Zdravím všechny,
kdybych netrávil už několik hodin bádáním po nabídce jednotlivých variant mikrotiků a dalších možností, nepokládal bych zde svůj dotaz. Je totiž pravděpodobně, že jsem něco přehlédl.
O co mi tedy jde:
Potřebuji zařízení pro obyčejné (bridge) AP v pásmu 2,4GHz (g/n), které:
1) má dva výstupy na externí antény (2x2 MIMO) 300Mbit/s
2) umí DHCP Relay
3) nebude protestovat proti Ovisu 5460 připojeném ve WDS režimu
4) nebude stát majlant
5) a pochopitelně připojí pár klientů (notebooky, mobily - do 10ti kusů)
a dokonce to ani nemusí být mikrotik a v nejhorším zkousnu i jen jeden výstup na jednu anténu s n-kem (150Mbit/s).
Vidím to buď na něco jako RB951-2n nebo Groove s L4, ale ten stojí dvojnásobek. Důležitá je cena, při 500-800 bych asi vzal mikrotika, neměl-li by mi vyhovět za tu cenu žádný mikrotik, je tu ještě možnost koupit za 200-500 na z inzerátu Ovise 5460, což bych ale nerad, protože mikrotik je při dalších změnách podstatně univerzálněji použitelnější a Ovis 5460 neumí MIMO.
Prosím tedy o nápady, co pořídit a za kolik, případně, pokud se někomu něco vhodného válí pod stolem, ocením i přímou nabídku k prodeji.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaký MT pro "obyč" AP na 2,4GHz
rozhodně doporučuju RB951G. Ostatní mi nejeli na obě anteny. Jo, spojilo se to ale TX rate nevystoupalo víc než 11Mbit u asi 5 připojených notebookách a pár mobilech. Stačilo vypnout jedno TXko na mkčku a rozjelo se to na 72Mbit. Testováno na RB751U. RB951G nic takového nezpůsobovala. Budu bombardovat mkčka za tuhle idiockou chybu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
-
RB951G-2Hnd mi přijde jednak jak drahým dělem na vrabce, hlavně ale nemá výstupy na dvě externí antény (snad ani na jednu), místo toho má naletovaný plíšky na tišťáku... Takže to to dost významnně nesplňuje moje potřeby.
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Na jednu stranu mluvis o 300mbps 2x2 MIMO a na druhe strane resis, ze ti bude stacit stara kraksna typu Ovis5460 ???
Zarizeni co chces ma byt na ven ci vnitrni ???
Zarizeni co chces ma byt na ven ci vnitrni ???
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
Řekl bych, že to chce dovnitř jako APčko do kanclu?
Jenže Mikrotik a požadovaná cena nejde moc k sobě.
Co vzít RB912UAG-2HPnD? Jenže s krabkou, pigtaily, dvěma pendreky a zdrojem na tom bude ještě dráže prot RB951G, ale zase má externí 2 antény.
Může pak třeba osadit ještě druhé rádio pro 5 GHz a mít tak vnitřní dual band APčko.
Používám takto staré RB411AR s doplněným druhý rádiem, ale ta onboard 2 GHz část je jen Géčko a dneska ta 912 vyjde levněji.
Jenže Mikrotik a požadovaná cena nejde moc k sobě.
Co vzít RB912UAG-2HPnD? Jenže s krabkou, pigtaily, dvěma pendreky a zdrojem na tom bude ještě dráže prot RB951G, ale zase má externí 2 antény.
Může pak třeba osadit ještě druhé rádio pro 5 GHz a mít tak vnitřní dual band APčko.
Používám takto staré RB411AR s doplněným druhý rádiem, ale ta onboard 2 GHz část je jen Géčko a dneska ta 912 vyjde levněji.
0 x
-
Já vím, že to je trochu dilema samo proti sobě. Důležité ale je pochopit, že jde i o cenu. Rozhodně bych se rád vešel do tisíce, kdyby to byl mikrotik. Možná i maličko přes. Ale jen maličko. Pokud bych se do takové ceny nevešel, tak pro mě minimalistické ještě akceptovatelné řešení je ovis 5460. Antény na stožáru a pigtaily už mám od současného řešení, tedy jde mi jen o zařízení. Proto jsem taky psal, že má mít konektory pro externí antény.
0 x
pokud chceš bastlit, tak si kup TP-LINK WR841ND a pokud ti v něm nebudou stačit funkce, tak si do toho nalej openWRT.
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr841nd
s cenou pod 1000,- toho zas moc vymejšlet nejde
Jen se zeptám, proč ti tam jde o (2x2 MIMO) 300Mbit/s, když žádné z těch zařízení, které popisuješ to neumožňuje. Dokonce některé čipy v NTB mají s N-kem hodně velký problém a je lepší je provozovat na Géčku.
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr841nd
s cenou pod 1000,- toho zas moc vymejšlet nejde
Jen se zeptám, proč ti tam jde o (2x2 MIMO) 300Mbit/s, když žádné z těch zařízení, které popisuješ to neumožňuje. Dokonce některé čipy v NTB mají s N-kem hodně velký problém a je lepší je provozovat na Géčku.
