Zdravim,
zajimalo by me kolik kdo ma nejvic mini PCI v jednom kompu a na jakejch redukcich a na jakejch deskach. Posledni dobou se neustale potykame s problemama. Jak mame vic nez 5 karet pada nam to:(
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Nejvic miniPCI v PC
máme tu chipset KT400 s athlonem 2000+ a 2xRB14 ale bohužel jenom s 5 wifinami na jednom bodu a v pohodě. Při stolnim testu tam bylo všech 8 wifin a všechny jely ok. Podle mě dost záleží na kvalitě APIC. Obecně v zato by to mělo fungovat na každý desce co má v základu na sobě všechny možný zařízení využívající co možná nejvíc IRQčka. Pak se nepotřebný řadiče, USBčka, zvukovky a podobně povýpínaji, a je dost prostoru na wifiny.
Jenom by mě zajímalo, proč jedna wifina využívá třeba 3 IRQčka a druhá jenom jedno. Podle MKčka v resource/irq to tak mám.
Za další, třeba PC kde máme KT400 je v resource na IRQ2 APIC a v D201GLY neni. Možná proto tam občas něco nejde. Nebo. MK3.10 neumí IRQ nad 15, MK3.14 už ano.
Mimochodem, D201GLY/MK3.14 a ten PC s KT400/MK3.10 jsou proti sobě se zapnutim nstreme a daji ve full duplex testu cca 22/22Mbit, samostatně skoro 40Mbit HD a to ten s KT400 má stejní IRQ s tou wifinou a ethernetem takže sdílení IRQ tam nehraje žádnou roli.
Myslim, že jde opravdu o kvalitu úplně něčeho jinýho než OS ale spíš o APIC ale je to jenom teorie.
Jenom by mě zajímalo, proč jedna wifina využívá třeba 3 IRQčka a druhá jenom jedno. Podle MKčka v resource/irq to tak mám.
Za další, třeba PC kde máme KT400 je v resource na IRQ2 APIC a v D201GLY neni. Možná proto tam občas něco nejde. Nebo. MK3.10 neumí IRQ nad 15, MK3.14 už ano.
Mimochodem, D201GLY/MK3.14 a ten PC s KT400/MK3.10 jsou proti sobě se zapnutim nstreme a daji ve full duplex testu cca 22/22Mbit, samostatně skoro 40Mbit HD a to ten s KT400 má stejní IRQ s tou wifinou a ethernetem takže sdílení IRQ tam nehraje žádnou roli.
Myslim, že jde opravdu o kvalitu úplně něčeho jinýho než OS ale spíš o APIC ale je to jenom teorie.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi zkoušels zatížit třeba 4 karty najednou větším provozem? Oni ty karty bez nebo s minimálním provozem budou fungovat ikdyž jich tam dáš 24 (6x RB14 ;) )
0 x
vasek píše:Zdravim,
zajimalo by me kolik kdo ma nejvic mini PCI v jednom kompu a na jakejch redukcich a na jakejch deskach. Posledni dobou se neustale potykame s problemama. Jak mame vic nez 5 karet pada nam to:(
Ja jedu na Asusu P5gc s MK3.13 6miniPCI s RB11 redukci. Jen jedna mini pci karta ma stejne irq jako u ethernetu, i kdyz tech irq je tam jeste volnych dost, ale zatim vse funguje bez problemu:)
0 x
Leeonek píše:hapi zkoušels zatížit třeba 4 karty najednou větším provozem? Oni ty karty bez nebo s minimálním provozem budou fungovat ikdyž jich tam dáš 24 (6x RB14)
tak jsem to včera testoval. PC s KT400 první wifi 40Mbit, druhá 20Mbit, třetí 20Mbit. Přez ostatní jsem netestoval jelikož to jsou 2.4GHz a neni na druhé straně MKčo. Jsem spokojen

0 x
mimochodem, takhle vypadá přechod z RB133 na D201GLY. Je to ping po ethernetu a RB133 to v pondělí večer už totálně nestíhalo 
a tohle je ping přez wifinu dál. PCčka jsou dobrá věc.

