❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Maximální teploty RBček

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
honzam

Re: Maximální teploty RBček

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Nenapsal by jste někdo script (rb800) který by při překročení teploty třeba 70 přepínal větrák z auto na manual? Při poklesnutí teploty pod 70 opět na auto
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Tak jako asi vetsina na rb800 mi to pri tom hicu ukazuej nekam neco malo pod 100 :wink:
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 12 years ago

OK, díky. Zkusím to, ale myslím, že tam budou v háji kondíky. Nezvládá to nad 45°.

Jestli je ten RB na místě víc jak rok a jsou na něm osazené zelené Suscon 560uF 6,3V, tak je to kondíky. Na místech, kde je teplota dlohodobě přes 25°C, takhle nejdřív začně bez příčiny kravit CCQ v závislosti na denní době a až asi po půl až roce se kondík nafoukne. Po výměně za průmyslový typ je vše zase v pořádku.
Nicméně už mi takhle zdechla polovina RB450G na půdách a výměna kondíků nepomohla. Prvotní příznaky byly, že asi po roce provozu se začal RB sekat po zahoupání elektriky - prostě zhasnul a po ručním "restartu" zase naběhl. Podobně zkapalo cca 5procent starších Bulletů - začala vedra a najednou svítí jen power LED, jinak mrtvo. Skoro všechny zase na místech, kde je horko, ale zase na Bulletu není elektrolytický kondík...
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

TTcko

Příspěvekod TTcko » 12 years ago

ppp76 píše:Tak jako asi vetsina na rb800 mi to pri tom hicu ukazuej nekam neco malo pod 100 :wink:

když jsem viděl, čím je přilepenej chladič .. to je normální oboustranka :) objednal jsem si vodivé lepidlo, tak uvidím zda to nějak pomůže. Zatím rekord z dneška viz příloha :)
Přílohy
2013-06-20 06.21.35 pm.png
2013-06-20 06.21.35 pm.png (26.96 KiB) Zobrazeno 2420 x
0 x

honzam

TTcko píše:
ppp76 píše:Tak jako asi vetsina na rb800 mi to pri tom hicu ukazuej nekam neco malo pod 100 :wink:

když jsem viděl, čím je přilepenej chladič .. to je normální oboustranka :) objednal jsem si vodivé lepidlo, tak uvidím zda to nějak pomůže. Zatím rekord z dneška viz příloha :)

To máš větrák na 100% ? Jedna rb800 nám už skapala. A to ani nezažila tak vysoké teploty jako tvoje...
0 x

TTcko

honzam píše:
TTcko píše:

To máš větrák na 100% ? Jedna rb800 nám už skapala. A to ani nezažila tak vysoké teploty jako tvoje...

nn, to je RB450G v kovové krabičce :) přímo originál :) proto ty rekordní teploty.. ale máme jeden RB450G mimo krabičku a max má na 97°C jsem zvědavej jestli pomůže to teplovodivé lepidlo. Pokud ne budem řešit chlazení. I když mi přijde že je nějak zbastlené čidlo teploty na RB450G, protože RB493AH = stejný procesor a stejný chladič, má i o 25°C menší teplotu na stejném místě, ve stejný čas :)
0 x

honzam

TTcko píše:I když mi přijde že je nějak zbastlené čidlo teploty na RB450G, protože RB493AH = stejný procesor a stejný chladič, má i o 25°C menší teplotu na stejném místě, ve stejný čas :)

493AH má taky kovovou krabičku? Ono docela hodně udělá otevření krabičky. Na jednom místě jsme ještě namířili větrák na chladič a teplota spadla o 30stupnu (rb450G)

Na jiném místě shořela rb800. Ani nevím proč. Ve špičce si šáhla na 80stupnu. Pak to v noci začalo klesat. A ve 2hodiny v noci KO
rb800 konec.jpg
rb800 konec.jpg (72.59 KiB) Zobrazeno 2420 x
0 x

TTcko

honzam píše:
TTcko píše:I když mi přijde že je nějak zbastlené čidlo teploty na RB450G, protože RB493AH = stejný procesor a stejný chladič, má i o 25°C menší teplotu na stejném místě, ve stejný čas :)

493AH má taky kovovou krabičku? Ono docela hodně udělá otevření krabičky. Na jednom místě jsme ještě namířili větrák na chladič a teplota spadla o 30stupnu (rb450G)

Na jiném místě shořela rb800. Ani nevím proč. Ve špičce si šáhla na 80stupnu. Pak to v noci začalo klesat. A ve 2hodiny v noci KO
rb800 konec.jpg

Nikoliv, tenhle rekord je v krabičče, ale jak je vidět, dá ten chip hodně velké teploty - RB450 i RB433 máme bez krabiček, teploty jsou i přes 100°C. Zajímavé je že rozdíl mezi RB450 RB493 je i 25°C stejné místo, stejný čas. Takže si myslím, že je měření dosti nepřesné.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 12 years ago

A čím to měříte na RB433?
0 x
T-T

honzam

tom-tom píše:A čím to měříte na RB433?

na 433 ničím. Bavíme se tady o rb800, rb450G, rb493ah a dalších deskách které mají teplotní čidlo
kde není čidlo můžeš přes sériák http://www.papouch.com/cz/shop/product/ ... -mikrotik/
Naposledy upravil(a) honzam dne 21 Jun 2013 23:46, celkem upraveno 1 x.
0 x

TTcko

tom-tom píše:A čím to měříte na RB433?

Pardon, melo byt RB493. RB433 nemá měření temp.

v pondělí mi přijde to teplovodivé lepidlo. Mě prostě udivuje, proč když je to stejný chip, stejný chladič jsou tak veliké rozdíly mezi RB450G a RB493AH. Nemůžu se zbavit dojmu, že je to prostě chybou měření :) nebo špatným odvodem tepla z chipu. Nechápu, že když okolí má cca 50°C tak chip píše 100°C .. měříte někdo teplotu v bedně současně s chipem?
0 x

TTcko

mimochodem nevím jestli si četl toto: http://www.luxus.cz/dokumenty/rb800_heatfix.pdf
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 12 years ago

honzam: právě že jste se bavili o rozdílu teplot 450 vs 433, respektive 493. Proto se ptám, protože 411/433/493 mám hojně ve verzi AH a žádný neumí měřit teplotu.
0 x
T-T

honzam

TTcko píše:mimochodem nevím jestli si četl toto: http://www.luxus.cz/dokumenty/rb800_heatfix.pdf

To se týkalo nějakých prvních kusů. Pak to bylo opraveno. Nikdy jsme žádnou rb800 nemuseli upravovat
0 x

TTcko

Tak jsem chladič na RB450G přilepil teplovodivým lepidlem a vyměnil. prozatím je to z 87°C na 75°C nechám tomu celý den a uvidím, ale vypadá to že kobercovka mezi chipem a chladičem ála Mikrotik teplo moc nevede ...
0 x