0 x
-
Tak tohle je pro mě velice dobrá alternativa. OpenWrt jsem léta používal před Mikrotikama a byl jsem s ním vždy velice spokojenej. Najít dobré zařízení a dát do něj OpenWrt byla též jedna z variant, kterou jsem promýšlel, ale na TP-Link TL-WR841ND jsem nenarazil. Podle toho, jak to vypadá, to je zatím favoritní řešení - za 500 nové zařízení, které splní, co potřebuji.
2x2 MIMO byla maximalistická varianta, která, jak se zdá v případě TP-Linku, i vyjde na rozumné peníze. A důvod, no zrovna moje notebooky s 2x2 MIMO jedou pěkně (proti RB2011UAS-2HND či proti TP-Linku TL-WR1043ND) na rychlostech mezi 100-240Mb/s, škoda toho nevyužít. Mám takový dojem, že z hlediska vytížení a sdílení připojení klientů k APčku je lepší komunikovat na vyšší rychlosti kratší dobu, než na menší rychlosti déle.
Zatím vřelé díky za tento tip.
2x2 MIMO byla maximalistická varianta, která, jak se zdá v případě TP-Linku, i vyjde na rozumné peníze. A důvod, no zrovna moje notebooky s 2x2 MIMO jedou pěkně (proti RB2011UAS-2HND či proti TP-Linku TL-WR1043ND) na rychlostech mezi 100-240Mb/s, škoda toho nevyužít. Mám takový dojem, že z hlediska vytížení a sdílení připojení klientů k APčku je lepší komunikovat na vyšší rychlosti kratší dobu, než na menší rychlosti déle.
Zatím vřelé díky za tento tip.
0 x
-
Tak jsem udělal, jak výše napsáno. Do TP-Linku TL-WR841ND jsem dal OpenWRT. Bohužel, co jsem potřeboval, tj, aby Ovis 5460 se k tomuto AP připojil ve WDS, nefunguje. Nakonec vyřešeno použitím "univerzal repeater" režimu místo WDS na Ovisu. OpenWRT taky dost dlouho startuje (cca 2-3 minuty), ale to není něco, co by mi až tak vadilo, jen malá nevýhoda. A žádného klienta jsem nepřipojil v režimu -n. Všichni klienti jedou jen v -g.
Nicméně, účel splněn byl, byť ne tak ideálně, jak jsem si vysnil. Už to tak nechám.
Ještě jednou děkuji těm, kteří měli zájem mi poradit.
Nicméně, účel splněn byl, byť ne tak ideálně, jak jsem si vysnil. Už to tak nechám.
Ještě jednou děkuji těm, kteří měli zájem mi poradit.
0 x
zahod toho ovise a dej tam neco na urovni .
Nevim proc resit Nko, , kdyz ho ovis neumi a bude to delat akorat problemy .
Tyhle masinky patri uz akorat tak na dno popelnice .
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
-
reset píše:zahod toho ovise a dej tam neco na urovni .
Ovšem. Jak snadné. Pro někoho s čenobílým viděním...
Jenže svět je plný barev.
Tak jinak, jestli máš něco pořádného, co mi prodáš za dvě stovky, neb právě tolik stojí jak ovis tak tplink, abych mohl ovise a tplinka vyhodit, rád to udělám. Pokud máš něco pořádného, co se mnou za onoho ovise či tplnka vyměníš, rád to vyměním.
Jestli ne, můžeš si nechat tyto zbytečné výplody od cesty.
Mimochodem, ten dehonestovaný ovis tam funguje 4 roky bez jediného zádrhelu. Doposud jako AP nasazený ovis wmm-3000r fungoval bez problémů asi 6-7 let. Mnohé jiné ovisy 5460 fungují dlouhé roky jako klienti bez výpadků.
Mrzí mne, že jsme odbočili od tématu a též, že toto téma již není o MT, jak jsem si původně myslel, že bude. Ale nevadí, mně to pomohlo a možná to pomůže i někomu dalšímu.
0 x
chtel jsi radu, rad jsem ti ji, vice ode me nechtej .
Psal jsem svuj nazor na toho ovise, ze ti fungoval cca 7let je krasny, ale jeho doba jaksi pomynula.
Nam u tech "suntu" odchazely eth porty jak na bezicim pasu.
A necerti se hned.
Psal jsem svuj nazor na toho ovise, ze ti fungoval cca 7let je krasny, ale jeho doba jaksi pomynula.
Nam u tech "suntu" odchazely eth porty jak na bezicim pasu.
A necerti se hned.

0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
-
Pohoda, ale vzhledem k podminkam, ktere jsem nastolil na zacatku, a vzhledem k tomu, ze reseni jiz bylo nasazeno, je takova rada jen placnutim do vody. Mels radit driv a fundovanejc. 

0 x