❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Prosííím pomoc rb 112 velkej problem

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Jan Holub

Příspěvekod Jan Holub » 19 years ago

Co se zemeni tyce, tak tady je zajimave pojednani od vyrobce:

http://www.prepeti.cz/index.php?menu=2&art=poins

Uz toto varovani z jejich stranek je vymluvne:

Kód: Vybrat vše

Přepěové ochrany BrOK ® NIKDY nepřipojujte na vodiče a svody hromosvodových soustav
Více informací v "Instalačních podmínkách"
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

Ono taky záleží na tom jak je tam ta elektrika v domě udělaná a ruku na srdce, kdo má u APčka rozvodnou krabici na která je přímo spojená se zemnící sběrnicí domu? Zatím jsem to viděl jen u jednoho klienta který to měl připravené, ostatní se snaží všemožně zamotanýma prodlužkama vedoucíma přes nejnepřístupnější místa na půdě přivést k AP elektřinu. No a teï když si vemu že nějaké to přepětí ze vzduchu jdoucí po koaxu má z bleskojistky přes tuto prodlužku sjet do země, nebude tam rychlejc když pojede po mnohem silnějším vodiči svodu po okraji budovy? Samozřejmě je potřeba udělat to pořádně, žádné zvedání na kabelu, ten musí jít jen vždy směrem dolu. Na net Vám nikdo nenapíše zemněte na hromosvod, protože to čtou spousty obyčejných lidí, a nikdo si to na triko neveme.
0 x

paja78

Příspěvekod paja78 » 19 years ago

pepulis píše:
vogel píše:Tak tento problem sme riesili tiez. Na dvoch bodoch rb112, osadene Atheros: WNC CM10 miniPCI 5 GHz (AR5006X), a Atheros: TP-LINK WN560G miniPCI 2,4 GHz. Najprv umierali Tp-linky, po osadeni WNC a ich prepnuti do 2,4 GHz, umierali aj tie. Proste chodili sme tam ako na klavir 3x do tyzdna. Pritom ani signal nic moc. Po vymene za http://i4shop.net/cz/iObchod/Catalog.as ... 33&it=9335, ani neviem ze tie body existuju a signal ako vino. Odvtedy pouzivame len tieto karty, mimochodom hardwarovo totozne s kartami predavanymi Mikrotikom (????). Len taky detail, nahodov som ich osadil aj do PCI redukcie a cuduj sa svete Windows ju neidentifikovali ako Atheros 5213, ale ako Atheros 5214!
Poucenie do buducnosti? Vsimat si aj taketo drobne detaily v popise predajcu ..."Výrobek je identický s modulem R52 od firmy Mikrotik"... "Velký obrázek:
https://www.mikrotik.com/img/r52_l.jpg"....

Co tady uvadite za kartu je ale jen jestli se nepletu karta pro 5 GHz pasmo. Mate neco otestovane i pro 2,4, ale tak aby ta citlivost a signal u klientu byl prinejhorsim jak u CM9 karty. DIky.

Neco do foroty:
Mame nekolik bodu na "extremnich" mistech jako napr. 40metru prihradovy stozar na kopci, ktery je nejnej v lokalite, ruzne veze, ktere jsou skoro ve vsech pripadech oplechovane atd. Kdyz je bourka, tak skoro pokazde to prdne nekde kolem. Po nekolika vymenach CM9tek jsem zacal resit jak to resit. Pouzivame koaxial H1000, konektory N-aircom. Konecne reseni:
Nasadil jsem "zemnici kity" od spolecnosti Andrew. Stoji to radove 600-700Kc a jde o udelatko, ktere se omotava kolem koaxialniho kabelu (v tom miste se sundava primarni PVC ochrana). Naplpe se tam stribrenka pro lepsi vodivost a cele se to utahuje paskama a nakonec cele obaluje vulkanizacni paskou.
Tohle je potreba nacpat pred kazdym ohnutil kabelu o radove 45st. a za kazde takove ohnuti. Dale pak stejny modem pri prechodu mezi kovovou kostrukci napr. prechod do kabeloveho rostu, ktery veden do budovy atd.
Zadny problem nekde narvat 8 ks uzemnovacich kitu. Kit je osazen tlustym zemnicim kabelem zakonceny okem. Nakonec nekde v budove bleskojistuku, kterou prizemnujeme do zemniciho bodu, kde je i uzemneni rozvadece atd. (v postate jde o zem v el. rozvadeci). Pokazde si to nechame merit revizakem, zda odpor atd. je OK. Ne vzdy to je dobre.

Co se tyka ethernetu, tak vzdy pouzivame prepetove ochrany od PATTONu ve verzi do RACKu a nutno pouzivat kvalitni kabelaze.

