❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MikrotTik RouterBOARD RB112 .. SKUŠENOSTI... DĚKUJU

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
knedlik
antispam: Ano

Re: MikrotTik RouterBOARD RB112 .. SKUŠENOSTI... DĚKUJU

Příspěvekod knedlik » 19 years ago

mpcz píše:
Navíc nepříjemnosti : při osazení 1* cm9 se sí v uzlu zhroutila několikrát denně, při osazení 2*cm9 to nejede ani 1 hodinu. Neustále se to odpojuje od webboxu, jako by se to restartovalo neustále dokolečka. Po několika hodinách provozu už to ani nenabootovalo. Po přeinstalaci přes sériový port to chvíli jelo a po hodině to udělalo to stejné. Teï už se do toho nedá dostat ani přes seriový port. Když ty stejné cm9 dám do RB532 a zapojím do stejného místa sítě, jede to normálně.

Dotaz - nasadil někdo ty rb112 s dvěma CM9 jako dvě AP a jaké jsou poznatky?
Dík.
07/04/2006
mpcz

hmm, divné... buï já mám štěstí a nebo ty smůlu.
V sobotu jsem to nasadil s 2x CM9. Jedna jede v 2,4GHz a druha v 5GHz a zatim jede vpohode.... teda zatim si nikdo nestezoval na vypadky.
Ze by se mi winbox odpojoval, tak to jsem nezaznamenal.

Já bych bral taky radši 532, ale kamarádovi prodali tuto 112, jelikož 532 v i4 neměli.Takže je zatím nasazena v provozu a pokud bude haprovat, tak ji později vyměním za 532. Zatím tam dělá jenom shaping na FTP a stíhá.
0 x

milam

Příspěvekod milam » 19 years ago

Mám zajímavou zkušenost, která možná souvisí s problémy, které zde již byly popsány - padáním a problematickou komunikací s winboxem. Dospěl jsem už do stádia, že půjdu 112 vrátit.

Avšak pak jsem zjistil, že pokud si winboxem nechám vyhledat připojené mikrotiky na síti a ke 112 se připojím přes vyhledanou MAC adresu, vznikly a vznikají zmíněné problémy. Pokud natvrdo napíšu jeho IP adresu, běží vše k plné spokojenosti. Problém jsem nijak neanalyzoval, prostě jen konstatuji, že v mém případě to tak je.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 19 years ago

knedlik píše:
mpcz píše:
Navíc nepříjemnosti : při osazení 1* cm9 se sí v uzlu zhroutila několikrát denně, při osazení 2*cm9 to nejede ani 1 hodinu. Neustále se to odpojuje od webboxu, jako by se to restartovalo neustále dokolečka. Po několika hodinách provozu už to ani nenabootovalo. Po přeinstalaci přes sériový port to chvíli jelo a po hodině to udělalo to stejné. Teï už se do toho nedá dostat ani přes seriový port. Když ty stejné cm9 dám do RB532 a zapojím do stejného místa sítě, jede to normálně.

Dotaz - nasadil někdo ty rb112 s dvěma CM9 jako dvě AP a jaké jsou poznatky?
Dík.
07/04/2006
mpcz

hmm, divné... buï já mám štěstí a nebo ty smůlu.
V sobotu jsem to nasadil s 2x CM9. Jedna jede v 2,4GHz a druha v 5GHz a zatim jede vpohode.... teda zatim si nikdo nestezoval na vypadky.
Ze by se mi winbox odpojoval, tak to jsem nezaznamenal.

Já bych bral taky radši 532, ale kamarádovi prodali tuto 112, jelikož 532 v i4 neměli.Takže je zatím nasazena v provozu a pokud bude haprovat, tak ji později vyměním za 532. Zatím tam dělá jenom shaping na FTP a stíhá.

Ahoj,
tak ten můj RB112 byl vadný.Druhý kus jede zatím OK. Po testech ale nemůžu doporučit pro větší zátěž. Úž při 5 Mbitech jde vytížení procesoru na 100 procent. A to nejsou aplikovány žádné pravidla, které dávají CPU nejvíce zabrat. Ve stejném prostředí přenáší RB532 15 Mbit.
mpcz
0 x

rnm

Příspěvekod rnm » 19 years ago

Já mam zas problem s pripojením přes seriový kabel. Na RB532 se připojím v pohodě, ale na RB112 se to tváří jako "read only". Máte s tím někdo zkušenost?