a tohle je ping přez wifinu dál. PCčka jsou dobrá věc.
0 x
Ked sa ti tie pc zacnu kazit tak uvidis co je dobra vec. Mne na sieti zostali uz len tri pc. Ale z toho uz len jedno ma v sebe wifi.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
airbilly píše:Ked sa ti tie pc zacnu kazit tak uvidis co je dobra vec. Mne na sieti zostali uz len tri pc. Ale z toho uz len jedno ma v sebe wifi.
tak tak... podobna skusenost. pc nema co hladat vonku na stoziari alebo pod strechou. hoci su pripady kde to slape krasne, ale aj tak.
ja som mal na sieti 3-4 pc ale vsekty odisli. vzdy po burke boli problemy - vyresetovany bios, zdochnuty doom modul, zdochnuty zdroj a pod veci... proste je tam velmi vela veci ktore mozu zblbnut.
0 x
Pro centrální router, přes který jde provoz cca 550 klientů (a shaping pro 350) bez problémů používám 7 miniPCI karet v jednom PC (8. je záložní) na RB18 (PC P4/1,7GHz). Páteřní linka (konektivita 20Mbps FD) jde pak přes 10/100Mbps rozhraní do dalšího stroje s NS2 (RB333). Router má ještě další dvě využitá 10/100Mbps rozhraní pro webserver a dude.
Na PC platformě je problém v nedostaku volných IRQ a tak to chce trochu experimentovat. Podívej se, která IRQ využívají jednotlivé karty (System-Resources-IRQ). Zjisti, které karty jsou nejvíc zatížené a pak nastavení karet přeházej tak (asi je při stávajícícm nastavení stačí přeházet ve slotech - nezkoušel jsem), aby ty nejvíce zatížené nevyužívaly stejné IRQ. Pokud je těch hodně zatížených karet víc, je to potíž
Měl jsem jedno PC, kde dokonce všechny karty umístěné na RB18 využívaly jednu IRQ. Bylo tedy jako router naprosto nepoužitelné. Ale právě v tomto případě kupodivu pomohl upgrade BIOSu, který je rozdělil na tři. To ale byla spíš náhoda ...
Prostě se to řešit dá. Ale ... V době, kdy jsem to stavěl, nebyly k dispozici výkonnější RB (např. 600, 433AH). Dnes bych takový router doporučil postavit na nich. Na routování stačí, na současné řízení rychlosti pro větší počet klientů jsou ale i ty slabé.
Na PC platformě je problém v nedostaku volných IRQ a tak to chce trochu experimentovat. Podívej se, která IRQ využívají jednotlivé karty (System-Resources-IRQ). Zjisti, které karty jsou nejvíc zatížené a pak nastavení karet přeházej tak (asi je při stávajícícm nastavení stačí přeházet ve slotech - nezkoušel jsem), aby ty nejvíce zatížené nevyužívaly stejné IRQ. Pokud je těch hodně zatížených karet víc, je to potíž

Měl jsem jedno PC, kde dokonce všechny karty umístěné na RB18 využívaly jednu IRQ. Bylo tedy jako router naprosto nepoužitelné. Ale právě v tomto případě kupodivu pomohl upgrade BIOSu, který je rozdělil na tři. To ale byla spíš náhoda ...
Prostě se to řešit dá. Ale ... V době, kdy jsem to stavěl, nebyly k dispozici výkonnější RB (např. 600, 433AH). Dnes bych takový router doporučil postavit na nich. Na routování stačí, na současné řízení rychlosti pro větší počet klientů jsou ale i ty slabé.
0 x
takže muj případ PC P4 2,4Ghz čipset VIA 2x RB 14 všech 8 karet z toho 2 na 2,4ghz zbytek na 5Ghz klienti a pateř teče přes to i 20mbit shapuje to klienty cca 200 příkazů v queue tree a jede to
0 x
to víš že to jede, neni důvod proč by nemělo a už vůbec ne proč by se mělo PC "kazit". PCčka dokážou srazit odezvy spojů na minimum.
0 x