❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB 2011 SFP
- midnight_man
Re: RB 2011 SFP
uz niekto vyriesil tie SFP? Houby je to platné, že tie RB maju SFP porty keď v tom nič nepojde (take u nas bezne dostupne).
0 x
Já tam vrazil první SFP co mě padlo pod ruku a šlapalo. SFP bylo koupený v proficommsu, typ ale netuším.
0 x
Dle me je hlavni aby na obou stranach byl stejny Gbic, pak uz jen kdyz to RB zdetekuje a je vymalovano.
Taky na firmach davame vzdy Gbic proti sobe stejne nebudu spolehat na kompatibilitu / nekompatibilitu prenosu, dneska jsou stejne vsechny dost levne na to co je potrebuju, tak co.
Jeste tak kdyby v tom MikroTik rozvinul PON
Taky na firmach davame vzdy Gbic proti sobe stejne nebudu spolehat na kompatibilitu / nekompatibilitu prenosu, dneska jsou stejne vsechny dost levne na to co je potrebuju, tak co.
Jeste tak kdyby v tom MikroTik rozvinul PON

0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:no počkat... SFP je pouze převodník optika / pecl nebo kdo ví co ne? pak je jenom na modulu jestli dokáže udržet delší svit světla když jede na pomalejší režim. Autonegociaci řeší to do čeho je modul píchnutej nebo ne?
Jak je teda potom možný, že když strčím 1.25Gbit SFPčko do šachty switche, kterej v té šachtě umí 10/100/1000, tak na druhou stranu MUSÍM dát opět 1.25Gbit? Když dám jen 100Mbit SFP, "záhadně" se mi to neslinkne

