❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB Metal 5SHPn - podvod nebo se pletu?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

Re: RB Metal 5SHPn - podvod nebo se pletu?

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

mpcz píše:
hapi píše:gratuluji, spalil jsi vystupni zesilovac. pokud si nrkdy dal all rates fixed na 32dbm, odpalil si ho. pri 65mbit rate ma tx power 26dbm. proc lidi nectete manualy?

Já myslím, že nespálil.
Jak si vysvětluješ tento údaj z oficiální příručky? Pokud uvádí u GROOVE 23 db a u METALu 31dB, měl by tu být asi nějaký rozdíl i ve skutečnosti. Ale zdá se, že není. A to tu teďka řešíme. Prosím ochotné majitele METALu, mohli by to otestovat? Dohady pouze vytváří slepé uličky a zaplňují fórum, takže se pak problém vytrácí do ztracena a k ničemu to nevede ... Moc děkuji za pochopení.

METAL
TX power
802.11a: 31dBm @ 6Mbps to 27dBm @ 54 Mbps
802.11n: 30dBm @ MCS0 to 26dBm @ MCS7

GROOVE
TX power
802.11a: 23dBm @ 6Mbps to 19dBm @ 54 Mbps
802.11n: 22dBm @ MCS0 to 15dBm @ MCS7

mpcz, 04/08/2012

Prosím, nezapomínejme, co se tu (v tomto vláknu) vlastně řeší. Pokud by to nebylo někomu jasné, zkusím to shrnout: má METAL presentovaný výkon nebo ne? Nic jiného.
Děkuji.
mpcz, 04/08/2012
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Zajimave , ze se lide nepouci, po odpalovani vykonu 711 (tam byla nalepka pro blbe), by me nenapadlo pustit stavu do zadneho zarizeni bez anteny.
Kdyz delam spoj, nebo klienta, mrknu na zisk anteny (napr 22db)a nastavim si 5 dB a pak zameruji, dokud to neni v poradku.
Otazka pro zakladatele vlakna. Kde meris to ruseni? proc tam potrebujes takovy vykon? 25dB+32dB je 57dB, tj 512x prekracujes vykon (to pocitam limit 30dB).
Ruseni na groove by jsi mel poznat jen od tech vysilacu na stejnem sajtu.
Navic ten tvuj Groove uvidime na pocasi, az budou ukazovat oblacnost. Ten n ejvetsi trojuhelnik bude ten tvuj :D
priklad 25 dB antena a 32dB Groove (1.584 W) ti dela vysilac , ktery nevysila ERP 1W ale vysilac s ERP 500W

Takze kovovy Groove ma smysl jen pro odruseni na sajtu, ne kuli vykonu. Jestli to odruseni funguje necham na jinych. Snad jsi to trochu pochopil

Midnight man: nepochopil jsem radu nechat vykon na default. Chapal bych ze nekdo si nastavuje ruzne vykony s ohledem na vzdalenost a utlum trasy, ale default???

edit 1: Vykon by mel zmerit nekdo s osciloskopem, nebo jinym merakem. Podle toho co ukazuje protistrana, bych se moc neorientoval. Nemam ale duvod neverit datasheetu od mikrotiku. Pro nektere trhy asi bude i upotrebeni
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

A můžete někdo na základě nějaké teorie vysvětlit, proč se to stávalo? Jak velký vliv na to může mít rozdíl mezi anténou (např nějaký 3dB pendrek) a volným vzduchem v konektoru?

Mimochodem jsme zase u toho - jde to odpálit softwarově! Proč teda když o tom MK ví, proč je ve výchozím stavu vše default? By asi neměl být problém nastavit to po resetu konfigurace na nulu, ne?

neverhappy píše:Zajimave , ze se lide nepouci, po odpalovani vykonu 711 (tam byla nalepka pro blbe), by me nenapadlo pustit stavu do zadneho zarizeni bez anteny.