Zaver: stoji to sice penize, ale tri roky jsem nikde nic neresil... ;-)
0 x

paja78

Příspěvekod paja78 » 19 years ago

pepulis píše:
vogel píše:Tak tento problem sme riesili tiez. Na dvoch bodoch rb112, osadene Atheros: WNC CM10 miniPCI 5 GHz (AR5006X), a Atheros: TP-LINK WN560G miniPCI 2,4 GHz. Najprv umierali Tp-linky, po osadeni WNC a ich prepnuti do 2,4 GHz, umierali aj tie. Proste chodili sme tam ako na klavir 3x do tyzdna. Pritom ani signal nic moc. Po vymene za http://i4shop.net/cz/iObchod/Catalog.as ... 33&it=9335, ani neviem ze tie body existuju a signal ako vino. Odvtedy pouzivame len tieto karty, mimochodom hardwarovo totozne s kartami predavanymi Mikrotikom (????). Len taky detail, nahodov som ich osadil aj do PCI redukcie a cuduj sa svete Windows ju neidentifikovali ako Atheros 5213, ale ako Atheros 5214!
Poucenie do buducnosti? Vsimat si aj taketo drobne detaily v popise predajcu ..."Výrobek je identický s modulem R52 od firmy Mikrotik"... "Velký obrázek:
https://www.mikrotik.com/img/r52_l.jpg"....

Co tady uvadite za kartu je ale jen jestli se nepletu karta pro 5 GHz pasmo. Mate neco otestovane i pro 2,4, ale tak aby ta citlivost a signal u klientu byl prinejhorsim jak u CM9 karty. DIky.

Neco do foroty:
Mame nekolik bodu na "extremnich" mistech jako napr. 40metru prihradovy stozar na kopci, ktery je nejnej v lokalite, ruzne veze, ktere jsou skoro ve vsech pripadech oplechovane atd. Kdyz je bourka, tak skoro pokazde to prdne nekde kolem. Po nekolika vymenach CM9tek jsem zacal resit jak to resit. Pouzivame koaxial H1000, konektory N-aircom. Konecne reseni:
Nasadil jsem "zemnici kity" od spolecnosti Andrew. Stoji to radove 600-700Kc a jde o udelatko, ktere se omotava kolem koaxialniho kabelu (v tom miste se sundava primarni PVC ochrana). Naplpe se tam stribrenka pro lepsi vodivost a cele se to utahuje paskama a nakonec cele obaluje vulkanizacni paskou.
Tohle je potreba nacpat pred kazdym ohnutil kabelu o radove 45st. a za kazde takove ohnuti. Dale pak stejny modem pri prechodu mezi kovovou kostrukci napr. prechod do kabeloveho rostu, ktery veden do budovy atd.
Zadny problem nekde narvat 8 ks uzemnovacich kitu. Kit je osazen tlustym zemnicim kabelem zakonceny okem. Nakonec nekde v budove bleskojistuku, kterou prizemnujeme do zemniciho bodu, kde je i uzemneni rozvadece atd. (v postate jde o zem v el. rozvadeci). Pokazde si to nechame merit revizakem, zda odpor atd. je OK. Ne vzdy to je dobre.

Co se tyka ethernetu, tak vzdy pouzivame prepetove ochrany od PATTONu ve verzi do RACKu a nutno pouzivat kvalitni kabelaze.

Zaver: stoji to sice penize, ale tri roky jsem nikde nic neresil... ;-)
0 x

phill

Příspěvekod phill » 19 years ago

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=9734

Reseni je jednoduchy, proste nepouzivat omni vsesmery, nebo na vsesmer dat pekne zpet 626tky, ci hw ap :)
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 19 years ago

phill píše:Bohuzel take pozoruji presne ty same priznaky. Odchazi pouze karta prepla na 2,4GHz, nezalezi zda jsou anteny uzemnene, bleskojistka take nema vliv. Zatim to resim pouhou vymenou a hledam jine karty nez CM9. Zkousel jsem cirou nahodou dneska take ten TPLink. Bohuzel ale po zjisteni, ze signal, ktery prijimam od klientu, je proti CM9 asi o 20dB horsi, jsem TPLinka zavrh a vymenil zpet za CM9. Tam, kde ma CM9 -70dB, ma TPLink cca -90dB. Me osobne odesly 3 miniPCI v jednom rb s odstupem 14 dni a 2 mesice.

Na strese mam 2x rb532 s jednou CM9 ve 2,4GHz a APcko Compex 2.4GHz. Odejde vzdy jen ta jedna karticka a vetsinou nekdy pred bourkou, nebo kdyz je bourka daleko. Usuzuji tedy, ze je citliva na atmosfericke poruchy. Bleskojistka je tedy na nic :-(

Jeji umreni bych popsal tak, ze karta prestane slyset, resp. slysi o cca 10dB hur a postupem casu se to ohluchnuti zhorsuje. Za cca 14dni neslysi temer nic. Vysilaci vykon taky klesne, je nutne odregulovat a doufat, ze me klienti uslysi.

Rozumne reseni jsem zatim nenalez.

