❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB1100AHx2
hapi píše:AHx2 si taky něco papne a ne zrovna málo. nemá taky náhodou dva fany?
Ma 2 fany, podle Healthu to zere pri 100% zatizeni cca 11W, ale na merak jsem to nedaval, takze je to jenom informace primo z ROSu. Ovsem je to jen takovy jednoduchy test spotreby.
Spotreba
0 x
hapi píše:hmm, tak proč tam jsou větráky a proč v datasheetu píšou 12W min/25W max
Jak pisu, jednoduchy test, a co pise ROS o spotrebe, ale jak chces, dal jsem to na merak a ukazalo mi to v klidu 16W a ve stejnem zatizeni jako predtim to bralo 20W.
0 x
Schválně jsem si měřil spotřebu na tom atomu a bez zátězě si to vezme 23W.Když k tomu ještě připočítám switch tak jsem minimálně na 27W, tak myslím že by se to vyplatilo.
0 x
pokud srovnám cena/výkon tak moc ne. Taky bude záležet jakej zdroj máš u toho atoma. Většina zdrojů při takhle malim zatížení má mizernou účinnost.
0 x
Schválně jsem tam dal zdroj, co má při malé zátěži vysokou účinost a to: http://interlink.tsbohemia.cz/fortron-z ... 19696.html
a http://www.plugloadsolutions.com/psu_re ... Report.pdf
a http://www.plugloadsolutions.com/psu_re ... Report.pdf
0 x
no jo ale jak tam vidíš, 27W je zatížení okolo 5% toho zdroje a to neni deklarovaných 25% při kterých to má splňovat specifikaci 80 plus. jako věř mi, s picopsu by to bylo jinde. Máme tu duálního atoma s ipmi modulem na desce, 3 disky v tom z toho 2 raptory a běží to na podobnym zdroji ale s gold zdrojem a spotřeba je jenom o 10W větší než máš ty. Musel by jsi tam dát nějakej 50-200W zdroj s 80 plus specifikací aby jsi měl nejmenší možnou spotřebu. Typicky třeba fortrona ve formátu flexATX.
0 x
He he, tak i 1100AHx2 je opravdu výrazně rychlejší, než 1100AH, třeba přes porty 12 a 13 protlačí těsně nad 100 MBps, zatímco 11000AH dávala 80 Mbps.
Evidentně stejná chyba, jak v 1100AH pro porty 12 a 13 se s firmware od 5.9 zhroutí výkon. Přitom CPU se fláká, jk kdyby zpaomenul odebírat data nebo co.
Nu, zase si štouchnem do pánu v Mikrotiku...
Ale i se starším je vidět, že porty 12 a 13 dávají troěku méně, než nižší porty, evidentně souvisí s tím, že jsou jinak obsluhovány/připojeny do CPU.
Jinak ty vntilátory nic moc příjemného, když víc kusů 1100AHx2 na stole potrápím větším tokem dat.
Škoda, že na porty 11 a 12 nneí jedna switch skupina a nejde z nich udělat switch.
Evidentně stejná chyba, jak v 1100AH pro porty 12 a 13 se s firmware od 5.9 zhroutí výkon. Přitom CPU se fláká, jk kdyby zpaomenul odebírat data nebo co.
Nu, zase si štouchnem do pánu v Mikrotiku...
Ale i se starším je vidět, že porty 12 a 13 dávají troěku méně, než nižší porty, evidentně souvisí s tím, že jsou jinak obsluhovány/připojeny do CPU.
Jinak ty vntilátory nic moc příjemného, když víc kusů 1100AHx2 na stole potrápím větším tokem dat.
Škoda, že na porty 11 a 12 nneí jedna switch skupina a nejde z nich udělat switch.

