Zdravim lidi
Narazil jsem na zajimavy problem s jednim RB433AH. Normalne fungoval a i ted "funguje". Routuje, NATuje, ma aktivni queues atd. Nastaveni je tak, ze na eth1 je WAN port, a na ETH2 je LAN cast v bridge s wifi kartamy (maji zamezeno detekovani behu). Po nejake dobe behu (nekolik dni az tydnu) se mi stalo, ze na LAN casti mam pomoci BT down 10Mbit a up 300kbit. Posledni "zasek" byl takovy, ze se neslo ani pripojit do RB pomoci winboxu. SSH proslo v logu nebylo nic videt. Testoval jsem to vice a nasel nasledovne:
Nekomunikoval port 2 a 3. Port 1 jel normalne vcetne BT na max. Nasledne jsem si vsimnul ze na ETH3 se pri pouziti winboxu a zobrazeni okolnich RB zobrazi vcetne IP z ETH1 (WAN). Tak jsem si udelal novej a prohodil, aby jsem si mohl s timhle vice hrat.
Nasledne zjisteni. IP adresy na ETH1 se propisuji nejen na ETH3, ale i na ETH2 (kdyz tam ma nastavenou IP, je videt dana IP). Test ted ukazuje, ze se IP propisuje na vsechny porty. Jine RB tohle nedela. Pripojeni pres "propisovane" IP nefunguje.
Jedine co pomuze, aby RB fungovalo dal, je pouze restart (mysleno pri nekomunikaci nekterych portu). Vypnuti a zapnuti portu atd nema vliv. Master port u zadneho ETH neni nastaven.
ROS 5.0 vcetne upgradu BIOSu, nasledne test ROS 5.1 a reset do default (bez wifi karet). Chovani porad stejne.
Nejaky napad? Pripada mi, ze je tam nejak poskozen switch a dela to problem. Nektere data posila i na jine porty.
Diky za napady iTomB.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB433AH a interni switch
píšeš 10Mbit, nespadnul ti link ethernetu na 10Mbit? Koukni jestli to RBčko nemá nafouknutý kondíky.
jinak ten scan winboxem, přesně to samí se děje i u RB450G. Normálně se propíše ipčko z jinýho portu.
jinak ten scan winboxem, přesně to samí se děje i u RB450G. Normálně se propíše ipčko z jinýho portu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:píšeš 10Mbit, nespadnul ti link ethernetu na 10Mbit? Koukni jestli to RBčko nemá nafouknutý kondíky.
Tak 10Mbit neotestuju, ale upload stejne sel do 300kbit. V druhem pripade kdy se seknul, se nedalo ani pripojit. To fakt nebude problem 10Mbit. Neslo se ani pripojit na ETH3, ktere nebylo pouzivane. Zkusil jsem tam zapojit kabel a winbox se nenacetl. Kondiky v pohode, je to RB co jsem pouzival doma cca 3 mesice jinak novej. Propis IP na jine porty u RB450G nemuzu overit nemam.
Ale jine RB433AH co mam doma tohle nedelaj. Takze typuju na HW problem primo v nem.
0 x
tak koukni do statusu na ethernetu na kolik je to slinkovaný
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
hapi píše:tak koukni do statusu na ethernetu na kolik je to slinkovaný
Kdyz jsem to zjistoval poprve, tak byl na 100Mbitech, kontrolovano na switchi. Jinak kdyz padnul podruhe, tak slo jen SSH, winbox na ETH2 a ETH3 se nenacetl. Na ETH1 v pohode bez jedineho problemu.
Tenhle problem udela az po nekolika dnech behu. Tezko se to pak zjistuje. Jen co si pamatuju, tak slinkovani bylo normalni. Nehlede na to, ze jsem zkousel odpojit a pripojit kabely nekolikrat a to jak mezi PC, tak i s bookem. Dostal na port pokazde jine zarizeni a porad stejne. Takze timhle to nebude.
0 x