❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ATX - spouštení routru a nebo serveru po výpadku proudu.

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

Zkus pockat dele, mame APC1400 a ta ma nastraveny start az po nabiti na 15% kapacity coz je cca 20min bohuzel k ni nemam seriovy kabel abych to zmenil ale jeste se nestalo ze by se vybila :)

Jinak k te debate o zapinani MB, k tomu reknu jen tolik ze pri dnesnich cenach a dobrych UPSkach si takovou desku nasadi do provozu jen pitomec - nespolehlive,vypadky, atd. proste fuj. na domaci FTP budiz na router ne.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 17 years ago

net.work píše:Zdravim vas, SORY za TROSKU OT, ale problematika je podobna:::: koupil jsem UPS Trust 950VA... vse jede jak ma, ale ma to jeden hacek -- kdyz se uplne vybije - uz nenaskoci... teda aspon co ja sem zkousel - po uplnem vybiti a opetovnem zapojeni tak ani po cca 5 minutach nenaskocila... nemam s tim zadne zkusenosti, musi se UPS nejakou dobu nabijet nez naskoci? nebo pokud je to vlastnost, lze to nejak primo v ni zmenit?

Diky za odpovedi...

Nevím jak u Trust UPS, ale u APC to tuším jde nastavit přes soft, esli start hned nebo při určitým stupni nabití.
0 x

Repkins

Maxik píše:Jinak k te debate o zapinani MB, k tomu reknu jen tolik ze pri dnesnich cenach a dobrych UPSkach si takovou desku nasadi do provozu jen pitomec - nespolehlive,vypadky, atd. proste fuj. na domaci FTP budiz na router ne.

Hlavně a tento příspěvek nevezme někdo jako útok na jeho osobu... :D
0 x

HoT

Příspěvekod HoT » 17 years ago

To se snad ani neda..:-).....Ja mam upsku jen na jednom pc na takovym sile, kde se zapinaji a vypinaji motory pro dopravniky a tudiz tam sou porad napetove spicky, jinak upsky nepouzivam a tak pul roku sem nesahl na jedinej vysilac. Mozna to bude taky tim, ze mam jen kvalitni desky intel a ne zadny MSIcka ap....Pokud je napeti v siti stabilni nevidim duvod pro upsku.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

i desky s AMD muzou byt rock stable, u nejakeho routriku nebo AP zas az tak nevadi kdyz se obacas restartne to je fakt, ale i PC zdroj se muze bloknout kdyz ma pokles v siti vhodny prubeh uz jsem to videl u ATX zdroje, takze pokud chces mit vyssi spolehivost na dulezita mista rozhodne UPS patri.
0 x

HoT

Příspěvekod HoT » 17 years ago

No myslim, ze stavajici spolehlivost plne staci. Nikdo me nekamenuje za jeden dvouhodinovej vypadek v siti za mesic.......
0 x

Repkins

Já se snažím nepodcenit žádnej faktor, kterej by mohl ovlivnit kvalitu poskytovaných služeb. Firma E-Off u nás dost často tropí s napájecí sítí psí kusy, takže UPSky cpu všude. Ta nejmenší APC 350i stojí už jen pár šupů, vleze se mě do krabice s APčkem a mám klid od výpadků napájení. A vzhledem k tomu, že většina APček tvoří zároveň i páteřní sí, musím spolehlivost dodržet. Aby mě kvůli pár kačkám za UPSku vypadávala půlka sítě???

A podle mě je APčko důležité místo.. 8)
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 17 years ago

Maxik píše:...... Jinak k te debate o zapinani MB, k tomu reknu jen tolik ze pri dnesnich cenach a dobrych UPSkach si takovou desku nasadi do provozu jen pitomec - nespolehlive,vypadky, atd. proste fuj. na domaci FTP budiz na router ne.

... tak s tim nemuzu souhlasit. Techto PC jsem dostal 20 a pokud je to jejich jediny problem, tak je blbost je nenasadit! Jedna se o znackove PC z banky. Jinak se to zvrhlo trochu jinym smerem a dal uz to nebudu komentovat. Myslim, ze tema z ni ATX - spouštení routru a nebo serveru po výpadku proudu.

Jinak problem jsem uz vyresil. Prehledl jsem, ze maji v BIOSu polozku Advanced Power On Options - After Power Loss ON

Co se tyka vypadku, neni to kriticke v lokalite nasazeni. Presto se asi 3x tento rok stalo, ze byli tri vetsi vypadky el. proudu a ty by nepokryla zadna bezna UPSka.
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 17 years ago

Repkins píše:
Buchar píše:
paja78 píše:sveho casu jsem daval mezi ty dva piny odpor a kondenzator, ale nepamatuju si ty hodnoty... uz je to dost davno, ale ficelo to perfektne.

Prosim, prosim smutne koukam, zjistil by jste to? Predem dekuju.

Nekoukej smutně, koukej rači používat obsah svojí lebky... :) (nic ve zlým)

Co třeba dát tam trimr, kterým si nastavíš odpor dle konkrétní desky??? Nebo na zkoušku dát trimr, vyzkoušet funkčnost, změřit jeho odpor a nahradit ho obyč odporem??

