hapi píše:kámo ty radši už o ničem nepiš. Takových blbostí co si napsal je neuvěřitelný.
SLC se používali na první ssd. Jsou drahý. Dneska se dávají do top enterprise modelů ssd disků. Dneska řádově 100.000 přepisů. Jsou rychlejší a odolnější.
MLC se používají v drtivý většině všude a už z principu maji drtivě menší odolnost na přepisy díky tomu že buňka je vícestavová ale na počet buněk mají větší kapacitu. Dneska řádově 10.000 přepisů. Jsou pomalejší a méně vydrží.
Pokud si nekoupíš extra drahý a rychlý flashdisky/ssd disky tak máš všude MLC chipy.
Tu paranoju s cache u ssd disků si někam vetkni. To samí můžeme říct o normálním HDD a i taková CF karta má cache.
Mikrotik flushuje na disk mnohem častěji. Co jsem posledně koukal tak jednou za 2 sekundy tušim. To co si viděl jednou za 5 minut budou maximálně grafy. Pochybuju že SSD nějak dlouho drží v cache data. A maximální počet zápisů na flashky bych rozdělil na dvě skupiny. Jedny uložiště co mají wear leveling a ty co ho nemají. Každý dnešní ssd wear leveling má takže počet přepisů na buňku je ti totálně ukradenej.
Máš pravdu otočil jsem popis SLC a MLC. Možná jsem paranoidní (hlavně při proxy) ale jedno vím jistě, čím větší cache, tím větší šance, že při výpadku proudu ztratím data (přepis z vyrovnávací paměti dělá už disk sám). Když jsem měl MK na hardisku (Alix a 3,5" ) tak při náhlém výpadku už MK nenaskočil nebo se při startu kousl, NĚKOLKRÁT. CF mám SLC (už jsem to napsal správně) s vyrovnávací pamětí 8Kbyte ! ve dvou Alix. V jednom WRAPu jsem použil lacinější CF MLC na obalu je napsáno SLC a endurance 100.000 což je taky dobré (industrial verze je pouze teplotní).
Neuvažoval jsem, že by někdo šáhl po disku SSD za >2000 a vybral s flash pamětma typu MLC a dal ho na router do provozu. Myslíš, že SSD disk s SLC za 2000 je drahý ?
S tím flush u MK jsem narazil nyní při té smršti 6.15;6,18 ,když jsem při konfiguraci na RB450G mi vypnuli proud a já jsem 10s před výpadkem konfiguroval. Když konečně naskočil, tak poslední úkon v MK prostě nebyl. Když jsem tuto vlastnost zjistil, tak jsem si to na stole provedl ještě jednou a opravdu na RB450G dojde k trvalé změně při konfiguraci za >10s. Nezkoumal jsem příčinu nebo zda je to normální. Pokud jak píšeš, že to má být do 2s, tak si to někdy vyzkouším.
Pamatuji si, že když jsem laboroval s MK 3.30 s mediem CF (ne hardisk), tak mi výpadek neublížil, pouze při startu nahlásil, že bude dělat kontrolu média.
To jsou mé zkušenosti ze života.