A druhé mimochodem - zjistit, zda je na konektoru anténa nebo ne by jít zjistit mělo. Elektrické parametry budou jiné. Ale to je problém spíš atherosu, než MK. Nebo když to MK tolik vadí, má tam být nějaký spínač ... buď v konektoru samotném, nebo holt ruční.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

ludvik píše:Mimochodem jsme zase u toho - jde to odpálit softwarově! Proč teda když o tom MK ví, proč je ve výchozím stavu vše default? By asi neměl být problém nastavit to po resetu konfigurace na nulu, ne?

také že v základním nastavení je rádio vypnuté... tedy Tx = 0
0 x

mpcz

Prosím, nezapomínejme, co se tu (v tomto vláknu) vlastně řeší. Pokud by to nebylo někomu jasné, zkusím to shrnout:
Má METAL presentovaný výkon nebo ne? Nic jiného.
Někteří evidentně neumí číst. Rád si vyslechnu názor jiných na cokoliv, ale nyní mě zajímá jen ta jedna věc.
Děkuji za porozumění.
mpcz, 04/08/2012
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

ty taky neumíš číst že? čim silnější karta, tim náchylnější na poškození. Pokud si jí přebudil tak čágo. Máš si přečíst manuál a nikdy by si all rates fixed nedal. Máš dávat card rates. Pak se nediv že to nemá deklarovaný Tx power když si koncák usmažil.
0 x

mpcz

hapi píše:ty taky neumíš číst že? čim silnější karta, tim náchylnější na poškození. Pokud si jí přebudil tak čágo. Máš si přečíst manuál a nikdy by si all rates fixed nedal. Máš dávat card rates. Pak se nediv že to nemá deklarovaný Tx power když si koncák usmažil.

Oficiální datasheet:

METAL
TX power

GROOVE
TX power

Modulaci mám na tvrdo na 6 Mbit. Kde je tedy chyba?
A rád bych se už konečně dozvěděl, jestli je prezentovaný výkon skutečný nebo jen obchodní trik, popř. opravdu poškození, čemuž nevěřím, protože mám mezi tím informaci od kolegy, že má tytéž výsledky. Neboli jak řekl, zdá se, že METAL je jen oplechovaný GROOVE za patřičný příplatek.

Děkuji,
mpcz, 04/08/2012

Děkuji.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

mpcz píše:
hapi píše:ty taky neumíš číst že? čim silnější karta, tim náchylnější na poškození. Pokud si jí přebudil tak čágo. Máš si přečíst manuál a nikdy by si all rates fixed nedal. Máš dávat card rates. Pak se nediv že to nemá deklarovaný Tx power když si koncák usmažil.

zdá se, že METAL je jen oplechovaný GROOVE za patřičný příplatek.

a komu to vadi? nikdo rozumny takovy vykon nepotrebuje, kdezto odstineni od okolnich siti ano.. Mozna to podvod je, mozna ne - nejlepe bys udelal kdyby sis koupil druhy kousek, ktery bys neznicil svym nastavenim a vyzkousel si to sam...
0 x

mpcz

net.work píše:
mpcz píše:

zdá se, že METAL je jen oplechovaný GROOVE za patřičný příplatek.

a komu to vadi? nikdo rozumny takovy vykon nepotrebuje, kdezto odstineni od okolnich siti ano.. Mozna to podvod je, mozna ne - nejlepe bys udelal kdyby sis koupil druhy kousek, ktery bys neznicil svym nastavenim a vyzkousel si to sam...

to net.work:

Oficiální datasheet:

METAL
TX power

GROOVE
TX power

Modulaci mám na tvrdo na 6 Mbit. Kde jsem udělal chybu? Takže koupit a pak mít ev. dva drahé GROOVY? Na co prosím teda to fórum je?
Děkuji.
mpcz, 04/08/2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

sami vsichni vime, ze papir snese vse.
chybu si udelal jeste predtim, nez si tohle nastavil - nemuzes nastavit all-rates-fixed a dat vykon vetsi, nez ta karta umi - pokud mas kartu bez zesilovace, tak se nestane (pravdepodobne) nic, ale pokud mas kartu se zesilovacem, tak ho timto spalis. to by taky vysvetlovalo, proc to ma stejny vykon jako obyc groove...
0 x

mpcz

net.work píše:sami vsichni vime, ze papir snese vse.
chybu si udelal jeste predtim, nez si tohle nastavil - nemuzes nastavit all-rates-fixed a dat vykon vetsi, nez ta karta umi - pokud mas kartu bez zesilovace, tak se nestane (pravdepodobne) nic, ale pokud mas kartu se zesilovacem, tak ho timto spalis. to by taky vysvetlovalo, proc to ma stejny vykon jako obyc groove...

