❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mikrotik s příjmem 3G a wifi

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Dynastar

Mikrotik s příjmem 3G a wifi

Příspěvekod Dynastar » 11 years ago

Zdravím,

poradil by prosím někdo se zvolením vhodného HW pro sestavu mikrotiku na vložení SIM karty pro příjem mobilního signálu + distribuce přes wifi? Jednalo by se o napájení 24V.
Klidně případnou pomoc s realizací ocením, děkuji za případné rady :)
0 x

Dynastar

Takže by stačila tato zmiňovaná deska + tento case?
http://wifi.aspa.cz/case-pro-rb912uag-z106209/
Nejspíš asi nějakou 3G kartu? Myslíte že je potřeba nějaká anténa? :)
Díky za pomoc.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

3G kartu do USB nebo miniPCIexpress, podporuje obojí.
Anténa záleží kde to budeš provozovat, běžně být nemusí
0 x

Dynastar

Jelikož se to bude pohybovat v autě tak by možná byla anténa vhodná? :) Případně jaká anténa by se tam měla dát?
Jinak nevíš o nějakém českém shopu kde mají 3G kartu do miniPce? Nebo to radši vzít někde z ebay? :)
Díky.
0 x

Dynastar

Zvolil jsem RB 411U.
Mám k němu case, wifi kartu s všesměrovou anténou, napájení.

Poradil by někdo s výběrem vhodné karty a kde ji sehnat za kloudnou cenu? Koukám po kartě HuaWei EM820W z Ebay, nebo ještě Option GTM 382.

Díky za rady.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

Dynastar píše:Zvolil jsem RB 411U.
Mám k němu case, wifi kartu s všesměrovou anténou, napájení.
Poradil by někdo s výběrem vhodné karty a kde ji sehnat za kloudnou cenu? Koukám po kartě HuaWei EM820W z Ebay, nebo ještě Option GTM 382.
Díky za rady.

Zdravím,
no určitě jsi zvolil dobře, já jsem to tu již řešil taky, říkám tomu "Prodloužená ruka odborníka" (PRO), dávám to mladšímu technikovi ssebou do terénu. Pokud si neporadí s nějakým komplikovaným problémem, (síť s problémem je v tu chvíli odřezaná nebo zatím nepřipojená) připojí se touto krabičkou a ten kdo to umí, problém vyřeší třeba z Austrálie. Umí to zcela transparentní propojení do té vzdálené sítě z mé sítě, DHCP klienta i server a další potřebné věci. Když PRO připojím na NB, je z něj napájená a udělá krásné AP s funkční WIFI pro neomezený počet klientů. To sice umí i některé telefony, ale bohužel u telefonů jsou dost velké problémy s kompatibilitou.
Když srovnám cenu, tipuji, že jsem tak na tvé třetině, příjemná je i váha, která je tak desetinová. Ten modem USB je uvnitř a funguje mi i současná řada s LTE módem. Jen upozorňuji, že tyto modemy již nevytváří COM, který jsme si někteří oblíbili pro posílání příkazů. Modem jsem koupil ve Vodafone za 1 Kč, funguje bez problémů (v. 6.12).
Ještě k odběru - je velmi příjemný, viz foto (modem je již uvnitř), při napájení přes POE v autě z NB to hraje dost velkou roli. S LTE anténou v šulku jsem zatím vždy vystačil, lze připojit i externí s kablíkem.
Napájení PRO zůstalo 8-24V, což je docela bezva rozsah.

Obrázek

mpcz, 11/06/2014
Přílohy
RJ45 - POE měřič.jpg
RJ45 - POE měřič.jpg (45 KiB) Zobrazeno 5997 x
0 x

pospa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pospa » 11 years ago

Ahoj. Tak jednak ti muzu nabidnout cely set RB411U + 3G karta, +3G anteni set + WiFi karta.

A pokud to chces poskladat sam, mam vyzkousenou 3G kartu Ericsson F3507G (Dell 5530). Za rozumne penize a bez problemu zvlada HSPA+ Ale musim mit dobrou antenu. Tedy vlastne anteni set. Pouze z jednou antenou nebude dostatecne rychle behat zadna karta. Nakonec pokud jsi hledal vis ze vsechny modemy makji 2-3 anteni vystupy.

Pokud bys potreboval poradit, ozvi se. Cely set mam na stole rozbehany.
0 x
Jan Pospíšil aka -<{Pospa}>-

divizna

Příspěvekod divizna » 11 years ago

MPCZ: Jaky USB modem je tam pouzity?

Mam doma LTE modem Huawei E3276 a taky to chci zkusit rozbehat na mikrotiku pres USB, konkretne na RB751G.
0 x

mpcz

divizna píše:MPCZ: Jaky USB modem je tam pouzity?

Mam doma LTE modem Huawei E3276 a taky to chci zkusit rozbehat na mikrotiku pres USB, konkretne na RB751G.

Zdravím,
RB951-2n = (650 Kč + modem 1 Kč). Proč 751? Cena cca dvojnásobná, velikost taky, váha taky, odběr taky. Ten WLAN výkon je ti na nic, NB vysílá zpětně stále slabě.
mpcz, 11.06.2014
0 x

Dynastar

MPCZ: Mohu se zeptat co všechno je tedy použito za HW k této sestavě?

Jinak myslíš, že by bylo možné stejným způsobem využít i nějaký modem od O2?

Šla by udělat varianta, ve které by byla 2xSIM a loadbalancigem se rozkládala zátěž, +zvýšila by se rychlost, + by se ošetřil výpadek jednoho z operátorů? :)

Díky za odpověď. :)
0 x

mpcz

Zdravím,
máš to tam přece napsané: RB951 2n - cca 650 Kč, šulek od Vodafone K4201 LTE - 22 Mbit, pokud máš pokrytí LTE, jinak kolem 10 Mbit, za 1 Kč, trocha času a přemýšlení s nastavením, které se určitě ještě bude vylepšovat.
Další dotazy směruj prosím na ty zkušenější, já jsem řešil problém s kvalifikací technika, ten je tímto vyřešený, na bádání už nemám bohužel tolik času, kolik by bylo třeba. Stejně všechno spolehlivě zjistíš, až to otestuješ sám.
mpcz, 11/06/2014
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 11 years ago

mpcz píše:

mpcz, 11/06/2014

pěknej měřáček kde si ho sehnal hodil by se mi
0 x

mpcz

shooter píše:
mpcz píše:

mpcz, 11/06/2014

pěknej měřáček kde si ho sehnal hodil by se mi

Zdravím,
vlastní výroba.
mpcz, 11.06.2014
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 11 years ago

mpcz píše:Zdravím,
vlastní výroba.
mpcz, 11.06.2014

kolik je minimální odběr když si objednám :)
0 x