0 x
čaute lidi, tak jsem vzal tenhle kovovej šrot a nasadil jsem ho místo brány na test. (konektivita 100Mbit, 600+ userů, 1300 mangle, 1400QT, 700 natů) no hádejte co... dneska kolem 13 hodiny to muselo pryč. Ačkoliv ani jedno jádro nejelo na maximum (60-70% každé), přes router nešlo protlačit 50-55Mbit. Odmítal víc pustit. Po vypnutí QT a mangle naběhnula rychlost na strop 95Mbit s vytížením 10-15% na jádro.
wan a lan zapíchnutej do ether1 a ether6
Takže můj názor je takovej, že bez pravidel nebo s málo pravidly je to použitelný na vysoký toky. Na hraniční router kde se shapuje nikoliv. Jo možná do 50Mbit a 100-150 lidí bych to ještě možná pochopil a docela by to tahalo. Ovšem za cenu 10 tisíc bych raději volil atom platformu od supermicro která zvládne daleko více za +- stejný prachy.
Pokud tedy někdo chce odroutovat profi pojítka mezi sebou, je to super věc ale pozor na sdílení portů mezi sebou (ether1-5 a ether6-10).
wan a lan zapíchnutej do ether1 a ether6
Takže můj názor je takovej, že bez pravidel nebo s málo pravidly je to použitelný na vysoký toky. Na hraniční router kde se shapuje nikoliv. Jo možná do 50Mbit a 100-150 lidí bych to ještě možná pochopil a docela by to tahalo. Ovšem za cenu 10 tisíc bych raději volil atom platformu od supermicro která zvládne daleko více za +- stejný prachy.
Pokud tedy někdo chce odroutovat profi pojítka mezi sebou, je to super věc ale pozor na sdílení portů mezi sebou (ether1-5 a ether6-10).
0 x
Ja si spíš myslím, že mají něco poděláno v ROSu s ohledme na tyto modely, že je to moc horká novinka. 
jak distirbuovanou zátěž ukazoval profiler?
Nějak tu mám 4 ks na stole a děje se mi s trošku šílenější konfigurací to, že po nějaké dob se resetne a ztratí komplet konfiguraci, nenjadede to ani s defaultem. Komplett čisté, jen v logu blábol, že kernel je stále panic...
Vedle mám i 4 ks 1100AH, tam to zatím drží, až na jedno, to když dupnu, tak se zresetuje, asi nějaký vakl.

jak distirbuovanou zátěž ukazoval profiler?
Nějak tu mám 4 ks na stole a děje se mi s trošku šílenější konfigurací to, že po nějaké dob se resetne a ztratí komplet konfiguraci, nenjadede to ani s defaultem. Komplett čisté, jen v logu blábol, že kernel je stále panic...
Vedle mám i 4 ks 1100AH, tam to zatím drží, až na jedno, to když dupnu, tak se zresetuje, asi nějaký vakl.
0 x
to máš tolik prachů že si to kupuješ na testy v takhle velkym?
profile "celkem" vyrovnaně.
profile "celkem" vyrovnaně.
0 x
Byl konec roku, bylo třeba optimalizovat finance a tak se nakoupilo do zásoby s tím, že se to během jara nasadí (až nám poopravují všechny podstatné chyby). 
Pokud jsem vypozoroval, tak to chvíli jede OK, pak to zleniví u některých věcí a přitom CPU je nezatížený, jak kdyby zapomenul přebírat/posílat data přes síťovky. A pro porty 12/13 se to děje trvale a pořád.
Další překvapení je, že mi nějak nechce sežrat konfiguraci typu 2xEthernet-bond-bridge a na to připojená VLANa. Přitom RB800 to už žere dobře a jede. Tady to nastavit jde, ale nepustí to VLAN data ven a ani dovnitř.

Pokud jsem vypozoroval, tak to chvíli jede OK, pak to zleniví u některých věcí a přitom CPU je nezatížený, jak kdyby zapomenul přebírat/posílat data přes síťovky. A pro porty 12/13 se to děje trvale a pořád.
Další překvapení je, že mi nějak nechce sežrat konfiguraci typu 2xEthernet-bond-bridge a na to připojená VLANa. Přitom RB800 to už žere dobře a jede. Tady to nastavit jde, ale nepustí to VLAN data ven a ani dovnitř.
0 x
Majklik píše:Nějak tu mám 4 ks na stole a děje se mi s trošku šílenější konfigurací to, že po nějaké dob se resetne a ztratí komplet konfiguraci, nenjadede to ani s defaultem. Komplett čisté, jen v logu blábol, že kernel je stále panic...
Jede to někomu bez nějakých problémů ?? Plánujeme výměnu stávajícího RB750G za něco slušnějšího a nerad bych, aby to nějak kolabovalo. Bude to na docela důležitém bodě

Bude v tom pouze cca 50 pravidel ve FW, jinak jenom routing přes 4 porty a vypnutý conn.tracking. Předpokládaný tok přes to by měl být cca 150 - 300 Mbps.
0 x
Obrovske problemy na 5.11 a DHCP a DNS, neuveritelne zverstva robi tato masina, idem urobit downgrade na 4.17 dufam ze pomoze
0 x