❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Problem SXT vs. SXTsq vs. DISC

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
okoun
antispam: Ano

Re: Problem SXT vs. SXTsq vs. DISC

Příspěvekod okoun » 6 years ago

zvláštní mě už na armu jede nv2 dobře s tím posledním vylepšením co bylo, jinak nstreme už ani nezkouším tak nevím.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 6 years ago

basty píše:
hapi píše:disc lite5 ac proti sobě na ptp spoji 800m. only-AC, 802.11, 20MHz. Btest mezi jednotkama 120Mbit.

Funguje ti tech 802.11 dobre? Ping bez zateze je super 0ms, rychlost je taky suprova, ale ping co se tyce treba za den, tak jsou v grafu videt velke spicky a obcas nejaky vypadnuty...

Diky

U me to same CCQ 100% DISC AC vs mant sektor a klienti maji latence 0ms, protlaci klidne prez 100Mbps a v zatezi latence 10-15ms ale obcas i kdyz tam neni zadny provoz packetloos a obcas pingy 500ms. Zvlastni je ze to dela ARM vs ARM, ARM VS Mipsbe vše. Mam i spoj na 2x RBM11 s AC kartou ccq 100%, zadne ruseni a dela to to samé.
Přílohy
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG (36.41 KiB) Zobrazeno 3053 x
Naposledy upravil(a) CrazyApe dne 20 Jan 2019 12:38, celkem upraveno 1 x.
0 x

CrazyApe

Jinak vsiml jsem si jeste ted dalsiho problemu. Na dvou mistech Omnitiky AC vs DISC AC ulici naprosto bez ruseni vsichni CCQ 100%. Odpojujou se mi random klienti. Nekdy dva zaraz, nekdy vsichni zaroven. Nekdy uplne nahodne jeden, deset minut nejede pak zase naskoci. Provozovano 20/40, AC only, NV2, cellradius10,timing auto,datarate vscihni 400/400. Propustnost 120Mbps na kterehokoliv klienta. 0mnitik predtim byl asi rok v only N rezimu na jinem AP s N diskama a zadny problem. Zkousel jsem jakykoliv firmware na druhém AP vč. nejnovejsiho a deje se to furt. Todle (screen) je druhe AP kde sem nahazel ruzne firmwary na klienty a dela to taky. U klientů po znovupripojeni na AP vidim rebooted without proper shutdown. Pri tom jsem si naprosto jistý ze v ulici elektrina jde pac tam mame jeste par lidi pripojenych na jiné AP kousek dál asi 6 lidi a ti maji uptime 30dnu +. Ze by omnitik zpusobil reboot zarizeni u klienta? Zkousel jsem frekvenci 6000, 20Mhz, 80 Mhz, preladit, prepnout do 802.11, nstreme ... nic nepomaha.
Přílohy
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG (17.65 KiB) Zobrazeno 3048 x
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 6 years ago

CrazyApe píše:Jinak vsiml jsem si jeste ted dalsiho problemu. Na dvou mistech Omnitiky AC vs DISC AC ulici naprosto bez ruseni vsichni CCQ 100%. Odpojujou se mi random klienti. Nekdy dva zaraz, nekdy vsichni zaroven. Nekdy uplne nahodne jeden, deset minut nejede pak zase naskoci. Provozovano 20/40, AC only, NV2, cellradius10,timing auto,datarate vscihni 400/400. Propustnost 120Mbps na kterehokoliv klienta. 0mnitik predtim byl asi rok v only N rezimu na jinem AP s N diskama a zadny problem. Zkousel jsem jakykoliv firmware na druhém AP vč. nejnovejsiho a deje se to furt. Todle (screen) je druhe AP kde sem nahazel ruzne firmwary na klienty a dela to taky. U klientů po znovupripojeni na AP vidim rebooted without proper shutdown. Pri tom jsem si naprosto jistý ze v ulici elektrina jde pac tam mame jeste par lidi pripojenych na jiné AP kousek dál asi 6 lidi a ti maji uptime 30dnu +. Ze by omnitik zpusobil reboot zarizeni u klienta? Zkousel jsem frekvenci 6000, 20Mhz, 80 Mhz, preladit, prepnout do 802.11, nstreme ... nic nepomaha.

min tam je videt ze mas moc silny signaly. Uprav to tak, abys to mel kolem -45 - -50

Jako takto ta 802.11 vypada parane, na 20Mhz nejaky ptp dava v udp i 150Mbps, ale ty odezvy jsou blby. U PtMP je 802.11 myslim nepouzitelna vubec, na par mistech jsem nasadil a musel jsem dat pryc.
0 x

