❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

mAP skúsenosti

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: mAP skúsenosti

Příspěvekod mac0112 » 10 years ago

Už jsem asi na to přišel proč mi občas zatuhne USB 3G modem v mAP-2n a s RB951Ui-2HnD nikoliv. Když totiž u RB951Ui-2HnD provádím pomocí scriptu pravidelný reboot (právě,že někdy každý USB modem zatuhne), tak se mi přitom rebootu odpojí i napětí na USB. Bohužel tato vlastnost u mAP-2n není. Takže asi kvůli této vlastnosti není vhodný tento RB s 3G nechávat pracovat samostatně.
Čerpám z http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:USB_Features
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... AP#p451022

Má prosím někdo jiné vysvětlení ?
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Tak změna :D , RBmAP-2n není vůbec špatný routerboard, těším se až bude k dostaní další HW revize. (dost mi vadí, že když nastavím ETH1 a ETH2 do hw switche, tak se info LED diody chovají jako jedna, ETH2 mi rozsvěcuje i LED1, takže když mi umře spojení na ETH1 a u ETH2 nikoliv., tak visuálně nic neodhalím, LED1 svítí jak o život, máte někdo radu, kde dělám chybu ?)
Se vzorkem co se sním chlubil Mikrotik na MUMU, se uměl routerboard napájet podle PoE 802.3af, měl osazené obě (diverzitní) vnitřní antény a uměl usb power reset. Mikrotik tyto vlastnosti včas vyhodil z datasheetu, které jsem již nečtl, namlsal jsem se vzorku. Na fóru se Mikrotik vyjádřil, že udělal chybu na PCB, příště to bude lepší:D :D

K mizení USB modemu ze systému:
To jsem si teda dal, přiznám se bez mučení, že jsem dělal hloupou školáckou chybu a to jsem před časem utrpěl ele. vzdělání. Hloupost byla, že jsem asi 14dní, stále hledal chybu, mizejícího USB modemu LTE nebo 3G z ROSu. U LTE to bylo asi za 10minut a u 3G modemu MF190 či K37.. to bylo asi za 10h. Takže na řadě byl zdroj a jiný OTG kabel, stále nic.Nemohl jsem pochopit, proč u RB951 nebo RB4xx v kovovém case, se to neděje. Když jsem v práci dával do kupy antény na 868Mhz, tak mi to v hlavě sepnulo. Vzal jsem dva volné USB A konektory, na samičí USB konektor, kam se vkládá modem, jsem naletoval kovový pásek a 4 vývody jsem přiletoval na USB samce, je to vlastně taková redukce. Do USB samce jsem již zasunul OTG kabel a spustil připojení k LTE. Spojení s modemem LTE (v mém případě PPPoE )drželo dokud jsem ho po týdnu nevypnul :shock: .
Už vám to jistě také došlo, požadoval jsem od této malinké krabičky, něco co mi nikdy nemůže splnit. Ano, máte pravdu, na umělou zem při 800Mhz je mAP-2n móóóóc malinké (u 2Ghz je to na hraně) a to ještě s OTG kablíkem. U RB951 kde modem LTE je přímo zasunutý, tak je to pro zem, tak akorát . Pamatuji si, že umělá zem by měla být 1/4 lambdy frekvence, pro mne je to plech 10x10cm (800Mhz). USB modemy jsou navrhované, že se vysílač tzv. opírá o tělo notebooku. Možná by stačil připojit k mAP-2n i nějaký vhodný usb podstavec s krátkým káblíkem.
S klidem mohu v terénu používat pro klienty za 8 stovek RBmAP-2n VPN spojení přes LTE nebo 3G. Stačí pocínovaný plech 10x20cm na který se vejde i mAP-2n a přiletovaná redukce, RB nemusíte dávat nutně na plech ale vypadá to tak nějak kompaktněji.
Naposledy upravil(a) mac0112 dne 16 Feb 2015 17:26, celkem upraveno 1 x.
0 x

michnzee

Příspěvekod michnzee » 10 years ago

Dobré vědět :) zrovna jsem si objednal LTE modem a chtěl jsem ho otestovat v terénu, doufám že mě nic nepřekvapí :D

V současné době mAP používám skoro každý den na cestách, VPN, WiFi, USB 3G modem fungují absolutně bez problémů. Pomalý start (řekl bych že to trvá asi minutku než to kompletně naběhne) mi nevadí, nestalo se mi snad zatím nikdy, že by se mAP zaseknul nebo se choval nějak prapodivně. Jednu dobu jsem na tom měl připojeno asi 20 zařízení a všechno v pohodě. Na tak malou krabičku je výkon wifi AP podle mě v zcela dostačující. Je to takové ideální udělátko na cesty, nebo někam k zabudování (třeba do auta :) ).
0 x
::RouterLEGOboard::

mac0112
Kontaktovat uživatele:

No právě, v Praze centru mi LTE běželo na 1800Mhz, takže mi modem z ROSu nemizel a držel celý den, sotva jsem zajel mimo Prahu a modem se přepnul na 800Mhz , tak ten neskutečný výkon s modem tak zahejbal, že prostě vypadnul. Když LTE modem přepnu pouze na 3G, tak výkon na vyšší frekvenci je slabší a modem drží i na tom USB kablíku.
Pozor ! zkoušel jsem pouze dva LTE modemy, oba Huawei E3272 a 3276 u obou byl zrušen HiLink režim. U 3G např. MF190, E3131 nebo K32.. když buňka operátora měla dostatečný signál a modem nemusel zvyšovat výkon,tak je to držák. Jakmile musel, tak je to už sázka do loterie, jestli vypadne nebo ne, mne to vydrželo tak 10h. Inu je to prostý vysílač a přijímač, tak se k tomu člověk nemůže divit, že to takto chová. Potvrzuji fyzikální zák., že dávat jakýkoliv USB vysílač na USB kabel/prodlužka je naprostá blbost.
Úplně trnu hrůzou, že jsem na to dříve ani nepomyslel a minimálně 3 roky, připojuji 3G modemy přímo do RB. Ovšem každé RB bylo mnohem větší než mAP-2n, takže mi to ani nedošlo. Zítra v práci dělám už druhý podstavec pod usb modem s mAP-2n, tak pro ilustraci jsem dám odkaz.

PS. na Černým Mostě na sídlišti (naproti policajtům) je dostatečný signál pro testování LTE. Přes den 40Mbit/s v poho a latence max. do 20ms. Právě ta latence mě dostala, je o proti 3G naprosto úžasná.

Zde jsou fotky mé protiváhy, prosím nekoukejte na kvalitu provedení, chtěl jsem si rychle ověřit, zda bude protiváha na 800Mhz dostačující. Dva konektory na pocínovaný plech jsem přiletoval během chvilky.
http://www.macha.info/help/E3272/protivaha_1.jpg
http://www.macha.info/help/E3272/protivaha_2.jpg
http://www.macha.info/help/E3272/protivaha_3.jpg
http://www.macha.info/help/E3272/protivaha_4.jpg

Později se budu snažit takovou protiváhu vyrobit, aby vypadala mnohem lépe. Má někdo nějaké nápady ?
Naposledy upravil(a) mac0112 dne 07 Feb 2015 08:21, celkem upraveno 3 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 10 years ago

