Vezmu to trochu ze široka, mám RB433AH s kartou MikroTik R52n-M, která se do 31.12.2017 používal normálně pro připojení k internetu na 5GHz. 1.1.2018 jsme zjistil, že spoj nefunguje a v pásmu 5GHz nevidím prakticky žádný vysilač i když běžně jich vidím min desítku.
Říkal jsem si nateklo do toho nebo odešla karta. No nenateklo. kamarád přišel s jinou RB 433AH, také s MikroTik R52n-M, kupovali jste to přibližně ve stejné době, ale ta jeho ležela ve skříní. Připojili a stejný výsledek na 5GHz nic nebo max jeden vysilač na 2GHz je par vysílačů vidět i na 5GB anténu.
OK odešla anténa, sice nevím co by na JC-219 od Jirouse mohlo odejit, ale možné je vše. Vezmu obě RB433AH a jdeme ke kamarádovy, který má jinou anténu a k ní RB333 na funkčním spoji. Pokud připojím, k jeho funkční anténě libovolnou z dvojce RB433AH a jejich R52n-M a dám Scan na 5GHz A 20MHz zobrazí to místo cca 10 až 20 radii na 5GHz pouze jedno na 5500, podobně když dám Frequency usage je všude 0 pouze na 5500 0,4%.
Otázkou je co to sociální pracovnice jako je ?
Pochopím, že mohla odejít jedna R52n-M nebo jedna provozovaná RB433AH, sice je divné, že zrovna odešla na nový rok ale i takové věci se stávají, ale aby odešli dvě z toho jedna ležící ve skříni mi už přijde divné.
Původně v RB433 byl Mikrotik 6.35 a ted v obou je poslední 6.41.
V čem by mohl být problém ?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB 433AH nejde na 5GH záhada?
Zkontroloval bych country a pak pripadne udelal downgrade na predchozi ROS. S ROS 6.41 na starych RB411 mam stejny problem, ma totiz novy driver pro wifi a nejak s radou RB4xx nejde uplne normalne a ani 6.42.rc2, tak to resim recyklaci a vymenou za nove RB, stejne uz nestihaji.
0 x
Ja na RB411+R52 ano (sice to scanuje, ale nepripoji se to na 6.40.5 to jelo) ,ale A-cko uz je pase, takze nic a AC jede perfektne.
Asi tam bude to Country spatne.
Asi tam bude to Country spatne.
0 x
Country bylo první co jsme kontroloval.
Scan list už tak ne, ale min na jednom z těch dvou RB433 do půlnoci 31.12.2017 vše jelo OK i s 6.35.
Jak se zdá nejsem jediný tak zkusím zítra downgrade na 5 a uvidíme .
Pokud to pojede zkusim opět upgrade na 6.
Scan list už tak ne, ale min na jednom z těch dvou RB433 do půlnoci 31.12.2017 vše jelo OK i s 6.35.
Jak se zdá nejsem jediný tak zkusím zítra downgrade na 5 a uvidíme .
Pokud to pojede zkusim opět upgrade na 6.
0 x
Tak jsem downgradnul jednu RB433 na 5.26, provedl factory reset a výsledek big zero, situace je pořád stejná.
V další etapě jsem jednu problematickou R52n-M a vrazil do RB-333 místo R52, kterou v ní mám a při scanu to našlo na 5G-A pouze 3 vysilače na 5.6xGHz přičemž to nenašlo vysilač na který míří anténa a je vzdálen cca 300m (je na nižší frekvenci) o dalších cca 15 nenalezených vysílačích nemluvě.
Závěr problém je v kartách R52n-M, ty jsou bud vyrobeny tak, že po nějakém čase odejde cosi v radiové části bez ohledu na to zda je karta používána nebo ne , napadá mě třeba kondenzátor z mizerné hmoty, který díky vzdušné vlhkosti časem změní svou kapacitu. Druhá možnost je, na R52n-M je EEPROM 24C32 a čert ví co v mí má být a kdo to tam zapisuje. na jednu stranu v ní může byt jen MAC adresa na druhou stranu ....