U nas na siti PilsFree nejsem sam, stalo se to uz i dalsimu cloveku. Nicmene mame v provozu velke mnozstvi RB a dalsi problemy hlasene nejsou.

Tak musím konstatovat že po nedělním vichru na vysočině a hromy a záblesky jsem také pozoroval mi taky asi odešla částečně CM9ka v RB532.
Klient který měl signál na APčku nějakejch 70 čehosi má teï 40 a všichni spadli o těch cca 30 "bodů" Jednoznačně má ta CM9 nižší vyzařovací výkon.
Je to moje první AP s RB532 a CM9kou jako 2,4GHz AP. Všedu jinde kde mám COMPEXy WPE54G žádný problém po bouřce. A přitom je v něm ta minipci kartička CM9 taky zabudovaná...

No nic. poněvadž jsem to nedávno dodělal a na všesměrce nemám bleskojistku tak ji tam dnes namontuju a přizemním na hromosvod. Zemnící vodič tam mám už dotažen ale nebyly bleskojistky.

Takže já se třeba nemám čemu divit, ale koukám že to bude asi vážný problém CM9ek. RB532 CM10 neumí že? 6e bych to zkusil pak s nima. Umí jen CM9 že?
0 x

phill

IMHO cm10 nepomuze, ani TPLink nebude asi to spravne reseni. Ja bych to videl na to vyhodit vsesmer a pouzit sektor. Snazime se to zatim takhle praktikovat, sektor zatim nikde neodesel.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

phill píše:IMHO cm10 nepomuze, ani TPLink nebude asi to spravne reseni. Ja bych to videl na to vyhodit vsesmer a pouzit sektor. Snazime se to zatim takhle praktikovat, sektor zatim nikde neodesel.

A jakej na to může mít vliv jestli je tam sektorka nebo všesměr?
0 x

phill

soucez píše:
phill píše:IMHO cm10 nepomuze, ani TPLink nebude asi to spravne reseni. Ja bych to videl na to vyhodit vsesmer a pouzit sektor. Snazime se to zatim takhle praktikovat, sektor zatim nikde neodesel.

Co takhle si precist ten odkaz o dva posty drive?

IMHO ten problem je v tom, ze omni vsesmery jsou uvnitr zapojene naprazdno a stredni vodic tedy neni uzemneny a vsechno co se na nej dostane se vybiji primo pres kartu. Kdezto sektory byvaji zapojene nakratko. A bleskojistky opravdu nepomahaj :)
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

phill píše:
soucez píše:

Co takhle si precist ten odkaz o dva posty drive?

IMHO ten problem je v tom, ze omni vsesmery jsou uvnitr zapojene naprazdno a stredni vodic tedy neni uzemneny a vsechno co se na nej dostane se vybiji primo pres kartu. Kdezto sektory byvaji zapojene nakratko. A bleskojistky opravdu nepomahaj :)

To se mi nezdá že by byly na krátko. To by jsi tam pak naměřil 0ohm odpor.
0 x

phill

soucez píše:
phill píše:...

Heh, jiste :D
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

phill píše:
soucez píše:
phill píše:...

Heh, jiste :D

No a to tam proti zemi naměříš?
0 x

phill

Jiste, to ti opravdu musim ukazat fotku meraku a treba panelovky PAN-10 abys mi veril, ze tam je opravdu 0 ohmu? Jako sektory se vetsinou pouzivaji panelovky, ktere jsou zapojene nakratko. Sterbinovka je naprazdno, ale ten prijimac je tak malinkej, ze se na nej tezko neco dostane.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

phill píše:Jiste, to ti opravdu musim ukazat fotku meraku a treba panelovky PAN-10 abys mi veril, ze tam je opravdu 0 ohmu? Jako sektory se vetsinou pouzivaji panelovky, ktere jsou zapojene nakratko. Sterbinovka je naprazdno, ale ten prijimac je tak malinkej, ze se na nej tezko neco dostane.

Tak to je v prdélce. Tak jak to jednoduše vyřešit. nahrazení omni třeba 2x 180° a spojit je nějakou tou VF rozbočkou? Aby nemusely bejt dvě CM9 V RB532 mám jed dvě a jedna je samozřejmě na páteř 5GHz. A doughter board se mi nechce kvůli tomu kupovat.
Hele ale víš co je divné? že třeba Compexy WPE54G a další HW APčka ve kterých je stejně CM9ka tak těm to nedělá nic a je na to omni anténa připojena také :roll:
0 x

phill

No ja vidim reseni bud ve vymene anten za sektory a tam kde to nejde a je x86 stroj s mikrotikem, tak zpet starou dobrou 626tku(ma v mikrotiku podobnou citlivost jako cm9), nebo na vsesmery hodit naky hw apcko.

Proste zkouseli jsme vymenovat karticky, zemnit, bleskojistkovat, atd a nic. Takze se to holt musi resit jinym hw.
0 x