Dobrý den.
Nezabýval se náhodou někdo z přítomných rozšířením NAND z 64MB na více. 64MB je žalostně málo a slot na SD kartu tento RB nemá. Dalo by se podle mě rozšířit výměnou švábu SAMSUNG 034-K9F1208UOC který má právě 64MB. Jde také o jestli výměnou nepřijdete o licenci L6 dodávané k tomuto MK. Potřebuji instalovat s DUDE pro sledování sítě ale rozsáhlejší sítě se prostě nevejdou. S čistým MK a vybranými balíčky zbude s DUDE 4.x něco kolem 11MB. Ale pokud uděláte rozsáhlou síť s obrázky tak tento zbytek kapacity nestačí a rozšířit se nedá.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB1200 a 8GB
hocimin1 píše:A proc si nepostavis nejakyho ATOMA ????
Špatně by se dal sestavit s 10x 1Gb ETH šlo by sice s raise kartou na ITX a 2x INTEL QUAD GigaETH ale to by vyšlo hodně přes 10000Kč + ještě licence RouterOS. Jsou to také 2 pozice v racku místo jedné a další pozice se v ServerHouse platí. Ideální by bylo instalovat právě do těchto RB které již jsou v cacku instalovány. Taky spotřeba a stabilita je u těch RB1200 výrazně lepší.
0 x
NEtusil jsem, ze je tam omezeni prostoru.
Ale na druhou stranu vzdyt ta masina s DUDE nemusi bejt v serverovne ne. Muze bejt nekde na siti ?
Ale na druhou stranu vzdyt ta masina s DUDE nemusi bejt v serverovne ne. Muze bejt nekde na siti ?
0 x
hocimin1 píše:NEtusil jsem, ze je tam omezeni prostoru.
Ideální místo na monitoring je právě v uzlu, v místě dotyku všech sítí. Asi budu muset zkusit jeden RB zlikvidovat. Ale určitě by se pak dalo použít i pro ostatní RB ta výměna nebude složitá. Spíš půjde o nastavení zda si dokáže RB taky samo zdetekovat velikost HDD a nebo je někde natvrdo nastavené.
0 x
ty my chceš říct že máš někde v racku RB1200 kde potřebuješ 10 portů a ještě na ní dáš dude? kaskadér. Za měsíc používání zjistíš, že dude na RBčkách běží řekněme na dvě věci, nějak se to sere. Nicméně tobě pomůže leda tak RB1100.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:ty my chceš říct že máš někde v racku RB1200 kde potřebuješ 10 portů a ještě na ní dáš dude? kaskadér. Za měsíc používání zjistíš, že dude na RBčkách běží řekněme na dvě věci, nějak se to sere. Nicméně tobě pomůže leda tak RB1100.
Přesně tak 1x Wan 1x Wan záloha a ostatní local 8 sítě takže potřebuji. Na těch RB jede a pokud místo 1GB DDR2 dám 2GB tak i bez potíží. Jsou ale věci kterým je potřeba se v DUDE vyhnout. Co se ti v tom DUDE sere? . A RB1100 dokáže využít microSD jako HDD nebo jenom proxchache. Nehledě na to že je taky pořád v CR nedostupná a 1200 je krásně levná.
0 x
až tam toho budeš mít víc a budeš chtít udělat backup konfigurace... poznáš.
všechny media připojený k jakýmukoliv RBčku lze navolit webproxy nebo prostor pro dude.
všechny media připojený k jakýmukoliv RBčku lze navolit webproxy nebo prostor pro dude.
0 x
egon píše:Jsou ale věci kterým je potřeba se v DUDE vyhnout. Co se ti v tom DUDE sere? . A RB1100 dokáže využít microSD jako HDD nebo jenom proxchache.
Nevím no, máme DUDE na nějakém ATOMU a taky to není žádný zázrak. Občas to celé zamrzne a je potřeba restart. Občas to je pomalé atd... Problémy tam prostě jsou.
A to tam běží čistě jen DUDE. Takže na router který budeš mít někde mimo svoji sít bych to rozhodně nedával
0 x
máme dude na amd zacate s win7 a tam to běží. Měly jsme to na stejnym železe ale pod mikrotikem a dost to kolabovalo stejně jako na výkoných RBčkách. Hlavní problém je ten, že když ti dude běžící na mikrotiku lehne, tak ti nezbejvá nic jinýho než restart zařízení jenomže když to je brána tak je dost průser.
0 x
honzam píše:egon píše:Jsou ale věci kterým je potřeba se v DUDE vyhnout. Co se ti v tom DUDE sere? . A RB1100 dokáže využít microSD jako HDD nebo jenom proxchache.
Nevím no, máme DUDE na nějakém ATOMU a taky to není žádný zázrak. Občas to celé zamrzne a je potřeba restart. Občas to je pomalé atd... Problémy tam prostě jsou.
A to tam běží čistě jen DUDE. Takže na router který budeš mít někde mimo svoji sít bych to rozhodně nedával
To bude asi pravda. Chce to opravdu samotný stroj pro případné zamrzání s DUDE. Jako dobrý kandidát se zdá být RB450G má i slot pro microSD a v základu 512MB NAND. A vejde se i do stávající case RB1200. Děkuji všem za podněty a ozvu se jak se RB450G osvědčí při zátěži v DUDE zkusím obě verze 4.x a pokud bude padat tak 3.x.
0 x
s dude jsem se tu nablbnul dost a dost a můj závěr je vůbec to necpat na mikrotik, aktuálně to mám na pc s winxp a má to uptime asi 10 měsíců, šlape to spolehlivě, nemá to teda veřejnou IP, ale to ani nepotřebuju
0 x
Necha se RB1200 napajet DC napetim tak jako treba RB1100?
Je mi jedno jestli pres jack nebo pres PoE, ale chci ho dat na bod kde mam jen 24V a 48V.
Pokud to napajeci jack nema (v datasheetu neni uveden), tak neni treba na plosnaku na ten jack alespon priprava? S naletovanim dratu nemam problem.
K.
Je mi jedno jestli pres jack nebo pres PoE, ale chci ho dat na bod kde mam jen 24V a 48V.
Pokud to napajeci jack nema (v datasheetu neni uveden), tak neni treba na plosnaku na ten jack alespon priprava? S naletovanim dratu nemam problem.
K.
0 x
uvnitř to má napájecí vidlici vedle seriaku, 12-24V, stačí odpojit origo zdroj a buď z něj ustřihnout ten konektor a nebo to naletovat přímo na konektor na desce.
http://routerboard.com/pricelist/downlo ... ile_id=308
http://routerboard.com/pricelist/downlo ... ile_id=308
0 x
Jednou jsem Dude zkusil pustit na RB600, kam se dá šupnout CF karta a kterej ještě navíc dělal AP pro klioše.. No.. CPU prakticky pořád na 100% = nepoužitelný. Tak jsem vyhrabal starej rack server PIII 800MHz (dnes se dá pořídit i za cca 500,-), kopnul tam XP a jede to parádně bez jedinýho problému. Podle mě výkon CPU na RB se hodí tak na honění paketů přes ETH, jakýkoliv ostatní operace jsou pro něj velká zátěž.
0 x