❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB2011UAS-2HnD-IN

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
jarda.jezek

Re: RB2011UAS-2HnD-IN

Příspěvekod jarda.jezek » 11 years ago

Pro rsma bych vyvrtal dirky vedle, vyhnete se problémům s podložkami, které budou navíc klouzat, když se povolí matka.

Při tom všem, co má být připojeno, je zřejmé, že o nějaký ten watt spotřeby nejde. V tom případě bych pro všechna zařízení, která hlavně komunikují mezi sebou, použil samostatný obyčejný gigabitový switch, třeba osmiportový za pár stovek (např. tp link sg1008d) a gigabitem ho připojil k RB2011. Vyhnete se tak úzkému místu. Zbydou tak další 3 gigabitové porty na mikrotiku a 5 stomegabitových pro připojení nějakých objemově nedůležitých zařízení. Oba switche v RB2011 bych nechal v bridgi, protože mezi nimi toho moc už nepoteče. A i kdyby, koho zajímá, jestli vytížení procesoru je 15 nebo 40%? Navíc tím získáte dost portů pro případné hrátky - oddělení sítí a podobné vymyšlenosti.

Při takové konektivitě by se spíš hodilo mít do RB2011 přivedenou optiku - další ušetřený gigabitový port a možná i zkrácení odezvy na trase do internetu.

Zde je blokové schéma RB2011:
http://routerboard.com/pdf/446/Block-RB2011UAS-2HnD.pdf

Přestože jste switche v RB2011 propojil kabelem, můžou téct data procesorem - doporučuji to prověřit, bude záležet asi na tom, který z portů na switchi je master a jestli jste propojil mastery nebo podřízené porty. A máte-li switche proklemované, neměly by být ve společném bridgi (jeden z bridge vyndat, jsou-li tam oba).
0 x

XXaK

Příspěvekod XXaK » 11 years ago

propojene mam master-master, ted jsem tomu chvilku na zkousku pustil zilou, pri 100FD ze 100M na 1G se cpu ani nehne, ja na tom mam jeste preklad, takze dalsi zatez CPU moc nevitam a chtel jsem kompaktni reseni, dalsi switch = dalsi prvek co muze selhat, takhle vim rovnou rb jede/nejede, ftth u nas ne, tohle mi jede po metalice ze sklepa... hratky s provozem neresim, k netu pustim jen sebe a server, 100M mi na brouzdani staci, ostatni sezere download a ten si omezim na serveru, ted uvidime jestli vylezou latence az se poradne rozjede streamovani (max. 20 lidi takze snad pohoda...)
RSMA drzi jako pribity, nasel jsem podlozky co naprosto presne sedi na konektor a kdyz se to pritahne tak se ta podlozka lehce prohne a sama vycentruje ;) nicmene 9dB klacky jsem tak nejak zjistil budou asi zbytecny neb bydleni to pokryje se stavajicima uplne jinak nez starej router (Asus RT-N16, 3x9dB anteny, @140mW)...
0 x

spork

Příspěvekod spork » 11 years ago

vratim se k tematu:

[admin@hvozdany-ar01.sporknet.cz] /system> /system resource print
uptime: 46m36s
version: 6.7
build-time: Nov/29/2013 13:37:20
free-memory: 104.6MiB
total-memory: 128.0MiB
cpu: MIPS 74Kc V4.12
cpu-count: 1
cpu-frequency: 600MHz
cpu-load: 4%
free-hdd-space: 110.2MiB
total-hdd-space: 128.0MiB
write-sect-since-reboot: 73
write-sect-total: 338672
bad-blocks: 0%
architecture-name: mipsbe
board-name: RB2011UAS-2HnD
platform: MikroTik
[admin@hvozdany-ar01.sporknet.cz] /system> ups print
Flags: X - disabled, I - invalid
0 name="ups1" port=usbhid1 offline-time=0s min-runtime=never alarm-setting=immediate model="Back-UPS CS 650 FW:817.v4.I USB FW:v4"
serial="4B0942P63584" manufacture-date="2009-10-18" nominal-battery-voltage=12V

:-)
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 11 years ago

Nu, dobrá, návrat k tématu... a co?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

asi že mu funguje UPS
0 x

michnzee

Příspěvekod michnzee » 11 years ago

A jak tu UPS rozchodit? :)
0 x
::RouterLEGOboard::

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 11 years ago

Taky mám problém s USB. Neukazuje se mi v seznamu portů a tím pádem taky nelze vybrat usb port při přidávání UPSky. Vypadá to takto:

Kód: Vybrat vše

> port print
Flags: I - inactive
 #   DEVICE NAME                     CHANNELS USED-BY                   BAUD-RATE
 0          serial0                         1 Serial Console            auto     

> system routerboard usb print
   usb-mode: force-host
  bootstrap: device-mode

> system resource usb print
 # DEVICE VENDOR                   NAME                   SPEED                 
 0 1:1    Linux 3.3.5 ehci_hcd     RB400 EHCI             480 Mbps               

Pokud místo UPSky připojím flash disk, vše zůstává stejné (USB port se nezobrazuje), jen v resources je změna:

Kód: Vybrat vše

> system resource usb print
 # DEVICE VENDOR                   NAME                   SPEED                 
 0 1:1    Linux 3.3.5 ehci_hcd     RB400 EHCI             480 Mbps               
 1 1:2    ADATA                    ADATA USB Flash Drive  480 Mbps

V nastavení " system routerboard usb" mám záměrně nastavený "force-host" namísto "automatic", jelikož v automatice to nefungovalo a na fórech jsem se dočetl, že nastavení na "force-host" by mělo pomoci...bohužel ale ne. Verzi RouterOS mám 6.12. Má někdo nějaký nápad, co ještě zkusit?
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 11 years ago

Tak se mi to asi podařilo vyřešit. Našel jsem v šuplíku USB HUB "D-Link DUB-H4". Když jsem UPS propojil přes něj a HUB zapojil do RB, tak se to rozběhlo a už čtu data z UPSky. Ten HUB má i své vlastní napájení, ale není potřeba...vše funguje i bez zapojeného napáječe.

Na druhou stranu...našel jsem ještě jiný USB HUB, úplně ten nejzákladnější. Vypadá asi takto:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0640ANFW5

Při jeho použití nejen že komunikace neprobíhala, ale dokonce po příkazu "system resource usb print" se pár sekund nic nedělo, a pak se celé RB restartovalo. To se mi stalo ještě znova při dalším pokusu. Že tupý HUB dokáže shodit celý systém bych teda nečekal.
0 x