❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

HW na hlavni gw

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
whiteagle

HW na hlavni gw

Příspěvekod whiteagle » 10 years ago

Zdravim panove,

Řeším HW na hlavní router, aktuální konektivita 200Mbit, 300simple queues, FW, netflow.
Postupně jdeme z RB600A (utáhlo tak 50Mbit + 100 queues ) --> RB1100AX2 (aktuálně okolo 50% využití CPU a roste).

Přemýšlím buď nad nějakým CCR a nebo PC. Očekávám konektivitu 500Mbit a zhruba 500 queues.
Bohužel jsem se nabažil 13 porty, které má RB1100AX2 a ty do PC vyjdou už zase zbytečně draho.

Co na to používáte vy?
varianta 1/ začít dělat zvlášt shaping a zvlášt to ostatní, ale zbytečně přibude na kritické cestě o zařízení navíc.
varianta 2 / CCR - akorát mi to příjde možná zbytečně drahé
varianta 3 / PC (nějaké Core 2 duo) s routeros + switch a vynahradit si ty porty VLANama z toho switche.

Díky moc!
0 x

placek.milan

Příspěvekod placek.milan » 10 years ago

Já bych byl za variantu 3, momentálně řeším podobnou otázky, konektivita 100Mbit a plánuji 1100AHx2 a na shaping druhou a nebo x86.
Jinak kdejaké starší core2duo bude výkonem uplně jinde než 1100AHx2
0 x

placek.milan

Příspěvekod placek.milan » 10 years ago

placek.milan píše:Já bych byl za variantu 3, momentálně řeším podobnou otázky, konektivita 100Mbit a plánuji 1100AHx2 a na shaping druhou a nebo x86.
Jinak kdejaké starší core2duo bude výkonem uplně jinde než 1100AHx2.
Místo switchl RB493G a všude VLAN až na GW
0 x

whiteagle

Příspěvekod whiteagle » 10 years ago

nakonec nasadime variantu 3 s tim, že ten puvodní routerboard nechame dělat dal routovani ( původně jsme z něj chtěli udělat jen switch)..
0 x

info@adambalko.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod info@adambalko.cz » 10 years ago

Taky máme hlavní router jedním fousem do switche a jedeme přes VLANy. Používáme starší Dell PowerEdge 2950 a ten se jen fláká. Už bych to jinak nedělal. Když by bylo zle a gigový port by byl málo, můžu použít na konektivitu druhý LAN port a tím odlehčím jednomu fousu.
0 x
internetkyjov.cz

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 10 years ago

Kluci sorry ale nedá mi to. Jak vidíte svoji budoucnost když teď berete konektivitu 100M?

Jinak ano, jestli nemáš prachy hoď tam starej Dell. Na ebayi se daji sehnat poweredge 860 za 2-3000,-

Pokud nechceš GW dlouho řešit tak máš odpověď tady: viewtopic.php?f=4&t=16500
0 x
Bývalý ISP...

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 10 years ago

Taky bych se koukal na spotřebu toho dellu vs. supermicro :idea:

…ale pravda je, že někoho to nemusí trápit
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí