❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Router do domácího použití

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
jval

Router do domácího použití

Příspěvekod jval » 11 years ago

Zdravím, mám doma router Linksys E2000. Jeho výkon ani možnosti nastavení (nelze editovat pravidla pro Firewall) mi již nedostačují. Chtěl bych jej tedy nahradit nejépe nějakým mikrotikem ale moc se v nich neorientuji a proto prosím o radu.
Důležité jsou pro mne hlavně to aby byly obě sítě (GLAN,WLAN) co nejrychlejší, často totiž přenáším velká data z PC do NASu a zpět a to jak přes LAN, tak i přes WiFi. Je to do bytu 1+1, takže asi by ani nevadilo kdyby byla Wifi anténa integrovaná.

Děkuji za návrhy.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 11 years ago

RB951G-2hnd je tvoje volba.

Sent from Android by Tapatalk.
0 x

jval

Děkuji za odpověď.
0 x

jarda.jezek

A nejde-li až tolik o peníze pak s RB2011uias-2hnd-in bude zábavy mnohem víc. Sám ho mám doma a za nic jiného bych ho zatím nevyměnil.

0 x

jval

Zábavy v jakém slova smyslu?

Že je mnohem výkonnější?
Že má antény venku a tudíž větší dosah?
Větší možnosti konfigurace?

Jako laik to nedokážu posoudit, tak pokud se ptám blbě, tak dejte vědět.
0 x

jarda.jezek

nastavení je stejné ale vlivem externích antén je snad citlivější, je výkonnější, má 2x tolik portů, sfp port, barevný dotykový displej, co maluje živé grafy, a i se mi víc líbí krabička.

0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Rozdíl mezi 951G a zmíněnou 2011 rozhodně není ve výkonu. Ano, má více portů a 1,5dBi silnější anténu, to z něj ale nedělá citlivější zařízení, citlivost je pořád stejná. Rozdíl je ještě v licenci, RB2011 má L5, RB951G má L4, což při výkonu 600MHz CPU je ale uplně jedno. Takže je to jen o tom, jestli chce připlatit $50 za 5+1 portu navíc.
0 x

jval

No ne že by se víc portů nešiklo, protože:

1x Synology NAS
1x Xtreamer Prodigy
1x Xtreamer Pro
1x PC
1x TV

Nicméně TV může běžet přes Wifi, tak jako do teď a za ty porty navíc připlatit 1000 Kč se mi asi nebude chtít, no ale uvidíme no. Zase na drouhou stranu nikdy nevím co do budoucna doma přibude s LAN připojením. :D
0 x

jarda.jezek

Antény bych nebagatelizoval. Obě zařízení mají stejné rádio. Rozdíl antén tedy bude znát. 1,5db (navíc tvar a vyzařovací charakteristika u těch integrovaných plíšků je pro mě záhadou) rozdíl může znamenat i to, jestli na záchodě bude možné brouzdat mobilem po internetu přes wifi nebo ne.

RB2011 má navíc monitor teploty a napájecího napětí. Displejem se sice pohodlně moc ovládat nedá, přestože je dotykový, ale možnost zobrazit si některé stavy a údaje bez počítače je rozhodně zajímavá. A ty živé grafy jsou docela i pěkné.

RB2011 nikomu nenutím, podle původního zadání jsem navrhl zvolit RB951G-2hnd. Zbytek záleží na tom, jak moc jde o peníze. Podle mého, když ta tisícovka nebude chybět jinde, tak se tady užije. Možná ne hned, ale časem určitě.

Už teď je potřeba 5 portů pro domácí zařízení, šestý pro wan a ono je vždy dobré mít pár portů volných do foroty, zaplní se rychle, podle mých zkušeností. Proč za chvíli přidávat a krmit zvlášť další switch?

Mimochodem, TV může běžet po wifi - ale nejlepší wifi je drát. Všude kde to jen trochu jde, je vždy lepší použít drát než wifi. Takže televizi bych taky píchnul drátem.
0 x

jval

Pokud bych bral tu 2011, tak samozrejme TV pojede kabelem, ale ted proste musela ustoupit ostatnim zarizenim, ktere LAN potrebuji mnohem vic.

Kazdopadne vsem zucastnenym dekuji za rady a až jeden z těchto modelů koupím, tak počítejte s tím, že tady minimálně ze začátku budu forum hltit dotazama. :D
0 x