❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB751U and RB751G

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: RB751U and RB751G

Příspěvekod hapi » 13 years ago

0 x

jedla

Příspěvekod jedla » 13 years ago

Zdravím, shodou okolností jsem zkoušel trochu nestandardní nastavení, že jsem potřeboval všechny ethernet porty v režimu bridge. U RB751U to lze pouze jako u klasických RB, čili ether2 jako master port a 3-5 jako slave a pak dát do bridge ether1 a ether2. Nicméně k mému překvapení u RB751G lze nastavit jako master ether1 a porty 2-5 jako slave, takže bridge vůbe není nutný! :o Důkaz, viz obr, v prvním sloupci je u všech portů kromě ether1 a wlan1 "S", čili slave. Nevím , jak je to po hw stránce dělané, ani jsem to rychlostně netestoval, je to jen takový postřeh. Verze 5.16.
Přílohy
RB751G.jpg
RB751G.jpg (45.11 KiB) Zobrazeno 769 x
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Jaké máte propustnosti na wifi s 751U-2HnD?

Hraju si tady s tím už dvě hodiny, a je to teda dost tristní, zejména při použití s ext. anténou.

S ext. anténou je nutné mít zapnutý pouze chain 1 (chain 0 musí být off). Pokud nechám oba chainy a přepnu dle návodu na Mikrotiku anténu na "antenna B", běží to otřesně kolem 6 Mbps.
Po disablu chainu 0 to už jede lépe, je slinkováno na 65 Mbps resp. 150 Mbps při 40 MHz a už to běží slušně, ale žádná sláva. Při 20 MHz měřím 19/30, při 40 MHz 26/50 Mbps. Přitom s TP Linkem, který stojí ani ne polovinu, naměřím 30/33 při 20 MHz a 38/49 při 40 MHz. Na UBNT PowerAPN jsem pak měl vykrytý dokonale celý dům a rychlosti při 20 MHz 33/35 a při 40 MHz 43/48.
Kanál je volný, rušení tedy nehrozí.

S interními anténami (a povoleným chain 0+1) je v mém případě pokrytí hodně špatné, takže pro mě nevyužitelné, zkoušel jsem každopádně propustnost při vzdálenosti pár metrů a použití interních antén, a nejvíc jsem naměřil 26/43 Mbps. Různé nastavení antén na "antenna a, rx-b/tx-a a tx-b/rx-a nepřineslo skoro žádné rozdíly.

Takže úplně paradoxně mi to nejlépe jede na jednom chainu s jednou externí anténou, a vzdálenost od routeru skoro nehraje roli.
0 x