❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CM9-AP na 2,4Ghz pokles signalu o 20 dbi HLASTE SE DO KLUBU

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
roman.smoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod roman.smoker » 18 years ago

Přidávám se mezi "šastlivce"
na CM10 na jednom výstupu útlum 20 dbi, přehodil jsem pigtail na druhý výstup a zatím v pořádku.
0 x
S přátelským pozdravem

Roman Kouřil
SAS Networks

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

roman.smoker píše:Přidávám se mezi "šastlivce"
na CM10 na jednom výstupu útlum 20 dbi, přehodil jsem pigtail na druhý výstup a zatím v pořádku.

no mne to spravilo teraz na jednej R52... je tam omni 12, nikde inde mi to nerobi, tu uz to spravilo za pol roka druhy krat. ale je tam aj trocha vadny kabel na ktory sa nejako vzdy zabudlo - napadne ma to az ked je pruser

mam doma 1m novy kabel, je to tento kabel:
http://pentask.sk/default.asp?cls=stoitem&stiid=15024

je urceny povodne na 5ghz, ale mal by slapat aj tu... ake mate skusenosti s tymito kablami??? su dobre? ale pouzit ine?
0 x

Svlad_Cejli

Příspěvekod Svlad_Cejli » 18 years ago

JJ, ten bude v pohode. Dokonce mi ho nutil dodavatel misto H1000, ze je to prece na 5Ghz atd...
Mno tak abych prispel zase svou troskou do mlyna. Prechod na CM10 bohuzel, bez efektu.
Dalsi faze je nasazovani bleskojistek a uvidime.
Dalsi faze bude asi prechod na jine anteny.
0 x

MIKI250
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MIKI250 » 18 years ago

Ahojte, mne cm9 tohle spravila po resetu.(cm9>ipax>rsma5mNkon>omni12,rusenie 0%)
zmena z antenaA na antenaB nepomohla, tak sem tam narval cm10.
Ale chtl by sem tam dat cm11 co rikate ?

Edit>: uz odesla i CM10
Naposledy upravil(a) MIKI250 dne 22 Jun 2007 17:04, celkem upraveno 1 x.
0 x

Svlad_Cejli

Mozno jo, JALI tady psal neco o super IPEX na ... Coz by mohl byt duvod proc to blbne. CM11 ma MMCX. Pokud by na te karte fungovala regulace... Tak asi proc ne.
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jali » 18 years ago

Ahoj

tak mi v sobotu take jedna CM9 odesla. Naprosto stejna konfigurace s Omni vsesmerovkou. Vyresil jsem to vymenou karty za R52, zas to chvilku vydrzi :-)
0 x
JALI

Nenašli jste zde odpověï ? podívejte se také na http://www.futureshop.sk/forum

TOMIK

Příspěvekod TOMIK » 18 years ago

jali píše:Ahoj

tak mi v sobotu take jedna CM9 odesla. Naprosto stejna konfigurace s Omni vsesmerovkou. Vyresil jsem to vymenou karty za R52, zas to chvilku vydrzi :-)

tak mi zacali blbnout taky dve ... má už někdo skušenosti s reklamací jde to vůbec reklamovat ?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

Tak nevím, Nebude lepší se vrátit ke starým dobrým COMPEXům WPE54G a jejich následovníkům? Pěkně to spojit po ethernetu s Mikrotik shaperem a zase bude o téma méně.

Když jsem měl hardwarová APčka a ne CM9 tak jsem se o to nemusel tolik starat jak když jsem přešel na CM9ky a podobné schity :( Teï je to pořád něco, chvilku se odpojuje/připojuje ten či onen klient, pak tady čtu že klesá signál o 20dbi a podobné zvěrstva. To sem na Compexu nikdy nezažil. Pěkně RSMA konektory a žádné IPAXy a podobné hovadiny.
V čem to má vlastně výhodu jít do kartiček CM9 atd? Protlačí to větší konekt nebo jak? Co se nějakého lepšího přehledu týče tak COMPEX má taky statistiku jak které rádio chybuje atd...
0 x

mato1

no vsak okrem statistiky a podrobneho prehladu to nema nic navyse... aj rozmyslam, ze sa vratim spat k mojim starym d-com 1590 - tie ap zvladli neuveritlne mnozstvo klientov a stabilita bola taka, ze si o nom cele roky ani nevedel... kto ich raz skusil, urcite vie o com hovorim - mozem smelo vyhlasit, ze sa jedna o najstabilnejsie zariadenie ake som kedy mal v ruke a tuto informaciu mi vie potvrdit kopa ludi.
Mne na jednom bode behom 2 mesiacov odisli dve R52. Teraz tam je prims karta - je vynikajuca, silna a stabilna... ale menej toho vidiet ako na CM9 alebo R52. To tam mozem rovno dat aj spominamy d-com 1590.

Len pre info... tieto d-com 1590 sa uz nevyrabaju :-) Dostat ich len spod ruky, ale malokto ich predava... ten kto ma rozum, tak to z ruky nepusti.