Taktéž jsem si všimnul, že čas od času ze zhroutí kernel (kernel panic), když se připojuju přes winbox. Při připojení přes SSH nepadá. A při snaze o nastaveni wireless, mě to vždy vyhodí.

Zatím mi RB112 připadá dost nedotažený. Máte někdo jinou zkušenost ?
0 x

Ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ladous » 19 years ago

Zdravim secky, chci se podelit se zkusenostmi na RB112. Koupil jsem si 2 kusy v i4. Mam tu asi 6ks miniPCI karet CM9 CM10, pak TP linky 2.4GHz. Snazim se ty desky rozjet uz pres tyden a zadny vysledek, zkousel jsem snad vsechny verze os 2.9.8-2.9.21 ( aktualni ). Vzdy to same pokud nechci pouzivat miniPCI karty tak v pohode, ale jakmile je povolim okamzite zasek a konec, koukal jsem na to i pres seriovy kabel a mam SS spousty spatnych hlaseni. Vubec si s tim nevim rady, nereknu kdybych mel jeden kus ale mam dva a oba delaji to same. Doposud jsem pouzival RB532 + DB, co kus jsem mel pod rukou tak pohoda zadny problem. Ale RB112 od prvni chvile nesli a nejdou.Nechci to na zadnou narocnou aplikaci mam vesnici a chci stable AP pro cca 20-30 lidi zadny pravidla zadny mangly nic, jen routovani a APckovani ;). S jednou kartou to chvili jde ale staci ji 2x povolit a zakazat a znova zasek, chova se to pokazde jinak, kolikrat to ani nenabootuje a to se nebavim ani o tom ze tam chci davat 2 miniPCI karty, pokud ma nekdo neakou konkretni radu budu rad. Jinak dal uz me badat nebavi pristi tyden poslu zpet do i4 a uvidime co se bude dit. :(
0 x

Ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ladous » 19 years ago

rnm píše:Já mam zas problem s pripojením přes seriový kabel. Na RB532 se připojím v pohodě, ale na RB112 se to tváří jako "read only". Máte s tím někdo zkušenost?

Taktéž jsem si všimnul, že čas od času ze zhroutí kernel (kernel panic), když se připojuju přes winbox. Při připojení přes SSH nepadá. A při snaze o nastaveni wireless, mě to vždy vyhodí.

Zda se mi ze to dela to same co me. Tudiz s tebou musim souhlasit mam stejnou zkusenost ale nevim co s tim delat.
0 x

mpcz

Ladous píše:Zdravim secky, chci se podelit se zkusenostmi na RB112. Koupil jsem si 2 kusy v i4. Mam tu asi 6ks miniPCI karet CM9 CM10, pak TP linky 2.4GHz. Snazim se ty desky rozjet uz pres tyden a zadny vysledek, zkousel jsem snad vsechny verze os 2.9.8-2.9.21 ( aktualni ). Vzdy to same pokud nechci pouzivat miniPCI karty tak v pohode, ale jakmile je povolim okamzite zasek a konec, koukal jsem na to i pres seriovy kabel a mam SS spousty spatnych hlaseni. Vubec si s tim nevim rady, nereknu kdybych mel jeden kus ale mam dva a oba delaji to same. Doposud jsem pouzival RB532 + DB, co kus jsem mel pod rukou tak pohoda zadny problem. Ale RB112 od prvni chvile nesli a nejdou.Nechci to na zadnou narocnou aplikaci mam vesnici a chci stable AP pro cca 20-30 lidi zadny pravidla zadny mangly nic, jen routovani a APckovani ;). S jednou kartou to chvili jde ale staci ji 2x povolit a zakazat a znova zasek, chova se to pokazde jinak, kolikrat to ani nenabootuje a to se nebavim ani o tom ze tam chci davat 2 miniPCI karty, pokud ma nekdo neakou konkretni radu budu rad. Jinak dal uz me badat nebavi pristi tyden poslu zpet do i4 a uvidime co se bude dit. :(

