❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Point to Multipoint
skrebon píše:5G-Se17P alebo 5G-Se16 z i4? Jedna je super profi s raz takou cenou, ale i uhlom 90stupnov, ta druha je len cc45stupnov... Ta "TA19" je kde? Nenasiel som ju v i4Pripadne co pouzivate za sektory? Vsesmer nechcem ani vidiet
No my právě používáme tu 5G-Se17P http://www.i4shop.net/cz/iObchod/Catalo ... 27&it=9271 .... aspon myslim, že je to ona.... Kupuje ji muj kolega a říkal, že stojí 5 tis. a jak se tak dívám do i4, tak tam jina není.
0 x
Leeonek píše:knedlik píše:Musím se taky zastat aircy8, on to není až zas takovej šmejd. Sice jsme měli pár problémů, když byla na páteři v režimu AP-Client, tak lidi, co byli za ovisem 1120 pripojeni pres switch na AP orinoko se společně přes páteř nedostali.... vždycky jel jenom jeden, ale poté co jsme nahráli správné firmwary do aircy a zmenili AP-client na bridge, tak už jedou vpohodě a o páteři ani nevím.
![]()
Co nám bylo řečeno od prodejce z i4 (nebo inwifi?? ted nevim) tak všesměrovka v 5GHz není to pravé ořechové (zkrz ping). Proto jsme se rozhodli pro 5GHz pořídit sektorovky a tam je s aircu naprosta spokojenost.
Ted ji používáme jenom jako klienta, je za ní většinou switch a na něm zatím max 3 lidi(časem přibudou další), ale jedou vpohodě a zatím si nikdo nestěžoval.![]()
Jo a jako AP používáme compex54AG, ale i tam byla chvíli AirCa8 a jela docela vpohodě. A ještě jsem zapomněl, vzdálenost klienta od AP nám vychází zatím do 500m. Dobře postavená dědina a rozmístěné body
jaké používáte sektorky na 5Ghz? Já zatím TA19 z I4.cz ale přešel bych na lepčí, jen se rozmýšlím jaké, chtělo by to něco s horizontální polarizací ale ne štěrbinovky. Bohužel asi nic jiného neseženu
Chceš zas dělat guláš i v pětce?
U nás se snažíme dodržovat pravidlo - PtP na horizontálu, sektorky na vertikálu. Takové nepsané pravidlo (no, možná někde napsané je

0 x
Zajimave pravidlo
neni spis lepsi PtP na 5GHz, sektory peo klienty na 2,4GHz ?
0 x
Jardas píše:Chceš zas dělat guláš i v pětce?
U nás se snažíme dodržovat pravidlo - PtP na horizontálu, sektorky na vertikálu. Takové nepsané pravidlo (no, možná někde napsané je) bylo i na 2,4Ghz, ale tam samozřejmě už vzalo za své... Ale na těch 5Ghz se to zatím dost osvědčilo.
Jak guláš? kdybys viděl situaci u nás na 2,4 (sou i horší) tak bys pochopil proč sem naházel všechny sektory pro klienty na horizontál. Všichni okoli totiž jedou na vertikál (i páteřní spoje) a vůbec je nezajímá nic z toho cos psal nahoře, samozžejmě podle toho vypadá i spolehlivost sítí. Právě proto jsem začal i sektorky pro klienty na 5Ghz dávat na horizontál.
ta anténa je http://www.i4shop.net/cz/iObchod/Catalo ... 27&it=9326
0 x
jali píše:Zajimave pravidlo
Sektorky na 2,4 už přestáváme budovat, stejně to nefunguje ani na 100m kvůli brutálnímu přehlcení tohohle pásma. Například tu máme konkurenci, co má mimo jiné na jednom domě 4x 18dBi 2,4Ghz 90st. sektorky s plným výkonem, všechny v horizontu.
Naposledy upravil(a) Jardas dne 09 Feb 2006 08:57, celkem upraveno 1 x.
0 x
No priznam sa polarizacii moc nerozumim, ale co som si zapamatal bolo, ze ked antena vysielala po horizonte slniecka, bola horizontalna. A v tejto definicii mi prijde, ze sektorka by implicitne taktiez mala vysielat po horizonte, ak to nie je na 100.poschodovom panelaku. Niekto mi to vysvetlite, lebo pozeram shopy, a tam s tými polarizaciami robia co chcu a uplne ma doplietliJardas píše:Chceš zas dělat guláš i v pětce?
U nás se snažíme dodržovat pravidlo - PtP na horizontálu, sektorky na vertikálu. Takové nepsané pravidlo (no, možná někde napsané je) bylo i na 2,4Ghz, ale tam samozřejmě už vzalo za své... Ale na těch 5Ghz se to zatím dost osvědčilo.