A u některých desek jsem se setkal s tím, že když v BIOSu neměla funkci autostartu, stačilo flešnout na novou verzi a tam už to bylo zakomponováno.

No a co tam dát normální reverzní relé místo nějaké elektroniky o 6ti součástkách? Koupil sem reverzní relátko které má cívku na 12V... Když proud neni tak se "tlačítko na PC" drží ve stisknuté poloze a jakmile PC naskočí, tak relé vypne... Funguje to skvěle a nemusím nic vymýšlet :-D
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 17 years ago

Besito píše:
Repkins píše:
Buchar píše:
paja78 píše:sveho casu jsem daval mezi ty dva piny odpor a kondenzator, ale nepamatuju si ty hodnoty... uz je to dost davno, ale ficelo to perfektne.

Co třeba dát tam trimr, kterým si nastavíš odpor dle konkrétní desky??? Nebo na zkoušku dát trimr, vyzkoušet funkčnost, změřit jeho odpor a nahradit ho obyč odporem??

A u některých desek jsem se setkal s tím, že když v BIOSu neměla funkci autostartu, stačilo flešnout na novou verzi a tam už to bylo zakomponováno.

No a co tam dát normální reverzní relé místo nějaké elektroniky o 6ti součástkách? Koupil sem reverzní relátko které má cívku na 12V... Když proud neni tak se "tlačítko na PC" drží ve stisknuté poloze a jakmile PC naskočí, tak relé vypne... Funguje to skvěle a nemusím nic vymýšlet :-D

Prosim te Besito, bylo by to dobre necist diskuzi od konce .... napsal jsem na zacatku:

Ubastlil jsem elektroniku o 6 soucastkach s miniaturnim 5V DIL relatkem, ktere po zanuti proudu za asi 200ms sepnou rele a po 3 sec jej drzi v sepnutem stavu. Vystup rele vyuzivam pro vyzkratovani tlacitka na bedne PC.

... a ted konecne ta otazka, je nekde definovano jak dlouhy cas je potreba pro zapnuti PC a jak dlouhy cas je pro podrzeni tlacitka na bedne PC pro vypnuti a to vcetne tolerance +/- ?

... ja to potrebuju vedet z toho duvodu, ze si chci par techto plosnacku osadit dopredu a zalit je zalevaci hmotou a hned v pr. potreby jej nasadit a ne potom resi vymenu R C soucastek.
0 x

Besito

Buchar píše:
Besito píše:
Repkins píše:
Buchar píše:

Prosim te Besito, bylo by to dobre necist diskuzi od konce .... napsal jsem na zacatku:

Ubastlil jsem elektroniku o 6 soucastkach s miniaturnim 5V DIL relatkem, ktere po zanuti proudu za asi 200ms sepnou rele a po 3 sec jej drzi v sepnutem stavu. Vystup rele vyuzivam pro vyzkratovani tlacitka na bedne PC.

... a ted konecne ta otazka, je nekde definovano jak dlouhy cas je potreba pro zapnuti PC a jak dlouhy cas je pro podrzeni tlacitka na bedne PC pro vypnuti a to vcetne tolerance +/- ?

... ja to potrebuju vedet z toho duvodu, ze si chci par techto plosnacku osadit dopredu a zalit je zalevaci hmotou a hned v pr. potreby jej nasadit a ne potom resi vymenu R C soucastek.

Nechci rejpat, ale v tom je právě ten for, že to reverzní relé (bez zbytečných 6ti dalších součástek) sepne jen na dobu, než PC naskočí... takže se nemusí řešit délka sepnutí...

Podle předposledního příspěvku soudim, že ty vyřazené PC z banky byly bud Compaq a nebo Dell :-)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

U ATX je dofinovano, ze pokud se po projeti postu a spustni pc (uz jako se zacne nabihat system), je nutne pro vypnuti drzet cudl 5s. V postu se vypne okamzite i bez drzeni.
Naposledy upravil(a) soooc dne 03 Oct 2007 12:12, celkem upraveno 1 x.
0 x

Besito

Besito píše:
Buchar píše:
Besito píše:
Repkins píše:
Buchar píše:

Nechci rejpat, ale v tom je právě ten for, že to reverzní relé (bez zbytečných 6ti dalších součástek) sepne jen na dobu, než PC naskočí... takže se nemusí řešit délka sepnutí...

Podle předposledního příspěvku soudim, že ty vyřazené PC z banky byly bud Compaq a nebo Dell :-)

Ted jsem si to pročetl pořádně... tam je ještě otázka kolik času je potřeba pro vypnutí :-) Omlouvám se... :-)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

Máte někdo Máte někdo zapojenou UPSku APC500 a za tím RB532 s 48V zdrojem? Já to mám na dvou bodech a problém je ten že to vydrží na obou jen něco málo přes hodinu. Obě UPSky jsou nové a zaráží mě že když na tu samou hodím Core2Duo + LCD, jede to v klidu 15 minut. Vzhledem k tomu že kompl má několikanásobně větší výkon, bych si představoval podstatně větší výdrž u RBčka s jednou minipci kartou CM9.
0 x