spíš bych to řekl jednoduše. To USB sem tam neutahne 3G modem. Vzhledem k tomu že přes to USB se dá napájet samotný mAP tak tam něco pokopali. Kdo ví jestli tam nemaji 5V stablík kterej primárně napájí USB a z něj se bere napájení pro mAP. Pak by se to dalo lehce přetížit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Ano, ono se to nabízí, taky mne to napadlo. Napájet 5V pouze modem, mi také radili na anglickém foru Mikrotiku. Zkusil jsem tedy udělal usb roztrojku a zdrojem 5V/1A napájel pouze USB modem. RBmAP-2n se napájel vlastním zdrojem, země jsem dodržel :D
Dokonce jsem zkusil RBmP-2n a USB modem napájet pouze přes USB společným jedním zdrojem 5V/2,5A
Výsledek byl ale stejný, takže to byla slepá cesta, napájením to není.Kdyby to bylo napájením , tak se modem zase v ROSu po chvilce objeví, jenže on se sekne. Samozřejmě, že je celý problém v napájení ale až uvnitř modemu.
Ještě poznámku k odběru,support Mikrotiku napsal, že tahat z USB 1A není vůbec problém tj. 5W . A modem má uvedeno, že maximální špičkový odběr je 3.7W
3G modem dokonce max. 2W . Nechtěl jsem to zde rozepisovat ale věřte, že jsem mAP-2n rozebral a připojil paměťový osciloskop, žádné dramatické houpání na micro-USB se nekonalo.Na 90% procent se bude napětí hýbat až uvnitř modemu, tedy stále mluvím o 800Mhz a maximální vysílání, když jste hodně daleko od LTE buňky,protiváha výkonového zesilovače je "opřená" pouze o malý USB konektor a to je nedostačující, proto mi pomohlo připojení kusu plechu se stále stejným zdrojem. PPP spojeni s modemem už drží dokud RB nevypnu.

Může to někdo prosím potvrdit, nebo vyvrátit ? rád by se od někoho dozvěděl, jak určit/vypočítat minimální umělou zem, ze školy si pamatuji, že protiváha pro čtvrtku je 1/4 lamdy. To mi právě vychází protiváha na 800Mhz asi 10x10cm . Při takto velké umělé zemi mám na 800Mhz provoz již stabilní celé dny.
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 9 years ago

Díky za tip - tohle by mě nikdy nenapadlo. Mám úplně stejný problémy. Pořád tomu ale nějak nerozumím - jednak se stačí podívat na velikost mobilu, kterej v síti funguje naprosto v pohodě i bez nějaké protiváhy. A zadruhé bych chápal, kdyby měl modem problémy v komunikaci s BTS - vypadávalo spojení, nízká rychlost, špatnej signál. Ale sakra aby padala komunikace po USB? Jak se to může stát? Se indukuje nějakej bordel na datový piny USBčka? V napájení modemu/čehokoliv problém nebude - mám MF823 LTE modem v Hilink režimu a občas si vypadne spojení, ale modem běží dál - jak zase naskočí, tak se do něj podívám a uptime je v pohodě, spojení navázaný - tzn se nerestartnul, jen vypadla USB komunikace.

Zkoušel jsem si tu protiváhu udělat, rozhodně to pomohlo, ale zdaleka to není ideální - nemám to teda na plechu, ale na plošňákovým cuprextitu, cca 20*8cm, ale furt to ve slabším spojení padá.
Pěkně mě to naštvalo a kdyby to bylo ještě v rámci 14dní, tak bych jim to vrátil - chtěl jsem malý přenosný AP do tašky k notebooku, ale s nějakým plechem, to je mi naprd.

hapi - napájení je v tom mAP dělaný tak, že vstupní napětí se sníží na 5V a z něj se napájení USBčko a měnič na 3,3V-sice bude nižší účinnost, ale touto konfigurací si zjednodušili možnost napájet to mAP jak z normálního vysokýho napětí, tak z 5V z USB. Šikovným kabelem se dá současně napájet jak mAP, tak i modem přímo z 5V (třeba powerbanky)
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 9 years ago

S tím mobilem je to tak, že když ho drží uživatel v ruce, tak dělá protiváhu. Když mobil leží na stole, tak stůl dělá protiváhu.
Pokud by se telefon pověsil za tenký vlasec, tak se LTE na 800Mhz, pokud tuto frekvenci vůbec podporuje, se nechytne a ani bych se nedivil kdyby se restartoval nebo rozbil.

