❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RouterBOARD SXT
Re: RouterBOARD SXT
Zrovna jsem ve stadiu, kdy řeším, na jakou technologii se mám orientovat. Doteď mě u klientských jednotek tlačila hlavně cena, takže jsem dával Ovislink, AirCA a posléze UBNT a movitějším klientům Mikrotik. První dvojice je již na propadlišti dějin a teď kudy dál? UBNT je levné, funguje tam TDMA ale kvalita antén pokulhává. Mikrotik trochu ztrácí dech ale zase tam kde ho mám nasazený, tam jede bez problémů. Udělal jsem i takovou zkušenost u klientů, kteří používali nějaké speciální síťové aplikace, že veškeré problémy vyřešilo nasazení MK, ostatní výrobky se prostě nechytaly. Na MK jsem prostě zatím neměl problém protlačit skrz síť cokoliv. A to je pro mě dost důležitej faktor. K čemu mě bude technologie, která sice dokáže narvat ke klientovi např 30Mega, když na ní nejedou správně některé aplikace. MK má pro mne navíc výhodu v tom, že přesně vidím, co se v něm děje, že si můžu pohrát s každým paketem - že tomu strojku skutečně vládnu. Zatím u mě vede MK a raději si počkám na další vývoj. Ale UBNT uplně nezavrhuju, určitě má svoje plusy, jen prostě mě v několika případech zklamalo. Co se týče SXT, tak vyzkouším a uvidím. Provedení je možná trochu odfláknuté ale zas je to první externí vlaštovka od MK, věřím tomu, že se brzy poučí a dají na trh verzi 2, kde budou nectnosti odchytány.
0 x
já nevím co se tady řeší, SXT je jeden veljek přešlap. projde to několika revizema a bude to celkem dobré.
já tedy SXT vůbec nepotřebuji a neschází mi.
pokud jde o apčka s dvěma polarizacema tak to mikrotik umí a jede to celkem dobře a můžou se v klidu klienti zapojovat bez nějakého SXT stačí koupit GentleBOX JC-320 DuplEX a není co řešit.
na UBNT se nedá postavit kvalitní síť bez použití linuxového stroje, ale na mikrotiku se to dá a to je jeden velkej důvod proč nepoužívám UBNT
pokud by měl někdo zájem vyvíjet nové desky pro router os (podobné alixu) určitě bych nebyl proti a klidně bych něco daroval na vývoj. pokud nový HW neudělá mikrotik tak se toho ujme někdo jinej a myslím že na tom celkem i vydělá
pokud jde o apčka s dvěma polarizacema tak to mikrotik umí a jede to celkem dobře a můžou se v klidu klienti zapojovat bez nějakého SXT stačí koupit GentleBOX JC-320 DuplEX a není co řešit.
na UBNT se nedá postavit kvalitní síť bez použití linuxového stroje, ale na mikrotiku se to dá a to je jeden velkej důvod proč nepoužívám UBNT
pokud by měl někdo zájem vyvíjet nové desky pro router os (podobné alixu) určitě bych nebyl proti a klidně bych něco daroval na vývoj. pokud nový HW neudělá mikrotik tak se toho ujme někdo jinej a myslím že na tom celkem i vydělá
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Neděs mě
mám to komplet na AirMaxu 2x2 od iGw až k zákošům a zatím žádný problém. Takže na jaké speciální aplikace se mám připravit? Kdyby někdo něco chtěl veřejek mám relativně dost a natovat je nehodlám - dostávají je přímo. Po cestě mám Mikrotika pro dohled co se po portech APček/páteří děje takže zatím pohoda a spokojení zákazníci.

0 x
okoun píše:já nevím co se tady řeší, SXT je jeden veljek přešlap. projde to několika revizema a bude to celkem dobré.
To je fakt, ale to už to může postavit rovnou na Canopy když to sečtu s tou ne zrovna malou a levnou pixlou od Jirouse

0 x
rád bych skusil 2x2 jenomže nebudu kvůli tomu měnit 50 klientů. Spíš si klienty rosekám na víc sektorů kde 30Mbit dám taky. Duální box od jirouse je trochu přitaženej za vlasy a to nepočítám dražší (RB411 + RB52Hn) a to pak už neni investice ale sebevražda. Až mikrotik udělá něco jako RB711 pro 2x2, tak pak se o tom dá přemejšlet a vyvynout nějakej duální box i kdyby se měla antena udělat a přimontovat zevnitř do gentleboxu což by špatný nebylo a stačilo by pouze odladit antenu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Tak pokud dáš 1-2 sektory navíc tak proč ne - cenově to sice přeplatíš (NS M5 1650 s DPH, případně více profi vypadající 20dBi 90sektor + raketa) a "zasereš" si další kanály, ale budeš to mít ve svém Mikrotikovém duchu a to je asi pro Tebe podstatné. Pokud má někdo několik stovek ne-li více uživatelů nic se mu přeci nestane když si AirMax ke klientům otestuje alespoň jako malou skupinku a rozhodne se pak sám (njn, ale když ono se to na SKapáskách nedá naklánět
). Ale ta lahoda neřešit žádné pigtailiky u klientů, bez 10/13klíče a šroubováku v kapse (no přibudou RJ45 kleště:) a SKapásky ).

0 x
Dneska mi přišly SXTčka z IPMedia už s vyvrtaným otvorem 

0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******
Super je vidět že to aspoň odstranili
. Tak kdo to máte tedy venku na pár stovek metrů roti sobě případně jedete sektor s 2x2 MIMO jsou nějaké postřehy?

0 x
David2006 píše:Neděs měmám to komplet na AirMaxu 2x2 od iGw až k zákošům a zatím žádný problém. Takže na jaké speciální aplikace se mám připravit? Kdyby někdo něco chtěl veřejek mám relativně dost a natovat je nehodlám - dostávají je přímo. Po cestě mám Mikrotika pro dohled co se po portech APček/páteří děje takže zatím pohoda a spokojení zákazníci.
Firemní pobočka propojená s centrálou přes VPN, skrz to běhal účetní soft. Po nějaké době se spojení s centrální databází rozpadlo a nešlo pracovat s doklady, přitom VPN bylo funkční. Výměna bullet za RB411 a vše OK. Jinde zase problém s VPN ale s přihlašováním, jinde problém s přesměrovním portů na vnitřní síť kvůli dálkové správě tepelnýho čerpadla. U někoho zase problém s VoIP, občas se to kousne, atd... Běžnej klient problémy nemá, jen když byly nějaký speciality, tak musel jít MK. Ale je pravda, že od dob těchto zkušeností UBNT trochu pokročil i v oblasti FW a možná už ty problémy nejsou. Nicméně už tomu nevěřím natolik, abych na tom postavil síť. Ale zase na UBNT oceňuju skutečnost, že to zapnu, nasměruju, kliknu a jede to. A nemusím laborovat s nastavením.
0 x
Tak VoIP na tom používám za NATem u klientů od Ha-loo a IPVOXu a zatím bez problému. To co píšeš dalšího by buď vyřešila neNaTovaná veřejka nebo snad se zlepšili s FW nebo se s tím bude muset válčit v mém případě dodatečně. Mno válčit (asi bych na to po čase tomu úměrně věnovaném hodil bobek)....nechal bych ho v bridgi a max zákošovi koupil za 700Kč RB750ku a po ptákách
.

0 x
Co by jsi rekl na Routerstation s 32MB NAND? Dokazes najit nekoho, kdo na tom rozchodi mikrotika?
Zrovna jsem ve stadiu, kdy řeším, na jakou technologii se mám orientovat. Doteď mě u klientských jednotek tlačila hlavně cena, takže jsem dával Ovislink, AirCA a posléze UBNT a movitějším klientům Mikrotik. První dvojice je již na propadlišti dějin a teď kudy dál? UBNT je levné, funguje tam TDMA ale kvalita antén pokulhává. Mikrotik trochu ztrácí dech ale zase tam kde ho mám nasazený, tam jede bez problémů. Udělal jsem i takovou zkušenost u klientů, kteří používali nějaké speciální síťové aplikace, že veškeré problémy vyřešilo nasazení MK, ostatní výrobky se prostě nechytaly. Na MK jsem prostě zatím neměl problém protlačit skrz síť cokoliv. A to je pro mě dost důležitej faktor. K čemu mě bude technologie, která sice dokáže narvat ke klientovi např 30Mega, když na ní nejedou správně některé aplikace. MK má pro mne navíc výhodu v tom, že přesně vidím, co se v něm děje, že si můžu pohrát s každým paketem - že tomu strojku skutečně vládnu. Zatím u mě vede MK a raději si počkám na další vývoj. Ale UBNT uplně nezavrhuju, určitě má svoje plusy, jen prostě mě v několika případech zklamalo. Co se týče SXT, tak vyzkouším a uvidím. Provedení je možná trochu odfláknuté ale zas je to první externí vlaštovka od MK, věřím tomu, že se brzy poučí a dají na trh verzi 2, kde budou nectnosti odchytány.
Uvidime jest-li/kdy bude WISPstation M5. Stouracova panelka s boxem a WISPstation5 si vede velice dobre a pritom je to cenove velmi prijatelne. Pro vyrobce to znamena vyvrtat do plechu jedn 4 diry navic a pak si muzete vybrat, jestli dat VIP RB711 nebo obyc. WISPstation M5.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
routerstation mi přijde stejně výkonný jako dnešní routerboardy...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
David2006 píše:nechal bych ho v bridgi a max zákošovi koupil za 700Kč RB750ku a po ptákách.
Ono to bylo v bridge a byl za tím RB jako router, kterej vytvářel VPN tunel oproti RB co měla firma na centrále. Stejně tak byl NS v bridge u toho, kterýmu nešel VoIP. Prostě se to nechovalo korektně. Ale teď už je to pořešeno k oboustranné spokojenosti.
0 x
ppp76 píše:Na kterym skoleni se merilo? Ze bych nejaky zas prosvihl? .....
Minulý týden na Severce, a byli tam i jisté zajímavosti. Třeba to, že turbo mód se v ČR opravdu nesmí používat, a nko v 40Mhz kanále na mk je vlastně regulerních 2x20Mhz, tzn i s mezerou mezi frekvencema.
0 x
turbo je povolený. Pročti si dokumenty EU pod který spadáme. To že neni dovolený říkaji proto, že chtěji prodávat nový zařízení. Sám bys to říkal bejt nima.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik