ludvik píše:Na hromosvod nesmíš, dovnitř nesmíš, třetí možnost nevidímmpcz to říká správně ... hromosvodář řekne prd. Toho zajímá hromosvod, ale ne to ostatní. Sám mám příklad - objednali jsme hromosvod na rodinný dvojdomek, kde máme stožárek. Ten tam byl už dřív, hromosvodař okolo něj chodil. A jak si myslíš, že udělal ten hromosvod? Jenom po hranách střechy natahal hliníkové dráty a na každém rohu udělal takový půlmetrový čuráček. Vše je v pořádku. Nebyl to začátečník ...
A ten mikrotik je kabelem (jeho stíněním) uzemněný na vnitřní rozvod. Ono už je z logiky věci jedno, jestli k tomu přiletuješ i ten výložník (pokud není spojen s hromosvodem). Když se nad tím zamyslíš, tak třeba alcomy se tak dělají. Dle nové normy nemáš mít stožár ani zařízení na něm spojené s hromosvodem, ale na ekvipotenciální svorkovnici domu. Do teď si ovšem nejsem jistý co to vlastně má být a hlavně kde to ty domy mají - podle mě kousek od konce hromosvodu (a je to spojené s kolíkem zásuvek). No a zemnícím kabelem té alcomy přizemníš i celou anténu vč. výložníku, ledaže bys to podložil izolátorem. Tedy uděláš vlastně to, co si myslíš, že nelze. S mikrotikem to ale neuděláš, ten je obecně zavřený v plastu
Proto se snaží získat informace i jinde. Můj pololaický názor, podpořený jednou zkušeností je, že je lepší použít slabší a nestíněné UTPčko. Ono se tak rychle přepálí, že funguje jako bleskojistkaWithman píše:Pokud Vám jde primárně o to, jestli uzemnit nějaký držák či stožár, tak to Vám podá firma, která se zabývá hromosvody. Já si osobně myslím, že určitě nelze zemnit věci (držák, stožár, atd.), které jsou venku na vnitřní elektrické rozvody.![]()
Zdravím,
to Ludva:
je to přesně tak, jen s tím, že bych chtěl použít stíněný kabel ze dvou důvodů:
- ten stožárek musí být uzemněný, jinak se totiž nabíjí i třením větru a to na tisíce voltů. I když tomu nevěříš, tak uvěříš, až uvidíš ty několikacentimetrové jiskry směrem do vzduchu nebo směram k uzemněným věcem. To se zde řešilo jinde v jiném vláknu. (= RB kaput). Tento problém by asi pořádný stíněný kabel dole u zdroje POE uzemněný na PEN. To by asi řešil ten zdroj od UBNT, který má uzemňovací kolik zásuvky spojený se stíněním FTP.
- tím ovšem asi není vyřešeno bezpečnostní hledisko a pravděpodobně asi ani není uspokojen normotvůrce a především asi ani pojišťovací revizor při nějakém průšvihu s bleskem a následným požadavkem na plnění.
- protože mě už to odcházení ETH u RB a jinde dost vadí, má ten stíněný kabel samostatné místo v celkovém řešení instalace klienta. Rozdíl ceny stíněného kabelu a nestíněného není velký a UBNT zdroj přijde zhruba na tolik kolik normální zdroj plus samostatná kostka s POE. Takže za pokus to stojí. LEDku má taky, což je moje zásada při výběru.
mpcz, 16.10.2012