to net.work:
Tak to teda nevím, prosím upřesnit. V datasheetu je jak vidíš max. výkon 31 db na 6 MHz, ja jsem nastavil 31 dB. To teda byla chyba? A kde konkrétně?
Děkuji.
mpcz, 04/08/2012
0 x

ludvik

Máš vysvětlení také na to, proč spálením zesilovače zničíš jen ten zesilovač, ale ne celou cestu signálu? Dost pochybuji, že tam je na kartě přepínač, který zajistí zařazení zesilovače do cesty až když je to potřeba. A který ho vyřadí, když se poškodí. Asi neee ... Když ho spálíš, máš po signálu.
A že by něco umělo použít vyšší hodnoty, než jaké umí "by design" mi přijde taky jako blbost.

Chyba bude jinde. A spíš tam, co tvrdí autor ... datasheet kecá. A nebo ROS. To ladění výkonu tam ve mě nikdy důvěru nebudilo. Ale to nikde v této kategorii ...
0 x

mpcz

ludvik píše:Máš vysvětlení také na to, proč spálením zesilovače zničíš jen ten zesilovač, ale ne celou cestu signálu? Dost pochybuji, že tam je na kartě přepínač, který zajistí zařazení zesilovače do cesty až když je to potřeba. A který ho vyřadí, když se poškodí. Asi neee ... Když ho spálíš, máš po signálu.
A že by něco umělo použít vyšší hodnoty, než jaké umí "by design" mi přijde taky jako blbost.

Chyba bude jinde. A spíš tam, co tvrdí autor ... datasheet kecá. A nebo ROS. To ladění výkonu tam ve mě nikdy důvěru nebudilo. Ale to nikde v této kategorii ...

Ahoj,
ano to vysvětlit mohu, na kartě opravdu přepínač je. Poškozený koncový zesilovač způsobí ztrátu výkonu, přičemž je klidně možné, že příchozí signál bude v pořádku a beze změny. Pokles výkonu bude ale typicky 20 dB. To je obecný jev a lze ho aplikovat na řadu RB711 atd. Jak je řešeno zapojení koncového stupně u METALu nevím. Může a nemusí být stejné.
Co se týká nastavení výkonu, k tomu důvěru docela mám, pokud se jedná o ověřenou kartu. Podle mě u legendární CM9 je spolehlivé, taky u RB711 jsem nenarazil na větší nesrovnalosti a na údaje se lze spolehnout.
mpcz, 04/08/2012
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

To je tak, keď dnes postavíte siet ako lego skladačku z hračkárstva....

Už od pradávna vieme, že aktívne karty (zariadenia) musia mať pripojenú "záťaž" v podobe antény. Pretože pokiaľ tam anténa nie je, vyžiarený výkon sa vracia späť do karty a poškodzuje koncový stupeň. V defaulte su samozrejme radia vypnute. Ako som uz spominal, ziadne zazraky oproti groove nečakajte. Jediné + vidim v tom, že to odolá lepšie poveternostným podmienkam.

Máme na firme asi 4 spoje na Groovoch. Okrem toho, že pri predošlých ROS na jednom spoji dochádzala RAM Station strane...o nich vlastne neviem. No aj tak to už nekúpim, radšej 411 s R52n, ta izolacia konektorov + kabla to je des.
0 x

ludvik

Jo ... je tam přepínač. Ale tx-rx ... nikoliv tx a tx+zesik. Pokles o 20 spíš znamená, že přijímáš "bez antény" :-) jenom nějakým parazitem na plošňáku. Autor threadu nemá problém (pokud jsem se už v textu neztratil) s tím, že je to o XX slabší než by mělo. Má problém s tím, že to je stejné jako obyč groove. A to na špatný zesilovač nevypadá ani dle vašich teorií.

No - zapnu nový např. 711 - karta je zapnutá. Vymažu konfiguraci - karta se mi přejmenuje, ale je pořád zapnutá. Tak ti nevím
Kromě toho, z principu - je to halfduplex. Když vysílám, nepřijímám ... a díky tomu switchi to ani na rx stupeň nemá kudy oficiálně jít. Takže by mě zajímalo, jak je to možné odpálit ...
0 x