Teoreticky bych mohl vzít obsah EEPROM z funkční R52n a přepsat ho no nefunkční R52n-M ale čert ví zda by to něčemu bylo. (Tak nějak předpokládám, že R52n a R52n-M se liší jen v typu anténního konektoru)
V každém případě pokud jste někdo viděl nějaká info o řešení problému s R52n uvítám každé info.
Edit:
Tak jsme cvičně oddekloval VF část R52n a kupodivu oba anténní výstupy jsou řešený jako zcela samostatné a každý je osazen vlastním SE2593A20: Dual-Band 802.11n Wireless LAN Front-End, který obsahuje komplet VF část od přepínače přes LNA na 5 i 2.4 a PA pro 5 a 2.4 tzn. radiová část je vlastně na každé kartě 2x a závada v této části by v mém případě znamenala 4x stejnou závadu.
V další etapě jsem jednu problematickou R52n-M a vrazil do RB-333 místo R52, kterou v ní mám a při scanu to našlo na 5G-A pouze 3 vysilače na 5.6xGHz přičemž to nenašlo vysilač na který míří anténa a je vzdálen cca 300m (je na nižší frekvenci) o dalších cca 15 nenalezených vysílačích nemluvě.
Závěr problém je v kartách R52n-M, ty jsou bud vyrobeny tak, že po nějakém čase odejde cosi v radiové části bez ohledu na to zda je karta používána nebo ne , napadá mě třeba kondenzátor z mizerné hmoty, který díky vzdušné vlhkosti časem změní svou kapacitu. Druhá možnost je, na R52n-M je EEPROM 24C32 a čert ví co v mí má být a kdo to tam zapisuje. na jednu stranu v ní může byt jen MAC adresa na druhou stranu ....
Teoreticky bych mohl vzít obsah EEPROM z funkční R52n a přepsat ho no nefunkční R52n-M ale čert ví zda by to něčemu bylo. (Tak nějak předpokládám, že R52n a R52n-M se liší jen v typu anténního konektoru)
V každém případě pokud jste někdo viděl nějaká info o řešení problému s R52n uvítám každé info.
Edit:
Tak jsme cvičně oddekloval VF část R52n a kupodivu oba anténní výstupy jsou řešený jako zcela samostatné a každý je osazen vlastním SE2593A20: Dual-Band 802.11n Wireless LAN Front-End, který obsahuje komplet VF část od přepínače přes LNA na 5 i 2.4 a PA pro 5 a 2.4 tzn. radiová část je vlastně na každé kartě 2x a závada v této části by v mém případě znamenala 4x stejnou závadu.
0 x
Včera jsem trochu mrkl na analogový frontend karet R52n-M , ono tedy není moc na co, kromě výše zmíněného SE2593A20 tam je jen pár externích součástek vesměs C a L V každém případě mají součástky na jednotlivých pozicích mezi 4ks samostatných anténních výstupu velmi podobné hodnoty. Pokud tedy problém dělá nějaký C ve výstupním filtru tak musel změnit hodnotu dost podobně ve všech případech, pokud by to bylo zničením LNA tak by podle mého nebyla šance najit jediny vysílač na 5GHz a já vždy jeden dva nebo max tři na 5.6x najdu..
Hlavní podezřelou se stává 24C32 respektive její obsah , kvůli uložné MAC by neosazovali tak velkou EEPROm, čili obsahuje i nšco dalšího, otázka zní co. asi zkusím sehnat funkční kartu a obsah její eeprom přesypu do té na nefunkční kartě , co to udělá.
Hlavní podezřelou se stává 24C32 respektive její obsah , kvůli uložné MAC by neosazovali tak velkou EEPROm, čili obsahuje i nšco dalšího, otázka zní co. asi zkusím sehnat funkční kartu a obsah její eeprom přesypu do té na nefunkční kartě , co to udělá.
0 x