❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBoard RB-133 a RB133c ... jeho problemy a mouchy

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

Buchar píše:... tak uz mam 2 x RB133 v ostrem provozu dalsi tyden ... ted z verzi 2.9.39 a vse jede asi jak ma. Mam tam osazeny vsechny miniPCI 560kama kartama a jede to. Verze 2.9.39 se mi zda stabilnejsi, nez verze 2.9.35, kterou to melo po dodani.

kolko mas na tom ludi a kolko ide cez to traffic? planujem to aj ja dat na miesta ktore su menej vytazene....
0 x

TOMIK

Příspěvekod TOMIK » 18 years ago

hodlám rb133c nasadit ven ... jakou používáte na to krabici dá se to třeba namontovat do té co prodává cznet jde mi o to zda by sedeli diry na ty distancni sloupky a jakým adapterem 133 napájíte asi něco výkonějšího že když 3 karty :wink:
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 18 years ago

mato1 píše:
Buchar píše:... tak uz mam 2 x RB133 v ostrem provozu dalsi tyden ... ted z verzi 2.9.39 a vse jede asi jak ma. Mam tam osazeny vsechny miniPCI 560kama kartama a jede to. Verze 2.9.39 se mi zda stabilnejsi, nez verze 2.9.35, kterou to melo po dodani.

kolko mas na tom ludi a kolko ide cez to traffic? planujem to aj ja dat na miesta ktore su menej vytazene....

tak mam na to par klinentu ... a tim padem i maly traffic
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 18 years ago

TOMIK píše:hodlám rb133c nasadit ven ... jakou používáte na to krabici dá se to třeba namontovat do té co prodává cznet jde mi o to zda by sedeli diry na ty distancni sloupky a jakým adapterem 133 napájíte asi něco výkonějšího že když 3 karty :wink:

... napajím obe jednim notebookovým adaptérem přes nizkonapetovou rozbocku (výstup je napajeci Jack)

V krabici Scame je ta druha karta polozena nad tu prvni pres distanční sloupky (neni to tak dobre videt):
Obrázek

Zde všimněte jak jednoduše je upevněna lišta konektorů antén (do SCAME BOXu stačilo udělat opatrně zářezy plynovou pájkou)
Obrázek

Obrázek

... jinak bednu mam pripravenou (volne a prichycene distancni sloupky) na pr. osazeni (vymenu) za RB153 a nebo i RB532. Je to cele vymyselene tak, abych to mohl rychle vymenit za jinou desku behem par minut.

Nejake podrobne rozkreslovani se mi zde nechce delat .. je to jen pro inspiraci.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

Buchar píše:
TOMIK píše:hodlám rb133c nasadit ven ... jakou používáte na to krabici dá se to třeba namontovat do té co prodává cznet jde mi o to zda by sedeli diry na ty distancni sloupky a jakým adapterem 133 napájíte asi něco výkonějšího že když 3 karty :wink:

... napajím obe jednim notebookovým adaptérem přes nizkonapetovou rozbocku (výstup je napajeci Jack)

V krabici Scame je ta druha karta polozena nad tu prvni pres distanční sloupky (neni to tak dobre videt):
Obrázek

Zde všimněte jak jednoduše je upevněna lišta konektorů antén (do SCAME BOXu stačilo udělat opatrně zářezy plynovou pájkou)
Obrázek

Obrázek

... jinak bednu mam pripravenou (volne a prichycene distancni sloupky) na pr. osazeni (vymenu) za RB153 a nebo i RB532. Je to cele vymyselene tak, abych to mohl rychle vymenit za jinou desku behem par minut.

Nejake podrobne rozkreslovani se mi zde nechce delat .. je to jen pro inspiraci.

akorát ty anténní konektory bych dal na plechovou šasi a tu uzemnil 6mm lanem někam na zem.
0 x

Michal_D

Příspěvekod Michal_D » 18 years ago

jak dlouho uz vam jede bez problemu?

mohli byste mi ho doporucit na sit, kde by byl:
- osazeny vsemi 3mi mPCI - 2 jako AP bridge na 5GHz pro spoje mezi AP a posledni jako AP
- na AP by se pripojilo cca 12 lidi, kteri by tu byli omezovani pomoci Simple Queues
- celkem by pres nej teklo 1,5-4Mbit

predem dik

Michal
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

Michal_D píše:jak dlouho uz vam jede bez problemu?

mohli byste mi ho doporucit na sit, kde by byl:
- osazeny vsemi 3mi mPCI - 2 jako AP bridge na 5GHz pro spoje mezi AP a posledni jako AP
- na AP by se pripojilo cca 12 lidi, kteri by tu byli omezovani pomoci Simple Queues
- celkem by pres nej teklo 1,5-4Mbit

predem dik

Michal

preroutovat, miesto SQ pouzit QT a potom sa nad tym da odporucat
0 x

Michal_D

Příspěvekod Michal_D » 18 years ago

jsem myslel, ze Queues Tree je vypocetne narocnejsi nez Simple Queues... vzdyt aby ti Queues Tree nejak schopne fungoval, tak musi router navic jeste oznacovat pakety pro konkretni IP a teprv na zaklade toho uplatnovat nejaky pravidla rychlosti, ne?

jestli mam mylnou predstavu, tak me pls opravte...
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

Zdravim, mam dotaz, zkousel jste nekdo nacpat v 3.0b6 do te 133c ? Me to vsechno probehne, ale pak to po bootu zustane viset na prihlaseni, napisu jmeno heslo a konec, dal uz nic.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Tak se povedlo, chtelo to necpat tam vsechny balicky. Docela me prekvapuje, ze to v klienskem pseudobridge da neco kolem 16 Mbit down.
To je docela narez.

Akorat mam porad cpu na 100% to je v poradku ?
0 x

optinet

Příspěvekod optinet » 18 years ago

raven-il píše:Tak se povedlo, chtelo to necpat tam vsechny balicky. Docela me prekvapuje, ze to v klienskem pseudobridge da neco kolem 16 Mbit down.
To je docela narez.

zkus odinstalovat balicek dude, me tim vytizeni cpu kleslo.
0 x

vasek

Příspěvekod vasek » 18 years ago

Zdravim,
prisel mi novy rb 133 pekne jsem si ho nastavil a pak reboot a vsechno se ztratilo:( Normalne funguje ale proste se to nastaveni nikdy neulozi. Zkousel jsem starsi bios i ruzny verze MK. Nemate nekdo nakou radu ?
dik
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

optinet píše:
raven-il píše:Tak se povedlo, chtelo to necpat tam vsechny balicky. Docela me prekvapuje, ze to v klienskem pseudobridge da neco kolem 16 Mbit down.
To je docela narez.

zkus odinstalovat balicek dude, me tim vytizeni cpu kleslo.

To uz jsem udelal, obcas to vylitne, ale je to podstatne lepsi.
Kazdopadne to chce nasypat jen minimum balicku, ty co clovek potrebuje a jinak nic.

edit: jinak prekvapive vytizeni CPU toho stroje nema absolutne vliv na chod toho klientskeho pseudobridge....
0 x

vasek

Příspěvekod vasek » 18 years ago

vasek píše:Zdravim,
prisel mi novy rb 133 pekne jsem si ho nastavil a pak reboot a vsechno se ztratilo:( Normalne funguje ale proste se to nastaveni nikdy neulozi. Zkousel jsem starsi bios i ruzny verze MK. Nemate nekdo nakou radu ?
dik

Tak jsem problem vyresil. Jednou takle poranu mi napadlo jestli to neposlali z vyroby s jumprem na resetu a vono jo:)
no zablb sem si s tim pekne:(
0 x

Karel Půček

Příspěvekod Karel Půček » 18 years ago

Díval jsem se na Bucharův článek o zatuhávání při testech, nám to taky dělalo s kartama R52, ale když jsem rychlosti stáhl na 36mb tak to bylo už stabilní.
0 x
To že si paranoidní ještě neznamená, že po Tobě nikdo nejde.