❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
ludvik

Re: CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Asi tak ... ale má to podmínku, že CCR splní to, co slibuje. U ostatních boardů si totiž nejsem zrovna jistý. Ale ani u CCR jsem nenašel spotřebu.
Radek Úlehla píše:Postav mi za 15 tis. xeon se 16ti síťovkama do 1U se spotřebou 25W, koupim si ho od Tebe.

Ten xeon (E3-1230) lze okolo 25 tisíc bez daně. Akorát má jen 6 síťovek (2 on board, 4 přidané) a žere 40W (v idle, při 100% vytížení je to přes 100W). Něco by šlo srazit na diskách, 2x terro constellation bylo asi za dost. Plus výhoda, bylo to supermicro, takže plné IPMI. A velikostně je to skoro stejné, jako velké switche. Další výhoda (která je zároveň nevýhodou) - nemusím tam mít mikrotika a tedy si tam nainstaluji co chci ...

Větší průšvih (alespoň pro mě) vidím v tom, že využití tohoto zařízení (CCR) je dost minimální. Nemám moc míst, kam bych to dal. Na gateway to nejde (to nejsem sebevrah) a na ostatní místa je to hodně drahá hračka. Většinou potřebuji odroutovat (a případně odqosovat a odfirewallovat) cca 100Mbit, jeden dva uplinky, tři apčka, jednu ethernet síť. Na to je skoro lepší přístup UBNT: slušný router se třemi interfacy a k tomu POE VLAN switch. Díky POE totiž "něco jako switch" v racku být stejně musí ... a tedy mi vlastně vše jde do routeru jedním rozhraním. Takže království za RB450G s desetinásobným výkonem :-)

Zbývá mi jedno použití - klasické serverovny. Něco čemu se dá říkat top-of-rack switch. Akorát netuším, jestli z toho udělám to, co z L3 switche - na jedné straně MSTP a z té druhé už routing jednotlivých VLAN (nebo alespoň interfaců).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Proc bys byl sebevrah kdyz to das na gw? myslis ze to neuridi?
0 x

ludvik

Nevěřím mikrotiku :-) A už vůbec ne při nízkých číslech za tečkou.
A technologicky mě tam rozčilujou ty elektrolyty. A výkonově mě na těch testech zarazilo, že porty měly sice gigo, ale jen součtem ...
ppp76 píše:Proc bys byl sebevrah kdyz to das na gw? myslis ze to neuridi?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Rb 1000 byla jako gw hodne dlouho a nevedel sem o ni , naprosto bez problema bezela , jedinej problem s kondikama byl na rb411 jinde sem na nej nearazil takze ccr se vubec nebojim :wink:
pro moje rychlosti do 1Gb se teho nebojim vubec bude to stejne pouze gw s routingem a par pravidlama ostatni pravidla dela jina masina za gw :wink:
zakladni pravidla plus rychlsoti stejne delaj tiky primo u lidi takze sit si zbytecne nevytezuju
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

To kolko ta mašinka potiahne ukazu len realne testy poskytovatelov. Ziadny packetovy test od mikrotiku nie je doveryhodny. :roll:
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

ppp76 píše:Rb 1000 byla jako gw hodne dlouho a nevedel sem o ni , naprosto bez problema bezela , jedinej problem s kondikama byl na rb411 jinde sem na nej nearazil takze ccr se vubec nebojim :wink:

Problém s kondíkama byl na 411, občas 433, velmi často rb450(G) a RB600
Doufám že se snad už poučili...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

1100AHx2 nezvládne ukočírovat 50Mbit, 1000 mangle, 500 natů, 1000 QT. Vychcípe. Ale psáno má 3Gbit/s nebo kolik že? Jo ano, bez pravidel.

Dneska je moderní srovnávat x86 a arm případně mips apod. nicméně to co x86 má je něco co ten CCR1036 nemá a tím jsou opravdu sofistikovaná jádra která zvládnou opravdu hodně operací za jeden takt a klidně složitých operací. V CCR1036 jsou jednoduchý jadérka pro základní operace. Procesor má 36 jader a nízkou spotřebu? aby ne když jsou to primitivní jadýrka. Zvládnou akorát tak rychle přepínat síťovej provoz ale zasahovat do datovýho toku už je bude sakra bolet. To už vůbec nemluvím o frekvenci (Xeon E3 3.4GHz, 4core). Chápu k čemu je ten procesor v CCR1036 dobrej ale nemyslim si že je dobrej k použití jako GW. Lidi, používejte zdravej rozum. Jedno pravidlo ve světě procesorů existuje, výkon procesoru je úzce spjat s počtem tranzistorů a CCR1036 má procesor malinkej.

Vysilovat ho budou jakýkoliv zápis do nandu (zápis pravidel) tak jak to je zvykem u jakýhokoliv RBčka (určitě jste si všimnuli co se děje při importu 100 pravidel že?). Čim víc pravidel, tim to bude horší. Chcete to na gw? měníte pravidla? nebo pravidla generuje nějakej externí systém? hodně štěstí. Tohle ten router degraduje. Měly tam dát nějakej SSD disk kterej by z toho udělal použitelnější věc.

Jo jistě, pokud to chcete na routing pátěří tak ok, super věc ale kdo tu potřebuje routovat gigabity? na to stačí RB1100AHx2 která je aktuálně směšně levná proti CCR1036.

Jo a ten zmiňovanej xeon se 6 ethernety se dá sehnat i levněji a bude tam ještě o 2 ethernety víc.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

Práca s NAND vždy RBčka bolela....vždy ma to neuveritelne sralo. Občas pri tom zdochol winbox alebo vytuhlo RB....mali by popracovať na tom.
0 x

ludvik

Výkon není přímo závislý ani na počtu tranzistorů, ani na frekvenci. A naše potřeby, to jsou jen celočíselné šoupání něčeho někam ... Jo, frekvence už roli hraje (když to potřebuji šoupat rychle), ale také to nemusí záviset přímo úměrně. Větší roli hraje architektura jako taková. Při správné paralelizaci v jádru linuxu, věřím tomu, že to bude 36xRBXY. Třeba ne pro jednu konexi, ale se stoupajícím počtem ano.
Ale ani jeden z nás tu na fóru to není schopen úplně pořádně rozsoudit.
hapi píše:Chápu k čemu je ten procesor v CCR1036 dobrej ale nemyslim si že je dobrej k použití jako GW. Lidi, používejte zdravej rozum. Jedno pravidlo ve světě procesorů existuje, výkon procesoru je úzce spjat s počtem tranzistorů a CCR1036 má procesor malinkej.

Poznámka o NAND je sice správná, ale počítač tohoto určení ji nemá co používat. Od toho je RAM. Nějaký občasný pomalý zápis vadit nikomu nebude. Si zkus zapsat v normálním linuxu tisíce pravidel do netfilteru normálním způsobem. Také se budeš divit, jak to sakra pomalé. A přitom si to na disk nesáhne ...

RB1100AHx2 není směšně levná. Stojí něco málo pod polovičku CCR1036. V tomhle srovnání je směšně levné spíš CCR.

Je ovšem pravdou, že se také divím, že mikrotik nejde spíš cestou Xeonů. Cenově by se určitě dokázali dostat na podobné hodnoty. Jenom spotřebou holt ne. Doufejme, že ví co dělají, že se poučili.
0 x

hapi

pozor, RB1100AHx2 stojí polovičku toho co stojí CCR1016 ne CCR1036, pozor na to. To není plná verze. Linux zapisuje pravidla rychle. Dřív jsme ho používaly a i na tý plečce co jsme mývaly to zapisovalo řádově sekundy ale byl tam normální HDD což je stejný jako u MKčka když je na disku a ne na flashce. Ram je sice dobrá nicméně jednou to uložit musíš a jelikož jsou to nandy připojený přímo do cpučka který řídí zápis tak je to na pytel. U SSDček se o to stará CPUčko v disku s velkym bufferem.

