebookem
jenom upresnim ze se ani nekde nesnazi dat v te vesnici vsesmer ale pouziva 26dB sita jako sektor z 10km vzdaleneho TVP.
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 18 years ago

level píše:znam jednu firmu uradujici v jihoceskem kraji jeji nazev zacina na F...
a ta se vubec zadnyma normama neridi ma vytvorene spoje na Ovisech 1120 + 26dB csat na 15 kilometru v prumeru
bezne i tema 26dB csatama pokrejva vesnice z TVPcek (televizni vysilac) vzdalenych 10km a soli to tak ze se na to pripojim i notebookem
jenom upresnim ze se ani nekde nesnazi dat v te vesnici vsesmer ale pouziva 26dB sita jako sektor z 10km vzdaleneho TVP.

Forpsi jsou experti na vsechno :?
Dela jim kolikrat problem nastaveni i zakladniho routingu. :!:
Jinak tema antenama zarusuji komplet cely okresy. Mozna je trochu problem, ze pouzivaji TVP od CRa, a CRa vseobecne nechce, aby konkurence pouzivala na stozarech 5 GHz.... :idea:

Jinak tady se muzete kouknout na tu jejich samoinstalacni sadu! Hlavne na antenu...
http://forpsi.kvalitne.cz/
0 x

Leeonek

Pintero píše:Jinak tady se muzete kouknout na tu jejich samoinstalacni sadu! Hlavne na antenu...

To je fakt dobrý bastl, nechápu jak ta "anténa" může fungovat, možná že obšlehli nějakou konstrukci a místo cuprextitu se zářičem tam prostě dali plech s tím že to možná pojede.
0 x

level

Příspěvekod level » 18 years ago

Leeonek píše:
Pintero píše:Jinak tady se muzete kouknout na tu jejich samoinstalacni sadu! Hlavne na antenu...

To je fakt dobrý bastl, nechápu jak ta "anténa" může fungovat, možná že obšlehli nějakou konstrukci a místo cuprextitu se zářičem tam prostě dali plech s tím že to možná pojede.

a dobre delaji ze je tam nepusti s 5GHz
jinak ta samoinstalacni sada odpovida je to fakt hruza
0 x