❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

nstreme dual s novým AR9580

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
okoun
antispam: Ano

nstreme dual s novým AR9580

Příspěvekod okoun » 11 years ago

už někdo vyzkoušel jak funguje nstreme dual s RB912UAG + kartou R11e ?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

jika

Příspěvekod jika » 11 years ago

Mám nasazeno, zatím není doladěno, vyhnal mě ze stožáru déšť a vítr. Používám jednu polarizaci 802.11n 20MHz. Na jedné straně je JRC-29 DUPLEX , na druhé dvě solo antény, vysílací JRC-24 EX, příjmací JRC-29. Vzdálenost 3,3km.Jeden směr běží velice slušně(směr k duplexce), druhý zatím nic moc. To má několik důvodů:
1.za duplexkou mám alubox, což se neosvědčilo. Musí být hodně stažený výkon aby to nerušilo příjem, pokud alubox otevřu tak bez problémů. Takže budu měnit za plastový box. D
2. JRC-29(RX) je špatně zaměřená, spíše vůbec, vyhnal mě déšť, dle výpočtu mi tam chybí 15dB

přesto i s tímto to chodí celkem dobře, rychlejší smer slinkován na 72,2 a přenos UDP 58-63 Mbit, pomalejší směr slinkován v Ačku na 48 a přenos UDP 38Mbit
odezva na prázdno 1ms, při zátěži(UDP Btest) 50Mbit+20Mbit 3ms

Jako vysílací je vždy použita R11E, zkoušel jsem kolik se karty navzájem slyší a takto to vyšlo lépe. Když vysílala rb912 tak R11e jí slyšela o dost víc než když vysílá R11E. I tak se slyší dost, každopádně nedoporučuji zavírat do Aluboxu, ten to rapidně zhorší.
(příklad zavřený alubox RX karta slyší druhou -21, otevřený alubox -35)

Věřím že po doladění antén, výměny aluboxu a zaregulování výkonů to bude chodit dobře.

Jo a ještě jsem zapoměl u tý duplexky mám pásmovou propust od p. Šťourače, ale zatím jí nemám pořádně otestovanou, takže zatím nemohu posoudit zda má na něco vliv. Příjde mi totiž, že více nežádoucího signálu se do karty dostává přímo v RB, nikoliv po koaxu z antény.(coz zlepší odstranění aluboxu)
0 x

okoun

takže koukám že pořát celkem duchařina
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 11 years ago

Nasazeno cca pul roku , slinkovano na 144 propustnost v tcp cca 105 Mb slape v pohode stabilne, obe strany rb800, vzdalenost 4,2 km antena dualni stouracka
0 x

okoun

RB800? tak to ale nemáš ty nové karty jak píšu :)
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Přmo do RB800 jde osadit jedna R11e karta.
A pokud by existovala radukce pro ty expanzí konektory, tak by šla dát i další (ty expanzní konektory jsou jeden pro PCI a druhý pro PCI-e). Ale nevím, že by se něco takového dělalo. Rozšiřující desky RB502/604/816 využívají jen tu PCI část.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:RB800? tak to ale nemáš ty nové karty jak píšu :)

Ony jsou nejaky novejsi R11 ???
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Majklik píše:Přmo do RB800 jde osadit jedna R11e karta.
A pokud by existovala radukce pro ty expanzí konektory, tak by šla dát i další (ty expanzní konektory jsou jeden pro PCI a druhý pro PCI-e). Ale nevím, že by se něco takového dělalo.

Právě že nic takového nevyrobili. Nechápu na co tam ten konektor vůbec dělali. RB800 není žádná novinka a ted už asi rozšíření navrhovat a vyrábět nebudou. Vývoj jde jiným směrem než narvat 8 a více karet do 1tika
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Nu, zrovna na tee nstream dual v kombinaci s rb800 bz to bylo hezké. :-) Ale tak, doba si žádá jiných...
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

No rb 800 uz kolem 200mb docela dochazi dech tak by to chtelo neco lepsiho :) prej snad nejaky novinky v tomto smeru koncem roku ...ale je to jedna pani povidala ....
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

Kolko ste najviac dosiahli na dualnstreme realny tcp prenos jednym smerom? Nestavalo sa vam, ze vam klesal prenos 1 tcp v zatazi az na 4-5mbit/s?
0 x

jika

Btest 1TCP mi dává cca 60Mbit při slinkování 72,2. Rychlost nepadá. Ale myslím že mi to padalo, pokud RX kartu zarušila TX karta. To se mi stávalo, ale jen v zavřeném aluboxu. Teď už to mám v JR-300 a pohoda.
dual.JPG
dual.JPG (137.36 KiB) Zobrazeno 1956 x
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

aky rozdiel by mal byt pri tom tx/rx signale idealne pre dual nstreme 10db?
kolko max kto dosiahol na 20mhz v N v dual nstreme?
0 x

jika

to co jsem psal tak je 20MHz v N v dual nstreme, ale jen jedna polarizace
0 x