Lidi potřeboval bych malinko poradit s nasazením RB532. Chci ho nasadit protože jsem omezen prostorem a tak PC by se tam nevešlo.
Potřebuju mít jednu CM10 pro příjem páteřního spoje na 5GHz a druhou CM10 (nebo CM9?) jako AP pro cca 15 klientů kteří se na to budou připojovat. Nebudu tam dělat žádná pravidla prostě nic. protože všechno budu shapovat a dělat pravidla na jiném místě kde již mikrotik v provedení PC je nasazen.
Já potřebuji jenom poradit di jakého režimu dát ten RB532. Obě karty dát do bridge? Nebo tam nastavit routování.
V tom PC jinde mám CMD10 5GHz jako páteřní linku a tu bych měl nastavit jako AP BRIDGE a na RB532 na druhé straně dát Bridge?
Ještě k tomu napájení. Je vhodný ten zdroj 48V?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Pomoc s nasazením RB532
brouk666 píše:Uz tu bylo mockrat ze klienta na mikrotiku nemuzes dat do bridge s LAN a dalsi kartou jako AP.
Takze routovat.
OK takže budu routovat.
Ale pravidla co se týče přidělení rychlostí apod. pak nemůžu dělat na jiném mikrotiku když tento RB532 bude routovat že? poněvadž se bude jevit ten RB532 jako jedna IP kterou bude mít to 5GHz rozhraní. Je tak?
To bych musel dělat pravidla na RB532 že? To bych právě nechtěl abych nevytěžoval CPU. Šlo by teda nastavit abych shaping a pravidla dělal na tom PC s mikrotikem?
0 x
soucez píše:brouk666 píše:Uz tu bylo mockrat ze klienta na mikrotiku nemuzes dat do bridge s LAN a dalsi kartou jako AP.
Takze routovat.
OK takže budu routovat.
Ale pravidla co se týče přidělení rychlostí apod. pak nemůžu dělat na jiném mikrotiku když tento RB532 bude routovat že? poněvadž se bude jevit ten RB532 jako jedna IP kterou bude mít to 5GHz rozhraní. Je tak?
To bych musel dělat pravidla na RB532 že? To bych právě nechtěl abych nevytěžoval CPU. Šlo by teda nastavit abych shaping a pravidla dělal na tom PC s mikrotikem?
Zdenek, myslim ze uz na druhom fore si dostal radu nastudovat zaklady tcp/ip.
Pleties si to trosku s NAT..
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
soucez píše:brouk666 píše:Uz tu bylo mockrat ze klienta na mikrotiku nemuzes dat do bridge s LAN a dalsi kartou jako AP.
Takze routovat.
OK takže budu routovat.
Pokud budes delat routing bez masquerade tak klidne muzes shaping delat na tom PC i pro IP za dalsim routrem na RB 532. Jen jde o to nastavit na PC smerovani v IP - routes na site ktere jsou za tim routrem s RB 532 a GW bude tento router RB 532.
0 x
Pokud budes delat routing bez masquerade tak klidne muzes shaping delat na tom PC i pro IP za dalsim routrem na RB 532. Jen jde o to nastavit na PC smerovani v IP - routes na site ktere jsou za tim routrem s RB 532 a GW bude tento router RB 532.[/quote]
OK chápu. Jen jestli je to dobrý nápad to shapovat až na to PC což je hranice mezi mou sítí a ISP od něhož nakupuji. Četl jsem že když je moc pravidel na RB532 tak že nestíhá apod. Tak jestli se budu brát správným směrem dělat toto všechno na výkonějím stroji a RB použít jen jako spoj a přeroutovávat to na PC. Je to dobré takto řešit?
Akorát bude asi horor se pak na ty RB dostávat když už budou za jedním OS Mikrotik. myslím jako z venku. Budu muset udělat tuneling do sítě.
OK chápu. Jen jestli je to dobrý nápad to shapovat až na to PC což je hranice mezi mou sítí a ISP od něhož nakupuji. Četl jsem že když je moc pravidel na RB532 tak že nestíhá apod. Tak jestli se budu brát správným směrem dělat toto všechno na výkonějím stroji a RB použít jen jako spoj a přeroutovávat to na PC. Je to dobré takto řešit?
Akorát bude asi horor se pak na ty RB dostávat když už budou za jedním OS Mikrotik. myslím jako z venku. Budu muset udělat tuneling do sítě.
0 x
soucez píše:Pokud budes delat routing bez masquerade tak klidne muzes shaping delat na tom PC i pro IP za dalsim routrem na RB 532. Jen jde o to nastavit na PC smerovani v IP - routes na site ktere jsou za tim routrem s RB 532 a GW bude tento router RB 532.
Shaping je vzdycky lepsi na poradnem PC. Je to nejlepsi reseni. Pokud muzes ho dat blizko k antenam, tak je lepsi PC nez RB. pptp tunel je za pet minut, zadnej horor. Taky si muzes u sveho ISP rict o vic verejnych IP, to prece nemuze byt problem.
0 x
Řeším jestli mám pospojovat uzemění i s deskou RouterBoardu. Deska bude přišroubovaná přes distanční sloupečky v plastové krabici s IP56 a tak si říkám že bych dal očko na jeden sloupeček a přizemnil to společně s PEN vodičem. Jde mi o to aby to náhodou nezarušovalo antény TV. Přece jenom CPU 266MHz si o to přímo říká. NOVA jenž vysílá na nějakém 9 kanále na to může být háklivá. Nemáte někdo zkušenosti? Neruší to třeba ty pulsní zdroje k RouterBoardům? Tuším že zdroje od OvisLInků to dělají běžně.
0 x
brouk666 píše:soucez píše:Pokud budes delat routing bez masquerade tak klidne muzes shaping delat na tom PC i pro IP za dalsim routrem na RB 532. Jen jde o to nastavit na PC smerovani v IP - routes na site ktere jsou za tim routrem s RB 532 a GW bude tento router RB 532.
minimalne bych tam seknul SQ a a tim omezil alespon vzajemnou komunikaci v ramci toho RB.
Shaping je vzdycky lepsi na poradnem PC. Je to nejlepsi reseni. Pokud muzes ho dat blizko k antenam, tak je lepsi PC nez RB. pptp tunel je za pet minut, zadnej horor. Taky si muzes u sveho ISP rict o vic verejnych IP, to prece nemuze byt problem.
0 x