❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

USB 3G modem

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: USB 3G modem

Příspěvekod mac0112 » 10 years ago

Majklik píše:
maartinek píše:jakmile dám u modemu Enabled, modem se připojí, v IP/Addresses naskočí dynamický záznam, ale po asi deseti sekundách zmizí a modem se odpojí (není vidět žádný traffic)

Další problém vidím v tom, že pokud mám připojený modem k RB a restartuji, po restartu modem nevidim. Musim modem fyzicky odpojit, restartovat, zase připojit a zase restartovat a pak modem vidím a jsem zase na začátku. Máš nějakou představu, jak to dát dokupy? Díky.

Čím to RB2011 napájíš? Respektive zkus jiný zdroj, který dává větší výkon, než to co je v základu u RB2011. Ten LTE ZTE paznecht hodně žere a s těma zdrojičky přiloženýma u RB2011/RB951 to pak tuhne za provozu.

chci se zaptat, domníváte se, že špičková spotřeba LTE USB modemu 3,7W je hodně ? Mně se to nějak nezdá moc, tedy o proti takovému RB951iHnd-2n je to půlka.
Mne utáhne orig. zdroj 24V/0,8A (19W) router i s modemem a zdroj je vlažný. V reálu jsem na 9W s RB951/modem tedy s minimální konfigurací.
Mikrotik udává, že maximální spotřeba RB2011 je až 11W (reálu asi méně) + 4W USB modem, tak jsem na 15W a to jsou maximální čísla. Dodávaný zdroj je 19W.
Máte prosím zkušenosti, že dodávané 19W zdroje neutáhnou i samotný RB2011 ? Hodila by se mi taková zkušenost.
Naposledy upravil(a) mac0112 dne 16 Feb 2015 17:36, celkem upraveno 1 x.
0 x

maartinek

Příspěvekod maartinek » 10 years ago

:D té barevné kombinace jsem si nevšiml, ale to je shoda náhod :D Fotku jsem zaktualizoval, jak to skutečně vypadá teď, ale modem tam stejně není vidět. Jinak bydlím v paneláku, 12. patro přímo pod střechou na Praze 4. Pod i nad rackem je asi 8cm místa, takže tam se podstavem s modemem na stojáka nevejde. Když bych ten magnet píchnul uvnitř racku na bočnici, tak to taky není ideální (faradayova klec), nicméně signál by tam asi byl.
Btw než seženu nějakou takovou magnetku, mol bych zkusit alespoň provizorně modem někam připáskovat a aby byl vodorovně se zemí?
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Naprosto úžasné, jak to krásně svítí, tam jsou LED pásky ? Připadám si jako kdybych byl v raketoplánu. Až budu velikej tak si takový rack taky tak vystrojím. Je vidět, že máte umělecké nadání.Máte můj obdiv. :o
K tomu modemu, za prvé vás musím zklamat, sice to svádí ale Farad. klec to opravdu není, můžeme zde mluvit o jakémsi stínícím efektu. Škoda, že máte tak málo místo na střeše toho racku. Ale dle mého názoru to není tragické,modem umístit dovnitř.Pokud máte LTE od T-Mobile tak na Praze 4 budete mít LTE na 800Mhz i když T-Mobile jede jak o závod a celá Praha za chvilku bude mít LTE i na 1300Mhz (žene je asi trh malých LTE telefonů), pokud jste šikovný a podle přiložených fotek jste, tak si vyzkoušejte vyrobit nějakou kov desku 10x10cm (nebo nějaké kov. víko o průměru min. 11cm ) a v ní otvor, aby jste lehce prostrčil pouze USB konektor modemu, prostor mezi kov. deskou a USB konektorem modemu utěsníte např. alobalem. Kov USB konektoru-modemu se bude dotýkat co nejvíce kov. desky. Zespodu víka vám bude tedy koukat USB konektor toho USB modemu a do něj zastrčte tu redukci OTG, nebo i 30cm prodlužku. Bude to vypadat hrůzostrašně ale pouze pro ověření by to mělo stačit. Laicky řečeno, vyzářená energie bude mít se od čeho odrazit a vysílač v modemu nebude trápit vnitřní zdroj :P V této chvíli nemusí jednoznačně modem čumět směrem vzhůru. Nějaký signál se na interní antény dostane a LTE buňka už modem spolehlivě zachytí, jste přeci v Praze :P Nejde vám nyní o rychlost ani o kvalitní příjem ale o to, aby vám modem držel v ROSu a neztrácel se, že ?
Pokud vám to bude běžet celý den, tak jste na to přišel a vyrobíte jistě něco lepšího.