btw, taktiez ptp mame na inej polarizacii, ale myslel som ze je to prave vertikalna polarizacia

0 x
-
skrebon píše:Vsesmer nepouzitelny v kombinacii s Airca8. Uvediem preiklad : Vsesmer 12dB banan(nizkoutlmovy kabel 4m), klient na Airca8+3m pigtail nizkoutlmovy a antena smerova 12-15dB. Vzdialenost 1-2km. U kazdeho klienta je signal na urovni -67 az -78dB (airca8 hlasi signal od 67-100) a pritom pokial je AP vytazene cc 512kbps uploadom, niektory klienti skoro nepingnu AP MT s tou vsesmerovkou. Ak sa pouzije ako klient MT atheros s tou istou antenou, je to o poznanie lepsie, ale i tak ta vsesmer, ma divne charakteristiky. My sa poriadne popapili na tomto riesenichalan píše:preco nie vsesmer? radsej povedzme 4x90sektor so 4xradiami? ako klientov k MK compex radsej ako airca8? a co wrap so staros v2.x? tie su vhodne ako klienti k MK co sa tyka roznych vzdialenosti? ako nastavit ACK na klientoch? V MK pouzit dynamicky ACK?
ntw, airca8 ma nejaky prapodivny bug s uploadom, treba dat FW s ovisa. A i tak sa to netvari transparentne... Ak sa da za Airca8 viac PC treba za switchom, je to skoro nepouzitelne. Jedine medzi to dat nejaky router....
Budem rad, ak mi oznamite, ako ste to vyriesili a ako vam to chodi. My budeme vsetko asi davat do popolnic
Mám 16x AirCA8 na AP kde je Wrap+2xCM9+2.9.11 a chodi to celkem OK, jediny kde sem mel problem bylo za AirCA8 router ktery mel routovat verejny IP. Upload nedosahuje parametru jako upload, ale to je zrejme vlasnost AirCA8. Vzpominam, ze sem mel problem s klientem kterej nemel primou viditelnost na bod a delal problemy i dalsim klientum stejneho AP. Klienty mam 300m az 4 km.
0 x
na apcku (wrap+cm9) mas vsesmerovku ci sektorku? aku mas priepustnost?Mám 16x AirCA8 na AP kde je Wrap+2xCM9+2.9.11 a chodi to celkem OK, jediny kde sem mel problem bylo za AirCA8 router ktery mel routovat verejny IP. Upload nedosahuje parametru jako upload, ale to je zrejme vlasnost AirCA8. Vzpominam, ze sem mel problem s klientem kterej nemel primou viditelnost na bod a delal problemy i dalsim klientum stejneho AP. Klienty mam 300m az 4 km.
0 x
-
chalan píše:na apcku (wrap+cm9) mas vsesmerovku ci sektorku? aku mas priepustnost?Mám 16x AirCA8 na AP kde je Wrap+2xCM9+2.9.11 a chodi to celkem OK, jediny kde sem mel problem bylo za AirCA8 router ktery mel routovat verejny IP. Upload nedosahuje parametru jako upload, ale to je zrejme vlasnost AirCA8. Vzpominam, ze sem mel problem s klientem kterej nemel primou viditelnost na bod a delal problemy i dalsim klientum stejneho AP. Klienty mam 300m az 4 km.
12 dB vsesmer, dynamic ACK, problem kde je za AirCA8 na switch vic kompu sem zkousel a je to asi pravda. Zkousel sem klienta se spatnou viditelnosti na AP (mala dira mezi stromy). Doporucuju nezapojovat, u 5 GHz musi byt opravdu perfektni prima viditelnost.
0 x
Mate niekto antenu http://www.wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=24548 ?
Chcem na nu napojit 4 klientov. AP + klient RB532 s mikrotikom.
Vzdialenosti 4 km, 11 km, 3km, 8 km.
Prenosova rychlost staci do 1MB/s
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
airbilly píše:Mate niekto antenu http://www.wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=24548 ?
Nezda sa ti to trochu extrem

0 x
LaCosta píše:airbilly píše:Mate niekto antenu http://www.wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=24548 ?
Nezda sa ti to trochu extremna taku vzdialenost ? Nepises ako su od seba klienti vzdialeni mozno by sa naslo lepsie riesenie ...
Nezda sa mi to vobec extremne. Momentalne mi bezi 6km spoj na 19dB panelovkach na ovisoch 5000 s priepustnostou cca 10mbit HD, cize si myslim ze na tych cca 11km by to s nejakou 400 mW minipci karotou a kvalitnou antenou fungovat mohlo + tie ostatne vzdialenosti staci cm10 a 22 dB anteny. Riesenie to je na zaciatok dobre, niesu finacie na spoj bod-bod. Ak bude priepustnost aj 5 mbit, na zaciatok staci a ked siet zarobi, tak bude upgrade.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK