❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AD155 zdroj

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
pfadmin
antispam: Ano

Re: AD155 zdroj

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Ta šance je vyšší o 100 procent.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Hallo píše:No,ono jde taky o to,že při 24V mají ty zařízení při jízdě na baterii poloviční odběr proudu a tím pádem pokud jsou ty výpadky častější šetříš životnost baterie,protože v datasheetu uvádějí že na životnost mají vliv hlavně 4 věci a to teplota,vybíjecí proud,četnost úplného vybití a četnost nabíjecích ciklů. Je to ale hodně individuální,jelikož ten odběr ani při 12V není v desítkách A ale spíš v mA,nebo A a vybíjení sde nekoná několikrát týdně ale spíš párkrát za rok.Takže Kdo chce dlouhou zálohu a delší životnost baterií tak pro něj by mělo být vhodnější 24V řešení.

takže když baterku vybiješ 4x za rok proudem který stejně ani omylem nedosahuje maximálních hodnot datasheetu, bude to mít na životnost baterie zásadní vliv? Promiň, ale to je opravdu chabý argument :) Pro tvoje info, baterie Long 12V 100AH má maximální špičkový vybíjecí proud 300A, tzn 3,6kW, já z ní odebírám 200W a to ještě pomalu ani ne jednou za rok.

Podstatně horší na životnost baterie je teplota, uzavřená v bedně kde je 40-50° tento parametr je podstatně horší než nějaký vybíjecí proud ;)

Když máš ty baterie 2, jedna klekne a žádná záloha se nekoná. Prostě je tam jednou tolik článků a je reálně větší šance že se z některý z nich odporoučí.

pfadmin: pravda, nevím proč sem napsal 50% ;)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

ja tedy pouzivam ad55 12v a nemam nejmensi problem jonhstown z toho jede na primo atd, v pohode zalozni casy neresim jeste jsem si nevsim ze by se slozilo nase zarizeni a pokud se to stalo tak bylo stejne spadle vsecko kolem takze to je fuk :)
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

preeco teda UBNT robi 24V zdroje??? Preco nerobia 12V keď to stačí? Len kvôli dĺžkam UTP?
0 x

Leeonek

A proč dělají 15V a 24V verze? Žeby to bylo kvůli délce kabelu, když mají obě verze stejnou watáž? Moc to řešíš, https://picasaweb.google.com/1005598284 ... 8906999810 copak to tam dole vidíme, že by nám to jelo v klidu i na 9V baterku? :))
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

A je to tady,a pak že to nejsou spoje na baterky... :D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

no jo ale přičti si 20m utp kabelu a skončil si. je fakt že zařízení maji po čase problem s 24V napájením. nechtěji se rozject. stačí snížit na 18V a jede to. Nicméně v rámci dobrýho spaní bych na sajt 12V nedal. Pravda je, že by se mi líbilo mít AD55A + měnič na 18V.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

to byla jen ukázka že ubnt jede od 9V, na 9V baterku nemůžeš hodit 20m utp a počítat s tím, že to perfektně pojede. Pokud je to v rámci stožáru kdy potřebuješ utp dejme tomu 10m, pak nevidím (a ani jsem nikdy neměl) absolutně žádný problém. Pokud to krmíš někde po 30m káblu, pak je to samozřejmě jiné, ale o tom se tu nebavím.

Jako spíš bych se bál toho nenabíhání cos tady napsal, 27,2V co jde z AD55B do rbčka.... Nehledě k tomu, že třeba na alixe už u 24V můžeš zapomenout.

Recept na klidné spaní? Místo špekulování o tom co bez problémů funguje spíš třeba vyměnit všechny 5Ghz páteře :)))
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

K tomu zda 12 nebo 24 V a úbytek a co to dělá, když je zase moc. Co tak varianta, že dole mám Béčkový zdroj, takže cca 24 až 28 V a nahoře DC/DC konvertor na 12 V a mám pokoj.
0 x

Leeonek

no a uplně nejideálnější třeba z 9-18V na 12, že :D
Takže se zase potvrdilo, že tam to Bčko prostě nemusím cpát.
0 x

Majklik

I tak se dá, ale přiznám se, že s takovými DC/DC mám mizerné zkušenosti (snad vyjma Traca, ale to je jiná cenová hladina).
Takže co používáš? Řekněme ať to zvládá 10 A na výstupu trvale, nedojde k poklesu výstupního napětí i když vstup bude trvale někde u těch 9 V a má to účinost lepší, jak 80%, ať moc netopím pánu Bohu do oken?
Nakonec po pár pokusech jsme doel k tomu 24/12 V jako mnohme míň problematická varianta.
0 x

Leeonek

BKE, konvertují ze všeho, na všechno :) cena je trochu vyšší, ale zase třeba pokud jsem jeden zničil do 3 dnů jsem ho měl opravený doma. Ovšem s těma 10A nevím, zatím jsem od nich bral nejvyšší 75W silnější sem nějak nepotřeboval (z 12 na 48V) ale mají poměrně velkou nabídku.
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 14 years ago

AD155 + 100ah bateria(powersafe), 1xloco m5, 4x mk, 2xbullet, 155w varianta, utp kable max 5m, ad155 teplota okolia okolo 22stupnov, po pol roku pouzivania bez problemu(klpp,klop). Vydrz okolo 20h a viac...
0 x

Majklik

Leeonek píše:BKE, konvertují ze všeho, na všechno :) cena je trochu vyšší, ale zase třeba pokud jsem jeden zničil do 3 dnů jsem ho měl opravený doma. Ovšem s těma 10A nevím, zatím jsem od nich bral nejvyšší 75W silnější sem nějak nepotřeboval (z 12 na 48V) ale mají poměrně velkou nabídku.

BKE produkci znám dobře.
Ale pořád si stojím na tom, že měniče typu 9~18 V na 12 V jsou mizerné snad u všech firem, co jsme měl v ruce, jakmile se jde nad výkon 80 W. Do těch 80 W je to v pohodě snad u všech, nad 100 W je tam spousta ale, hlavně jak vstupní napětí je dlouhodobě pod výstupním. Nejčastěji ho to neudrží nebo je povoleno tak, že najednou místo 12 A můžete trvale odebírat max 8 A, jinak to po pár dnech shoří. :-(
Proto jsem prchnul na 24/12 V variantu jako mnohem míň problematickou snad s jakýmkoliv noname měničem.
Přitom měnič typu z 12 V na 24 V jsou opět v pohodě od stejného výrobce a výstupních proudů 12 A a více.
Jinak, formální detail k té pravděpodobnosti, že k selhání napájení z důvodu výpadku akumulátoru je u dvou akumulátorového řešení vůči jednomu akumulátoru větší o 100%, tak to není pravda. Bude to o trošku lepší (limitně se blížící těm 100%). :-)
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 13 years ago

Nevie niekto pri akom napati na baterii ju ad155 elektronicky odpoji?
0 x