❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RBSXTG-5HPacD

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
okoun
antispam: Ano

Re: RBSXTG-5HPacD

Příspěvekod okoun » 11 years ago

ale tak čtu mohlo už dávno vydat oznámení že prostě v zájmu záchování pásma není venku dovoleno používat 80MHz to jestli by to lidé dodržaovali nevím, ale alepoň mohla být snaha.
na dotaz co bude s 80Mhz jsem do ted nedostal odpověď od ČTU někdy mi přijde jestli vůbec ví že 802.11ac už existuje :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Normy za tebe číst nebudou ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

okoun

tady nejde o normu, jestli je 80MHz u AC rozkouskované na několik 20MHz tak je to sice dle normy, ale v tu danou chvíli mi to je jedno.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

zdwena

Příspěvekod zdwena » 11 years ago

V SXT AC neni možné nastavit vetší šířku pásma než 80 MHz takže je to dobře...že někdo nebude veku používat 160MHz
0 x

jcb

Příspěvekod jcb » 11 years ago

Mame zatim jeden par na test, PtP spoj na 350m, 802.11- 20 MHz dela 100 HD, při 80 MHz test UDP sel na 300 HD. Na PtP spoje snad dobrý uvidíme co to bude dělat na větší dálku to čekáme na ten RB911G-5HPacD-NB, na klienty to dávat nebudem, těm stačí to co jede na Nku a navíc si stejně beztak každěj dneska da "shaper" TP-LINKA, kterej to utne na 20-30 Mbitech :)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Malá rada ... nesnažte se nahrát na SXT ac cokoliv jiného než verzi 6... nefunguje to :)
0 x

okoun

https://www.youtube.com/watch?v=Oum54LyfY3w 80MHz ale na těch 5 metrů je to ccq nějak malé :)
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Radek Úlehla píše:Malá rada ... nesnažte se nahrát na SXT ac cokoliv jiného než verzi 6... nefunguje to :)

Tak to je celkem logické když AC je podporováno až od verze 6.16 a výše
Předpokládám že verzi 5 by nikoho nenapadlo tam cpát
0 x

okoun

tady jsem dostal vyjádření od čtu na používání 80MHz kanálu venku

Vážený pane Okoune,

plán využití rádiového spektra ani všeobecné oprávnění č. VO-R/12/09.2010-12 k využívání rádiových kmitočtů a k provozování zařízení pro širokopásmový přenos dat na principu rozprostřeného spektra nebo OFDM v pásmech 2,4 GHz až 66 GHz (http://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2 ... 010-12.pdf) sice šířku kanálu nedefinují, ale zařízení musí splňovat požadavky harmonizovaných norem, v nichž je uvedeno:

ETSI EN 300 328 (2,4 GHz): … for non-adaptive systems using wide band modulations other than FHSS and with e.i.r.p greater than 10 dBm, the occupied channel bandwidth shall be less than 20 MHz.
ETSI EN 301 893 (5 GHz): The nominal bandwidth shall be in the range from 5 MHz to 40 MHz.
Soulad s těmito normami deklaruje výrobce zařízení i v Prohlášení o shodě.
V pásmu 2,4 GHz je tedy možno uvádět na trh a provozovat zařízení s šířkou kanálu do 20 MHz, v pásmu 5 GHz do 40 MHz. Změnu v této věci zatím neplánujeme.

S pozdravem
Ing. Jiří Macek
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 11 years ago

Okoune okoune,
video pekny ale:
předpokládám že výkony na kartách jsi stáhnul na 0. Zkus ještě zatlumit vstup na radiu ať máš signál okolo -55. Pak si myslím že by to mohlo jet ještě o kousek lépe. Takhle to máš strašně přebuzený...
0 x
Bývalý ISP...

telleke

Příspěvekod telleke » 11 years ago

To je video přímo od mikrotiku...
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 11 years ago

jee, sorry tak to mi uniklo...
0 x
Bývalý ISP...

klimpi

Příspěvekod klimpi » 10 years ago

Prosim nema nekdo zkusenost s timto RB mam malou sit a koupil jsem 2 na test a mam problem pokazde kdyz dam s timto RB skenovat volne frekvence odpoji me a rebotne se nevite nekdo cim to je? Dekuji za pomoc.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 10 years ago

nezobrazuje se nastaveny vystupni vykon v "Current tx power", karticka je samozrejme zapnuta... RoS 6.27 :)
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

pepulis

Příspěvekod pepulis » 10 years ago

pcwifi píše:nezobrazuje se nastaveny vystupni vykon v "Current tx power", karticka je samozrejme zapnuta... RoS 6.27 :)

Nezobrazuje se myslim u zadne verze - testovano od 6.19. Je o tom napsano myslim i na foru mikrotik.com. Regulace funguje taky nejak pofiderne, aspon me to tak prislo.
0 x