Já nechci nikomu vnucovat zákonitosti, je mi proti srsti, pouze zde na fóru se dělím o nějaké skutečnosti a na oplátku očekávám nějakou radu od ostatních. Na FEL se tyto zákonitosti o vysílačích se učí snad ve druháku :roll:

S tou protiváhou mne to napadlo také pozdě, nejsem tak bystrý, jako ostatní. Uvědomil jsem si to, když jsem vložil doma USB modem do noťasu a pak do mAP.
Spočítal jsem, že na 800Mhz je nutná plocha 98cm2 .
Pozor ale na USB konektory! (v GME jsou nejhorší) zjistil jsem, že se 6 plíšků, které mají za úkol dělat kontakt s USB modemem se velice rychle uvolní. Pak je protiváha již nefunkční.Musel jsem je zase napružit a USB modem běžel zase celý týden.
Pokud by měl být modem vložen tzv. na stálo v mAP, tak jsem zkusil koupit v PS electronik (nebo Elchemko) VF lepící meď. fólii se šířkou asi 7mm. Omotal jsem USB samici kolem dokola až k samotnému plastu USB modemu.
Sílu signálu s protiváhou na 800Mhz jsem měl stabilní a ne tak kolísavou jako bez ní. Od Mikrotiku to byl teda pěkný úlet s micro USB konektorem.
Podobné problémy jsou i jinde např. s WT3020F ale ne tak velké. Obdivuji borce co pověsí USB modem na dlouhý usb kabel :D

Pro vyšší frekvence (1800,2600 Mhz) je protiváha už tak malá, že tělo routeru WT3020 skoro postačuje. Bohužel mAP má 7cm kabel a ten degraduje i to 3G.
Uživatelé mAP, kteří používají pouze 3G, mají ale štěstí v tom, že 3G modemy nepoužívají tak velký vysoký VF výkon jak LTE na 800Mhz.
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 9 years ago

S tou protiváhou fakt díky, zase se mi potvrdilo, že z netu se toho člověk dozví Xkrát víc než ze školy. Ikdyž mám už skoro vystudovanou VUT FEKT v oboru Telekomunikační a informační techniky, tak o tomhle nebyla ani řeč. Ale hlavně že vím, jak funguje JPEG komprese a jak se spočítá konvoluce signálu...

Tak s tímhle bastlem (3 desky spájený k sobě, kdyby se někdo divil proč je tam tak půl kila cínu :D) mi to konečně jakž takž funguje. I na 2G, kde mi to zlobilo nejvíc (asi nevyšší výkon). Zatím jsem to zkoušel jen po baráku, ale zkusím to vzít i někam po cestě. Na 3G to funguje i jen tak na kabelu.

Původně jsem měl kabel na napájení připojen v místě spojení konektorů na to mé desce, ale to padalo to taky (a to i v případě, kdy jsme APčko napájel z 12V, tak ten kábl asi dělal anténu a chytalo se tam něco nebo já už nevím. Dokonce jsem i ze zoufalosti přidal do toho mAP kondenzátory na místa na plošňáku, kde mají být, ale nejsou osazený - asi to nakonec potřebovali ještě zlevnit o chlup) Tak jsem otevřel mAP a 5V napájení jsem připojil natvrdo na kondenzátor +5V. Od té doby to funguje v pohodě.
Jestli se to osvědčí, tak udělám hezčí verzi kde nebudou dráty čouhat na stranu :D
Jinak kdyby někoho zajímala spotřeba, tak v klidu je to cca 0,3A při 5V i s modemem Huawei E372h-153. Celkem pěkný...Powerbanka na obrázku má kapacitu 3,4Ah na výstupu (5V)
a mAP je vzhůru nohama, aby byla jeho wifi anténa (cestičky na PCB) co nejdál od mědi desky.
Přílohy
IMG_20151114_105914_resize.jpg
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 9 years ago