Frekvence nehraje roly, roly hraje konstrukce jádra. x86 jsou velký jádra ale taky toho krutě moc zvládnou. Vem si že ARMy zvládnou cca 1 operaci za takt. Atom tušim až 4 za takt a takový ivy bridge snad 8 za takt. To jsou brutální rozdíly ale srovnej si velikost jádra atomu a ivy bridge o armu ani nemluvě.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 12 years ago

Jeden blbý dotaz - profesionální routery jsou postaveny na x86 ? Pro ty kterým nedocvakne zkusím hint RISC vs. CISC. x86 platforma pro routing není vůbec vhodná, důvodů je asi milion - za domácí úkol si ten kdo neví alepoň 3 najde. Ten mikrotik zatím nehodnotím, neměl jsem ho zatím v ruce.
Otázka kterou položil ludvik je zajímavější - kam s ním ? Používáme spíš L3 switche.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

ludvik

Ani jedno, houstone :-) Vše je na tzv ASIC čipech. A "management" jede většinou na nějakém tom mipsu ... A jak tak studuji materiály, Tilera CPU jsou architekturou právě ASICům velice podobné.
Ale to, že x86 je možná nejnevhodnější architektura pravda je. Jenže moderní intely jsou tak výkonné, že zase až takový problém postavit 10Gbit router není.
stepan.benes píše:Jeden blbý dotaz - profesionální routery jsou postaveny na x86 ? Pro ty kterým nedocvakne zkusím hint RISC vs. CISC. x86 platforma pro routing není vůbec vhodná, důvodů je asi milion
0 x

hapi

ať je tam co je tam, ftip je v tom že v profi hračkách jsou chipy přímo na daný druh činnosti. To CCR1036 není. Pokud vim tak budu těžko hledat cisco který zvládne tolik věcí co mikrotik nicméně se za to platí výkonem. x86 asi těžko překonaji s CCR1036 pokud budou chtít dělat to co se obvykle na hraničních routerech dělá tedy nějaký omezování, filtrování, značkování atd..

jo na páteře ok, nicméně na jaký? to je dobrý tak do nějakýho server housingu kde do toho napíchám servery.

Když už jsme u toho tak to CPU v CCR1036 je navržený pro úplně jinou činnost.

Co říkáte na to že přišla i 16 jádrová verze která vůbec ohlášená nebyla. Takhle slibovaly do 20k 36 jader a 4x SFP a nakonec máme houby.

Jo a pokud by se to někomu dostalo do pracek a byl by ochotnej to pujčit tak já jsem ochotnej to nahodit místo naší GW včetně všeho nastavení (150Mbit konekt).
Naposledy upravil(a) hapi dne 10 Nov 2012 17:55, celkem upraveno 1 x.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 12 years ago

Májí pravdu oba, předsedo :). V routerech/switchích se používají ASIC procesory na HW processing a RISC na SW processing :)
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

ludvik

a) tilera ty šestnáctky vyrábí. Tak se to asi přímo nabízelo, vyrobit lacinější verzi. A také u ní slibují lepší tepelný rozsah. -20 až +60 myslím.
b) CCR1036 (tedy to co píšeš) stojí na ipmedii pod dvacet dokonce s daní ... Pravda, pro nepřihlášené je to mírně nad dvacet.
c) a jen tak mimochodem jedno z určení těch procesorů je Network Processing, ne že ne ...
hapi píše:Co říkáte na to že přišla i 16 jádrová verze která vůbec ohlášená nebyla. Takhle slibovaly do 20k 36 jader a 4x SFP a nakonec máme houby.

Jo a pokud by se to někomu dostalo do pracek a byl by ochotnej to pujčit tak já jsem ochotnej to nahodit místo naší GW včetně všeho nastavení (150Mbit konekt).

150M trafficu nám toho asi moc neřekne.
0 x