❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Sektorové antény namísto všesměru, zapojení

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: Sektorové antény namísto všesměru, zapojení

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Petr S. píše:Proč odsuzovat i RB433? Používám ji a jsem s ní spokojený..

kolik přes ně taháš reálných dat?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

Ja ti neviem, nejak som osobne od toho upustil...na hlavne spoje to nie je, ked tam boli 3 karty ako linky neslo to poriadne. Do toho prislo UBNT s bulletom a rocketom, mozno ako pozostatok APčok po dedinach?? A aj tam uz radsej bullet do sektory nasrobujem jak miniPCI s pigtailom, moj osobny nazor. Nemusim riesit ziadne pigtailiky a kartičky. Vsetci vieme ako sa to servisuje bohove v zime atd atd.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

hapi píše:
Petr S. píše:Proč odsuzovat i RB433? Používám ji a jsem s ní spokojený..

kolik přes ně taháš reálných dat?

Uplink s CM9+Dcom 60cm pres 30Mbit(nstreme) a 5GHz AP s CM9+skalarni sektor s 20 klientama kolem 25Mbit, ostatni jde do lanu. Zavrene v aluboxu spolecne s RB133, kde je 2x 2,4GHz AP a 1x 5GHz VIP AP.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 14 years ago

hapi píše:je to v pohodě. Jistě že musíš mít jinej kanál. SSID je na tobě ale z principu dáváme jiný aby se náhodou klienti nepřipojovaly na tu co nemíří na ně i když to má zase výhodu když jeden sektor nefunguje ale to se dá dočasně vyřešit i přidáním virtuálního APčka. No tak nestandartní podle mě je používat RB600/800 pro víc anten. Vem si, operátoři, jedna antena, jedno zařízení. Motorola canopy, ubiquiti. proč furt všechno cpát do jednoho zařízení. Jeden problem, všechno dole. Variabilita nulová. Za chvíly přijde RB751 kde si napícháš UTPčka s napájením pro zařízení na střeše a jedeš dál. Jako je spousta dobrých/špatných řešení a špatný je RB600/800.

Díky :) Vyzkouším.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Hallo píše:Ano,na dualní antény lze použít zmíněná R52N-M.Zapojí se na ni oba pigtaily a podle nastavení karty v Mk se rozhodnete jestli to použijete buď jako klasický A buď s H,nebo V polarizací,nebo N 1x1,popřípadě N 2x2 20,nebo 40mhz podle toho co dovolí situace a zařízení klientů.

Kde mohu nastavit, zda půjde o N 1x1 nebo 2x2? To určím podle toho, zda zvolím 20 nebo 40 MHz kanál? 40 MHz je asi výkonnější, nebo to nemusí platit vždy? Díky moc.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

http://ispforum.cz/viewtopic.php?f=10&t=7710&hilit=polarizace

"Už je mi to jasné, myslím. Standartně jedu ve 20 Mhz pro obě polarizace a když chci jet ve 40 Mhz, tak si zvolím above nebo below, podle toho kde chci "připnout" dalších 20 Mhz (nad nebo pod)."

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Jasně chápu. Právě před chvíli jsem po řadě experimentů k podobnému závěru došel také. Není lepší jet standardě i s použitím toho dalšího kanálu? Co jsem to testoval, tak se mi podařilo z toho vymáčknou o cca 40 Mbps více). Sice je to jen na pár metrů, ale stejně, lepší to je.. Ten signál mi ale přijde trošku více náchylný a asi o něcí více kolísá než při použití 20 MHz kanálu.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

ja mam premierove taky prvni 2APcka na MIMO a zatim je necham jet na 2kanalech a uvidime co to udela...ne ze by nebyla dobra rychlost zadarmo, ale pri mych rychl.netu max 7Mbit. je zase zbytecny drazdit obecne citlivost spojeni :)

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Na 5Mhz Ti to pojede líp a rychlostně tam máš ještě velkou rezervu při této rychlosti.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:Na 5Mhz Ti to pojede líp a rychlostně tam máš ještě velkou rezervu při této rychlosti.

Myslíš, že tedy 5 MHz bude lepších? Není lepší větší šířka kanálu?
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

širší kanál = väčšia náchylnosť na rušenie keďže zaberáš viac Mhz. Pokiaľ ti stačí dátový tok ktorý poskytuje šírka 5mhz tak si daj 5....je to niečo podobné jak niekedy 802.11b bolo stabilnejšie ako G :) (sem tam)
0 x

hapi

nesouhlasim. Skus si v zarušenym prostředí přepnout na užší kanál a půjde to o řád hůř. Defakto ubereš počet nosných a defakto si hlavní nosný určený pro hlavní komunikaci protokolu 802.11 přesuneš do místa kde rušení přenáší normální data takže si to defakto rosekáš ještě víc. Funguje to opačne, širší kanál projde lépe, větší počet nosných, lepší prostupnost rušením. Teď mluvim o Nkových kartách ne Ačkových v turbu. Tam si nepomůžeš.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

tzn v klasickém Ačku je lepší pokud stačí užší kanál. Alespoň mě to chodí na 10Mhz v Ačku líp než na standartních 20, mám tak nastavený jeden backup spoj.
0 x

hapi

bavíme se o sektoru ale i tak pokud chceš schválně prorazit cizím kanálem, užší kanál nepomůže.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 13 years ago

hapi píše:zapomeň na to. Kup tohle http://www.vseprowifi.cz/inshop/5-8-ant ... -6757.html dej do toho RB411U nebo RB411AH, R52N-m, zapoj oba konektory, klienty nasaď SXTčka a hotovo. Žádný sraní s koaxama atd atd..

Dá se něco podobného jako tenhle GigaSektor sehnat i pro 2.4 GHz? Představa je taková, že by byla nějaká takováhle krabice a v ní Mikrotik, který by dělal Hotspot. Byl by potřeba aspoň 90° sektor. Doporučili byste mi něco?

Díky.
0 x