Ještě jsem nezmínil další řešení. Připojením dvou externích antén buď 800Mhz nebo na 1800/2100 Mhz.
Když se připojí k modemu lambda/4 anténa s podstavcem, tak je velká šance, že je konstrukčně vyrobená tak, že její začátek je vložen do masivního mag. podstavce (protiváha), kousek nad tímto začátkem je místo, kde je impedance cca 70~90 Ohm a tam je vývod anténního kabelu. Obchodníci je nazývají magnetické prutové antény a mají dlouhé kabely s obrovským útlumem, takže raději zkrátit. :o
Když se totiž zapojí do modemu externí antény, tak se odpojí interní, které se právě při vysílání tzv. opírají o tělo modemu a ten se sekne nebo restartne když není modem zastrčen do počítače.
Interní antény se musí automaticky odpojit, jinak by to bylo o ničem.
Takovou mag.anténu když přitáhne plechová střecha automobilu, to je protiváha jako zeměkoule. :) a nemusíte řešit protiváhu samotného usb modemu. Klidně pak můžete USB modem připojit na USB prodlužku, pozor ale na napájení, raději kabel pro USB3 ty mají silnější dráty.
Je jasné, že se musí pro LTE připojit obě antény nebo alespoň zastrčit do nepoužívané pouze jeden prázdný konektor pro 2 a 3G (ANT2). Přepínáni antén interních a externích by mělo být v modemech mechanické alespoň jsem vždy na toto řešení narazil.

Jediná vada na kráse, že člověk musí sebou vozit 2 antény pro 800Mhz a pro 1800 Mhz také dvě . Spojené antény 800 + 2G jsou bohužel vertikálně plošší, raději bych vozil další dvě navíc.
Bastlení se meze nekladou :
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/nezem_ant.htm
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/gp2m.htm

Mělo by to vypadat asi takto http://www.lte-unas.cz/lte-hardware/ant ... rettyPhoto
Antény musí fungovat v LTE jako MIMO a ve 3G jako pouze diversitní příjem. http://www.vte.cz/zbozi/?detail=k00
0 x

franko

Příspěvekod franko » 8 years ago

Zdravim Vas,

resim problem s mAP Lite. Napajim ho pomoci POE z MIKROTIK RB750UPr2 hEX PoE, u ktereho odesel origo zdroj. Zdroj jsem vymenil a Hex funguje, ale mAP ne. Tedy blika jako o zivot a nic. Pokud ho pripojim na origo zdroj pres microusb, tak LAN sviti, i kdyz tam neni pripojen eth kabel. Winbox ani netinstall nereaguji, reset to default take nezabira...... co myslite, mAP odeslo do vecnych lovist ?
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 8 years ago

franko píše:Zdravim Vas,

resim problem s mAP Lite. Napajim ho pomoci POE z MIKROTIK RB750UPr2 hEX PoE, u ktereho odesel origo zdroj. Zdroj jsem vymenil a Hex funguje, ale mAP ne. Tedy blika jako o zivot a nic. Pokud ho pripojim na origo zdroj pres microusb, tak LAN sviti, i kdyz tam neni pripojen eth kabel. Winbox ani netinstall nereaguji, reset to default take nezabira...... co myslite, mAP odeslo do vecnych lovist ?

Myslím, že jsi si odpověděl sám "Pokud ho pripojim na origo zdroj pres microusb, tak LAN sviti, i kdyz tam neni pripojen eth kabel. Winbox ani netinstall nereaguji, reset to default take nezabira....... " 2 roky se ještě neprodává, tak uplatni záruku.
0 x

davecv

Příspěvekod davecv » 8 years ago

Nechápu jednu věc mAP napájení přes POE switch OK a mAP lite, kde je jasně vypsaná norma IEEE 802.3at nejede.
0 x

franko

Příspěvekod franko » 8 years ago

Mno, nevim zda jsem se vyjadril presne, ale pouzivam RB750UPr2 hEX PoE jako ridici router a k tomu jsou pripojene 2x mAP Lite do jednotlivych pater Zakladni skoly.

RB750UPr2 hEX PoE - PoE out - 802.3at
mAP Lite - PoE in - 802.3at

Kazdopadne budu mAP Lite reklamovat, druhe jede OK.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 8 years ago

Mam uplne presne to same jako ta akorat to je MS :-)
A zatim to slape dobre.
0 x