CrazyApe

basty píše:
CrazyApe píše:Jinak vsiml jsem si jeste ted dalsiho problemu. Na dvou mistech Omnitiky AC vs DISC AC ulici naprosto bez ruseni vsichni CCQ 100%. Odpojujou se mi random klienti. Nekdy dva zaraz, nekdy vsichni zaroven. Nekdy uplne nahodne jeden, deset minut nejede pak zase naskoci. Provozovano 20/40, AC only, NV2, cellradius10,timing auto,datarate vscihni 400/400. Propustnost 120Mbps na kterehokoliv klienta. 0mnitik predtim byl asi rok v only N rezimu na jinem AP s N diskama a zadny problem. Zkousel jsem jakykoliv firmware na druhém AP vč. nejnovejsiho a deje se to furt. Todle (screen) je druhe AP kde sem nahazel ruzne firmwary na klienty a dela to taky. U klientů po znovupripojeni na AP vidim rebooted without proper shutdown. Pri tom jsem si naprosto jistý ze v ulici elektrina jde pac tam mame jeste par lidi pripojenych na jiné AP kousek dál asi 6 lidi a ti maji uptime 30dnu +. Ze by omnitik zpusobil reboot zarizeni u klienta? Zkousel jsem frekvenci 6000, 20Mhz, 80 Mhz, preladit, prepnout do 802.11, nstreme ... nic nepomaha.

min tam je videt ze mas moc silny signaly. Uprav to tak, abys to mel kolem -45 - -50

Jako takto ta 802.11 vypada parane, na 20Mhz nejaky ptp dava v udp i 150Mbps, ale ty odezvy jsou blby. U PtMP je 802.11 myslim nepouzitelna vubec, na par mistech jsem nasadil a musel jsem dat pryc.

Myslis, ze moc velký signal rebootne klientské zarizeni s ARMem? ... mi prijde dost divné .. :/
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

CrazyApe píše:
basty píše:

Myslis, ze moc velký signal rebootne klientské zarizeni s ARMem? ... mi prijde dost divné .. :/

Jo tak tam je reboot. Hm, to je divny... ale i tak bys mel ty signaly pominiz. Problem to ale asi nevyresi. Za pokus to stoji.
0 x

CrazyApe

basty píše:
CrazyApe píše:
basty píše:

Jo tak tam je reboot. Hm, to je divny... ale i tak bys mel ty signaly pominiz. Problem to ale asi nevyresi. Za pokus to stoji.

No to je jasny akorat ja se v tom ted hrabu tak sem dal TX power na default asi pred tydnem i klienti i vysilani. Nevim si s tim rady. Proste omnitik AC vs DISKy AC na trech rozdilnych mistech zpusobuji reboot klientských AC disků ktere sou na to pripojene. Nezalezi vubec na nicem. Frekvence, kanal, ruseni, protokol, firmware... V te same lokalite mame nekde i sektory mipsbe mant ty malé a tam ma vse uptime v radu dnu/mesicu. Je to provozovano AC only. Rozhodli jsme se vyzkouset v jedne obci co jsme pokryvali postavit vse AC only a zatim akorat stiznosti, vypadky ... Tik se zase vytáhl. Chapal bych ze treba nejake vadne kusy ale je to cca 40 zarizeni na 5 vysilaci a 3 s omnitikem rebootuji a 2 co tam sou sektory jedou ok...
0 x

CrazyApe

Jinak todle je jeste:

Mant MikroTik sektor mipsbe 20Mhz 802.11 only AC, scan cca 50 sítí. VS 5 disc AC 490 metrů fw 6.43.8, propustnost 80Mbps stabilních skokove skace az ke 100Mbps. Latence v zatezi 30-40ms. Pak ale skoci do 200-300 ms to je jen natahle packety pritom provoz ze sektoru v te dobe jde 1 Mbit... a to co je videt 500ms atd to uz je packetloss. Dela to tak uplne vsude kde jsem zkousel 802.11 s AC at uz ptp, ptmp. ARM/mipsbe....
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG (22.65 KiB) Zobrazeno 3003 x

Nechápu to. Nemíchame technologie, vse mikrotik, vse stejny FW, vse provozovano bud v only AC nebo only N a tam kde dam 802.11 se sice zdvojnasobi propustnost ale latence v pici uplne bez duvodu. At je to kanal 6000 nebo 5560... demence obcas to mam chut fakt rozkopat.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 6 years ago

CrazyApe píše:Je to provozovano AC only. Rozhodli jsme se vyzkouset v jedne obci co jsme pokryvali postavit vse AC only a zatim akorat stiznosti, vypadky ... Tik se zase vytáhl. Chapal bych ze treba nejake vadne kusy ale je to cca 40 zarizeni na 5 vysilaci a 3 s omnitikem rebootuji a 2 co tam sou sektory jedou ok...