PS. ten rozměr 10x10cm (kruh 11cm) je minimální rozměr pro 800Mhz, takže když najdete něco většího tak to klidně použijte. Čím větší kmitočet se používá, tím se rozměr zmenšuje.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Náhodou, estetika je důležitá, kdy už to nefunguje, tak to musí aspoň hezky vypadat. :-)

mac0112 píše:chci se zaptat, domníváte se, že špičková spotřeba LTE USB modemu 3,7W je hodně ? Mně se to nějak nezdá moc, tedy o proti takovému RB951iHnd-2n je to půlka.
Mne utáhne orig. zdroj 24V/0,8A (19W) router i s modemem a zdroj je vlažný. V reálu jsem na 9W s RB951/modem tedy s minimální konfigurací.
Mikrotik udává, že maximální spotřeba RB2011 je až 11W (reálu asi méně) + 4W USB modem, tak jsem na 15W a to jsou maximální čísla. Dodávaný zdroj je 19W.
Máte prosím zkušenosti, že dodávané 19W zdroje neutáhnou i samotný RB2011 ? Hodila by se mi taková zkušenost.

Holé RB2011 ten dodávaný zdroj spolehlivě utáhne. K novějším, minmálně verzím RB2011UiAS-2HnD-IN, je dodáván i silnější zdroj (24V/1,2A), asi kvůli tomu PoE výstupu. Tam problém ani nebyl.
Párkrát podivně vytuhl ten ZTE modem spolu s RB951, když se používaly ty origoš malé zdroje. Pak jsem postřehl, že i na mikrotik foru na to víc lidí upozorňovalo. Dneska všechny tyto krámy jsou napájeny přímo z DC rozvodů z mašinek, kde je to našroubováno vevnitř pro vzdálený monitoring, tam to pak asi už nevytuhlo.
0 x

maartinek

Příspěvekod maartinek » 10 years ago

no, tak jsem se taky zasmal... ze pridam lte modem jsem vymyslel az ted. zbytek funguval uz davno. jak to vypadalo, nez to zacalo fungovat byste nechteli videt. a shoda barvy zdi a kabelu je ciste nahodna a do vcera jsem si toho nevsiml.

takze prosim, mohl by mi nekdo konstruktivne poradit, na co se zamerit? Co radi mac0112 částečně zkusím, ale jen co se týká umístění, výroba destičky není v mých možnostech.

Majklíku, je nějaká šance, že by to moje POE napájení RB bylo nedostačující? Přecijen je to 24V/1A (24W)... Takže prosím...

Jo ještě nevím, jak moc je to důležité, ale nemám klasický RB2011UiAS-RM, používám z toho jen kastli, ale desku v tom mám RB2011UiAS-2HnD-IN.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Majklik píše:Párkrát podivně vytuhl ten ZTE modem spolu s RB951, když se používaly ty origoš malé zdroje. Pak jsem postřehl, že i na mikrotik foru na to víc lidí upozorňovalo. Dneska všechny tyto krámy jsou napájeny přímo z DC rozvodů z mašinek, kde je to našroubováno vevnitř pro vzdálený monitoring, tam to pak asi už nevytuhlo.