Ale pokial ma sklame aj tato prims karta, tak vsetko poleti do prdele a vymeniam za d-comy... zacinam mat z toho plne zuby.
Naco mam mat prehlad o sieti? Aby som zistil ze mam chybu a ze dalsia karta odisla do hajzla??? Dam dam HW AP, nebudem mat prehlad ale nebudem mat ani problem... a o co ide kazdemu? O prehlad alebo o funkcnost???
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

mato1 píše:no vsak okrem statistiky a podrobneho prehladu to nema nic navyse... aj rozmyslam, ze sa vratim spat k mojim starym d-com 1590 - tie ap zvladli neuveritlne mnozstvo klientov a stabilita bola taka, ze si o nom cele roky ani nevedel... kto ich raz skusil, urcite vie o com hovorim - mozem smelo vyhlasit, ze sa jedna o najstabilnejsie zariadenie ake som kedy mal v ruke a tuto informaciu mi vie potvrdit kopa ludi.
Mne na jednom bode behom 2 mesiacov odisli dve R52. Teraz tam je prims karta - je vynikajuca, silna a stabilna... ale menej toho vidiet ako na CM9 alebo R52. To tam mozem rovno dat aj spominamy d-com 1590.

Len pre info... tieto d-com 1590 sa uz nevyrabaju :-) Dostat ich len spod ruky, ale malokto ich predava... ten kto ma rozum, tak to z ruky nepusti.

Ale pokial ma sklame aj tato prims karta, tak vsetko poleti do prdele a vymeniam za d-comy... zacinam mat z toho plne zuby.
Naco mam mat prehlad o sieti? Aby som zistil ze mam chybu a ze dalsia karta odisla do hajzla??? Dam dam HW AP, nebudem mat prehlad ale nebudem mat ani problem... a o co ide kazdemu? O prehlad alebo o funkcnost???

Souhlasím :-) Máš akorát přehled o problémech které před tím nebyly :-) Ne teï vážně: Není třeba CM9 lepší z toho hlediska že utáhne víc klientů a protlačí větší konekt? Přeci jen hardwarové APčko má sice taky kartičku Atheros(Compex WPE 54G) ale asi to má nějaký slaboučký CPU. Může nějaký GURU osvětlit trochu problém proč používat kartičky CM9 na místo vynikajících Compexů?
0 x

Svlad_Cejli

Dotaz a mel si tam bleskojistku??
0 x

mato1

Svlad_Cejli píše:

Dotaz a mel si tam bleskojistku??

bleskpoiska to vyriesi? alebo zhorsi? ako si to myslel??? keby trebalo, tak by som investoval tych "par stoviek", len aby to slo...
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 18 years ago

WPE54G ma dostatecne velky vykon na to, aby utahlo 20-30 klientu v 802.11b, 11Mbitu s prutokem do 5Mbitu(vic poradne neda zadne AP v Becku). Mam jich na siti nekolik a musim rict, ze je to asi nejlepsi(kdyz pominu jejich napajeni), co se da na 2,4GHz user vstup dat(nebo srovnatelne s XI-626 v linuxu s hostapem). Pouzitelne jsou i nove WP54G. Na compexech a zcomech se mi taky obcas stava, ze se klienti cas od casu dokola pripojuji, ale jsou to jen ti, co maji mizerny signal. Na Mikrotiku to delaji klienti i se signalem -50dB!!! Jako klienty mam povecinou ovislink WL5460AP. Nastesti nemam tolik zarizeni na Mikrotiku s CM9 aby ume nastal chyba v poklesu signalu, ale mozna to bude i tim, ze nesetrim na antenach(vecina sektorove) a davam prepetove ochrany.

Mirek
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 18 years ago

Myslím, že zmiňované odpojování klientů i při silném signálu má na svědomí nejspíš rušení v blízkosti klienta. A pravděpodobně i klientská anténa. Mám na jednom APčku pověšený 4 klienty, kteří mají dostatečně silný signál (jsou od APčka cca do 500m) a přesto se odpojují. A všichni mají stejný typ antény - 8dBi panelku DIPOL. Jednomu to dělá hodně a tak mu zkusím dát jinou anténu podobných parametrů, a hin sa hukáže...
0 x

Svlad_Cejli

miract píše:WPE54G ma dostatecne velky vykon na to, aby utahlo 20-30 klientu v 802.11b, 11Mbitu s prutokem do 5Mbitu(vic poradne neda zadne AP v Becku). Mam jich na siti nekolik a musim rict, ze je to asi nejlepsi(kdyz pominu jejich napajeni), co se da na 2,4GHz user vstup dat(nebo srovnatelne s XI-626 v linuxu s hostapem). Pouzitelne jsou i nove WP54G. Na compexech a zcomech se mi taky obcas stava, ze se klienti cas od casu dokola pripojuji, ale jsou to jen ti, co maji mizerny signal. Na Mikrotiku to delaji klienti i se signalem -50dB!!! Jako klienty mam povecinou ovislink WL5460AP. Nastesti nemam tolik zarizeni na Mikrotiku s CM9 aby ume nastal chyba v poklesu signalu, ale mozna to bude i tim, ze nesetrim na antenach(vecina sektorove) a davam prepetove ochrany.

Mirek

Mno, ja bych to nevidel na setreni, ale proste kdyz je nekde 10 lidi s vyhledem maximalne na 12nact tak tam delat sektory postrada logiku :) Jinak proste je to problem PW prutu + CM9,CM10,R52 a nejake reseni existovat musi. Bohuzel vzhledem k tomu, ze vyrobce je nekde za kopeckama a obchodaci to preci jen prodavaj :) tak si musime poradit sami a experimentalne zjistit co zabere.
Zatim je stav:
CM9, CM10, R52 - vse stejne (odchazi)
vymena prutu za sektory - reseni, nekde vsak neproveditelne
nasazeni bleskojistek - v testovani :)
uprava karet - bude nasledovat
0 x