A ty klienti co jsou v registration jsou všichni AC ARM? Pokud ano tak je aktualizuj na poslední 6.43.8. Máš tam staré firmwary.
Nám se děje něco podobného. Klienti ARM pokud jedou v režimu NV2 tak se jednou za čas kousnou že jediné co pomůže je tvrdý restart ze zásuvky. Možná by to i odpovídalo u tebe že se to lidem kousne a sami si to restartují. Jedinné co pomáhá je 6.43.8 s tím se nám to neseklo ani jednou (ale neříkám že to je opravené). Všechny předchozí verze se sekaly náhodně
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Tohle je disc-ac spoj na 802.11, 6.43.8. Dochazi tam jakoze v totalne nahodnych dobach k narustu pingu v tu dobu 400 - 800 - timeout a trafik takto vypadava.

je to v pasti protoze nstream jede max 60Mbps, nv2 je v haji a nevhodny na ptp, a 802.11 jede krasne, ale tyto vypadky pingu.

Pravdepodovne to budu muset sundat a dat tam mips...

Pritom ten spoj dokaze jet až 135 Mbps. Tece tam kolem 20Mbps a tak 30 klientu. ccq krasny, signaly akorat.

Kdyby nekdo vedel jak ty vypadky odstranit, tak mu to zaplatim...
Přílohy
disc-ptp-ac2.JPG
disc-ptp-ac2.JPG (54.91 KiB) Zobrazeno 2778 x
disc-ptp-ac.jpg
disc-ptp-ac.jpg (57.48 KiB) Zobrazeno 2778 x
0 x

CrazyApe

Napodobne :)
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Vsiml jsem si loggingu wirelessu tohoto:
9:17:48 wireless,debug wlan1: start background scan
19:17:58 wireless,debug wlan1: background scan complete, must select network
19:17:58 wireless,debug wlan1: no network that satisfies connect-list, by default choose with strongest signal
19:17:58 wireless,debug wlan1: failed to select network
17:58 wireless,debug wlan1: did not find better AP

dela to presne kazdou hodinu... Udela to vetsi vypadek 3-4s oproti tomu normalnimu vypadani...

Nevite jak to vypnout?
Naposledy upravil(a) basty dne 20 Jan 2019 20:02, celkem upraveno 1 x.
0 x

CrazyApe

basty píše:Tohle je disc-ac spoj na 802.11, 6.43.8. Dochazi tam jakoze v totalne nahodnych dobach k narustu pingu v tu dobu 400 - 800 - timeout a trafik takto vypadava.

je to v pasti protoze nstream jede max 60Mbps, nv2 je v haji a nevhodny na ptp, a 802.11 jede krasne, ale tyto vypadky pingu.

Pravdepodovne to budu muset sundat a dat tam mips...

Pritom ten spoj dokaze jet až 135 Mbps. Tece tam kolem 20Mbps a tak 30 klientu. ccq krasny, signaly akorat.

Kdyby nekdo vedel jak ty vypadky odstranit, tak mu to zaplatim...

Nemyslim si, ze si mmipsem pomuzes Mam spoj na RBM11G 2x + ta AC karta a chova se to naprosto totožně.
0 x

CrazyApe

basty píše:Vsiml jsem si loggingu wirelessu tohoto:
9:17:48 wireless,debug wlan1: start background scan 19:17:58 wireless,debug wlan1: background scan complete, must select network 19:17:58 wireless,debug wlan1: no network that satisfies connect-list, by default choose with strongest signal 19:17:58 wireless,debug wlan1: failed to select network 19:17:58 wireless,debug wlan1: did not find better AP

dela to presne kazdou hodinu... Udela to vetsi vypadek 3-4s oproti tomu normalnimu vypadani...

Nevite jak to vypnout?

Co zkusit vypnout default authenticate a forward a dat mu do acces listu MAC protistrany, eventualne superchannel a dfs tam je ? Tudle hlasku jsem u sebe jeste nevidel. Jaka je tam konfigurace ?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 6 years ago

Taky jsem tuhle hlášku ještě neviděl. Ale bude to něco s 802.11 protože u NV2 to nedělá. Postni sem konfig
0 x