Aúúú, takové zprávy nerad slyším, na Slovensku nám právě běží RB951 jako VPN + USB modem + infra kamera s odběrem 150mA/300mA a je to celé poháněno orig. zdrojem 24V/0,8A ( 19W)
Stejnou konfiguraci jsem měřil zde u zákazníka v Praze (watmetr ukazoval max. údaj 10W a pokud ty zdroje mají účinnost kolem 90% tak je to ještě méně ) tak jsem to na slovensku schválil. Minulý čtvrtek jsem to spustil a zatím to jede nonstop, má to vydržet měsíc :roll: Je škoda, že ty Routerboardy nemají ukazatel proudu jako má switch RB260, bylo by jasno.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

maartinek píše:Co radi mac0112 částečně zkusím, ale jen co se týká umístění, výroba destičky není v mých možnostech.

Jestli jste mne správně pochopil, to nemůžete udělat částečně. Pak to částečně nebude fungovat. To je ztráta času.

Pokud není ve vašich silách koupit pocínovaný plech(36,-) a sletovat dva USB konektory (15,-) , tak vám to za dvacet minut sletuji sám a můžete se proto zastavit příští týden do Paláce Flora. Testovací destička za cenu kafe, to snad není moc :o Předpokládám, že máte na zdroji 5W rezervu pro modem :D
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

mac0112 píše:Aúúú, takové zprávy nerad slyším, na Slovensku nám právě běží RB951 jako VPN + USB modem + infra kamera s odběrem 150mA/300mA a je to celé poháněno orig. zdrojem 24V/0,8A ( 19W)

Použito podobně - dva SSTP tunely do centrály, akorát místo kamery je tam pár krabic nějakého řízení těch elektrocentrál v kterých je to zabudováno.

maartinek píše:Majklíku, je nějaká šance, že by to moje POE napájení RB bylo nedostačující? Přecijen je to 24V/1A (24W)... Takže prosím...
Jo ještě nevím, jak moc je to důležité, ale nemám klasický RB2011UiAS-RM, používám z toho jen kastli, ale desku v tom mám RB2011UiAS-2HnD-IN.

Ten zdroj by to měl dát. Zvláště, když nekrmíš tím nic v SFP a ani PoE výstupu a po tom Ethernetu to jde půlmetr. Nicméně, když to zdechalo s tím slabým zdrojem, tam modem úplně vytuhl a ne, že jen zmizel a přitom svítil, že jede OK.
Také si nemyslím, že by měl zmizet, pokud dojde k přepínání mezi LTE/3G nebo nemá signál. To normálně ICMP odpovídá z té své interní IP (192.168.0.1 normálně), že není cesty dál.
Jak popisuješ, tak nám dříve zdechával nečekaně starší kus v kombinaci s RB433UAH, pokusy se ukázalo, že se tomu nelíbil USB prodlužovačka - a to přitom byla dlouhá jen cca 15 cm. :-(
Takže pokud máš jiný zdroj, na zkoušku můžeš zkusit, v dalším kroku použít jiný USB kabel, třeba ten odkazovaný s maxnetopatkou.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 10 years ago

honzam píše:Tento je také podporovaný Mikrotikem a umí HSPA+: až 42 Mb/s a LTE
Používáte někdo?

http://www.o2.cz/osobni/modemy-a-data/zte-mf823.html

Uvedeny modem mam a s mAP-2N (http://www.alternetivo.cz/mikrotik-map- ... 43319.html) funguje, ale nekdy z nejasnych duvodu se zacne odpojovat, tj. interface lte se meni ze stavu up na down a tim internet nefunguje. Nema nekdo vysvetleni proc tomu tak je? Muze to byt slabym zdrojem? Mam tam posledni aktualni verzi 6.28. Diky.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

pepulis píše:
honzam píše:Tento je také podporovaný Mikrotikem a umí HSPA+: až 42 Mb/s a LTE
Používáte někdo?

http://www.o2.cz/osobni/modemy-a-data/zte-mf823.html

Uvedeny modem mam a s mAP-2N (http://www.alternetivo.cz/mikrotik-map- ... 43319.html) funguje, ale nekdy z nejasnych duvodu se zacne odpojovat, tj. interface lte se meni ze stavu up na down a tim internet nefunguje. Nema nekdo vysvetleni proc tomu tak je? Muze to byt slabym zdrojem? Mam tam posledni aktualni verzi 6.28. Diky.

narazil jsem na to také :cry: viewtopic.php?f=7&t=15550&start=15#p167248.
Problémy s LTE dělá (u mne už ne :wink: ), co se Routerboardů týká, pouze mAP-2n
0 x

michnzee

Příspěvekod michnzee » 10 years ago

Ono se to tu už částečně řešilo s tím, že mAP má trochu problém se svojí velikostí a svojí protiváhou proti anténě. De facto mAP má mizernou zem a na LTE modem to nestačí. Přesně tak jak říká mac0112 :) Sám používám mAP na cestách s LTE modemem Huawei bez protiváhy, ale první zapnutí nikdy nefunguje, až po chvilce vysunutí / zasunutí modemu. A to ještě občas :D jinak pozor na bootování mAP (než úplně naběhne, je to asi 50 sekund).
0 x
::RouterLEGOboard::

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Dělá mi to také i u tohoto mini routeru s LTE na 800Mhz, který je menší než mAP-2n
http://www.aliexpress.com/item/New-2014 ... 03728.html
S 3G (1885-2200 MHz) už to funguje skvěle.

U tohoto micro routeru s Openwrt http://www.aliexpress.com/item/2015-1pc ... 22079.html už i 3G funguje hůře, neseká se a ani nevypadává jako LTE ale je pouze špatný signál, musím použít externí anténu s podstavcem :P
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Konečně je to napadlo a dali do nového RB3011 místo microUSB už veliký USB konektor. U RB2011 jsem měl díky krátkému kábliku zase horší signál.
Není nad to vrazit USB modem přímo do Routerboardu :) jako do RB951-2HnD, u něho nikdy žádné problémy nejsou. Jede mi už nonstop 3 měsíce na Slovensku.
0 x

michnzee

Příspěvekod michnzee » 10 years ago

Tak jsem si říkal že otestuji nový LTE usb dongle huawei 3372 s mikrotikem, a opět jen PPP profil. Zkusil jsem klasicky přes AT commandy povypínat nepotřebné, což se povedlo, ale LTE interface to přesto nenašlo :(

Příkazy jsem moc nedráždil, funkčně jsem zůstal u:

Kód: Vybrat vše

AT^SETPORT="FF;10,12,16"

...nicméně LTE interface stále bez detekce. Nemá někdo zkušenosti nebo postup, jak se připojit s mikrotikem do LTE sítě? Přeci jen je to rozdíl, jestli to má frčet 20mbps s PPP, nebo 64mbps přes LTE ;) děkuji za případnou pomoc
0 x
::RouterLEGOboard::

mac0112
Kontaktovat uživatele:

michnzee píše:Tak jsem si říkal že otestuji nový LTE usb dongle huawei 3372 s mikrotikem, a opět jen PPP profil. Zkusil jsem klasicky přes AT commandy povypínat nepotřebné, což se povedlo, ale LTE interface to přesto nenašlo :(

Příkazy jsem moc nedráždil, funkčně jsem zůstal u:

Kód: Vybrat vše

AT^SETPORT="FF;10,12,16"

...nicméně LTE interface stále bez detekce. Nemá někdo zkušenosti nebo postup, jak se připojit s mikrotikem do LTE sítě? Přeci jen je to rozdíl, jestli to má frčet 20mbps s PPP, nebo 64mbps přes LTE ;) děkuji za případnou pomoc

Pátral jsem a jediné co jsem našel je pouze LTE modem ve verzi mPCI co podporuje Mikrotik. LTE USB modemy no-hi-link Mikrotik nějak nepodporuje. Mám LTE USB modem , který má pouze USB ethernet (NCD) a Windows ho vidí a komunikuje, to znamená, pouze u Mikrotiku vyžebrat, aby LTE rozhraní umožnili u konkrétního PID a VID . Vlastně mPCI modem má také vyvedeno do mPCI USB rozhraní, takže to jde udělat i s non HiLinkem.
Zkusím požádat support Mikrotiku.
0 x