Ahoj, mám úplně stejnou zkušenost. Ale jen s jedním kusem. Druhý jede v pohodě. Ten vadný jsme poslal do CZNETu na reklamaci. Bohužel postoj této firmy mě dost překvapil, na maily a urgence neodpovídají, telefon neberou, na mobilu záznamník. Po mnoha urgencích mi aspoň jedna paní sdělila, že to vyřeší do 30 dnů. U fungl nového výrobku bych čekal výměnu obratem. No snad to bude dřív. Navíc ta cena docela poskočila. Avizovali cca 1.890,- a pak šup na 2.490,-. To už je docela dost. Ještě pozor na docela malý výkon CPU. Už při zcela běžném přenosu jde CPU na 100 proc.!
mpcz
0 x

Lukas Vacek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lukas Vacek » 19 years ago

Ladous píše:
rnm píše:Já mam zas problem s pripojením přes seriový kabel. Na RB532 se připojím v pohodě, ale na RB112 se to tváří jako "read only". Máte s tím někdo zkušenost?

Taky jsme se s tím trápili. Potom jsme se pořádně podívali na manálu a zjistili že RB112 podopruje pouze zdroje 12V a 22-24V. Pouštěl jsem do něho tuším 18V. Připojil jsem zdroj 12V a od té doby to detekuje obě CM9 bezprblému.

Jinak k tomu výkonu procesouru... nic moc. Škoda že zmizeli RB512. :cry:
0 x

mpcz

Lukas Vacek píše:
Ladous píše:

Taky jsme se s tím trápili. Potom jsme se pořádně podívali na manálu a zjistili že RB112 podopruje pouze zdroje 12V a 22-24V. Pouštěl jsem do něho tuším 18V. Připojil jsem zdroj 12V a od té doby to detekuje obě CM9 bezprblému.

Ahoj,
rád bych se mýlil, ale zdrojem to teda alespoň v mém případě nebylo. Vyzkoušel jsem celou řadu zdrojů, různých typů a závada stále stejná. I přes POE to dělalo chyby. Je pravda, že problematika napájecího zdroje je popsána v dokumentaci docela zamotaně. Spíš mě to připadá, že je to proto, aby se mohl výrobce ne něco při problémech vymluvit.
mpcz
0 x

Coman

Příspěvekod Coman » 19 years ago

Funguje někomu RB112 hned po zapnutí bez problému? :-) Dá se ještě někde sehnat RB512 - třeba i ve větším množství 10-20ks ? Na routerboard.com už ji nemají v ceníku a na mail mi nereagují :-( Nechápu, proč RB512 přestali dělat.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

Coman píše:Funguje někomu RB112 hned po zapnutí bez problému? :-) Dá se ještě někde sehnat RB512 - třeba i ve větším množství 10-20ks ? Na routerboard.com už ji nemají v ceníku a na mail mi nereagují :-( Nechápu, proč RB512 přestali dělat.

Přestali je dělat protože RB112 měl být nástupce RB512 , taky proto že RB112 původně vyrukoval s cenou která by RB512 udělala neprodejným kdyby RB112 byli spolehlivé. teï jedine investice do plnohodnotného (a samozřejmě dražšího) RB532, jinak to nevidím
0 x

rnm

Příspěvekod rnm » 19 years ago

Takze jsem zatim problem s kernel panic vyresil tak, ze jsem udelal upgrade na novejsi verzi a udelal system reset. Jinak vyresil nekdo, proc se neda 112 konfigurovat po seriovem kabelu ?
0 x

Libor Katolický

Příspěvekod Libor Katolický » 19 years ago

Já mám RB112 s MikroTik v2.9.17 a po serial uplně v poho ... jako Client router s CM10 na 5GHz už cca 14dní v poho
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

Osem nasadenych kusov RB112 s 2xCM10, pri dvoch RB112 , je napojenych 22klientov, priemerna zataz 35-45procent, traffic do 2-4mbps. Ani jeden z nich nepadol, nepreinstaloval sa ani nezamrzol. Jediny poznatok, opravdu mac winbox nepouzivat, trosku to hapruje. Takze famy o nefunknosti su asi passe :-)
0 x