Jistě, že pokud mám 1.25Gbit SFP, nepojede mi na 100Mbit

0 x
to už je věc konkrétně mezi modulem a šachtou a typuju taky na "stylu" komunikace na světle. To je asi jako ptát se proč tplink moduly neběžeji v cisco switchích nebo to že mediakonvertory od tplinku proti sobě se musí nastavit jinak než když je modul proti mediakonvertoru. Jak řekl Ladik, vždy nutně stejný proti sobě jinak bejvá průser. Navíc SFP slot co umí 10/100/1000 je celkem unikátní a modulů který zvládnou jiný rychlosti než na tu kterou jsou psaný je taky po málu. Je vůbec autonegociace na optice? Vzhledem k tomu, že většina modulů a šachet je vyrobená na jednu rychlost se tam s tim asi moc nepočítá. To by znamenalo forcnout rychlost v managementu switche. Ale jako nevim, 100 proti 1000 bych nedával. Určitě tam bude minimálně jiný kodování dat. U 100Mbit máš na ethernetu 4b/5b, gigo má 8b/10b. Podobně to bude určitě i na optice.
Nicméně mikrotik připravuje moduly který zvládnou variabilně tušim od 10Mbit po 2Gbit. Jen aby to nebylo zase nějaký proprietární řešení. Nějakej druh PONu tam asi těžko daji když každej výrobce používá svůj vlastní system. Leda by mikrotik vymyslel svůj PON... těžký by to nemělo bejt... tedy určitě lehčí než řídit NV2 na wifině.
Nicméně mikrotik připravuje moduly který zvládnou variabilně tušim od 10Mbit po 2Gbit. Jen aby to nebylo zase nějaký proprietární řešení. Nějakej druh PONu tam asi těžko daji když každej výrobce používá svůj vlastní system. Leda by mikrotik vymyslel svůj PON... těžký by to nemělo bejt... tedy určitě lehčí než řídit NV2 na wifině.
0 x
Rozjel na tom někdo Gbit WDM moduly, které jsou běžně k dostání? (tplink, signamax, planet, atd) 6com se dá sehnat asi jen v číně.
0 x
Já jen doplním, že včera jsme natom nerozjeli 100vkový wdm, ale nemám tu výrobce. Gigový wdm jsem nezkoušel, normální sfp jsem tu zkoušel tři typy a ty šly všechny.
0 x
Taky jsme nerozjeli 100Mbit SPF modul. Nemáte někdo typ který by jel? Nebo jsou podporované jen 1,25Gbit?
0 x
- midnight_man
- midnight_man
nezabúdať na túto cennú radu.FRIDOLIN píše:Takže výsledek je následující:
TP LINK 220 s mikrotikem je nekompatibilní a můžete ho přepnout na manuál nebo auto je to fuk. TP link svítí, jakože optika OK, ale mikrotik nee. Po připojení nějakého bezvýznamného optického switche se mikrotik krásně rožne u diody USR a v menu se objeví ve winboxu značka aktivního spojení. Zkoušel jsem i jiné moduly zn signamax a výsledek byl stejný. Ty samé moduly zapojené jako tp link ---tp link jedou v pořádku.
Tak díky za rady a hodně zdaru
0 x
Jako ze na obou stranach pouzit stejne prevodniky SFP? To je snad jasne! Pokud to nekdo zkousi s ruznyma je to blazen a je temer jiste ze to nepojede.
Nemam sice zkusenost s RB2011, ale u switchu, kde to funguje stejne, tak nevim co se vsichni divi.
Nemam sice zkusenost s RB2011, ale u switchu, kde to funguje stejne, tak nevim co se vsichni divi.
0 x
- midnight_man
MC 220 je prevodník so SFP šachtou. Mám za to, ze autor toho príspevku mal v oboch šachtách rovnaké SFP.
0 x
Bohuzel ja to chapu tak, ze dal neco do RBcka a na druhou stranu asi vubec nesel a cekal ze se to spoji.
0 x
-
midnight_man píše:nezabúdať na túto cennú radu.FRIDOLIN píše:Takže výsledek je následující:
TP LINK 220 s mikrotikem je nekompatibilní a můžete ho přepnout na manuál nebo auto je to fuk. TP link svítí, jakože optika OK, ale mikrotik nee. Po připojení nějakého bezvýznamného optického switche se mikrotik krásně rožne u diody USR a v menu se objeví ve winboxu značka aktivního spojení. Zkoušel jsem i jiné moduly zn signamax a výsledek byl stejný. Ty samé moduly zapojené jako tp link ---tp link jedou v pořádku.
Tak díky za rady a hodně zdaru
mozna mi neco z debaty uniklo, ale TP LINK MC220L (snad to L je podstatne?) proti RB 2011 nam chodi s jednovlaknovymi SFP moduly (oznaceni IPMPB-3524L-02C / 5324L-02C od IP Media). Jedinej problem/vopruz je, ze MC220L neumi autonegociaci, takze se musi na RBcku vypnout. Ty samy moduly chodi (s autonegociaci) pokud je na obou koncich RB2011. Proti temhle modulum nenamita nic ani Cisco GBIC sachta.
0 x
Autonegace je na gigabitu povinná. Sice leckterý zařízení ji vypnout umí, ale nemělo by to jít. V každém případě ji podporovat musí. A podporuje ji samozřejmě i MC220L.
Cituji:
Be sure the opposite end is using the same setting. When using two
converters at the same time, the two converters must be set to FORCE
mode. When connected to other products, such as TL- SL2210WEB or
TL-SL2428WEB, the converter must be set to Auto- Negotiation mode.
We suggest leaving the switches on AUTO.
Cituji:
Be sure the opposite end is using the same setting. When using two
converters at the same time, the two converters must be set to FORCE
mode. When connected to other products, such as TL- SL2210WEB or
TL-SL2428WEB, the converter must be set to Auto- Negotiation mode.
We suggest leaving the switches on AUTO.
Dalibor Toman píše:mozna mi neco z debaty uniklo, ale TP LINK MC220L (snad to L je podstatne?) proti RB 2011 nam chodi s jednovlaknovymi SFP moduly (oznaceni IPMPB-3524L-02C / 5324L-02C od IP Media). Jedinej problem/vopruz je, ze MC220L neumi autonegociaci, takze se musi na RBcku vypnout. Ty samy moduly chodi (s autonegociaci) pokud je na obou koncich RB2011. Proti temhle modulum nenamita nic ani Cisco GBIC sachta.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.