❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB na sektor

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
wolf14
Kontaktovat uživatele:

RB na sektor

Příspěvekod wolf14 » 13 years ago

Zdravim, precital som si par tem kde sa to riesilo a pravdepodobne budem nove sektory riesit tak ze dam za sektorku samostatne RB do krabice. Ide skor o vyber RB, RB411 (nie AH verzia)+R52N bude mat dostatocny vykon na to aby zvladla obsluzit povedzme 15 ludi na sektore? Ak nie tak zvladne to RB711UA-5HnD?
Zatial som sektory riesil s RB433 alebo RB433AH takze neviem co zvolit aby to stihalo. Riesit to s RB411AH + R52N mi pride ako dost drahe riesenie.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

jo to zvládne ale RB411 má L3 takže neumí APčko. první co umí APčko je RB411U ale to už raději RB711GA a pokud by jsi nechtěl ani tohle tak RB411AH už je blízko ale zase musíš koupit kartu. Ale musim říct že kombinace RB411AH + mikrotik Nková karta je best of nekompromisní řešení. Výkon toho CPU je prostě znát.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

711 má podivnou tu bezdrátovou část - na klienta je to OK, ale nacpat jich hodně na jeden stožár není ideální.

U 411U nebo 411AH si můžeš vybrat, čím ji osadíš. Pokud to však má být sektor pro 802.11n, tak bez AH tě bude limitovat procesor.
0 x

hapi

711 fungujou na jednom stořáru v plastu. ehmm, tedy ty uplně první ještě s kovovym konektorem a jednou polarizací. Ty nový nevim, distancujem se od nich je vůbec kupovat dokud nebudou ok.
0 x

wolf14
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod wolf14 » 13 years ago

Trochu som o tom ešte premýšlal a asi zvolím predsa len riešenie 411AH+R52N, síce je tam cena vyššia ale bude to aspoň lepšie. A čo by ste odporúčali na P2P spoje? UBNT sa mi prestáva páčiť a preto by som všetko nové rád staval na mikrotikoch ale neviem to odhadnuť výkonovo... Ak ten spoj nebude MIMO mohla by postačovať aj len RB411+R52 nie? Zvládne to aspoň 30Mbit?
0 x

hapi

RB411 na ptp zvládne i víc ale pozor. Na duálních spojích nstreme moc nejede a budeš nucen použít nv2 a jak přepneš na nv2, budeš nucen jít kvůli latencím na TDMA 1ms a tam už tenhle procesor bude skřípat ale neboj, 80Mbit to dá bez problemu :-)
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Nevim, mám teda jenom jeden duální spoj na 711kách, takže zkušenosti nic moc, ale co se týče NV2, tak konkrétně u tohoto spoje bych řekl, že NV2 pro něj nemá žádný přínos a když zapnu jen nstreme, tak nejen že funguje, ale má o cca 3Mb vyšší propustnost.
Navíc, čeho jsem si teď všiml, pokud jede spoj v NV2 a zapnu na první straně WPA2, na druhé straně může být security-profile bez šifrování, linka se normálně spojí. Z toho usuzuju, že s NV2 se prostě šifrování vypne. To asi nebude normální ne?
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

tom-tom píše:Nevim, mám teda jenom jeden duální spoj na 711kách, takže zkušenosti nic moc, ale co se týče NV2, tak konkrétně u tohoto spoje bych řekl, že NV2 pro něj nemá žádný přínos a když zapnu jen nstreme, tak nejen že funguje, ale má o cca 3Mb vyšší propustnost.
Navíc, čeho jsem si teď všiml, pokud jede spoj v NV2 a zapnu na první straně WPA2, na druhé straně může být security-profile bez šifrování, linka se normálně spojí. Z toho usuzuju, že s NV2 se prostě šifrování vypne. To asi nebude normální ne?

U NV2 se nepouziva standratne security profile, jak jsi trefne rekl. Ale v zalozce NV2 mas Preshared Key a zde se dava klic pro sifrovani :wink:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Jak u které verze. Zpočátku jsem s tím laboroval od verze 4.17, přes RCxx až teď po 5.9. Někde se to spojilo s jakýmkoli zabezpečením a někde ne. A jedna zvláštnost co doposud nechápu, na sektoru na kterém je ještě prehistorický wep a 5.9 se mi klientská 5.9ka připojila s nastaveným profilem pouze na wpa-aes :)
Ale oficiálně je zabezpečení pro NV2 opravdu v záložce NV2 na kartě.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Aha, no jo, to jsem si všiml, že tam je preshared key.. Akorát jsem si říkal, kdoví co je to za "jakože-zabezpečení" a chtěl to svěřit klasické WPA2-AES a po zklamání že nefunguje jsem ten preshared zazdil.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

hapi píše:jo to zvládne ale RB411 má L3 takže neumí APčko. první co umí APčko je RB411U ale to už raději RB711GA a pokud by jsi nechtěl ani tohle tak RB411AH už je blízko ale zase musíš koupit kartu. Ale musim říct že kombinace RB411AH + mikrotik Nková karta je best of nekompromisní řešení. Výkon toho CPU je prostě znát.

Nemyslis ze Dbii F50N-PRO je lepsia volba? Lepsia citlivost, ESD ochrana, prijemna cena.
0 x

hapi

všechno tohle má každá routerboard 802.11n karta.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

hapi píše:všechno tohle má každá routerboard 802.11n karta.

:mrgreen: jak chces. Mne prax ukazala nieco ine. Preto DBII forever.
0 x